Raad van State: vreemdelingendetentie was illegaal drukmiddel bij demonstratie Schijnheilig

Nieuws, gepost door: Schijnheilig op 03/02/2012 02:10:52

Wanneer: 03/02/2012 - 11:20

Volgens de Raad van State was de inzet van vreemdelingendetentie bij de arrestatie van 140 demonstranten bij cultureel centrum Schijnheilig misbruik van bevoegdheden. .

Vreemdelingendetentie mag niet worden gebruikt als drukmiddel om de identiteit van mensen te achterhalen. Volgens Collectief Schijnheilig fungeert de vreemdelingenwetgeving als het afvoerputje van het rechtssysteem, dat ook nog eens misbruikt wordt door mensen actief hun rechten te ontnemen. Schijnheilig hoopt niet alleen dat deze uitspraak impact zal hebben op het beleid ten aanzien van activisten, maar dat er ook een einde komt aan het rücksichtslos laten verdwijnen van mensen in de vreemdelingendetentie

Op 5 juli 2011 werd in groten getale vreedzaam gedemonstreerd tegen de ontruiming van cultureel centrum Schijnheilig. De ME sloeg met veel geweld in op de groep, sloot de straten af en arresteerde alle demonstranten. Een deel van de demonstranten maakte gebruik van hun recht niet mee te werken met hun eigen veroordeling en bleef anoniem. Als ‘straf’ werden 52 mensen in vreemdelingendetentie geplaatst met goedkeuren van de hulpofficier van justitie. In vreemdelingendetentie gelden niet de basale rechten die je als verdachte binnen het Nederlandse strafrecht hebt en sommige mensen zaten twee maanden vast. Dit gebeurde terwijl er geen enkele verdenking bestond dat er zich ‘illegalen’ onder de demonstranten bevonden. Bovendien zijn mensen voor slechts een overtreding (het niet verlaten van de demonstratie) overgezet naar de vreemdelingendetentie.

Burgemeester van der Laan liet destijds weten dat het toepassen van vreemdelingendetentie ‘standaard beleid’ was indien de identiteit van een arrestant onbekend was. De Raad van State maakt echter gehakt van deze praktijk. De Raad van State stelt dat er vele redenen kunnen zijn waarom iemand zijn identiteit niet wenst prijs te geven en wijst de koppeling van de aanhouding voor een overtreding met het vreemdelingentraject af.

Schijnheilig roept iedere demonstrant op contact op te nemen met info@schijnheilig.org om zo samen een massa-politieklacht in te dienen tegen deze massa-arrestatie. Verder wil Schijnheilig dat het ‘standaard politieprotocol’ dat aanleiding heeft gegeven tot deze zaak per direct door de versnipperaar gaat. Ook doet Schijnheilig een moreel appel aan iedereen om het Nederlandse vreemdelingenbeleid af te wijzen: het is een selectief beleid is dat mensen basale rechten ontzegt.

Het feitenrelaas over het politieoptreden van 5 juli is beschikbaar op: http://schijnheilig.org/2011/07/feitenrelaas-politieoptreden-5-juli/

--
Schijnheilig,
een zwervend collectief
Mogelijk binnenkort bij u om de hoek!

http://www.schijnheilig.org
info@schijnheilig.org
---Wie: 
nn

De uitspraak van de Raad van State is te vinden onder de volgende link:
http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken_in_uitspraken/zoekresultaat...Wie: 
nn

Bij onderstaande url vind je het relaas van de allereerste mensen die in vreemdelingen detentie waren geplaatst: het Jip en Janneke verhaal:

http://www.jannekevanbeek.nl/?p=210


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech