De Valreep kondigt aan niet zomaar te vertrekken

Nieuws, gepost door: Valreep op 30/05/2014 05:12:06

Wanneer: 07/06/2014 - 00:47

Amsterdam 30 mei 2014 De gemeente Amsterdam wil De Valreep ontruimen. De Valreep organiseerde de afgelopen 3 jaar activiteiten in het gekraakte voormalige Dierenasiel in Amsterdam Oost en is niet van plan zomaar te vertrekken.De Valreep heeft aangeboden om het pand te huren of kopen maar daarover willen OCP en de gemeente niet eens in gesprek. Duizenden
handtekeningen, tientallen vrijwilligers en een kant en klaar bedrijfsplan met investeerder wegen blijkbaar niet op tegen koudwatervrees en onwil van bestuurders.

In de afgelopen 3 jaren is één ding gebleken: De lokale politiek loopt aan de leiband van projectontwikkelaar OCP (Bouwfonds, Stadgenoot,
Ymere). Als er verlies of risico moet worden genomen, is dat voor de Gemeente. Als er winsten worden gemaakt zijn die voor OCP. Dit OCP
ontving miljoenen aan subsidie om maar alsjeblieft te gaan bouwen. De krakers, buurtbewoners en vrijwilligers vroegen geen cent subsidie maar gaven het goede voorbeeld door zelf aan de slag te gaan.

Omdat een combinatie van vrij toegankelijke buurtactiviteiten en underground cultuur niet in het ideaalbeeld van Oostpoort past, wordt de Valreep nu dus ontruimd. Terwijl lokale politici dwepen met Berlijnse charme laten ze deze vrijgevochten plek verdwijnen. Er is geen echte politieke wil en er is geen politiek lef om het Valreep-project voor Amsterdam te behouden. Met de ontruiming van de Valreep wordt Amsterdam een kopje kleiner gemaakt.

Om De Valreep te vieren en te protesteren tegen de door projectontwikkelaars en commercie gedirigeerde Amsterdam kondigen de vrijwilligers een manifestatie aan op 7 juni, met live muziek, theater en spektakel.

meer info: www.valreep.orgWie: 
nn

Dus van 13-22:00, volgens de site.Wie: 
nn

Metropolis: de Valreep, de bestuurders en de suburbanisatie van Amsterdam

In Amsterdam Oost ligt al bijna tien jaar het grootste binnenstedelijke bouwterrein van heel Nederland braak. Stadsdeel Oost en projectontwikkelaar OCP is het simpelweg niet gelukt om hun plannen op dit Oostpoort terrein uit te voeren. Het enige overgebleven gebouwtje op dat terrein, het voormalig dierenasiel, werd in 2011 gekraakt en in gebruik genomen als buurtcentrum annex undergroundplek en omgedoopt tot 'de Valreep'.

Vanaf dag 1 vragen zij of ze het pand kunnen huren of kopen om hun initiatieven uit te breiden en te professionaliseren voor de langere termijn. Je zou verwachten dat gemeente Amsterdam handenwrijvend klaarstaat omdat er eindelijk iemand is die het Dierenasiel wil gebruiken. Een initiatief van onderop wat het terrein een boost kan geven en de verdere ontwikkeling op gang kan brengen. Het is OCP (Bouwfonds, Ymere en Stadgenoot) en de gemeente Amsterdam namelijk al jaren niet gelukt om een huurder of koper voor het pand te vinden.

Met de mond vol over burgerinitiatieven, participatie en zelfredzaamheid lijkt dit de uitgelezen kans voor de gemeente Amsterdam om daar invulling aan te geven. Amsterdam vertrut in rap tempo en wordt steeds duurder en is daarom ook gewoon toe aan een mix van een subsidievrij sociaal en cultureel buurtcentrum en een do-it-yourself undergroundplek wat voor iedereen toegankelijk is en voor een langere termijn blijft bestaan.

Op dit moment stuurt de gemeente regelrecht aan op een ontruiming. En wat er na de ontruiming met het het voormalige Dierenasiel gaat gebeuren? Dat blijft weer leegstaan want de gemeente heeft nog geen concrete plannen... Ohja, op termijn moet er een zoveelste peperduur grand cafe in of een andersoortige glamourtent..

Waarom kan de Valreep niet verder op deze plek? Hoe komt het toch dat de gekozen volksvertegenwoordiging (met name PvdA, D66) zich ronduit apathisch opstelt rond dit dossier? Is hier sprake van cognitieve dissonantie? Of spelen er andere belangen?

Het antwoord is: beide. D66 is voor een "vrije stad" maar wanneer daar ongevraagd invulling aan gegeven wordt, is het vooral: kraken is verboden. Ondanks dat de kraakbeweging hier een zeer breed publiek heeft samengebracht en zich van haar beste, meest onzelfzuchtige kant heeft laten zien. Het feit dat D66 ooit tegen de wet kraken en leegstand was doet er niet toe. Het feit dat de Valreep juist hier laat zien dat kraken relevant is wanneer leegstand prevaleert doet er ook niet toe.

Wat betreft de PvdA is het eenvoudiger. PvdA wethouder Thijs Reuten heeft 3 jaar lang geen vinger uitgestoken om de plannen van de Amsterdammers betrokken bij de Valreep bij projectontwikkelaar OCP onder de aandacht te brengen. Sterker nog, de PvdA heeft zich actief ingezet om er voor te zorgen dat deze schandvlek op het "law-and-order" ontruimingsbeleid van burgemeestertje Van der Laan (PvdA) zo snel mogelijk uitgewist wordt. Wanneer men naar de woorden van deze wethouder luistert, valt 1 ding onmiddellijk op: de PvdA schermt met regels, afspraken, zonder inhoudelijk in te gaan op de wenselijkheid en de mogelijkheden van een initiatief als dat van de Valreep. Ook wanneer de gemeente en de projectontwikkelaar een marktprijs aangeboden krijgen, telt er maar 1 ding:

Krakers eruit. Glamourtent erin.

Om dit te bereiken worden alle mogelijke middelen ingezet: inlichtingendiensten, inspecties, zelfs valse aangiftes zijn bon ton en worden aangegrepen als excuus om een ontruiming te bewerkstelligen. Bent u benieuwd naar de reactie van de PvdA als zij geconfronteerd worden met het feit dat valse aangiftes zonder wederhoor door de Gemeente worden gebruikt als excuus voor ontruiming van een plek waar duizenden Amsterdammers zich thuis voelen? Die is als volgt: "Wij zijn hierin geen partij."

Voor de lezer van dit stuk die nog niet ziet hoe het balletje ongeveer rolt zetten we het expliciet op papier: De PvdA, en D66, doen er alles aan om in het gevlei te komen bij grote partijen zoals Bouwfonds en Ymere. De belangen van de inwoners van de stad zijn simpelweg niet relevant in deze, hier gaan partij en persoonlijke belangen van PvdA en D66-bestuurders voor. Zelfs wanneer overduidelijk is dat hier een win-win situatie ontstaat voor het stadsdeel en haar inwoners zullen de PvdA en D66 zich nooit daar voor inzetten.

Alle lichten staan op groen om op de Valreep een fantastische doorstart te maken als "gelegaliseerd" initiatief. Er is een sterk netwerk van organisatoren, vrijwilligers en investeerders die dit zien zitten.

Maar de PvdA wil niet. D66 wil niet. De symboolpolitiek van een ontruiming is té belangrijk.

Daarbij willen deze partijen een netjes aangeharkt Oostpoort waar geen ruimte voor ontwikkeling en initiatief van onderop is en waar geen verrassingen zullen zijn. Laagbouw en stadsvilla's moeten er ooit verrijzen, inmiddels is het winkelcentrum van Oostpoort al wel afgebouwd. Alle grote merken en ketens hebben een plekje toebedeeld gekregen en verder niets. Een uitstraling waar een nieuwbouwwijk van Zoetermeer, Waddinxveen of Winschoten nog maar net aan kan tippen. Dit is metropool Amsterdam? Dit is suburbia, dit is bakfietsmoeder.nl alleen dan nog saaier. En de Valreep krijgt geen gelegenheid daar nog wat peper over te strooien en grootstedelijke kleur aan te geven.

Laat er geen misverstand over bestaan, hier speelt zich een soort klassenstrijd af. De Valreep die een breed toegankelijke plek wil realiseren wordt weggedrukt voor het commerciële belang van een glamourtent in een aangeharkt Oostpoort. En daarbij natuurlijk voor het persoonlijke belang van Thijs Reuten (PvdA), Eberhard van der Laan (PvdA), en Fred Langeslag van projectontwikkelaar OCP. In deze is nauwelijks sprake van een volksvertegenwoordiging maar eerder van een belangenclubje, een belangenclubje van poen en saai.

De Valreep is al 3 jaar de enige partij die echt serieuze plannen voor het Dierenasiel heeft. Zij wil een serieuze kans in plaats van dat de Gemeente en OCP wanhopig naar kandidaten zoeken die niets met de buurt te maken hebben. Blijft Amsterdam en de Dierenasiel in het bijzonder een plek voor iedereen?

De Valreep nodigt iedereen uit op 7 juni van 13 tot 23 uur voor een manifestatie met live muziek, theater en spektakel. Dit om de Valreep te vieren en om te protesteren tegen de voorgenomen ontruiming van de Valreep. Be there!Wie: 
nn

Nieuw sociaal centrum in speculatiewoestijn Oost 24-7-2011
https://www.indymedia.nl/nl/2011/07/77576.shtml


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech