Waar: Leidseplein-Oosterpark, Oosterpark, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.358970 lon: 4.920930)
Wanneer: 01/07/2013 - 08:30 t/m 02/07/2013 - 01:00
Op maandag 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de (voormalige) Nederlandse koloniën werd afgeschaft. De Stichting Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert ook in 2013 de Nationale herdenking Slavernijverleden en aansluitend het Keti Koti festival.
http://www.ketikotiamsterdam.nl/
(Via http://www.ninsee.nl/agenda/index#148 :)
Nationale Herdenking en Keti Koti Festival 2013
Op maandag 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de (voormalige) Nederlandse koloniën werd afgeschaft. De Stichting Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert ook in 2013 de Nationale herdenking Slavernijverleden en aansluitend het Keti Koti festival.
Nationale Herdenking
De Nationale Herdenking is vanwege het bijzondere herdenkingsjaar in 2013 uitgebreider dan in andere jaren. Zo worden er prominente binnenlandse en buitenlandse gasten en politici uitgenodigd om het nationale en internationale karakter van deze herdenking tot uitdrukking te brengen. Er worden toespraken gehouden en kransen gelegd ter nagedachtenis van degenen die hebben geleden onder de Trans Atlantische slavernij. De minister-president en de burgemeester van Amsterdam zullen het woord voeren.
Keti Koti Festival
Hèt feestelijk hoogtepunt van een periode van herdenkingsbijeenkomsten, discussieprogramma’s, seminars, tentoonstellingen en andere activiteiten. Het festival heeft een nationaal karakter en is bedoeld voor een breed publiek. Het besef van het Nederlands slavernijverleden en de erfenis daarvan is in Nederland betrekkelijk jong. Er is eigenlijk pas sinds de onthulling van het Nationaal Monument door Koningin Beatrix in 2002 en de oprichting van het NiNsee definitieve aandacht voor herdenking van het slavernijverleden en viering van de afschaffing van de slavernij. De verwachting is dat in 2013 meer dan 60.000 bezoekers het Keti Koti festival bezoeken. Het Keti Koti Festival start met een groots opgezette kleurrijke optocht, de Bigi Spikri, met looporkesten en brassbands. Op vier podia zijn vele uiteenlopende artiesten te zien. Er is ruimte voor educatieve voorstellingen, een openlucht tentoonstelling, films, muziek en andere vormen van expressie die direct of indirect te maken hebben met de erfenis van slavernij.
Programma
8:30 – 10:00 uur Leidsepleinontbijt
Voorafgaand aan de 'Bigi Spikri' worden de deelnemers op 1 juli tussen 09.00 en 11.00 uur op het Leidseplein ontvangen door een groot aantal 'gelegenheidskoks' zoals de burgemeester, enkele wethouders, Nederlandse sporters en bekenden van radio en televisie. Voor de ruim 2000 deelnemers aan de optocht zullen zij een ontbijt verzorgen met onder meer eieren, pannekoeken en porridge.
10:00 - 12:00 uur Bigi Spikri
Traditionele 1 juli optocht van looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in traditionele kledij uit het hele land, van het Leidseplein naar het Oosterpark. De Bigi Spikri 2013 wordt theatraal vormgegeven door de gerenommeerde kunstenaar, Felix de Rooy en wordt een verhalende parade waarin alle actoren uit de koloniale slavernijgeschiedenis van Nederland op 'praalwagens' voorbijkomen.
13:00 - 14:00 uur Nationale Herdenking
14:30 - 22:00 uur Keti Koti Festival
De afgelopen vijf jaar is het Keti Koti Festival uitgegroeid tot dè nationale viering van de afschaffing van de slavernij. Kijk op de Keti Koti website voor de line-up en een impressie van de herdenking en het festival in 2012.
19:30 – 01:00 uur Avondprogramma Stadsschouwburg Amsterdam
Keynotespeech Elizabeth Alexander, prijsuitreiking jongerenprijsvraag en Galapremière Opera Katibu di Shon van Tania Kross met aansluitend afterparty.
http://www.ketikotiamsterdam.nl/