Wanneer: 25/11/2014 - 04:36
Na 7 jaar ruimte maken voor een parkeerplaats?
S T O P D E U I T R U I L – R E D D E Z OR G
MANTELZORG- EN WERKPROJECT IN DE KNEL DOOR AANLEG PRIVE PARKEERPLAATS
In 2007 werd het voormalige terrein van Wijkpost Oost , aan de prinsesselaan 20 Utrecht, gekraakt. Sinds die tijd is er een uniek woon/werk/zorg-project voor Utrecht, ontstaan, De Prinsesselaan. Een woon-/ zorggedeelte waar woonondersteuning, begeleiding en 24 uur per dag mantelzorg wordt gegeven, samen met een werkplaats waar fietsen worden gerecycled en workshops zijn te volgen. Daarnaast beschikken we ook nog over een buurttuin.
Vanuit het woon-/ zorggedeelte worden mensen met verschillende problematieken geholpen om hun plek in de maatschappij weer inhoud te geven. Dit kan bestaan uit wegwijs worden in het aanvragen van zorg, werk, of een uitkering. Ook bemiddelen we in het vinden van tijdelijke opvang om daarna door te kunnen stromen naar een reguliere woonplek. Op deze manier hebben we verschillende daklozen aan een woonplek geholpen,in een ander kraakpand of in een reguliere woning. Ook hebben we mensen in een hulpverleningstraject kunnen plaatsen, om daar aan hun (verslavings) problematiek te kunnen werken.
Het werkgedeelte en met name het fietsen recyclen, is een plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten en leren on hun eigen fiets te maken en te onderhouden. We geven workshops, begeleiding in het onderhoud van fietsen, en we bouwen van specials (tall-bikes, cruisers en wat er maar te bedenken valt). Verder is er een bakfiets- en vouwfietsuitleen. Ook bieden we mensen dagbesteding , om weer in een “normaal” dagritme te komen en daardoor op zoek te kunnen gaan naar een reguliere baan. Voor de fietsen die gemaakt worden, vragen we enkel een donatie. Op deze manier zijn mensen, zonder of met weinig geld, toch in staat om aan een goede fiets te komen. Een fiets die bijdraagt aan de mobilteit van mensen, zodat ze hun sociaal netwerk in stand kunnen houden, makkelijker een baan kunnen vinden of dat hun kinderen op een goede fiets naar school kunnen.
Deze unieke plek wordt nu bedreigd!
Sinds 2004 wil St. Barbara, de begraafplaats gelegen achter De Prinsesselaan, van deze plek een parkeerplaats maken. Dit betekent dat dit stuk gemeentegrond na verkoop priveterrein wordt – iets waar weinig draagvlak voor is in Utrecht. Er is echter geen onderbouwing voor de vermeende onveilige verkeerssituatie, die zij aandragen en beschouwd de aangrenzende Emmalaan-buurt een eventuele parkeerplaats als zeer onnodig.
St Barbara heeft echter zelf wel extra grond buiten de omheining aan de kant van de Stolberglaan, maar het bewonerscomite van deze buurt heeft telkens tijdens het overleg grote weerstand tegen de aanleg van een prive parkeerplaats geuit. Net zoals de buurt rondom De Prinsesselaan, die liever ziet dat het stuk groen,wat De Prinsesselaan is, behouden blijft en er geen overbodige prive parkeerplaats wordt aangelegd met alle gevolgen van dien.
Gevolgen die de buurt al mee heeft gemaakt voor de kraak van van het terrein – het nabijgelegen Hooglandspark is een bekende prostitutieplaats en voor de kraak van De Prinsesselaan werd het terrein o.a. gebruikt voor 'ontmoetingen' en handel in drugs. Het aan te leggen parkeerterrein zal slechts af en toe worden gebruikt en grotendeels niet veel meer zijn dan een lege parallelweg met 'n slagboom of andere afzetting.
Inmiddels blijken de gemeente en st Barbara het op 'n akkoordje te hebben gegooid, en de stukken grond tegen elkaar uit te willen ruilen. Er hoeft hierdoor minder verantwoord te worden aangezien er zo geen grond wordt afgestoten – enkel 'verplaatst'. Op deze manier is de gemeente geen enkele verantwoording schuldig aan haar inwoners over de aanleg, maar ook niet aan de gebruikers/ bewoners van De Prinsesselaan.
Al in 2010 benadrukte de toenmalige wethouder wonen Harry Bosch dat De Prinsesselaan een aanvraag kan indieen voor legalisatie. Eind 2011 werd het woon-,werk- en zorgproject al eerder bedreigd door hetzelfde plan. Een ontruiming werd toen afgewend, waarbij de toenmalige wethouder de wens uitsprak om eerst een onderzoek te laten plaatsvinden.
Website werkt (nog) niet... (iets met domeinnaam?:)
Enkele fotos van de mooie plek.
Vanwege een dns-probleem is de site te zien op;
http://77.172.211.216
Krakers weg bij begraafplaats
door Rene Cazander
Utrecht - De krakers van de voormalige wijkpost naast de begraafplaats aan de Prinsesselaan in Utrecht-Oost, moeten weg. Zij zitten daar al sinds 2007.
Ze zijn de dupe van een 'akkoordje' tussen de gemeente en begraafplaats St. Barbara, zoals ze het zelf noemen.
Op de plek waar de krakers al jaren zitten, moet een parkeerterrein voor 35 auto's voor de katholieke begraafplaats komen. De grond is in bezit van de gemeente. Die wil het terrein ruilen voor een groenstrook aan de Stolberglaan, die in handen is van Barbara.
De gemeenteraad moet de deal nog bekrachtigen, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Als de grondruil een feit is, moeten de krakers weg. Barbara wil dat de gemeente de grond langs de Prinsesselaan leeg oplevert.
De krakers zeggen op het terreintje een uniek woon/werk/zorgproject voor de stad te hebben gesticht, waar 24 uur per dag mantelzorg wordt gegeven, alsmede een werkplaats waar fietsen worden gerecycled en workshops kunnen worden gevolgd. Daarnaast beschikken ze nog over een buurttuin. Dit alles mag niet verloren gaan, zegt bewoner Marcel.
Opvang
,,In het woon/zorggedeelte helpen we mensen met verschillende problemen om hun plek in de maatschappij weer inhoud te geven. Ook bemiddelen we in het vinden van tijdelijke opvang, zodat ze daarna kunnen doorstromen naar een reguliere woonplek. Op deze manier hebben we verschillende daklozen aan een woonplek geholpen, in een ander kraakpand of in een reguliere woning.''
De plannen om de strook te gebruiken voor een parkeerplaats, spelen al sinds 2004, maar zijn om meerdere redenen nooit van de grond gekomen.
Nu dreigt St. Barbara dan toch haar zin te krijgen. Bezoekers van de begraafplaats of deelnemers aan een uitvaart kunnen hun wagen nu langs de Prinsesselaan zetten. Dat wordt gedoogd, maar is geen ideale situatie, vertelt directeur Gerard Koning van de begraafplaats.
Hij zegt ook dat de krakers van meet af aan wisten dat op het terrein een parkeerplaats zou komen.
AD/Utrechts Nieuwsblad . . . . 28-11-2014
english version = https://en.squat.net/2014/11/30/utrecht-nl-prinsesselaan-threatened-with...
Project in de knel.
Het mantelzorg- en werkproject dreigt in de knel te komen door de aanleg van een privé parkeerplaats, stelt Marcel Hendrikse.
‘Wij zijn een schakel tussen mantelzorg en hulpverlening’
Project in de knel
In 2007 werd het voormalige terrein van Wijkpost Oost, aan de Prinsesselaan 20, gekraakt. Sinds die tijd is er een uniek woon/werk/zorg-project voor Utrecht ontstaan.
door Roberto Cancian
Utrecht - Een woon- en zorggedeelte waar woonondersteuning, begeleiding en 24 uur per dag mantelzorg wordt gegeven, ondersteund door een werkplaats waar fietsen worden gerecycled en mensen workshops kunnen volgen. Stichting Barbara, de begraafplaats achter de Prinsesselaan wil van deze plek een parkeerplaats maken. “Mensen met verschillende problematieken worden geholpen om hun plek in de maatschappij weer inhoud te geven. Dit kan bestaan uit wegwijs worden in het aanvragen van zorg, werk of een uitkering”, zegt Marcel Hendrikse. Als vrijwilliger begeleidt hij mensen bijvoorbeeld met het aanvragen van een uitkering. “Alles doen we vrijwillig en gratis. Bij de fietswerkplaats kunnen mensen iets doneren zodat we weer nieuwe spullen kunnen aanschaffen. Er is vanaf 14.00 uur een vrije inloop en dan zijn er vaak 40 tot 50 mensen aanwezig. Wij zijn een schakel tussen mantelzorg en hulpverlening en het kost geen geld. Het levert juist wat op.”
Stadsblad Stad . . . . 03-12-2014