Het was weer flink hommeles op het Museumplein in Ede in de nacht van zaterdag op zondag. Een groep van meer dan tien personen van wisselende leeftijd heeft zich behoorlijk misdragen: voorbijgangers werden geprovoceerd en beledigd ("Bek houden! Optyfen!) en de groep werd op een gegeven moment zelfs gewelddadig. Verschillende slachtoffers liepen verwondingen en blauwe plekken op, nadat zij werden geslagen met stokken, geschopt, tegen de grond gedrukt of zelfs de keel dichtgeknepen werd.
De daders zijn allemaal op vrije voeten. Sterker nog: niet een van hen werd gearresteerd. Hoe kan dat?
Dat kan, omdat de groep die zich zo misdroeg dit keer niet bestond uit feestvierend uitgaanspubliek, maar uit politieambtenaren zelf. In uniform, dus in functie als orderhandhavers. Helaas werd eens te meer 'handhaving' gebruikt als vrijbrief voor grove beledigingen en excessief geweld en waren het daarmee juist de dienders zelf die zich schuldig maakten aan ernstige ordeverstoringen.
Wat is dat toch hier in Ede? Is het omdat de lokale autoriteiten zich hebben voorgenomen om andere gemeenten in Nederland tot lichtend voorbeeld te zijn als het gaat om repressie en controle? (Wist u bijvoorbeeld dat er in Ede verhoudingsgewijs meer surveillancecamera's hangen dan in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en dat veel van die camera's zijn uitgerust met geluidsopname-apparatuur?) Of worden agenten tegenwoordig niet meer opgeleid om professioneel te handelen, zoals bij de agent die op station Hollandse Rading de jonge Rishi doodschoot en zich daarbij beriep op het feit dat de opleiding hem niet goed had voorbereid op stress?
Hoe dan ook, het wordt tijd dat de Edese politie zich realiseert dat provocatie, beledigingen en geweld niets te maken hebben met een professionele beroepshouding. Het welgemeende advies luidt dan ook: geef de hele eenheid een cursus Zelfbeheersing. En een traject in Sociale Vaardigheden, als we dan toch weer in de schoolbankjes zitten.
Tot slot zou het voor ambtenaren van de arrestantenzorg wellicht goed zijn om hun juridische kennis weer bij te spijkeren. Want nee, arrestanten mogen niet bedreigd worden (ook niet in de auto op weg naar het bureau als er geen getuigen bij zijn), mogen niet tussen twaalf uur 's nachts en negen uur 's ochtends verhoord worden en blijven ten allen tijde recht hebben op hun medicijnen en hun voorkeursadvocaat.