Antifa demonstratie in Aken 04.02.

Aankondiging, gepost door: Antifascisten uit Aken op 27/01/2012 01:02:13

Waar: Autonoom Centrum, Vereinstrasse 25, Aken, Netherlands (GPS lat: 50.773318 lon: 6.102111)
Wanneer: 04/02/2012 - 12:56

Demonstratie in Aken tegen neofascistische strukturen

In en rondom Aken is sinds enkele jaren een versterkt optreden van militant extreem-rechts te zien. Hoofdrolspelers zijn het Kameradschaft Aachener Land (KAL) en de NPD, deze zijn inhoudelijk en structureel met elkaar verbonden. Beide zijn organisaties die het nationaal-socialisme verheerlijken, een fascistisch en racistisch mensenbeeld propageren en mensen terroriseren die niet in hun racistische wereldbeeld passen of als tegenstander worden gezien. Van antifa activisten tot sociaaldemocraten.


Doelgerichte aanvallen op politieke tegenstanders

Bekende doelen van de fascisten zijn privewoningen, linkse centra en partijkantoren. Op deze manier proberen nazi´s linkse aktiviteiten in Aken te verhinderen en te intimideren.

Strijd om de straat

Naast deze directe aanvallen op politieke tegenstanders organiseren KAL en de NPD de laatste jaren steeds meer demonstraties. Sinds 2008 marcheren zij twee keer per jaar in Stolberg om daar tegen vermeendelijke `Duitse vijandelijkheid´ te demonstreren en de daar levende migranten te bedreigen. In Aken vonden in de afgelopen drie jaar in totaal drie neonazistische demonstraties plaats. Naast de mensenverachtende inhoud die op deze demonstraties verkondigd werd (bijvoorbeeld op een demonstratie in Aken op dezelfde dag als de ´Kristallnacht´ riep een neo-nazi door een megafoon: ´De schoonste nachten overal zijn de nachten uit kristal´. De politie keek toe), dienen deze demonstraties er toe om de scene samen te houden. Gezamenlijk word kracht en strijdbereidheid uitgedragen.

Neo-nazi´s rekruteren hun nieuwe aanwas in discotheken en op scholen in en rond Aken. Maar ook het voetbalstadion van Allemania Aachen bied leden van de NPD en de KAL rekruteringsmogelijkheden. Als leden van een aantal rechtssymphatiserende ultragroepen (en vooral de groepen Karlsbande en Westwall) werven ze in het stadion symphatisanten voor hun neonazistische organisaties en proberen ze niet rechtse groepen uit het stadion te verdrijven.In plaats van die laatste groep te ondersteunen bied de vereniging daarintegen ruimte aan de rechtse ultragroeperingen. Aanvallen van rechtse Alemanniafans op andere voetbalsfans worden door de pers neergezet als onderlinge rivaliteit.

politie

Voor actieve antifascisten in Aken is het helder wat voor stelling de politie neemt tegenover neo-nazi´s. Uitblijvend en vertraagd onderzoek tegen neonazi´s is het ene, het andere is repressie tegenover antifascisten. Zo werden bijvoorbeeld in 2011 twee jonge antifascisten door de politie zonder enige reden van straat geplukt, vastgezet, gehandboeid, beschimpt en bedreigd. Een van hen was op dat moment het autonoom centrum op slot aan het doen. De politie stond niet toe dat hij dat nog kon doen. Of de opengelaten deur als uitnodiging voor de KAL beschouwd moet worden kunnen wij niet beoordelen, maar het is duidelijk dat het doel van de politie is om antifascisten te intimideren.

justitie

Op 1 mei 2010 namen meerdere neonazi´s uit Aken deel aan een nazidemonstratie in Berlijn. Drie touringbussen met rechtsradicalen uit verschillende steden verzamelden in Aken en reden in een gezamenlijk konvooi naar Berlijn. In september bleek dat op deze dag een grote groep KAL leden wegvluchte voor een politiecontrole. Hierbij lieten ze knuppels, pepperspray, noodhamers, andere wapens en een aantal geprepareerde glassplinterbommen achter. Begin augustus 2010 werd de Joodse begraafplaats in Aken beklad met antisemitistische graffiti. De ingangsdeur en het monument werden besmeerd, op de muur werd een graffiti van 40 meter lang aangebracht die bestond uit hakenkruizen en een leuze van 15 meter lang die zei “Den Juden den Gashahn aufdrehen“. Aan het begin van september van 2010 werden twee woningen door de politie van Aken en het regiocorps van Berlijn doorzocht. Een neonazi werd daarbij opgepakt vanwege het prepareren van een springstofbom. Bij de doorzoeking werd springstof aangetroffen. Een aantal dagen later werd een andere neonazi voor hetzelfde feit opgepakt en vastgezet. Op 22.2.2011 werden beide neo-nazi´s na vijf procesdagen voorwaardelijk veroordeeld voor het voorbereiden van bomaanslag, gebruiken van verboden logo´s en volksopruiing.

Ook werd ze de vandalisering van de Joodse begraafplaats en de aanvallen op het autonome centrum ten laste gelegd. Een neo-nazi werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk. De andere werd tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar dat ging niet door omdat hij instemde om mee te doen met een aussteigerprogramma*. Beiden gaven aan uit de scene te willen stappen. De ene werd laatst na zijn lage veroordeling gespot op de antikriegstag in Dortmund, de ander hangt nog steeds rond linkse woongroepen en klaagt zonder reden antifascisten aan. Tot zover over `uitgestapte` neo-nazi´s en de milde houding van de Duitse justitie tegenover neofascisme. Deze mildheid troffen antifascisten niet aan in de rechtbank. Wij kunnen het aantal niet meer tellen, zo veel rechtzaken zijn er in de laatste jaren er tegen antifascisten gevoerd. Meestal ging het om vermomming, omdat antifascisten niet bereid waren hun gezicht aan nazi´s te laten zien. En wie kan ze dat kwalijk nemen met al deze aanvallen?

*programma´s van de staat waarin neo-nazi´s die willen stoppen en uit de scene willen stappen geholpen worden met het vinden van een nieuw bestaan (huis, werk, omgeving). Ook worden ze geconfronteerd met hun verleden en word er aan groepstherapie gedaan. Als je aan een aussteigerprogramma mee doet komt ook de geheime dienst om informatie vragen.

De stad Aken

De KAL `viert` dit jaar hun tienjarig bestaan. Dat is niet iets om blij mee te zijn. Een neonazistische organisatie, die openlijk` trainingskampen` organiseert, waarbij de leden keer op keer wapens worden aangetroffen, die bewapend politieke tegenstanders aanvalt, het nationaal-socialisme verheerlijkt en haar slachtoffers belachelijk maakt, kan zich goed vertoeven in de stad Aken. Dat is grotendeels te danken aan de houding van de representanten van de stad. Voor een lange tijd werd de kennis dat Aken zich ontwikkeld had als een stad met een naziprobleem genegeerd. Toen ze doorhadden dat er iets tegen gedaan moest worden organiseerde de gemeenteraad een `ronde tafel`. De burgemeester gaf schriftelijk aan dat slachtoffers van rechts geweld en antifascistische groepen vooral niet hoefden te komen. Dat is nog niet alles: In plaats van antifascisme te ondersteunen, word het autonome centrum, die een plek bied voor antifascitische activiteiten niet alleen door neonazi´s bedreigd maar ook door de stad Aken zelf. Na sluiting vanwege brandgevaar, werd het zelfgefinancieerd en zelfstandig verbouwd, nu zal deze lokatie verkocht gaan worden. De toekomst van het autonome centrum is vooralsnog niet bekend. En dat in een tijd, waarin politici het belang van antifascistische cultuur zouden moeten erkennen. Antifascisme heeft vrije ruimte nodig! Wij willen dat antifascisten geen strobreed in de weg word gelegd.
Tien jaar KAL betekent niet alleen tien jaar neo-nazistische terreur op de straten van Aken maar ook tien jaar lang antifascistisch verzet. Antifascisten moeten ongeacht hun politieke kleur en strategie solidair zijn met elkaar. Deze solidariteit is onze kracht!

Op 4 februari roepen wij op tot een demonstratie tegen neo-nazisme, KAL en de NPD. Wij roepen alle antifascistische mensen en groeperingen op om te komen, die ook het streven met ons delen dat alle mensen anders of verschillend kunnen zijn zonder angst te moeten hebben voor neo-nazi´s.

Wij eisen dat alle aanklachten tegen antifascisten worden stopgezet, wij eisen een einde aan de criminalisering, een einde aan de treitterijen van politie en justitie en en dat neofascisme in Aken als een serieus onderwerp word gezien. En dat iedereen daar zijn veranwoordelijheid voor neemt. Met name de gemeente Aken, Alemannia Aachen en de pers. Geen stelling nemen betekent neonazi´s te tolereren en daarmee de angst toe te staan.

Antifaschistisch denken, handelen en leven!
04.02.12 18:00
Autonoom centrum Aken Vereinstrasse 25 Om de hoek van Aken centraal station (Aachen Hbf)
afademo.blogsport.de

Tags: afa aken antifa

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech