ECB-blokkade Frankfurt en de staatsmacht

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 27/05/2013 05:02:51

Wanneer: 27/05/2013 - 15:15

Na de totaalverboden van blockupy vorig jaar, zijn er dit jaar de 'Auflagen' (voorwaarden voor toestemming). De vraag is of het veel verschil uitmaakte. Vorig jaar ging de ECB trouwens ook dicht en was er een grote afsluitingsdemo...

Vorig jaar werd voor het eerst een poging gedaan tot blokkade van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Het meerdaagse protestgebeuren werd vooral wereldberoemd omdat de lokale autoriteiten alle protesten gedurende vier dagen verboden, en zelfs een soort betredingsverbod van de stad afvaardigden voor demonstranten. (http://www.globalinfo.nl/tag/frankfurt/) Het leidde tot woedende protesten (waaronder een manifestatie tegen de verboden, die weer verboden verklaard werd...) en slechte publiciteit voor de stad en haar bestuurders.

De bewuste vrijdag dat de ECB geblokkeerd had moeten worden, was deze bovendien ook geblokkeerd, al was het grotendeels door de politieafzettingen. Daar kwam bij dat het massale geweld van de demonstranten, dat als reden voor de dictatoriale maatregelen aangewend werd, achterwegen was gebleven, ondanks de aanwezigheid van 25.000 demonstranten op de afsluitende demonstratie op zaterdag. Een deel van de verboden was later ook afgewezen door hogere rechtbanken en demonstranten die per bus aangereisd waren, maar waren tegengehouden en teruggestuurd, kregen recht op een beetje schadevergoeding.

Dit jaar - nu een tweede versie van Blockupy op 31 mei en 1 juni gepland staat - konden autoriteiten dus moeilijk dezelfde drastische totaal-verboden uit de kast halen. Er is zelfs een actiekamp toegestaan, al ligt dat op een uur lopen van de binnenstad.

De vraag is echter of het in de praktijk verder veel uit zal maken. Net als vorig jaar zullen duizenden zwaarbewapende politie-agenten de protesten 'begeleiden' en dat blijft zelden zachtzinnig. Burgerrechtenwaakhond Komitee für Grundrechte und Demokratie slaat ook wederom alarm met een verklaring onder de titel "Stadt Frankfurt missachtet das Grundrecht auf Versammlungsfreiheit" (Frankfurt heeft lak aan vrijheid van vergadering) http://www.grundrechtekomitee.de/node/578

De demonstratie van zaterdag 1 juni is toegestaan (net als vorig jaar, al moest er toen een kort geding over gevoerd worden) maar onder allerlei voorwaarden en eisen van politie en stadsbestuurders, en over de route wordt nog gesteggeld. Van de organisatoren van de demonstratie wordt geëist dat ze allerlei bevelen van de politie zullen uitvoeren (ze beraden zich nog over toezeggingen, maar kunnen daarmee de hele toestemming verliezen) en de politieleiding houdt zich het recht voor om de demonstratie ter plekke te ontbinden als ze dat nodig acht (bijvoorbeeld als demonstranten zich niet aan het vermommingsverbod houden, of een spandoek van meer dan drie meter lengte meetorsen...). Wederom geschiedt deze inbreuk op de demonstratievrijheid door allerlei spookverhalen over 'extern geweld' te verzinnen, waartegen de stad en haar burgers beschermd zouden moeten worden, concludeert het Komite fur Grundrechte. Er bestaat trouwens jurisprudentie (het zgn. Brockdorf-Arrest) die bepaalt dat de politie helemaal geen demonstratie mag ontbinden als enkele deelnemers de wet overtreden. Het is pas geoorloofd als de gehele demonstratie of een groot deel daarvan gewelddadig zou worden. Anders zou namelijk altijd wel een reden gevonden kunnen worden, of laat men een infiltrant wat stouts doen, om de hele boel weer ter plekke te verbieden. Goede kans dat de autoriteiten zich niets van jurisprudentie aan zullen trekken - het risico om achteraf door de rechtbank op de vingers getikt te worden, wordt ingecalculeerd.

In de linkse krant Junge Welt http://www.jungewelt.de/2013/05-23/017.php wordt een politicus van de partij Die Linke geinterviewd, Ulrich Wilken, die ook bij de protesten betrokken is. Volgens hem zijn de afgekondigden voorwaarden ("Auflagen") op zich al een inperking van de grondrechten, en hebben de organisatoren er bezwaar tegen ingediend. Als onderbouwing van de voorwaarden is opgevoerd dat er ook feministen aan de acties deelnemen met een 'dansblokkade' en dat het antiracistische 'Ums Ganze' netwerk tot het blockupy-netwerk toegetreden is.

www.blockupy-frankfurt.org
legal info: http://blockupy-frankfurt.org/en/legal-information-2/
Camp: http://notroika.org/node/394


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech