Tiener bedreigd met uitzetting naar Afghanistan

Nieuws, gepost door: Werkgroep Deportatieverzet op 27/05/2013 05:09:06

Wanneer: 27/05/2013 - 10:28

Aanstaande zaterdag, 1 juni, wil de Dienst Terugkeer en Vertrek Y.S. deporteren naar Afghanistan. Y. is volgens de IND achttien jaar, maar vorig jaar paste de IND op eigen initiatief de geboortedatum aan op Y.´s documenten – volgens zijn oorspronkelijke documenten is hij jonger dan achttien.

Y. werd ruim anderhalve maand geleden naar detentiecentrum Rotterdam gebracht, terwijl zijn zaak bij de Raad van State nog liep. Hij is erg ondersteboven van het nieuws dat hij aanstaande zaterdag uitgezet wordt naar Afghanistan; aan de telefoon vertelde hij dat hij gisteren de hele dag gehuild heeft en niet begrijpt hoe ze hem kunnen terugsturen naar een land waar hij in levensgevaar zou zijn.

Dat de situatie in Afghanistan allesbehalve veilig is laat alleen al het nieuws van deze week duidelijk zien: op donderdag 16 mei vielen bij een zelfmoordaanslag negen burgerslachtoffers en raakten meer dan dertig burgers gewond. Afgelopen vrijdag, 24 mei, vond een bloedige aanslag plaats op het kantoor van de International Organization for Migration in Kabul. Bij dit kantoor is ook het opvanghuis, waar onder andere eerste hulp wordt geboden aan vluchtelingen die gedeporteerd zijn naar Afghanistan. (Bron: CBS News)

Uit het meest recente ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Afghanistan blijkt duidelijk dat het land op dagelijkse basis verscheurd wordt door geweld. Dit geweld richt zich ook met name op vluchtelingen die terugkeren van Westerse landen; volgens de Taliban zouden zij teveel verwesterd zijn. De Afghaanse ambassade spreekt zich dan ook uit tegen deportaties, door geen reisdocumenten te verschaffen aan vluchtelingen die aangeven niet terug te durven.

Maar ondanks dat zet de DT&V vrijwel wekelijks vluchtelingen uit naar Afghanistan. Zieke vluchtelingen, gezinnen met jonge kinderen. En alleenstaande tieners, zoals Y.

Wij zullen op alle mogelijke manieren de uitzetting van Y. bestrijden en we roepen dan ook op tot een actie bij Schiphol Airport op zaterdag 1 juni!!

Details voor de actie volgen ASAP.Wie: 
werkgroep Deportatieverzet

CORRECTIE!!!

HET IS MAANDAG 3 JUNI

Dit is bevestigd door de advocaat.Wie: 
Werkgroep Deportatieverzet

Yasir: in de isoleer gegooid omdat hij zoveel huilt
Posted on 28/05/2013

Yasir, de Afghaanse tiener in detentiecentrum Rotterdam die maandag 3 juni met deportatie wordt bedreigd, is nu óók nog in de isoleercel gegooid. Waarom? Niet omdat hij een gevaar is voor zichzelf of anderen, niet omdat hij zich misdragen heeft, niet omdat hij er ‘zelf om verzocht heeft’ of één van die andere redenen die het ministerie opgeeft om mensen in een isoleercel te plaatsen.

Maar omdat hij zoveel huilt, heeft de bewaking tegen hem gezegd. En oja, zeiden ze, hij mag ook geen contact meer hebben met de werkgroep Deportatieverzet of de mensen van Occupy Rotterdam die de lawaaidemonstraties organiseren.

Ik daag het ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen uit om dit maar eens uit te leggen. Ik daag de pers uit om dóór te vragen op de ‘uitleg’ die beiden zullen geven, nu Yasir zijn verhaal op het nippertje, voordat hij naar de iso werd gebracht, nog naar buiten heeft kunnen brengen.

Laat je niet in geruststellen of in slaap sussen door verklaringen van het ministerie of de DJI dat alles ‘zorgvuldig’ en ‘volgens het protocol’ is gegaan. We wéten dat het niet zo is!

En intussen zijn we met heel ons hart bij Yasir. Te jong om te begrijpen waarom dit allemaal gebeurt, doodsbang en huilend, in z’n eentje in een kale cel met een matrasje en een camera.

****************************************

Wij zullen op alle mogelijke manieren de uitzetting van Yasir bestrijden en we roepen dan ook op tot een actie bij Schiphol Airport op maandag 3 juni!!

Details voor de actie volgen ASAP. Wil je meedoen met de actie? Mail dan naar info(at)deportatieverzet.nlWie: 
nn

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech