Zorgwerkers bezetten verpleegtehuis Sarphatihuis Amsterdam

Nieuws, gepost door: Zwart * Rood op 02/02/2013 02:12:19

Wanneer: 02/02/2013 - 12:49

Vandaag, zaterdag 2-2-2013 hebben 70 zorgwerkers en sympathisanten het verpleegtehuis Sarphatihuis in Amsterdam bezet.
De bezetting gaat nog wel enkele uren duren, waarschijnlijk de heel dag, dus wees solidair en ga langs!
adres: Dr. Sarphatihuis Roetersstraat 2 te Amsterdam.

Foto van de bezeting

De bezeting heeft natuurlijk alles te maken met de markt werking in de zorg, zodat de mensen die de zorg nodig hebben te kort komen. En het personeel dat in de zorg werkt steeds grotere werkdruk krijgt en minder loon. Ook word er steeds meer gestunt met flex contracte e.d.
Er zijn wel miljarden voor de SNS bank maar niet voor zorg en goed loon!
Blokkeer uitbuiting!

****
update 13:45
de ingang is nog steeds geblokkeerd.
bezoekers en medewerkers kunnen wel in en uit, alleen leden van management en directie worden resoluut weggestuurd. De directie heeft aangegeven niet in gesprek met eigen werknemers te willen, en zegt de politie om bijstand te hebben gevraagd (dat is ook een soort statement dan).

****
Update 15u
Directie heeft politie opdracht gegeven voor ontruiming. Zorgwerkers en bewoners blokkeren nu met 50 mensen de ingang.

****
Update 15u30
Ontruiming lijkt voorlopig van de baan. Kennelijk durft de politie niet om mensen die hun eigen huis cq werk bezet houden zomaar weg te vegen.

****
Laatste update voor vandaag (17u)
Bezetting schijnt gestopt te zijn, men is nu met veel lawaai naar een naast gelegen verzorgings-huis vertrokken, daar schijnt een deel van de directie van Amsta te zitten (soort van crisis overleg), die hebben nu eens een keer geen leuk weekeinde:)

Tags: amsterdam bezetting zorgwerkers


Wie: 
nn

update 13:45
de ingang is nog steeds geblokkeerd.
bezoekers en medewerkers kunnen wel in en uit, alleen leden van management en directie worden resoluut weggestuurd. De directie heeft aangegeven niet in gesprek met eigen werknemers te willen, en zegt de politie om bijstand te hebben gevraagd (dat is ook een soort statement dan).Wie: 
AGA/Vrije Bond

Vandaag bezetten zorgwerkers van Amsta het Sarphatihuis!

Ze eisen een einde aan de extreme ‘flexibilisering’ en meer handen aan het bed. Zorgwerkers hebben geen tijd om goede zorg te leveren, hun werk wordt kapot gemaakt. Ouderen zitten soms uren lang in hun eigen ontlasting omdat er niet voldoende mensen zijn om hen te wassen. En áls ze gewassen worden is dat steeds door iemand anders omdat de roosters telkens veranderen. Zorgwerkers moeten soms naamplaatjes vergelijken omdat ze de mensen die ze medicatie toedienen nooit eerder gezien hebben.

Bijna de helft van het personeel van zorginstellingen in Amsterdam bestaat uit stagiaires, leerlingen, mensen met nul-uren-contracten of vrijwilligers. Dit zijn allemaal mensen die ver onder het minimum loon zwaar en belangrijk werk doen, maar vrijwel geen rechten hebben. En die net als het reguliere personeel onder steeds hogere druk moeten werken.

Maar als de helft van het personeel voor bijna niks aan het werk is, waar gaat die bijna 1 miljard euro die de overheid (structureel) beschikbaar heeft gemaakt voor ‘meer handen aan het bed‘ dan heen? Dat geld gaat op aan interim-managers, externe consultants en aan de raad van bestuur van Amsta, die maar liefst 1,2 miljoen euro per jaar voor zichzelf opzij legt.

Er gaat iets goed mis en zeker niet alleen bij Amsta. Overal in Europa en overal in de wereld moeten steeds meer mensen met steeds minder rechten werken voor al maar minder geld, terwijl bazen en politici ons tegen elkaar uit spelen. Tijd om ons te verzetten tegen de schandalige afbraak van onze levens! Want hoe zeer die bazen en politici ons ook nodig hebben, wij kunnen hen missen als kiespijn!

Bezet en blokkeer! Geen doorgang voor de afbraak!
Solidariteit met de zorgwerkers van Amsta!Wie: 
nn

Update 15u
Directie heeft politie opdracht gegeven voor ontruiming. Zorgwerkers en bewoners blokkeren nu met 50 mensen de ingang.Wie: 
nn

Update 15u30
Ontruiming lijkt voorlopig van de baan. Kennelijk durft de politie niet om mensen die hun eigen huis cq werk bezet houden zomaar weg te vegen.Wie: 
nn

Bezetting schijnt gestopt te zijn, men is nu met veel lawaai naar een naast gelegen verzorgings-huis vertrokken, daar schijnt een deel van de directie van Amsta te zitten (soort van crisis overleg), die hebben nu eens een keer geen leuk weekeinde:)Wie: 
nn

Reactie Amsta op bezetting

De Raad van Bestuur van Amsta betreurt de onaangekondigde acties en vindt het van belang dat goede en veilige zorg aan cliënten in gewaarborgd blijft. Aan de actievoerders is gevraagd het gebouw vrijwillig te verlaten. Het bestuur Amsta vindt het buitengewoon belangrijk om met medewerkers direct in gesprek te blijven, doet dit graag en doet dit op geëigende momenten: in werkoverleggen en tijdens de werkbezoeken. De ABVA Kabo is tenminste vier keer uitgenodigd voor een gesprek en heeft tot nu toe geen vervolg gegeven aan deze uitnodiging.

meer: http://www.amsta.nl/nl/1671-nieuws_detail.html?newsid=176


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Volgens de FNV heeft debezettingsactie van gisteren al resultaat geboekt. In het stukje met de kop "Amsta bereid tot afspraken voor betere zorg" zeggen ze:

"Na een bezetting van ruim zeven uur van verpleeghuis Sarphatihuis kwam directeur Ben de Valk uiteindelijk voor een gesprek. De uitkomst van dit gesprek is dat Amsta bereid is om tot afspraken te komen met Abvakabo FNV voor betere zorg: de besteding van de 3,5 miljoen euro, het aanpakken van de werkdruk en de doorgeslagen flexibilisering. Aanstaande dinsdag wordt hierover verder gesproken."

Een gesprek tussen de Vakbond en Amsta's Ben van der Valk dus. Als dat gesprek niets opleverd gaan de Amsta zorgwerkers verder met actie:

"..., mocht het gesprek van aanstaande dinsdag tot onvoldoende resultaten leiden."

http://www.fnvvoorzorg.nl/nieuws/2013/02/02/bezetting-verpleeghuis-leidt...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech