Wanneer: 26/05/2013 - 18:42
Na de evacuatie van kamp Osdorp op 30 november, waarbij alle aanwezige vluchtelingen werden meegenomen naar het politiebureau, is er continue gevochten voor de vrijlating van degenen die niet meteen de eerste avond alweer op straat werden gezet.
Tien mensen werden vastgehouden. Een elfde persoon die niet overnachtte in Osdorp maar wel betrokken was eveneens. Na maanden detentie en van ambassade naar ambassade gesleurd te worden, is hij is inmiddels uitgezet. Van de tien overigen zijn er twee uitgezet (naar Armenië en naar Italië, op grond van Dublin). Anderen kwamen een voor een vrij: twee personen na enkele dagen, een op 15 december, een op 21 december, een op 14 januari, een op 13 maart. Net in de week dat we konden vieren dat de een na laatste persoon terug is bij zijn vrienden van Wij Zijn Hier, moeten we helaas ook vaststellen dat er een hoos van nieuwe arrestaties is.
In de eerste 5 maanden van het bestaan van de Vluchtkerk kwamen arrestaties maar sporadisch voor. Helaas is niet te zeggen dat ze helemaal afwezig waren. En helaas moet ook gezegd worden dat ze een grote impact hebben op de mensen uit de groep. Er zijn mensen die de Vluchtkerk niet uit durven uit angst gearresteerd te worden. In feite wordt er op deze manier dus ook een gevangenis voor hen gecreëerd. Een belangrijke rol hierbij speelt de wijze waarop iedereen is behandeld bij de ontruiming van kamp Osdorp. Uren in een bus moeten zitten met een gebrek aan zuurstof, waarbij vragen om water of aspirines niet werden beantwoord. De behandeling op het politiebureau waarbij vluchtelingen te horen kregen dat ze maar uit het toilet moesten drinken als ze dorst hadden. Dit alles heeft flinke angst voor arrestatie ingeboezemd.
Hetzelfde geldt voor deportaties. De onverwachte deportatie van de Sudanese vluchteling die al tijdens kamp Osdorp was opgepakt en de verhalen over zijn martelingen in Sudan hebben enorme effecten gehad op de psychologische toestand van veel vluchtelingen. Het feit dat niemand de deportatie heeft kunnen tegenhouden, ondanks vele pogingen, maakt het gevoel vogelvrij te zijn alleen maar groter. Gelukkig is een andere deportatie wel tegengehouden, op de valreep.
De arrestaties die de afgelopen maanden plaatsvonden, werden soms gevolgd door een zitting, betaling van een boete en vrijlating (weer op straat zetten), binnen enkele dagen. Een persoon heeft enkele weken vastgezeten (hij werd gearresteerd in de trein op weg naar Ter Apel om een hernieuwd asielverzoek in te dienen en bleek openstaande boetes te hebben) en een
persoon uit Somalië zit nog steeds vast (3,5 maand, Schiphol-West). Ik weet niet honderd procent zeker of ik alle arrestaties heb meegekregen, maar ik acht die kans wel groot en dat zijn er 6 (waarvan twee keer dezelfde persoon) in 5 maanden tijd.
Tot nu. Drie weken geleden werd iemand uit Ivoorkust gearresteerd. Hij zit nog steeds vast, waarschijnlijk nog in PI Almere. Zijn asieladvocaat komt niet goed in contact. Op 7 mei werd wederom iemand uit Ivoorkust gearresteerd, bij een controle in de tram in Amsterdam. Hij zit nu in Zeist. Op 16 mei werd iemand uit Ethiopië gearresteerd in een busje, nabij de Belgische grens. Contact leggen met hem was erg moeilijk. Hij is inmiddels ook overgebracht naar Zeist. Op 17 mei werd iemand uit Somalië gearresteerd op het Centraal Station in Amsterdam, waar een zakkenroller actief was. Hij voldeed aan het signalement en werd door de politie staande gehouden. Hij had natuurlijk niks te maken met het zakkenrollen maar werd meegenomen omdat hij geen papieren had. Eveneens op 17 mei werd ontdekt dat een persoon uit Guinee in detentie zit. Hij was al een tijdje
niet gesignaleerd, maar soms zijn mensen een tijdelijk bij vrienden. Hij blijkt in Rotterdam vastgezeten te hebben en inmiddels te zijn overgebracht naar Zeist.
In drie weken tijd zijn dit dus net zoveel arrestaties van vluchtelingen uit de Vluchtkerk als in de 5 maanden daarvoor. Dit kan toeval zijn en ik kan zelf geen link leggen met mogelijke redenen, maar signaleer het wel.
Tags: asielbeleid vluchtkerk
" bij een controle in de tram in Amsterdam " controle door politie ? Wie kan er nog wel met de tram en wie kan er maar beter gaan lopen om arrestatie te voorkomen ? In het ov in Amsterdam gelden de " huisregels " / algemene voorwaarden van het GVB. Als je in het bezit bent van een geldig vervoersbewijs hoeft er niet om je legitimatie te worden gevraagd. Worden er nu ook al razzias gehouden in de het ov in Amsterdam ? Graag meer info. Klanten van het GVB moeten protesteren tegen dergelijke wantoestanden. Geen razzias in het ov ook niet in Amsterdam.
tja, anonieme posting, niemand is verantwoordelyk voor hetgeen er hierboven word gesteld, kan allemaal gelogen zijn. typisch IM om een dergelijk bericht te selecteren als hoofdbericht. ik zou het negeren.
"tja, anonieme posting, niemand is verantwoordelyk voor hetgeen er hierboven word gesteld, kan allemaal gelogen zijn. typisch IM om een dergelijk bericht te selecteren als hoofdbericht. ik zou het negeren."
Je post zelf ook anoniem... maar blijf gewoon fijn negeren hoe onze broeders en zusters opgejaagd, opgesloten, gemarteld en gedeporteerd worden naar landen waar wij zelf zo nodig op oorlog moesten gaan. Zolang je zelf maar niet aan de beurt bent hè...
Aanvulling op de controle in de tram: persoon in kwestie had geen geldig vervoersbewijs. Hier zitten we weer in een vicieuze cirkel: vluchtelingen krijgen geen hulp, maar mogen ook niet werken. Toch moeten / willen ze soms 'leven' en zichzelf verplaatsen. Sommigen besluiten uit angst voor arrestatie dit niet te doen en sloten zich bijvoorbeeld op in de kerk. Anderen probeerden zo goed en zo kwaad als het kon door te leven en liepen het risico gearresteerd te worden.
Tja, de vluchtkerk. Laten we duidelijk zijn wat hier aan de hand is. in de vluchtkerk zitten mensen die wel terug kunnen, maar dat niet willen omdat ze dan niet meer onderhouden worden door de Nederlandse staat. Dat is begrijpelijk, maar laten we dat dan ook zou benoemen en daar de discussie over voeren.