OCCUPY DE BANKEN bezet bank in Amsterdam

Nieuws, gepost door: occupydebanken op 17/12/2011 12:11:30

Wanneer: 17/12/2011 - 12:04

Vandaag op zaterdag 17 december 2011 bezetten wij de ING vestiging aan het Rokin te Amsterdam. Met deze actie willen wij een einde maken aan het asociale en onderdrukkende gedrag van banken. Onze actie is niet specifiek bedoeld tegen de ING, maar tegen het huidige economische systeem als geheel en met name de rol die banken hierbinnen vervullen.Al weken lang worden er in Nederland pleinen bezet gehouden onder de naam Occupy. Deze beweging probeert de bezits- en machtsverhoudingen binnen onze maatschappij ter discussie te stellen en hekelt vooral de asociale bezuinigingen die worden aangedragen als oplossing voor de financiële crisis waar Nederland en de wereld inmiddels al enkele jaren onder lijden.

Het grootste probleem met deze zogenaamde oplossingen is dat iedereen die iets van economie begrijpt weet dat met bezuinigingen de crisis niet op te lossen is. Dat is nooit zo geweest en zal ook nooit zo zijn. De voorgenomen bezuinigingsmaatregelen zijn dan ook geen oplossing, maar een voortzetting van het neoliberale beleid wat deze crisis veroorzaakt heeft.

De burger wordt bestraft voor het asociale gedrag van banken met bezuinigingen op sociale zekerheid in tijden dat de werkgelegenheid en welvaart teruglopen. Dit terwijl banken die in de problemen raken wel kunnen rekenen op steunpakketten.

Dit is niet alleen het geval in Nederland, maar overal in de westerse wereld. In Griekenland wordt dit bijvoorbeeld ook op pijnlijke wijze duidelijk. Banken die hun hand hebben overspeeld worden daar gered met een uitgebreid Europees steunpakket, terwijl de Griekse bevolking kan verrekken. Dit alles wordt in de media weer goed gepraat met grove racistische uitspraken.

De banken veroorzaakten een crisis door te gokken met onze toekomst - pensioenen - te speculeren met primaire levensbehoeften - huizen - maar werden toch uit de brand geholpen toen zij failliet dreigden te gaan.
Nu speculeert de financiële markt, weer op krachten gekomen, met woekerrentes tegen democratie en sociale voorzieningen. Er ontstaat een dictatuur van financiële markten.

Banken hebben niks geleerd sinds hun financiële crisis. Alleen dat ze overal mee weg kunnen komen. Ondanks het miljardeninfuus gaan ze door met hun ongezonde graaicultuur. Hun winsten stijgen de pan weer uit, de bonussen voor de top zijn terug van nooit weggeweest. En waarvoor worden ze beloond? Op het moment dat mensen krediet zoeken, houden ze het vast. Op het moment dat leningen gezocht worden, chanteren ze met de eis om democratie en sociale verworvenheden terug te draaien.

Het is hoogste tijd om de rollen om te draaien. Voer de druk op de financiële sector op. Te beginnen bij de banken die ons het meest kosten.

Onze Centrale Bankiers spelen het spel mee. Goldman Sachs heeft hun voormalig personeel op de voorzittersstoel gekregen van de Europese Centrale Bank. De problemen die zij deels veroorzaakten - door weg te kijken en door werkloosheid aan te wakkeren - leggen zij neer bij de zwaksten. Ze eisen dat de armste Grieken nog armer worden, en beschermen de investeringen van de rijksten met hun monetair beleid.

De politici en hun waakhonden keffen even en kijken de andere kant weer op, want wie weet waar je later nog een gouden boterham kan verdienen…

Als we niet willen dat de 1% onze levens beheerst zullen we zelf in beweging moeten komen. Om de banken te stoppen moeten we zelf in actie komen.

We kunnen niet langer de banken hun gang laten gaan, omdat ze zichzelf "too big too fail" hebben gemaakt. De banken hebben hun krediet verspeeld. Nu is het tijd dat zij zich schikken naar de bevolking in plaats van andersom.

We hebben geen keuze. Dit systeem werkt niet voor ons.

Tot nu toe was het motto van de Nederlandse Occupy beweging: “Let’s Talk”. Op deze oproep is door bestuurders en bankiers duidelijk niet ingegaan. Sterker nog, het wordt steeds zichtbaarder dat men probeert de beweging van alle kanten aan te vallen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de gedeeltelijke ontruiming door de politie van Occupy Amsterdam op het beursplein op 8 december 2011.

Praten werkt kennelijk niet om de grove sociale misstanden die wij zien te verhelpen, daarom stelt OCCUPY DE BANKEN dat het tijd wordt om in actie te komen.

De actievorm die wij hebben gekozen is de geweldloze bezetting van een bank. Door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid laten we zien dat de banken van ons allemaal zijn en daarom ook onze belangen moeten dienen. Samen kunnen we de macht van de 1% breken en de controle over onze toekomst opeisen.

Iedereen kan een bank bezetten en daarom moedigen we jou aan om ook in actie te komen. Organiseer jezelf met vrienden en gelijkgestemden en bezet de locale bank bij jou om de hoek. “One small step for man, a giant leap for the 99 procent”.Wie: 
nn

Updates/tijdlijn:

17:15
Lawaaidemonstratie voor de 23 arrestanten die nu nog vastzitten op het hoofdbureau op de Marnixstraat.
Live video verslag: http://www.livestream.com/occupyamsterdam

14:45
Het bankgebouw is ontruimd. Alle bezetters zijn geboeid in de stadsbus gezet, die vervolgens is weggereden. Waarschijnlijk richting hoofdbureau op de Marnixstraat. De politie staat nu met een cordon voor de deur van de bank, en er staan nog enkele tientallen sympathisanten op straat.

14:40
De bezetters worden 1 voor 1 uit de blokkade bij de voordeur gehaald door politie met platte pet, en afgevoerd richting stadsbus, die op straat voor het bankgebouw geparkeerd staat.

14:25
Ongeveer 40 agenten duwen de demonstranten voor de voordeur weg, en stellen een cordon op rondom de ingang van de bank. Een aantal agenten probeert heel even door de voordeur door de blokkade heen te gaan, maar worden tegengehouden door de bezetters binnen. De straat loopt vol met sympathisanten en voorbijgangers.

14:10
De politie is net gearriveerd op het Rokin, met vijf busjes. Er stappen agenten met platte pet uit.

14:00
In tegenstelling tot berichtgeving van het ANP (klakkeloos overgenomen door AD en Parool) is er nog niemand gearresteerd. De bezetting gaat door.

13:45
Binnen in het pand van de ING zijn ongeveer 30 activisten, zij zijn van plan om voorlopig te blijven. De ingang is geblokkeerd.
Op straat is er aanloop van sympathisanten, onder andere vanuit het Occupy kamp op het Beursplein. Naast de ingang van de bank is een tent opgezet.

13:20
De actievoerders is verteld dat ze gearresteerd zullen worden als ze het pand niet verlaten. Wat de actievoerders niet gaan doen.

13:00
De bezetters zijn in het pand. De filiaalmanager heeft hen verzocht weg te gaan, wat geweigerd is. Hierop heeft de filiaalmanager de politie gebeld, die vrij snel ter plekke was met een paar agenten. Zij hebben de actievoerders ook verzocht te vertrekken, wat wederom geweigerd is. De politie is nu aan het overleggen via de telefoon.

Foto: 
Wie: 
nn

Een live videoverslag:

http://www.livestream.com/occupywaarjeookbentWie: 
nn

het lijkt er op dat er nu arrestaties vallen (check livestream)Wie: 
nn

Aanvulling:
Er is een kat en muisspel gespeeld tussen demonstranten en politie. Eenmaal weg bij de ING bank, ging wij naar de ABN-Amro bank op de Dam. Toen daar de druk te hoog werd, gingen wij naar de Rabo-bank. Hier werd vrij hard opgetreden door de politie. Tijdens dit optreden hoorde een oplettende demonstrant dat de gehele groep moest ingesloten ging worden. Tot tweemaal toe is de groep door de politie linie (geweldloos) gebroken en daarna opgegaan in de menigte consumenten zombies.

Foto: 


Wie: 
nn

wat foto's

Foto: 


Wie: 
nn

nog wat foto's

Foto: 


Wie: 
nn

en nog wat meer foto's

Foto: 


Wie: 
nn

en de laatste

Foto: 


Wie: 
ANTIORDE

bezetting ING

Foto: 


Wie: 
nn

OPROEP; lawaai demo bij het smeris buro aan de marnixstraar!Wie: 
ANTIORDE

ABN

Foto: 


Wie: 
ANTIORDE

bezetting RABO

Foto: 


Wie: 
nn

this is what democracy looks like....

Foto: 


Wie: 
nn

Is er een lawaaidemonstratie bij het politiebureau aan de Marnixstraat?

Wie: 
nn

Actievoerders hebben vanmiddag een ING-vestiging een kleine twee uur bezet gehouden. De actie stond in het teken van de internationale Occupy-actiedag.

http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/dec/17/nws.phpWie: 
nn

volgens de arrestantengroep is bijna iedereen weer vrij:
https://www.indymedia.nl/node/1385Wie: 
anti

- Video van enkele arrestaties bij ING en Rabobank
- Meer video's en foto's

OCCUPY DE BANKEN

Aan het begin van de middag hield een twintigtal activisten het ING filiaal bezet op het Rokin in de binnenstad van Amsterdam. Al gauw kregen de bezetters steun van tientallen sympathisanten. Ook de juten lieten zich zien zonder te weten wat ze moesten beginnen met de bezettingsactie; waar ze duidelijk niet op voorbereid waren. Toen de actievoerders weigerden te vertrekken werd versterking gevraagd waarna tientallen agenten rond half drie begonnen aan het ontruimen van de bank. Eerst werden bij de ingang omstanders ruw opzij geduwd om vervolgens één voor één de bezetters hardhandig uit het ING filiaal te sleuren.

Ruim een uur later waren alle bezetters opgepakt en was het de smeris zelf die enige tijd de bank bezet hield wat op gejubel kon rekenen van omstanders die blij waren dat de juten ook mee wilde doen met de bezetting van de ING. Wat dat betreft was de actie geslaagd. Ook al waren de occupisten verwijderd; de bank was gesloten voor de rest van de middag met beveiligingspersoneel die binnen de wacht hield.

Inmiddels was een groep actievoerders naar het nabij gelegen ABN AMRO filiaal op de Dam gelopen. Daar werd bij de ingang kortstondig een sit-in gehouden. De bank was echter dicht dus besloten de actievoeders spontaan naar de Rabobank te trekken dat aan de overzijde van de Dam zit. Die bleek wel open te zijn en bijna routineus wisten de occupisten zich te positioneren bij de ingang. Niemand kon nog er nog in. Personeel probeerde meerdere malen de bezetters weg te duwen zonder resultaat waarna het wachten was op de smeris.

Die stond al snel om de hoek te gluren al duurde het nog een poosje voordat het tot confrontatie kwam. Eerst nog wachten op instructies en versterking. Ook bij de Rabobank konden nieuwsgierige omstanders rekenen op hardhandig geduw waarbij fietsen en scooters doodleuk tegen de vlakte gegooid werd door de smeris. Dit keer had de schoonmaakactie ten doel de actievoerders en sympathisanten te isoleren om ze vervolgens als groep aan te kunnen houden (de blauwpetten waren bang voor nóg meer bezettingsacties). De groepsarrestatie mislukte doordat de actvisten het politiecordon wist te doorbreken, wat overigens niet geheel zonder slag of stoot ging. Alles bij elkaar werden toch nog vier betogers opgepakt al was dit aanzienlijk minder dan de smeris verwacht had gezien ze ook nu weer een GVB stadsbus klaar had staan.

Foto: 


Wie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

Here You can see two videos:
Occupy De Banken.Politie geweld bij ING
http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2011/12/occupy-de-bankenpolitie-ge...
Occupy De Banken 2:ABN en Politie geweld bij Rabobank
http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2011/12/occupy-de-banken-2abn-en-p...

More videos also to see at:
http://occupydebanken.wordpress.com
and
http://antiorde.nlWie: 
julius jooker

"Praten werkt kennelijk niet om de grove sociale misstanden die wij zien te verhelpen, daarom stelt OCCUPY DE BANKEN dat het tijd wordt om in actie te komen.

De actievorm die wij hebben gekozen is de geweldloze bezetting van een bank. Door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid laten we zien dat de banken van ons allemaal zijn en daarom ook onze belangen moeten dienen. Samen kunnen we de macht van de 1% breken en de controle over onze toekomst opeisen."

http://www.youtube.com/watch?v=YJyoos7tTW4
Ook een aardige toespraak!
En deze ook: http://www.youtube.com/watch?v=L-O6Au9tj9Q&feature=player_embedded

MAAR ik vind niet dat je kunt stellen uit naam van de 99% te handelen als je mensen uit die 99% belet om gebruik te maken de bank die je bezet. Dan schiet je je doel voorbij.

Bezetten is daarmee een onhandige actievorm. Ook omdat het verloop ervan, zoals nu met politie-ontruiming te voorspellen is.
De vraag is: wat heb je eraan?

Is een andere vorm niet effectiever in het bereiken van zoveel mogeluk mensen?
Ik zie hele goeie MIC-CHECKS op straat. Maar daarvoor hoef je de bank dus niet te bezetten!

Mensen zijn afhankelijk van het systeem en worden gemanipuleerd om zich er verder niet mee bezig te houden (shows en spelen, indentificeren met producten dmv reclame). De crisis, die nog echt moet beginnen want die bezuinigingen zijn grotendeels uitgesteld en gaan nu pas gelden, schept een opening. DAAR dien je klaar te staan met goed voorbereide informatie.

Het is een onrechtvaardig systeem en je rechtvaardigheidsgevoel kan een boost krijgen door dit soort confrontatie maar de effectiviteit is volgens mij laag.

"Dit keer had de schoonmaakactie ten doel de actievoerders en sympathisanten te isoleren"
Ik zag dat de actievoerders eigenlijk al behoorlijk geisoleerd stonden van het publiek.

"Informeren is het nieuwe demostreren."

WAT DAN WEL?!
Ik heb hier een hele interessante ontdekt:
http://www.deniesa.nl/2010/09/24/uit-het-boek-vrijheid-gelijkwaardigheid...Wie: 
julius jooker

Nog enige nuancering:

HULDE voor de spirit van actievoeren, de bedoeling om wat de doen!
Het gaat mij dus om de vorm.

In het verleden trokken dit soort acties aandacht van de massamedia waardoor er een boodschap overgebracht kon worden.
Dat is veranderd: de massamedia zijn in de loop der tijd overgenomen en vallen allen onder het spel van maximaal winstmaken.
Daardoor blijft al haast automatisch buitenbeeld wat dat belang bedreigd.
Als je te lastig bent wordt je eruit gewerkt.

Dus nu worden dit soort acties genegeerd of eenzijdig negatief verslagen.
Waarschijnlijk ook een zinvolle ervaring voor aanwezige actievoerders die hier nog niet duidelijk mee geconfronteerd waren.

www.NieuweMediaNieuws.nl


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech