Wanneer: 04/01/2012 - 10:08
DRIEBERGEN, DI 3 JAN 12 - Het alarmnummer '114 red een dier' is nog maar zes weken operationeel, of er zijn al ruim 30.000 meldingen binnen gekomen bij de politie.
Het nummer werd half november vorig jaar opengesteld. Gemiddeld bellen circa 500 mensen dagelijks met het landelijk alarmnummer 144 voor meldingen van dierenmishandeling. De politie meldt dat van deze telefoontjes er 60 vanwege de ernst worden doorverbonden naar de dierenambulance, de dierenpolitie of de Dierenbescherming.
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) sprak begin december nog van 1000 telefoontjes per dag. De meldlijn kreeg in december vooral veel meldingen van paarden in modderige weilanden of honden die een groot deel van de dag in de tuin worden gehouden. Hoewel er nog geen cijfers bekend zijn, meldt het Korps landelijke politie diensten (KLPD) dat de eerste aanhoudingen al zijn verricht.
Met het nummer '144, red een dier' moeten meldingen van dierenmishandeling sneller op de juiste plek komen. De alarmlijn is ondergebracht bij het Korps landelijke politiediensten. Niet alleen kan de politie in actie komen bij acuut dierenleed, maar ook dierenambulances kunnen via dit nummer worden besteld en inspectiediensten kunnen worden getipt als er bijvoorbeeld sprake lijkt te zijn van verwaarlozing van paarden.
Eind november zijn de eerste fulltime dierenagenten aan de slag gegaan. De invoering van de dierenpolitie op initiatief van de PVV was omstreden. Veel oppositiepartijen zagen niets in wat spottend de 'caviapolitie' is gaan heten. Zelfs de Partij voor de Dieren was het niet eens met de plannen. De partij van Marianne Thieme vindt dat de dierenpolitie niet genoeg bevoegdheden heeft waardoor de dienst is gaan lijken op een 'vogelverschrikker'.
De Belgische organisatie 'Dieren In Nood' eist nu ook de oprichting van een Belgische dierenpolitie, naar Nederlands voorbeeld. Dierenrechtenorganisatie Gaia pleit daar al langer voor. “We willen een adequate dienst met mensen die hiervoor speciaal zijn opgeleid, een dienst die kordaat kan optreden en daarom over politierechten beschikt. Een dienst die ook 24 uur bereikbaar is”, aldus Bart Dewulf.
http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/jan/03/nws.php
http://www.ravagedigitaal.org/
De kritiek van de PvdD is niet zo onterecht.
Ten eerste is het toezicht opde bio-industrie, voorzover dat er al was, nu helemaal verdwenen, want daar "is de dierenpolitie voor". Helaas is dit niet zo, want die is er alleen voor als huisdier gehouden dieren.
Ten tweede is er nog steeds geen goede rgegelgeving op dierengebied, dus zodra een dier "water, ten en een dak heeft" word het verzorgd en derhalve dus niet slecht behandeld en kan er niemand ingrijpen. Daar liep de DB inspectie al tegenaan, daar loopt een goedwillende dierenagent net zo hard tegenaan.
Ten derde zijn er heel veel misstanden, zoals bijvoorbeeld in dierenparken, dierenweitjes en dierenwinkels die je hooguit kunt aanpakken als je ze op heterdaad betrapt, wat zelden lukken zal. Het voor vermaak doden van onverkoopbare knagers in winkels bijvoorbeeld, iets wat we regelmatig van geshockeerde stagiaires te horen krijgen, dar kun je ze niet eens voor bellen.
Wantoestanden op kinderboerderijen worden niet als zodanig gezien, omdat normering ontbreekt dus wordt er ook niet ingegrepen.
Ter illustratie overigens: de beroemde vuurpijlmuis van Oudjaar, weliswaar zijn de mannen die dit uithaalden gepakt en worden (vermoedelijk) beboet, maar die muis en waarschijnlijk zijn soortgenoten ok, gingen terug nar de winkel waar ze vandaan kwamen waar ze al in de verkop waren voor levend slangenvoer. Dan kun je je in gemoede afvragen waarom er ingegrepen is.