[a'dam]Krakers en woonactivisten verbazen zich over aantijgingen Rochdale

Nieuws, gepost door: A'damse Krakers op 05/01/2012 01:06:13

Wanneer: 05/01/2012 - 19:17

Met verbazing en ontsteltenis hebben wij het persbericht 'Hennep en krakers grote schadepost' van woningcorporatie Rochdale gelezen. Hierin stelt de woningcorporatie dat kraken niet meer idealistisch is, dat krakers veel schade achterlaten en dat het daarom nodig is om "een kritische discussie op gang te brengen, want zo kan het niet doorgaan!"

Wij zijn het met Rochdale eens dat het de hoogste tijd is voor verandering. Maar niet, zoals Rochdale stelt, in het gedrag van de kraakbeweging. Wel in de neiging van woningcorporaties om het echte debat over de woningmarkt te vertroebelen met slecht gefundeerde stemmingmakerij. Een rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte wordt niet gehinderd door krakers maar door de Amsterdamse corporaties, waaronder Rochdale, die een groot deel van de voorraad sociale huurwoningen willen uitverkopen.

Daarom worden zittende huurders weggepest, daarom worden woningen door de corporaties zelf onbewoonbaar gemaakt, daarom staan zo veel corporatie woningen leeg: in afwachting van verkoop en dure renovatie waarbij mooie, welgestelde Amsterdammers de stad binnengeloodsd zullen worden.

Laat ons eerst bij de feiten beginnen over de Rochdale woningen in Amsterdam West. Na huurders uitgeplaatst te hebben huurt Rochdale zelf bouwvakkers in om woningen uit te slopen om ze onbewoonbaar te maken. Soms worden de woningen verzegeld met een dikke laag ijzer die "citex" heet. Beide handelingen benadrukken dat er vaak heel veel tijd - te veel tijd - eroverheen gaat tussen het uitplaatsen van de originele huurders en het overgaan tot renoveren. Veel van de Rochdale woningen zijn pas gekraakt nadat deze kloof tussen uitplaatsing en renovatie/verkoop geruime tijd leeg bleven staan. Bij de Ten Katestraat 53, 55, 57 is het pand in januari 2011 herkraakt nadat de krakers de panden vrijwillig in 2010 hadden verlaten om een renovatie niet in de weg te zitten, maar de renovatie kwam uiteraard niet. De panden Jan Hanzenstraat 84-86 zijn inmiddels drie keer gekraakt.

In dit geval hebben de krakers niet alleen de structurele leegstand aangekaart maar ook de onfrisse relatie die Rochdale heeft met de vastgoed speculanten die eigenaar waren van de aanpalende panden. Andere gekraakte panden (bijvoorbeeld, de Vechtstraat in Zuid) hebben soortgelijke verhalen van uitgeplaatste huurders, onbewoonbaar gemaakte woningen en leegstand. Vragen van de krakers of de woningen weer regulier verhuurd kunnen worden, worden steevast afgewezen door Rochdale.

Door deze panden te kraken en media aandacht te vragen voor deze verwaarloosde woningen laten krakers zien dat hun idealen onveranderd sterk zijn. Kortom: om schade af te wentelen op de rug van krakers is bijzonder hypocriet aangezien de grootste vijanden van de structurele integriteit van corporatiepanden zonder twijfel de corporaties zelf zijn. Rochdale is bepaald niet de engel van de vastgoedmarkt. We hoeven het niet eens te hebben over Mollenkamp en zijn Mazerati, die verhalen zijn inmiddels goed bekend. Wel is het een goed moment om aandacht te vragen voor de zorgen van bijvoorbeeld Huurdersvereniging Westerpark die de asociale "visie" van Rochdale, om op termijn 1,000 van haar 2,800 woningen in de Staatsliedenbuurt en Spaarndammerbuurt te verkopen, betreurt . Ook de klachten over structurele leegstand in Buitenveldert, aan de Amstelveenseweg en aan de Van der Hoopstraat na renovatie verdienen aandacht.

En het is immers maar twee maanden geleden dat vakblad NUL20 op basis van een bedrijfsenquête door USP Marketing Concultancy de volgende conclusie trok: "...maar Rochdale scoort onverminderd laag. Al drie jaar bungelt de corporatie onderaan. Verbetering lijkt niet in zicht. Maar weinig partijen hebben trek om met Rochdale zaken te doen." Tot slot verwijzen we weer naar het idee van Rochdale om een "een kritische discussie op gang te brengen".

Prima, maar niet door met de vinger naar krakers te wijzen; dat is anno 2011 wellicht de enige groep die op durft te komen voor een rechtvaardige verdeling van woonruimte. Rochdale moet uitleggen waarom ze zo slecht omgaat met haar vastgoed; waarom ze af wil van haar sociale huurwoningen (en huurders); waarom ze (samen met de andere leden van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) zich schaarde achter de inmiddels doorgevoerde plannen van minister Donner om huren met 120 euro p/m te verhogen. Dit zijn de vragen die er echt toe doen en waar wij graag een kritische discussie over op gang zouden willen brengen.

Tags: kraken


Wie: 
Ex bewoner commelinstraat/vechtstraat.

De foto die bij het stuk is geplaatst door het Parool van een kraakpand aan de Commelinstraat heeft weinig met de situatie te maken.

Ten eerste ligt de commenlinstraat niet in Amsterdam West maar in Oost en zijn de panden eigendom van Ymere, niet van Rochedale.

Ten tweede betreft het een foto van de aangetroffen situatie op de dag van de kraak, gemaakt door de krakers. de situatie is voorgekomen uit een gestaakte verbouwing na dat bleek dat de achtergevel en fundering zeer slecht waren en de achtergevel op instorten stond. Te zien aan het houten kruis dat rechts te zien is op de foto, deze was onderdeel van een constructie die vier panden breed was om de achtergevel te ondersteunen.

Na onderhandelingen is het pand waar deze foto is genomen terug gegeven omdat het op instorten stond, en niet veilig bleek voor bewoning.
De anderen panden zijn, als afgesproken met Ymere vlak voor aanvang van verdere verbouwing bezem schoon opgeleverd.

Deze panden zijn in eerste instantie gekraakt omdat het hier socialen huurwoningen betrof die opgekocht zijn door Ymere enkel om te splitsen en te verkopen, waarbij de huurders in de kou kwamen te staan. De panden bleken echter in zo een slechten staat te verkeren dat verbouwing dringend was.

Dit alles is slecht een van de velen voorbeelden van woningbouwverenigingen die zich opstellen als ordinaire speculanten. Rochedale is hier zeker geen uitzondering van.

Begin 2010 werden tien woningen aan de vechtstraat in Amsterdam gekraakt, aangekocht door de wegens zelfverrijking ontslagen directeur van Rochedale de heer Hubert Möllenkamp. Ook deze panden waren slecht gekocht om te splitsen en te verkopen.

Bij de kraak bleek er in allen woningen spraken te zijn van achterstallig onderhoud, wat bij een van de panden zelf zo ver ging dat de lekkage die was ontstaan op de derde verdieping door het hele gebouw was gelopen. Met als resultaat dat de vloeren van allen ondergelegen verdiepingen al maanden doorweekt waren en de schimmel op sommigen plekken tot het plafon liep. De begane grond verdieping was geheel beschimmeld en de vloer zo slecht door verrotting dat het onbewoonbaar bleek.

De lekkage was al maanden eerder meerder malen gemeld door een antikraker die op dat moment op de derde verdieping woonden, "het water liep onder de onder gelegen verdieping deuren door". De reactie van Rochedale hier op was dat het de moeite niet loonde omdat het pand toch binnen korte tijd werd verbouwd, de antikraker is vervolgens uit zijn woning gezet omdat het door verstopping van de hoofd afvoer en lekkage onbewoonbaar zou zijn.

Na de kraak is er door de krakers een loodgieter ingeschakeld die het probleem in onder een uur had opgelost.

Dit illustreert dat Rochedale, net als anderen woningbouwverenigingen, zich gedraagt als een speculant die woningen laat verkrotten en winst boven personen verkiest.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech