Betreft verzoek om hulp bij het opzetten van een reïntegratie bedrijf in de vorm van horeca een organic vegan snack en koffie bar van en door langdurig Bijstand afhankelijken die al wat ouder zijn. Een egalitair initiatief.

Aankondiging, gepost door: Raymond. op 10/01/2012 01:09:40

Wanneer: 10/01/2012 - 10:39

Betreft verzoek om hulp bij het opzetten van een reïntegratie bedrijf in de vorm van horeca een organic vegan snack en koffie bar van en door langdurig Bijstand afhankelijken die al wat ouder zijn. Een egalitair initiatief.

MAIL AAN : VEGANFOODINI@YAHOO.COM

SITE : http://www.wix.com/veganfoodini/4u

OPROEP VAN INITIATIEF MET WERK TITEL 100 % VEGAN :

Betreft verzoek om hulp bij het opzetten van een reïntegratie bedrijf in de vorm van horeca een organic vegan snack en koffie bar van en door langdurig Bijstand afhankelijken die al wat ouder zijn. Een egalitair initiatief.

Opzetten van een netwerk van professionals studenten enz. met veel kennis van boekhouden, accountancy, belasting, juridische zaken ondernemen enz. voor ondersteuning van dit initiatief. Het gaat om vrijwillige hulp dus onbetaald uit idealisme.

Januari 2012

Geachte heer of mevrouw,

Mijn initiatief is geboren uit nood . Ik loop al sinds 2009 met plannen rond om te starten en heb me verdiept in de problematiek van starten van uit de Bijstand. De bestaande voorwaarden in dat kader gesteld door gemeentes zijn onhaalbaar en onacceptabel voor Bijstanders blijkt mij. Ik heb zelf een Bijstand uitkering.

Graag licht ik een en ander mondeling toe.

Wat meer over mijn plannen : sinds 2010 heb ik het plan in de horeca te starten van uit de Bijstand. Ik heb de mogelijkheden onderzocht en liep al snel aan tegen de investering die nodig is en de onmogelijkheid die investering rond te krijgen door lenen. Het bedrag dat een Bijstander kan lenen van de gemeente in het kader van de Bijstand is te beperkt.
Nog afgezien van zaken als goed of afkeuring onderneming plan door de gemeente.

Ondernemen is risico nemen. In dit economisch systeem heeft dat grote gevolgen voor een starter zo als u begrijpt. Zeker als het om een " eenmanszaak " gaat als rechts vorm. Als iemand van eind veertig zonder ervaring met ondernemen en geen ervaring in de horeca zie ik er niks in alleen te starten en alleen het risico te dragen. Ik zie mijn plan als een mogelijkheid voor mensen die langdurig in de Bijstand en wat ouder zijn om een eigen inkomen op te bouwen met de nadruk op samen.

Dat heeft ook weer specifieke problemen die samenwerking maar ook kansen met name om dat de lasten dan niet op een persoon rusten.

Aangezien het een egalitair initiatief betreft dus op basis van volkomen gelijkheid zonder baas bedrijfs leider of een eigenaar moet de basis goed zijn onderbouwd ook juridisch om te voorkomen dat de zaak bij wijze van spreken "explodeerd " door menings verschillen en ruzies.

Van af 2012 komen er grote veranderingen in de re-integratie van mensen met Bijstand een WWB uitkering. Zeker voor oudere langdurig Bijstand afhankelijken zal niks meer worden gedaan om die aan betaald werk te helpen. Het zal eerder sneeuw ruimen worden en papiertjes prikken en dergelijke zonder uitzicht op betaald werk hooguit met betaling onder het minimum loon. Leuk werk met verantwoording en creatief zo als mijn idee beoogd zit er dan niet meer in. Nooit meer volgens mij.

Ik wijs ten overvloede mogelijk op leeftijd discriminatie en discriminatie op basis van langdurig in de Bijstand. Instanties en werkgevers gaan er daar bij op basis van vooroordelen en eigen belang van uit dat mensen niet op tijd uit hun bed kunnen komen. Onzin natuurlijk zeker als het om leuk werk met toekomst gaat.

Met de starters trajecten die er nu zijn kom ik niet verder met mijn idee. Ik zoek vrijwillige expertise op een non profit basis dus om mijn idee te verwerkelijken. Met name financieel experts boekhouders accountants zijn zeer welkom voor al als ze al ervaring hebben met horeca ondernemingen. Helaas heb ik slechte ervaringen met betaalde lieden die een traject aanbieden door de overheid / gemeente gefinancierd. Een beetje ouwehoeren en herhalen dat ondernemen risico nemen is verder komen ze niet.

Een onderneming plan schrijven is concreet het eerste doel. Daar voor heb ik expertise nodig op het gebied van boekhouden lenen investeren juridisch en horeca en vastgoed en fondsen werving.

Fondsen werving. Leners willen hun lening snel terug met veel rente en ik wil niet als gevolg daar van in hun dienst zijn min of meer.

Zo als geschreven : de bestaande regelingen werken niet voor mij en een heleboel andere mensen met starters plannen in de Bijstand. Daar bij opgemerkt : gedeelde verantwoording betekend volgens mij ook dat er nog iets van vrije tijd overblijft voor de deelnemers.
Mogelijk niet gedurende eerste jaar van start maar wel daar na. Ook nog wat tijd voor bijv. tandarts bezoek en ook het geld daar voor.

Waarom vegan en horeca ? Eten is politiek. Ik wil graag een alternatief bieden voor de Mac's en Kings een betaalbaar initiatief met name voor mensen die geen tijd en of geen geld hebben voor een restaurant bezoek. Vegan vanwege de vele voordelen voor mens
dier en milieu. Het is ook haalbaar om mensen te laten werken zonder opleiding aangezien de snacks elders worden gemaakt er geen lange ( koks ) opleiding voor nodig is.
Mijn idee is om vegan / veganistisch eten te promoten als lekker alternatief ook voor mensen die vlees eten of vegetarisch eten. Met de nadruk op lekker en niet op de idealistische kanten van veganisme.

Er is volgens mij niks vergelijkbaars in de bestaande horeca. Integendeel de bestaande horeca is verre van egalitair eerder zeer autoritair. De CAO is slecht en er is niet zelden sprake van uitbuiting door werkgevers die " illegalen " inzetten en die onderbetalen.
Het lijkt mij dat een kop koffie beter smaakt als je weet dat de arbeids omstandigheden en voorwaarden door de werkers zelf worden bepaald niet uit winstbejag.

De vraag lijkt me op z'n plaats waarom er geen als door mij voorgestelde egalitaire initiatieven bestaan. Mijn idee daar bij is dat zo wel politiek links als rechts in Nederland geen egalitaire initiatieven willen omdat dat de bijl aan de wortel van het bestaande politiek economische systeem is en dus het begin van het einde van de zelf verrijking van een kleine zelf verklaarde elite.

Ik heb kortom een prima idee voor mijn doelgroep langdurig Bijstanders. Gezien de ontwikkelingen wat betreft bezuinigingen verwacht ik geen enkele steun van overheden.
In het verleden waren er alleen de rigide " oplossingen " van overheden in het kader van langdurig werklozen die zelden tot blijvend betaald werk hebben geleid voor die Bijstanders en wel vele miljoenen hebben gekost.

Dat mijn idee zo gek nog niet is bewijzen de vele mislukkingen van starters en ondernemer zeker nu met recessie en economische crisis de zo veelste banken crisis. In dat verband ook banken zullen niks lenen. Horeca is moeilijk zeker nu en starten nu ook tragisch. Maar niet als je het SAMEN doet volgens mij in een andere vorm dan gebruikelijk.

Mijn verzoek is of u een en ander wil overdenken. Mogelijk kent u mensen waar ik vrijblijvend mee in gesprek kan over bovenstaande met name de genoemde beroepen boekhouder accountant.

Verder doel is streven naar zo snel mogelijk verkrijgen Eco certificering binnen een jaar na starten liefst. Link in dat verband
http://www.skal.nl/Home/Artikelen/tabid/99/category/Horeca%20en%20cateri...

Dit initiatief zal de ervaringen bundelen en beschikbaar stellen door workshops en dergelijke bijv. online. Het streven is om zo veel mogelijk mensen op of oner het bestaans minimum van dit initiaitief te laten profiteren direct of inidirect door betaald werk
en door de beste producten.

Mee denken brainstormen is altijd welkom ook als je niet een specialisme hebt in de horeca bedrijf economie en dergelijke.

Ik wil niemand valse hoop geven. Met name Bijstanders uit de doelgroep moeten zich realiseren dat dit initiatief nog in de opstart fase zit. Het betreft een initiaitef op basis van positieve discriminatie met betrekking tot leeftijd en langdurige afhankelijkheid van een Bijstand uitkering. De leeftijd grens is moeilijk vast te stellen want is iemand van 45 jaar er minder erg aan toe betreft uitsluiting van betaald werk dan iemand van 48 jaar ?

Vast bedankt voor de medewerking en groeten.

Raymond initiatiefnemer 100 % Vegan.

http://www.wix.com/veganfoodini/4u

Tags: Vegan werkgelegenheid WWB


Wie: 
Raymond

Update : de oproep op indy en op de site veganisme.org heeft ( nog ) geen enkele reactie opgeleverd van mensen die vrijwillig mee willen werken aan het schrijven van een plan.
Eigenlijk maar een reactie van iemand die de locatie wilde weten dus waar er wordt gestart.
Willen mensen met de door mij gezochte specialistische kennis hun naam niet verbinden aan het initiatief ? Of lezen ze de oproep niet ? Of.... Graag jullie positieve feed back.
Raymond.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech