english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[am*dam] ontruiming vrolikstraat: een verheldering
Jan Schaeffer - 30.11.2009 21:31

Op 30 november 2009 is in de avonduren de gekraakte eerste etage aan de Vrolikstraat 292 door een oppermacht Mobile Eenheid ontruimd. De etage is kwestie is kort na de vertrek van de laatse huurster bezet in het kader van een protest en verzetsactie tegen de speculatiepraktijken in de straat. De burgemeester zegt bij deze ontruiming gebruik gemaakt te hebben van zijn vermeende bevoegdheid om , ondanks een recent arrest van de Hoge Raad op strafrechtelijke reden te mogen ontruimen. De kraakgroep is van mening dat de Burgemeester zijn macht daarbij misbruikt en bovendien aan het leiband loopt van een enkele havik van het amsterdamse parket: VVD politicus en officier van justitie Otto van de Bijl.


Grof gereedschap
Grof gereedschap

Duidelijke boodschap
Duidelijke boodschap

strijders voor de bezittende klasse
strijders voor de bezittende klasse

Sinds het Hoge Raad arrest van oktober jl dat strafrechtelijke ontruimingen van kraakpanden verbiedt, lijkt er in kraakzaken geen rol meer te zijn voor politie en openbaar ministerie. Dit heeft niet alleen bij de dienders voor frustratie gezorgd, maar kennelijk ook bij VVD havik Otto van de Bijl , die zijn baan bij het amsterdamse parket sinds jaar een dag inzet om krakers te kop in te drukken. Nu is er ook op juridische vlakte 'werk' ervan gemaakt. In tegenstrijd tot alle desbetreffende uitspraken van de hoogste gerechten sinds 1915, probeert deze officier nu het begrip 'huisvrede' zo te perverteren, dat niet meer de feitelijke bewoners, maar de eigenaars van panden erdoor zouden zijn beschermd. Zo zou een intentie op een leeg pand misschien te willen verkopen of verhuren al huisvrede opleveren voor een eigenaar of makelaar. Met behulp van deze juridische achterdeur wordt dan geprobeerd de feitelijk door de wet beschermden (bewoners, dus zowel krakers als huurders), de bescherming te ontnemen dun hun volgens de Hogeraad op basis van EVRM en grondwet toekomt.

De rol van officier van justitie Otto van de Bijl is daarbij een bijzonder kwalijke, gezien het feit dat hij eveneens lid is van de amsterdamse VVD en van zijn macht bij het OM gebruik maakt om een kraakverbod door te gaan zetten , dat nog niet eens wet is geworden, maar waar veel gemeentes (waaronder amsterdam) dikke vraagtekens bij zetten. Ook in het licht bezien van de openlijke machtsstrijd tussen korspchef Welten en de burgemeester binnen de Amsterdamse driehoek, is Cohens zet om met een stoet oproerpolitie een etage, en dan nog van een dikke speculant, te ontruimen en uiterst dubieuze manier van handelen. Het lijkt alsof de burgemeester, als enige politicus, onder de druk van zijn 'partners' is gezwicht.

In de tussentijd gaat de strijd om sociale rechten in de Vrolikstraat gewoon verder. De uiterst mediathieke ontruiming kwam zo dichtbij een schijnvertoning als het maar kan. Immers zijn in dit blok meerdere etages gekraakt, die als uitvalsbasis dienen om de speculanten Otte, Harts en Lenderik bij hun uitverkooppraktijken roet in het eten te gaan gooien. Dat dit al (gedeeltelijk) gelukt is, blijkt onder meer uit het feit dat deze heren, die maandenlang niet thuis gaven, toen het stadsdeel ze tot order wilde roepen, opeens heel snel voor afspraken en onderhandelingen over hun plichten en de rechten van de huurders op de stoep staan bij de wethouder wonen.

Wat de activiteiten kraakgroep oost betreft, mogen de burgemeester en zijn politie hun borsten maar nat maken: tenzij hij dit deel van de stad in zijn gheel door oproerpolitie permanent wil laten bewaken, gaat er gekraakt worden om huisjesmelkers, uitponders en corrupte woninbouwcorporaties effectief te blijven dwarszitten. De rol van 'politiek actieve' agenten of officieren zullen te zijner tijd bij de gemeenteraad worden aangekaart.

De achtergronden van het speculatieverhaal zijn de vinden op  http://squat.net/wintertuin

- E-Mail: ksuoost@squat.net
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Enkeke conclusies 
NN - 30.11.2009 22:12

In tijden van crisis worden de taken en rollen van politie en justitie weer kraakhelder: bescherming van staat en kapitaal tegen het volk in de materie waarin het volk het meest bestaansonzeker is: momenteel in Nederland is dat huisvesting.

1-2 tje
Gisteren werd tijdens verschillende kraakacties door de politie geprobeerd om eigenaren valse aangifte van 429sexies - 138/139 te laten doen om de vooraf geplande perscampagne "Amsterdam gaat door met ontruimen" te kunnen lanceren, hetgeen een grote mislukking werd omdat of eigenaren niet wilden meewerken aan de geplande fraude dan wel de krakers voldoende voorbereid waren om het opzet van de politie te kunnen counteren.

rechtstaat
Volgens een agent van het corps amsterdam-amstelland in stadsdeel noord is het enige recht wat in Nederland voor burgers bestaat "het recht om dood te gaan", er kwam tot nog toe geen enkele reactie van om het even welke gerechtelijke, politionele of burgerlijke instantie die dit als een abberatie wegzet
 http://www.indymedia.nl/nl/2009/11/63621.shtml
Tot nader order kan er dus van uitgegaan worden dat hetgeen gisteren en vandaag gebeurde vanuit de mindset die door een argeloze agent per ongeluk naar de buitenwereld werd gecommuniceerd gebeurde. Macht boven recht dus.

symbool
Dat men uitgerekend een complex uitkiest waar sociale huurders wel moeten geslachtofferd worden om het failliet van de speculanten, die in deze hun hand zwaar overspeeld hebben, te voorkomen is in de hierboven geschetste context tekenend. Alweer macht boven recht dus.

sociaal democratie
De sociaal democraten, bij monde en op autoriteit van burgemeester Job Cohen, spelen hierbij weer hun historische rol van verraders van de werkende klasse. Dat de sociaal democraten zich lenen voor een poging tot het doorbreken van de solidariteit binnen een buurt en het verbrokkelen van de sociale cohesie om de macht van het kapitaal onder vorm van malafide speculanten te demonstreren en daarmee een die-hard neo-liberalisme (zoals dat van de VVD) te ondersteunen is tekenend voor de historische rol van de sociaal democraten als verraders van de werkende klasse.

geschiedenis
Wie niet in staat is de geschiedenis te bestuderen/herkennen is gedoemd deze te herhalen. Door de werkende klasse in de praktijk te verraden en haar taak om deze te informeren en verheffen te negeren, drijft de sociaal democratie de meerderheid van de bevolking naar de precariteit en maakt ze vatbaar voor populisme en de halve waarheden en hele leugens aan de rechterkant van het politieke spectrum die de machtelozen onderling verdeeld zodat macht en geld kunnen overheersen.
er zit nu antikraak (zwerfkei) in 
eikel backer - 30.11.2009 22:54

vrolikstraat 292-1
vrolikstraat 292-1

ook vrolikstraat 292-1
ook vrolikstraat 292-1

de etages zouden ontruimd worden omdat er nieuwe huurders in zouden komen, nu zien wij posters van antikraakbureau Zwerfkei Bewaring hangen. Lekker dan, 's Winters Binnen neemt Otto van de Bijl (OvJ) flink in de maling...
ontruiming 
nn - 30.11.2009 23:13

Volgens het ANP heeft de politie het zogenaamde "heterdaad" argument aangegrepen voor de ontruiming.

Website: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/270067/2009/11/30/Politie-ontruimt-kraakpand-in-Oost.dhtml
 
Ik was er bij 
kraker - 01.12.2009 18:37

En weer wordt er door middel van leugens wordt het foute optreden van de smeris rechtgebreid en weer neemt de media deze leugens als zoete koek voor waar over zonder het verhaal van de kant van de krakers aan te horen.

De smeris en ook Ovj Otto van de Bijl weten en wisten dat het pand al langer was gekraakt en in eerste instantie werd als reden voor ontruiming opgegeven dat het pand niet langer dan een jaar leeg zou staan.

Ik was er bij gisterochtend toen er in een keer een aantal wouten voor het pand opdoken met een stormram om de deur in te beuken. Ik moest daar in de buurt zijn voor werk, maar ben gaan kijken en in de gaten gaan houden wat de smeris ging doen. De agressiviteit kwam van de smeris, die gelijk mij en een ander persoon ging vorderen voor het pand te vertrekken, anders zouden we worden aangehouden.
Mijn doel was observeren wat er allemaal ging gebeuren, dus leek het me wijs een stapje opzij te doen, niet zonder een discussie te hebben gevoerd met de smeris dat dit pand al lang gekraakt was, en als zij vinden dat het niet langer dan een jaar leeg zou staan, dit geen grond was om te ontruimen. dat ze dan hun eigen wetten zouden overtreden. Waarop de smeris laconiek reageerde dat ik maar moest oppassen want er ging echt vandaag nog wel worden ontruimd, dat hem die wet en allerlei gerechtelijke uitspraken niet interesseerde. (nu weet ik wel dat zo'n reactie van de smeris te verwachten viel, zo reageren ze altijd. ze vinden dat ze onder en boven de wet staan, en we weten dat ze wel door hoger hand gedenkt worden en er mee weg komen, maar ik moest die discussie effe gevoerd hebben.)

Ondertussen vroegen de mensen die binnen zaten, of ik kon proberen met praten met de smeris, ten minste vragen wat de smeris nog eigenlijk wilde (dit werd de mensen binnen niet duidelijk gemaakt) en de chef van dienst ook even contact laten hebben met de advocaat van de mensen binnen, die ik inmiddels zelf aan de lijn had.
Maar de smeris stond natuurlijk niet open voor een gesprek met een kraker, zijn gesprek met de eigenaar Lenderik was belangrijker. Maar de smeris stond ook niet open voor een gesprek van de advocaat. hij reageerde met dat ik hem met rust moest laten en zijn werk moest doen. Praten met de advocaat van de tegenpartij lijkt me, is zijncwerk doen. maar dat vond de smeris blijkbaar niet. Maar hij had alleen aandacht voor het verhaal van de eigenaar, die berucht is in de buurt en al menig huurder heeft geintimideerd om ze uit hun woningen te krijgen. Na een poosje heen en weer gebeld door de chef van dienst en de eigenaar, vroeg de chef plotseling aan mij of de krakers al in het pand hadden geslapen, waarop ik heel duidelijk heb gemaakt dat het pand al meerdere dagen, zo niet een week gekraakt was. Blijkbaar wilde OvJ Otto van de Bijl dit weten. Maar dat had de smeris zelf ook kunnen weten, want dat was ze al verteld door de mensen binnen, door buren etc.

Ondertussen was het dus wachten op wat komen ging, er kwamen wel een paar krakertjes bij, die hadden natuurlijk van het alarm gehoord. Maar grimmig is de sfeer nooit geweest, helaas achteraf gekeken. Ja als de smeris verwacht dat ze met open armen werden ontvangen met koffie, waarna de krakers vertrokken, dan hadden ze het toch mis.Dat blijkt wel uit het feit dat de meeste wouten na een tijdje vertrokken om wat anders te doen, aangezien de OvJ ook nog even moest verzinnen hoe de smeris en justitie nu verder konden gaan.
Maar blijkbaar uit het krantenbericht, is een nee van de krakers om hun deuren te openen en een waarom-vraag van een enkele kraker buiten op straat zo intimiderend dat ze de ME er maar bij moesten halen?

Blijkbaar had de driehoek, onder aanvoering van Krakershater Van de Bijl, gister maar besloten hun tandjes te laten zien en lak te hebben aan hun eigen wetten en met veel machtsvertoon, tot woede ook van de hele buurt werd dus met een compleet circus een enkele simpele etage in een volksbuurt ontruimd.
En lezen we nu weer in de krant een verdraaid verhaal. welk verhaal natuulijk tijdens bijv commissie algemene zaken door Cohen met traantjes in zijn ogen wordt herhaalt. Dat hij echt niet anders kon dan de wet handhaven, welke wet? Amahoela!
Het ondersteunen van speculanten in de wijk, die zo door kan gaan met het intimideren en uitmelken van huurders zul je bedoelen. De kant van het grote geld kiezen, in plaats van het welzijn van de gewone mens.

Laten we dus niet alleen gaan klagen bij de politiek, die toch alleen maar mooie woorden hebben, maar geen daden. en als het puntje bij paaltje komt, de kant van de speculant kiest.
Laten we niet alleen klacht neerleggen bij klachtencommissie politieoptreden, deze wordt door de smeris zo getraineerd dat je 5 jaar verder bent voordat je in het gelijk wordt gesteld.
Als mensen dit toch willen doen, dan houdt niets je tegen natuurlijk, ik heb er geen vertrouwen in, maar sterker is de krachten te bundelen en ze te pakken!
- Ga met je advocaat aangifte doen, van huisvredebreuk, ambtsmisbruik door de smeris, door Cohen, door Otto van de Bijl, en probeer ze op zo'n manier hen met hun eigen wetten die ze zelf overtreden terug te pakken. er zijn een aantal advocaten in Amsterdam die dit graag willen doen en de autoriteiten zo ook op juridisch vlak klem krijgen (je moet dan wel over de lange adem en veel geduld beschikken)
- Start een WOB-procedure (wet openbaarheid bestuur) om boven tafel te krijgen wat de driehoek, politie-gemeente-jsutitie allemaal achter de schermen bekokstoven. Buru Jansen kan doorbij helpen.

Maar de directe actie is toch altijd voor mij het beste:
- Pak de antikraker aan, de stakingsbreker, zodat hij/zij niet rustig kan genieten van zijn bewoning en zo de speculant helpt met zijn praktijken. Zwerfkei-panden zitten trouwens overal, verklaar ze vogelvrij!
- Pak de smeris aan, laat ze voelen dat ze niet zomaar wegkomen met hun praktijken. "Zij hebben we dag, maar wij hebben de nacht!"
- Zet de stad op stelten, laat weten dat we dit soort praktijken niet zullen pikken, gaan ze zo over de schreeuw dan zullen ze moeten betalen, De ruiten ingooien bij Cohen is dan te mininaal.

- Maar het belangrijkste ga door met kraken, ga door met de sociale strijd, ga door met de sociale woonstrijd. De speculanten, huisjesmelkers zullen aan het kortste einde trekken. Ook na een eventueel kraakverbod.

huh? 
eikel backer - 02.12.2009 22:27

at5 stelt woensdagmiddag dat het pand wordt bewaakt door de politie

 http://www.at5.nl/artikelen/28161/politie-bewaakt-ontruimde-pand-vrolikstraat

woensdag 02 december 2009 15:12
Politie bewaakt ontruimd pand Vrolikstraat

Het kraakpand aan de Vrolikstraat dat door de politie ontruimd is, wordt nog steeds in de gaten gehouden. De politie heeft het vermoeden dat de krakers het pand opnieuw willen bezetten.


Ook ik was er bij.. 
aanwezige - 03.12.2009 17:34

Ook ik was erbij de dag van de ontruiming. Kon ook niet anders gezien het feit dat ik in een van de huizen boven het gekraakte pand woon.. Het pand is, zoals in de eerste reactie op het artikel staat, donderdag al gekraakt.
Maandagochtend stonden er ineens een aantal agenten voor de deur. En ik kan, werderom, beamen wat er in de eerste reactie staat: Zij wilden niet praten met de advocaat van de krakers en ook niet met de krakers zelf.. De agenten waren vooral bezig met de eigenaar en elkaar.
Na de ontruiming heeft de eigenaar ons gezegd dat de krakers er echt pas maandagmorgen in zijn gegaan en dat de mensen die er eerder zaten zittende huurders waren (hahaha, wie denkt die man voor de gek te houden). Maar als hij tegen de media A zegt, zal hij dat tegen ons ook wel moeten doen..
Ook zei hij dat het pand voorlopig leeg zou blijven. Het is dan ook erg vreemd na wat boodschappen te hebben gedaan om de hoek een anti-kraker in de woning aan te treffen.
In het ene artikel lees staat dat het pand zondag al gekraakt is, in het andere pas maandag.. In het ene artikel werden ze uitgezet op grond van huisvredebreuk, in het andere op grond van een heterdaadje. Er gaan zoveel verhalen rond, maar allemaal zijn ze verre van de waarheid.

De ontruiming van maandagavond was in ieder geval een belachelijke machtsvertoning en bewijst maar weer eens dat de wetten die gemaakt zijn om ons te beschermen tegen ons worden gebruikt. De mensen die er voor moeten zorgen dat de wetten worden gehandhaaft en nageleefd overtreden ze zelf het hardst. Ze hebben schijt aan hun eigen regels, en de gewone burger is hier de dupe van.

Chapeau aan de krakers!!

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.