Waar: Plantagedok, Plantage Doklaan 8-12, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.368601 lon: 4.911331)
Wanneer: 10/03/2012 - 11:00 t/m 11/03/2012 - 18:00
Voordat komend jaar alle zaden en planten weer de grond in kunnen vindt in het weekend van 10 en 11 maart 2012 in Amsterdam de zadenbeurs ‘Reclaim the Seeds’ plaats. Het wordt een evenement waar tuinders, mensen met een volkstuin en collectieven zaden kunnen ruilen, weggeven en verkopen. Hiermee willen we bereiken dat de diversiteit aan groente en andere voedselgewassen behouden blijft en dat de zaden uit handen blijven van grote agro-bedrijven.
Er staan ook workshops, presentaties, debat, een informatiemarkt en een manifestatie op het programma. Het is dus nadrukkelijk ook een weekend voor mensen zonder tuin die wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp.
Zaterdag 10 maart: "Think global"
Bij de zadenmarkt op zaterdag is er naast kraampjes met zaden uit Nederland ook een aantal collectieven uit het buitenland die zijn gespecialiseerd in het in stand houden en verspreiden van een grote diversiteit aan fruit- en groentegewassen.
Met verder een infomarkt, workshops, films, debat, eten, muziek.
Zondag 11 maart: “Act local”
Op zondag is er meer aandacht voor initiatieven om meer lokaal en regionaal voedsel in de stad te krijgen. Met presentaties van lokale voedselinitiatieven en uitwisselingen van ervaringen, praktische workshops, films en een actie.
Reclaim the Seeds wil met de zadenbeurs bijdragen aan:
- het in stand houden van de diversiteit van voedselgewassen en het ondersteunen van de organisaties en individuen die zich hier mee bezig houden,
- het onder de aandacht brengen van het belang van soortendiversiteit in de landbouw,
- het betrekken van meer mensen bij het zelf gebruiken van vrije zaden en mogelijk zelfs actief bewaren en uitwisselen van zaadgoed.
Wij steunen de Europese campagne voor Zaadgoedsoevereiniteit. Zaden zijn de oorsprong van ons voedsel. Toegang tot en diversiteit van zaden is van levensbelang. Centraal in het plenaire debat tijdens het weekend staat het begrip zaadgoedsoevereiniteit – nu en in de toekomst.
Voor een plekje op de zadenmarkt, een infostand, een bijdrage aan het programma, aanmelden of andere vragen, kun je contact opnemen via reclaimtheseeds@aseed.net. Maar je kunt ook gewoon langskomen op 10 en 11 maart!
De zadenmarkt op zaterdag begint om 11 uur. Kijk voor het programma op de website.
Meer informatie zal verschijnen op http://www.reclaimtheseeds.nl
Tags: aseed landbouw vrije zaden
PS : Would be nice that aseed would put the english info also at indy and not only at their pages ;)
'Reclaim the Seeds' Seed Exchange
Just before spring seeds and seedlings are ready to be put into the ground, a seed exchange will be held during the weekend of 10-11 March in Amsterdam. On Saturday there will be a market where seeds will be sold, traded and given away. In addition to stalls with seeds from the Netherlands, we expect a number of international collectives specialized in saving and spreading a great diversity of fruit and vegetable crops. There will also be information stands from relevant organizations, as well as workshops, discussions and film screenings.
On Sunday the focus will shift towards local initiatives and actions focused on increasing food production in the city. In the afternoon we will take to the streets for theater and a demonstration. Practice, discussion and protest will be united during the weekend, all under the motto of "Reclaim the Seeds".
The goal of the weekend is to preserve diversity in food crops, and to support farmers and organizations working towards this end. Saving, using and trading one's own seeds is in contradiction to European regulations, which hold that only seeds from crops on a specific list can be traded. The seed exchange is also a protest against the patenting of crops. Multinationals are gobbling up more and more small seed companies, also in the Netherlands.
The concept of seed sovereignty and the future of our food sources will be central in the plenary debate during the weekend. Developments in the seed world, as well as practical alternatives and approaches, will be explored during the workshop and film program. Another important goal of the weekend is to interest more people in producing their own fruit and vegetable crops. Experience in other European countries has shown that seed exchanges are a good medium for this to happen.
The seed exchange is a youth initiative by ASEED in the framework of the Youth in Action program.
To reserve a stall at the seed market, to contribute to the program, or for any other questions and comments you can contact: reclaimtheseeds@aseed.net. All the information you need for the seed exchange can be found at: www.reclaimtheseeds.nl.
Update en reminder: 'Reclaim the Seeds' zadenbeurs in Amsterdam komend weekend
Op 10 en 11 maart is het zo ver: een heel weekend in het teken van groentezaden in Amsterdam, met ruilbeurs, informatiemarkt, workshops, debat, 'guerrilla gardening' en de aanleg van een nieuwe stadstuin.
Op zaterdag 10 maart is er in de Plantage Doklaan een grote overdekte markt met kramen van organisaties en particulieren die zich toeleggen op het in stand houden van diversiteit en keuze op ons bord. Bij de zadenbeurs zullen honderden verschillende soorten groentezaden, pootgoed en stekjes worden geruild, verkocht en weggegeven. Deze beurs en de rest van het programma zijn een aanrader voor iedereen met een groentetuin of groene aspiraties. Maar ook voor elke activist die is geïnteresseerd in landbouw, biodiversiteit en DIY-voedsel is er genoeg te beleven.
Naast de zadenmarkt is er onder de noemer 'Think Global' een omvangrijk programma met workshops, films, eten en muziek. Hier wordt de politieke kant van de zadenmarkt en voedselvoorziening belicht en is er veel aandacht voor bestaande campagnes op deze gebieden.
Het debat 'Zadensoevereiniteit, nu en in de toekomst' met sprekers van diverse organisaties die betrokken zijn bij het gebruik, veredeling en instandhouding van zaden voor de tuin- en akkerbouw vindt van 16:30 tot 18:30 plaats in de Hortus Botanicus. In dit debat zal het verspreiden en het gebruik van vrij zaaigoed in een bredere maatschappelijke context worden geplaatst. Het doel van dit debat is om de theorie van zadensoevereiniteit te koppelen aan de praktijk: Hoe gaat zadensoevereiniteit er in de realiteit uit zien en welke partijen spelen daarbij een sleutelrol?
In het panel zitten onder andere Maaike Raaijmakers (Sichting Zaadgoed), Jürgen Holzapfel (European Seed Campaign), Loes Mertens (De Bolster, biologisch zaadbedrijf), Kempe van der Heide (Nederlandse Akkerbouw Vakbond), Robert Koekoek (tuinder).
Zondag 11 maart staat in het teken van op de stad gerichte activiteiten: 'Act Local'. Na een start met praktische workshops in de Plantage Doklaan gaan alle deelnemers de straat op om in plantsoenen, parken en bermen eetbare planten te zaaien. Vanaf 14:30 zal bij de Valreep, het gekaakte dierenasiel in Oost, een nieuwe buurtmoestuin worden aangelegd. Op deze locatie zal door Cityplot en Boerenstadswens uitleg worden gegeven over diverse andere collectieve tuinprojecten in Amsterdam.
We hopen dat zoveel mogelijk mensen aan beide dagen deel willen nemen. Voor een aantal mensen van ver buiten Amsterdam is het eventueel mogelijk om te blijven overnachten. Neem hiervoor even contact op met .
Reclaim the Seeds! Doe er aan mee op 10 en 11 maart: Laat de lente maar komen!
Locaties en tijden op een rijtje:
zaterdag 10 maart
workshops en filmprogramma, aanvang 10:00, locatie Plantage Doklaan 8-12
zadenbeurs: aanvang 11:00, locatie Plantage Doklaan 8-12
debat: aanvang 16:30, locatie de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a
zondag 11 maart
workshops: aanvang 11:00, locatie Plantage Doklaan 8-12
aanleg buurttuin: aanvang 14:30, locatie de Valreep, Polderweg 120
Meer informatie over het workshopprogramma, de standhouders, acties en achtergrondinformatie over het onderwerp zijn te vinden op: http://reclaimtheseeds.nl