De rol van de Koerden in de Syrische Revolutie

Opinie, gepost door: Salman Hussein op 08/12/2011 12:09:01

De moord op een Koerdische oppositieleider heeft voor een scherpe politieke verdeeldheid veroorzaakt tussen Koerden in Syrië , Na acht maanden vraagt men zich af, wat voor rol kan deze grote etnische minderheid spelen in de protesten in hun land. Meshaal Tamo werd aangevallen op 7 oktober door een groep gemaskerde mannen in een huis in Qamishli, waar hij ontmoeting had met andere activisten, en schoten hem dood ,zijn zoon Marcel en een activiste raakten gewond.


De Koerdische activisten van de oppositie hebben onmiddellijk de Syrische autoriteiten beschuldigd op de uitvoering van de politieke moord, hoewel de regering van president Bashar al-Assad ontkent alle betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Heeft vijftigduizend Koerden tijdens de begrafenis van Tamo's gedemonstreerd in de noordoostelijke stad Qamishli. Ook in het buitenland Koerdische demonstranten hebben uit protest een aantal Syrische ambassades in Europa bestormd.
Tamo was een criticus van president Assad en de leider van de liberale Koerdische Toekomst Partij , een van de drie Koerdische partijen (Toekomst,Azadi,Yekiti) die riepen om de val van het regime van president Bashar al-Assad en hebben elke vorm van dialoog met dit regime afgewezen zolang de leger zich uit de steden niet aftrekt en geweld blijft gebruiken tegen de demonstranten . De negen andere Koerdische partijen hebben zich in een later stadium aan de antiregime demonstraties gemengd .
Het geschil tussen de Koerdische politieke partijen was een onderdeel van een bredere verdeeldheid onder Syrische Koerden voor de doden van Tamo en later zijn verenigd in het Koerdische Nationaal Raad in een congres in de Koerdische staat Qmishli. Maar het is blijkbaar, dat Koerden zich zorg maken over, dat als de islamitische oppositiepartijen aan de macht komen,dan zou het nog erger zijn voor hen dan de huidige regering. Met Andre worden de Koerden zijn bang voor de Arabische en islamitische oppositiepartijen, omdat hun agenda onduidelijk is over de nieuwe Syrië ,dat zorg vinden ook de meeste waarnemer te recht.
Koerden vormen ongeveer15 procent van 23 miljoen mensen in Syrië. Hoewel de Koerdische taal en cultuur scheidt hen van de Arabische Syriër hebben zich veel geassimileerd in de Syrische samenleving.
De regime van Assad beschouwt de Koerdische gedomineerde noordoosten van het land als een strategisch belangrijk gebied , omdat het grenst met Turkije en Irak en het gebied bevat de meeste olievoorraden van het land. En Assad vreest ook dat Syrische Koerden, zoals Koerden in de buurlanden Irak Turkije en Iran zullen proberen onafhankelijkheid van hun gebied op te eisen ,maar de separatisme en onafhankelijkheid wordt op dit moment door alle Syrische Koerdische partijen af gewezen,en in plaats daarvan eisen meer politiek en culturele rechten in Syrië.
ongetwijfeld Koerden kunnen een lange traditie van discriminatie door de Syrische overheid . Zo'n 350.000 hebben hun volwaardig burgerschap kwijt geraakt , scholen en Koerdische taal leren zijn verboden, de Koerdische bedrijven en winkeliers zijn verplicht Arabische namen te gebruiken en Koerdische gebieden wordt systematisch gearabiseerd. Onder druk van de huidige protestbeweging,heeft Assad onlangs het burgerschap voor veel van de getroffen Koerden gerestaureerd en beloofde verdere hervormingen,maar dat heeft de massale protesten in de Koerdische steden niet kunnen verminderen.
Koerden hebben het allang door ,dat de regime van Assad door de massale demonstraties die acht maanden geleden uitbraakten in de nauw zit, en dat hij slim besloten heeft om Koerden van de revolutie te neutraliseren,en de Koerdische gebieden niet aan te vallen en het leger buiten de Koerdische steden te houden .
Maar de jonge Koerdische activisten hebben hun traditionele partijleiders getrotseerd en achtergelaten , echter duizenden Koerdische demonstranten eisen elke week en de omverwerping en het vertrekt van president Assad in het algemeen de Koerdische deelname aan demonstraties is de laatste tijd toegenomen en vooral na de moord Tamo's.
Maar het gewapend verzet en de buitenlandse interventie zijn nog steeds controversiële onderwerpen binnen de Syrische Koerdische gemeenschappen .Na acht maanden van frustrerende protest en de overheid geweld nog lang niet duidelijk waar de situatie naar toe lijdt. Sommigen hebben het gevoel dat het regime van Assad kan niet worden verwijderd zonder gewapende acties zowel van binnen als buiten het land." Anderen vinden ,dat onder de huidige omstandigheden een buitenlandse militaire interventie is zorgelijk en niet gunstig en dat zou leiden tot vele doden.
Ten slot Koerdische activisten, zoals die in heel Syrië,hebben moeilijke tijden in de komende maanden. Ondanks dat de Arabische leiders hadden Syrië een nieuwe deadline opgelegd om te reageren op de plannen van de Liga die vorige week werden opgesteld houden onder meer in dat Syrië waarnemers toelaat in het land en een staakt het vuren afkondigt. Blijft de overheid en de repressie onverminderd doorgaan. Sommigen in de oppositie beweging voeren steeds meer gewelddadige aanvallen op de overheid doelen in een wanhopige poging tot verandering van regime. En op dit moment is geen van beide partijen lijkt in staat te zijn om een beslissende overwinning te behalen en beide partijen blijven doorgaan en het onrust in Syrië zal het voorlopig niet afnemen .

Salman Hussein
xelat66@hotmail.com

Tags: koerden. syria syrië

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech