Het oude ideaal van de cooperatie staat al een tijdje opnieuw in de belangstelling......
Het oude ideaal van de cooperatie staat al een tijdje opnieuw in de belangstelling bij sommige ZZP ers bijvoorbeeld. Ook de Rabo bank is in het kader van het cooperatieve ideaal aan het herbronnen volgens nieuw items recent. Wat ik me als Bijstander afvraag kunnen we onze armoede bestrijden door cooperaties op te richten ? Het antwoord op die vraag namelijk ja lijkt logisch met name voor een idealist. Empowerment is dan bestrijding van geestelijke armoede.
Idealisten die ook nog pragmatisch zijn voor zo ver dat samen gaat zullen stellen makkelijker gezegd dan gedaan een cooperatie oprichten met name
als het gaat om langdurig Bijstand afhankelijken. Hoe veel van dergelijke cooperaties zijn er recent opgericht door al dan niet langdurig Bijstand afhankelijken ? Uit de media is me in dat opzicht niks bekend. Mogelijk weet jij lezer een voorbeeld ? Wat ik me in dit kader ook afvraag is of mensen die getroffen zijn door langdurige armoede en afhankelijkheid van charitas en of uitkering in Nederland nog in staat zijn iets wat dan ook te beginnen of dat ze geestelijk zo kapot zijn dat het geestelijk invaliden zijn. Ik ben zelf lang in de armoede dan moet je denken aan Bijstand niveau of lager. Ik ben Voedselbank afhankelijk geweest recent nog. Toch wil ik nog wat. Ben ik een uitzondering ik denk het niet. We Bijstand afhankelijken hebben geen middelen. Bijvoorbeeld een plek om kennis te maken met anderen die willen ondernemen in de betekenis van samen een initiatief starten het is er niet. Hoe bereik je die andere " ondernemers ". De bestaande organisaties bewerken lobbyen ? Als je alleen maar bent afgewezen als armoed lijder dan weet je beter dan begin je daar niet aan. Is het dus wachten op " verlichte " figuur zo als die aan de wieg stonden van Mondragon ?
In de discussie rond " dwang arbeid " mis ik de invalshoek van eigen betaald werk maken. Betaald werk voor en door Bijstanders samen het risico dragen.
Je kan al beginnen. Laat je gedachten eens gaan over wat je zou willen starten innovatief en sociaal maatschappelijk ondernemen en dan dat laatste geen lege kreet. Je hoeft er niet meteen tientallen inkomens uit te halen. Ik bedoel er zijn tal van idealistische initiatieven die donateurs en andere supporters hebben. Het zou zo'n overwinning zijn. Stel je voor een stelletje armoezaaiers die in staat blijken te huren op A locatie naast de Mc en met succes te ondernemen.
Wat denk je van simulatie ondernemingen om te leren ? Zo als dat op hbo scholen gebeurd. Dus een traject zonder risico voorafgaand aan het daadwerkelijke starten. Om te leren. Als je al jaren van school bent en lang gedwongen thuis zit dan lijkt me zo'n voor traject aan te raden.
Ik zie daar in workshops over allerlei onderwerpen mbt. starten waar van de kennis bij de deelnmers ontbreekt.
Waarom komt dat allemaal niet van de grond ? Waarom blijft de armoede bestrijding steken in " goede bedoelingen " en waarom word er niet
gevraagd aan de " lijdende voorwerpen " de afnemers van voedselhulp en uitkering wat zij voor oplossingen zien ? Met name niet door de
" gulle gevers " en activisten ? Bange vragen en ik vrees het antwoord.