[036] Protestbezoek gentechveld as zaterdag

Nieuws, gepost door: ASEED op 06/06/2013 06:12:10

Waar: Duivendaal, Costerweg 50, Wageningen, Netherlands (GPS lat: 51.966945 lon: 5.658599)
Wanneer: 08/06/2013 - 13:16

Komende zaterdag - 8 juni 14.15 – 15.00 - Grebbedijk, Wageningen
Protestbezoek aan een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappels van de WUR landbouwuniversiteit. De veldproef is onderdeel van het DuRPh-project en bevindt zich tussen de Grebbedijk en de Wageningse Afweg in Wageningen. Tussen 14:15u en 15:00u kunnen actievoerders voor een gentechvrije landbouw hun kritiek en zorgen uiten aan DuRPh-wetenschappers Geert Kessel en Hendrik Rietman. Het protest is onderdeel van de Gentechvrije Landbouwdagen op Duivendaal, Costerweg 50 in Wageningen op 7 en 8 juni. Komt allen!



Onder het motto Gentechfriet eet ik niet vindt er komende zaterdag een protestbezoek plaats aan een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappels van de WUR landbouwuniversiteit. De veldproef is onderdeel van het DuRPh-project en bevindt zich tussen de Grebbedijk en de Wageningse Afweg in Wageningen. Tussen 14:15u en 15:00u zullen actievoerders voor een gentechvrije landbouw hun kritiek en zorgen uiten. Twee DuRPh-wetenschappers, Geert Kessel en Hendrik Rietman zullen de actievoerders bij het veld te woord staan.

Het initiatief voor dit protest is genomen door actiegroep ASEED. De organisatie voert al jaren campagne tegen genetische manipulatie en patenten op landbouwgewassen. Ggo's en patenten geven grote agro-chemische multinationals te veel macht over boeren en voedselproductie en GGO-teelt veroorzaakt meer milieu-, voedings- en sociaal-ecomische problemen dan dat ze oplossen. Linda Coenen van ASEED: ”Het DuRPh-project lijkt vooral gebruikt te worden voor de promotie van gentechnologie om publieke weerstand tegen GGO's te verminderen en GGO-toelatingswetgeving te versoepelen. Er komt geen informatie over mogelijke problemen met GGO's vanuit het project, terwijl er steeds meer aanwijzingen daarvoor zijn. Bijna alle gentechteelt gaat gepaard met meer gif in het milieu en de voedselketen omdat het ofwel gifresistente gewassen zijn die steeds meer bespoten worden, ofwel het gentechgewas een gen heeft gekregen waardoor de plant zelf insecticide produceert.”

Eenzijdige informatievoorziening
In het kader van het DuRPh-project werkt de WUR samen met partners uit het bedrijfsleven aan het resistent maken van aardappels tegen de schimmelziekte phytophthora door middel van genetische manipulatie met genen uit wilde aardappelrassen. De projectwebsite geeft geen informatie over welke private partners betrokken zijn en wat hun rol of bijdrage in DuRPH is, er is geen garantie dat de WUR de patenten op resistentiegenen niet zal verkopen aan een van de grote landbouwmultinationals die nu al een te grote marktmacht hebben. Er is in de communicatiematerialen van het project geen aandacht voor mogelijke nadelen van genetische manipulatie maar wel voor die van klassieke veredeling, zonder bewijzen wordt geclaimd dat er behalve de resistentie tegen de ziekte niets verandert aan de aardappelrassen.

Geen markt voor gentech-aardappels, bedreiging keuzevrijheid boer en consument
De aardappelsector heeft bij monde van de grootste handelshuizen HZPC en Agrico in 2012 al aangegeven dat ze gentechvrij willen zijn1. Als gevolg hiervan heeft BASF het opgegeven haar gentechaardappels nog langer in Europa op de markt te brengen. Proberen de DuRPh-wetenschappers nu hier omheen te werken met hun claim dat hun cisgene aardappels eigenlijk hetzelfde zijn als klassiek veredelde aardappels maar dan sneller gemaakt? Waar zijn de wetenschappelijk onderbouwde rapporten dat ze ook hetzelfde zijn, wat betreft hun agronomische en voedingskundige eigenschappen?Wil de DuRPh-strategie voor phythophthora-bestrijding werken, dan moeten boeren straks bepaalde gentechaardappels met een DuRPH-genencombinatie gaan telen. Anders werkt het niet, want de schimmel kan zich razendsnel aanpassen en door een resistentie heen breken. Zijn de Wageningse wetenschappers van plan boeren te dwingen gentechaardappels te gaan telen? Gentechaardappels, die als het aan de gentechnologen ligt, niet eens als GGO geëtiketteerd zou hoeven worden. Waar blijft dan de keuzevrijheid van de biologische of gentechvrije boer? En die van de consument? Komt de afzetmarkt van aardappeltelend Nederland niet op de tocht te staan dan, aangezien 61% van de Europese burgers geen gentechvoedsel accepteert2? Linda Coenen van ASEED: ”Het DuRPh-project is vooral bezig met symptoombestrijding binnen een industrieel landbouwmodel terwijl het volgens ons zinniger zou zijn meer geld, tijd en moeite te steken in werkelijk duurzame oplossingen, zoals waar het BioImpuls-project mee bezig is, namelijk veredeling van robuste gewassen voor biologische en gangbare teelt. Er is in Nederland maar bitter weinig draagvlak voor gentechvoedsel3. Waarom dit doordrukken in plaats van mensen werkelijk inspraak te geven in wat voor voedsel er verbouwd en verkocht wordt?” Deze en andere vragen en kritieken zullen de deelnemers aan het protestbezoek delen met de WUR-onderzoekers die hen bij het gentechproefveld te woord zullen staan op 8 juni.

Dus kom mee naar het veld en confronteer de gentech- onderzoekers met je kritiek. Neem spandoek of protestbord mee. Aansluitend vinden er interessante workshops en discussies plaats op Duivendaal.

Programma 7 & 8 juni
Het protestbezoek is onderdeel van de Gentechvrije Picknick op terrein Duivendaal aan de Costerweg 50 in Wageningen. Tijdens deze picknick vinden er tussen 12:00u en 19:00u diverse workshops plaats op en nabij het veld. Deze gaan over agro-ecologie, gentechvrije zones in gemeentelijke ruimtelijke ordening, een open vergadering voor anti-gentechbeweging voor een vervolg op de anti-Monsanto-protesten op 25 mei jl., ecotoilet bouwen, gezonde bodem. Doorlopend zijn er kinderactiviteiten, zaadbommen en gentechvrije zone-bordjes maken, de Babbelbox van Noticias, informatie en materialen van ASEED, VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Gradinka's Kruidenzaden, Agromisa en de Field Liberation Movement.

Aansluitend vindt er om *19.30h* in de Wilde Wereld (Burgtstraat 1, Wageningen) en discussie plaas over hoe burgers mee kunnen werken bij beslissingen over voedselproductie onder de titel : "You, your town and global Agriculture". Met Boerengroep, Duurzaam Wageningen, Gentechvrije
Burgers Nijmegen en onderzoeker Cultuurgeografie. Live muziek als afsluiting en
de gelegenheid met de sprekers en deelnemers van de Gentechvrije Landbouwdagen na te praten

De avond ervoor op vrijdag 7 juni organiseren leden van de Independent Critical Student group Wageningen een breed debat over de vraag of we GGO's nodig hebben. Panelleden zijn: Markus Arbenz (directeur IFOAM), Michael Kester (directeur Syngenta Nederland), Michael Antoniou (moleculair geneticus, King’s College, Londen), Barbara van Dyck (Field Liberation Movement, België) en Richard Visser (Wageningen Universiteit).

De belangrijkste momenten en locaties op een rijtje:

- 8 juni 9:00: Er rijdt een bus vanuit Amsterdam mits er genoeg aanmeldingen zijn. Bij de March against Monsanto waren er genoeg mensen in Wageningen om een bus te vullen maar er reed er geen omdat men zich niert had aangemeld, Hierdoor kon een aantal mensen niet naar Wageningen. Voorkom dat deze keer ajb en meld je aan voor de bus. Evt is een tussen stop in Utrecht mogelijk! Info@aseed.net.

– 8 juni 12:00 – 19:00: Gentechvrije Picknick – Duivendaal – Costerweg 50, Wageningen

– 8 juni 14.15 – 15.00: Protestbezoek aan proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappels
Grebbedijk, Wageningen – bij logistieke complicaties wordt het bezoek verplaatst naar de andere kant van het proefveld, aan de Wageningse Afweg.

– 8 juni 19:00: Discussie You, your town, and global agriculture – Wilde Wereld, Burgstraat 1, Wageningen

– 7 juni 20:00 – Debate GMOs, do we need them? - WUR Campus – Forum gebouw – zaal C-222

Meer informatie:
http://aseed.net
http://grassrootsscience.nl
http://durph.nl
http://www.fieldliberation.org/category/gmo-dossiers/gm-potato/ (veel achtergronden over dezelfde DuRPh-aardappels, een veldproef daarmee in Vlaanderen, een actie daartegen in 2011 en het maatschappelijk debat dat daaruit voortkwam)

Noten:
1 http://www.gentech.nl/alle_berichten/economie/basf_stopt_met_gentech_voo... Let op, inmiddels heeft BASF ook van verdere veldproeven afgezien!
2 en 3: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_winds_en.pdf Pagina 39 en 40: In Nederland vindt maar 30% dat gentechvoedsel aangemoedigd moet worden.

Tags: actie gentech gentechvrij

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech