Opnieuw tentenkamp dakloze vluchtelingen Ter Apel

Nieuws, gepost door: Vluchtelingenopstraat@gmail.com op 26/12/2011 12:01:52

Wanneer: 26/12/2011 - 14:50

Persbericht maandag 26 december 2011

Opnieuw tentenkamp dakloze vluchtelingen Ter Apel
Met Kerst in de Kou?

Een groep van 16 Somalische dakloze vluchtelingen begon vandaag opnieuw een tentenkamp voor het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Zij protesteren tegen hun gedwongen leven op straat. Ze kunnen geen kant op. Ze kunnen niet terugkeren, zo bepaalde deze maand ook de rechter in Groningen, en hebben geen toegang tot werk, inkomen en onderdak.
De groep van 20 Somaliërs die hen eind november/begin december voorging met een zelfde protest werd na een week bivakkeren in tenten, opgesloten in detentiecentrum Rotterdam (vreemdelingenbewaring). Zij moesten van de rechter na twee weken worden vrijgelaten omdat terugkeer naar Somalië (inclusief Somaliland) niet mogelijk is. Na hun vrijlating bracht de politie hen naar een opvangcentrum in Vught waar ze nu nog verblijven. Hun dakloze collega's eisen ook opvang, een verblijfsvergunning en respect voor hun basis- mensenrechten.

Terug naar nergens
In oktober zijn twee Somaliërs die vrijwillig terugkeerden door Mogadishu geweigerd. Na een week opsluiting in Nairobi werden ze naar Nederland teruggevlogen (november). Eentje kreeg een status, de ander is na detentie op straat gezet (advocaat mr Walls Dordrecht, walls@ziggo.nl, 078 631 10 20). Osman (33), die ook terug wilde omdat hij het leven op straat zat was, is vorige week uit het terugkeercentrum in Vught gezet met de mededeling: 'Zoek maar een vriend om bij te logeren, je kunt niet terug' . Zijn advocaat is mr Sinoo uit Utrecht (06 196 00 900). Zij vertegenwoordigt eveneens de actievoerders van vandaag.

Straatleven
De problemen van dakloze vluchtelingen zijn verergerd nu ze sinds de zomer niet meer in de nachtopvang voor daklozen terecht kunnen in Utrecht, behalve als ze 'kwetsbaar' zijn (zieke mensen en vrouwen). In andere steden worden ze allemaal geweigerd. Als ze vervolgens naar het station gaan, moeten ze de hele nacht proberen niet in slaap te vallen want dat is verboden. Als ze in een park slapen, kunnen ze een boete krijgen die ze zonder inkomen niet kunnen betalen. Dit kan een strafblad opleveren en dat betekent weer dat hen een verblijfsvergunning kan worden geweigerd.

Meer informatie: vluchtelingenopstraat@gmail.comWie: 
nn

zie artikel in Het dagblad van het Noorden (website)
Volgens de burgemeester is de vluchtelingen onderdak geboden en hebben de vluchtelingen deze geweigerd.
De IND buigt zich over de persoonlijke situatie van de 16 vluchtelingen.
(worden weer opgepakt zeker)Wie: 
nn

De IND heeft de somaliese vluchtelingen slechts onderdak voor een nacht geboden.
De demonstranten hebben deze geweigerd omdat ze een structurele oplossing willen.
De IND onderzoekt nu de persoonlijke situatie van de 16 demonstranten/vluchtelingen
en overweegt transport naar elders! ( arrestatie ? )Wie: 
Esmeralda

Een kort verslag van vandaag op: http://www.esmeraldatijhoff.nl/?p=289Wie: 
nn

het is net duidelijk geworden dat de burgermeester eist dat de somaliers vanaf 2uur dondagmiddag weg moeten zijn en ergens anders in de kou hun tijd moeten verdoen maar niet in het zicht van het centrum bij ter apel.

lees eerste bericht op nu.nl

http://www.nu.nl/binnenland/2703347/somaliers-moeten-tentenkamp-apel-afb...Wie: 
http://vluchtelingenopstraat.blogspot.com/

Burgemeester Vlagtwedde ontruimt tentenkamp vluchtelingen
Donderdag 29 december 14.00. Vluchtelingen wijken niet.

Persbericht 28 december 2011

Nadat Minister Leers met het schijnvoorstel kwam om vier tot vijf weken opvang te bieden aan een niet nader te definiëren groep dakloze vluchtelingen, besloot burgemeester Kompier van Vlagtwedde het tentenkamp te ontruimen.

Het voorstel van Leers werd vanzelfsprekend afgewezen door de vluchtelingen; het is geen structurele oplossing, het geldt niet voor de hele groep en er is geen wijziging van beleid.

Welke regering haalt het in haar hoofd om bijvoorbeeld Somaliërs terug te sturen naar een gebied dat al sinds grofweg 1990 als ‘failed state’ te boek staat, een gebied dat om de haverklap wordt gebruikt door buurlanden om binnen te vallen (Ethiopië, Kenia en weer Ethiopië) en daarnaast is er al jarenlang een vredesmacht van de Afrikaanse Unie actief.

Elke beweging van de Nederlandse regering is een schijnbeweging en een keiharde leugen; alle Somaliërs komen uit Noord-Somalië, vrijwillige terugkeer naar Mogadishu is mogelijk, alle ontkenningen van de realiteit kwamen weer langs in de gesprekken van de afgelopen dagen met de autoriteiten.

De burgemeester van Vlagtwedde fluit haar deuntje mee; op basis de veiligheid van de vluchtelingen die zij niet kan garanderen, omdat er racisten zouden zijn die met vuurwerk de mensen daar zouden gaan aanvallen, wil ze het tentenkamp om 14.00 uiterlijk ontruimt hebben. Wij roepen iedereen op om met eigen ogen te komen kijken hoe de Nederlandse democratie in de praktijk werkt. De potentiële slachtoffers van racistisch geweld worden opgepakt in plaats van beschermd tegen de potentiële daders.

Ook kon de burgemeester het niet laten om de vluchtelingen te vertellen dat ze beter op het Malieveld konden gaan staan, want ‘in Den Haag’ worden de beslissingen genomen. Haar post kan ze dan dus net zo goed opgeven. Tot die tijd roepen wij raadsleden van Vlagtwedde en omgeving op om te controleren op welke basis hun burgemeester het tentenkamp gaat ontruimen en zich te verzetten tegen deze ontruiming en zich in te zetten voor de bescherming van het protest van de dakloze vluchtelingen.

Inmiddels zijn er in ieder geval 33 mensen in het tentenkamp en anderen zijn nog steeds onderweg. Onder hen zijn acht vrouwen, waarvan er een zwanger is. Zij zijn vastbesloten hun protest door te zetten tot er een politieke oplossing is. Ook al worden zij opgepakt en opgesloten, anderen zullen hun actie voortzetten! Omdat er geen andere keuze is.

De advocaat van de vluchtelingen, Mw. Sinoo was bij het bezoek van de burgemeester aan het tentenkamp, haar nummer is 06-19600900.

Via http://vluchtelingenopstraat.blogspot.com/ foto’s van de actie, video’s en verslagen uit het tentenkamp.

Meer informatie ter plaatse (de batterijen van de telefoons van de woordvoerders raken leeg, dus langskomen is de beste manier om mensen te spreken)

Woordvoerder Somaliërs ter plaatse is Samatar 06-17988466 of Mohamed Hared Qasim 06-84855840

Ook aanwezig: Marianne. Zij woont niet ver van Ter Apel en helpt mensen die op straat zijn gezet. Op Facebook is zij te vinden onder M. I. BathoornWie: 
nn

Om 2 uur moet het kamp zijn afgebroken! komt allen!!!!Wie: 
nn

Op straat staan momenteel kinderen geld te verbranden in de vorm van " vuurwerk ". Terwijl er zo veel nood gebrek en ellende in Nederland is. Werkelijk al die miljoenen voor vuurwerk is daar nou niet een betere bestemming voor te vinden dan dat debiele geld verknallen. Bijvoorbeeld voor de mensen in het tenten kamp. Dit is natuurlijk van toepassing op zo vele issues op Indy.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech