english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Stop het bloedbad in Gaza
XminY en TNI - 07.01.2009 16:27

De gruwelijke taferelen in Gaza blijven voortduren. De bombardementen en beschietingen zijn de tweede week ingegaan en het IsraŽlische leger is nu ook een grondoffensief begonnen, voert artilleriebeschietingen uit en is en het Palestijnse gebied binnengetrokken met tanks. Het dodental is (aan Palestijnse kant) tot over de 600 gestegen, volgens Palestijnse bronnen. Aan IsraŽlische kant zijn tot nu toe 6 doden gevallen, plus de eerste soldaat die omgekomen is na het binnenvallen in Gaza.

Tel Aviv, 3/1/09, 15.000 tegen aanvallen op Gaza (MegedGozani/Activestills.org)
Tel Aviv, 3/1/09, 15.000 tegen aanvallen op Gaza (MegedGozani/Activestills.org)

Zoals altijd wanneer er commotie over IsraŽl is, is er in Nederland veel verwarring over wie er 'goed' en 'fout' is en wie er 'begonnen' is. Kritiek op IsraŽl komt bovendien nogal snel in anti-Semitisch vaarwater terecht en onder de Palestijnse slachtoffers zitten fundamentalistische religieuze groeperingen waar niemand graag mee geassocieerd wil worden. Veel personen en organisaties kiezen er daarom voor om afzijdig te blijven.

Maar dat is natuurlijk geen oplossing. Dit bloedbad gaat iedereen aan, zeker als de EU en de Nederlandse regering IsraŽl (blijven) steunen. De bevolking in Gaza kan bovendien geen kant uit en heeftniet of nauwelijks 'inspraak' in het gevoerde beleid van de lokale machthebbers. We moeten dus doen wat we kunnen om een einde aan het bloedbad te eisen, en vervolgens onderhandelingen over structurele oplossingen. Een snelle oplossing is in de eerste plaats nodig voor de mensen in de Palestijnse gebieden. Daarnaast is het urgent omdat het veel verdergaande consequenties kan hebben, zoals een escalatie naar (oorlog met) buurlanden van IsraŽl. Een minstens zo belangrijk effect is dat dit conflict verdere polarisatie teweegbrengt tussen islamitische of Arabische landen en mensen en 'westerse' met alle nare uitwassen die daar bij horen, zoals een te verwachten nieuwe golf zelfmoordaanslagen.

Meest belangrijke factor op dit moment in Nederland is goede en goed verspreide informatie over dit conflict en de achtergronden daarvan. De berichtgeving in de reguliere media is sterk gekleurd en grotendeels pro-IsraŽl en de blogosfeer in Nederland wordt opmerkelijk uniform overheerst door anti-Palestijns gebrul. Kenmerkend is een filmpje van de demonstratie van afgelopen zaterdag, waarin een demonstrerend kamerlid voorkomt die een leus over de intifada meescandeert en dat door zo'n beetje alle politieke weblogs opgevoerd wordt omdat hier tot 'geweld' zou worden opgeroepen. Wie gebruikt er nu geweld in dit conflict?

Mythes ontkrachten

Het is natuurlijk onmogelijk om de hele geschiedenis van het conflict te beschrijven. Bovendien zijn veel zaken allerminst zwart-wit. Maar het is belangrijk om een aantal hardnekkige mythes te ontkrachten, waar veel mensen in lijken te geloven en die ze ervan weerhoudt om in actie te komen. Zoals bijvoorbeeld hier wordt gedaan:  http://www.dissidentvoice.org/2009/01/top-5-lies-about-israel%E2%80%99s-assault-on-gaza/

IsraŽl claimt haar best te doen om 'burgerslachtoffers' te vermijden, maar dat is onzin. Dat is in het dichtbevolkte Gaza (waar anderhalf miljoen mensen wonen) onmogelijk. Bovendien zijn er - als je dan die militaire logica wilt volgen - nauwelijks doelen die wel militair legitiem zijn. De Palestijnen in Gaza hebben nu eenmaal geen leger. Zonder dat enige van de keurige media in Nederland dat een probleem vinden, bombardeert IsraŽl voornamelijk onderdelen van de bestuursstructuur, zoals overheidsgebouwen, politiebureaus en dergelijke. Die worden dan niet onder de 'burgerdoelen' gerekend. In feite begaat IsraŽl duidelijke oorlogsmisdaden door een onbeschermde burgerbevolking aan te vallen en uit te hongeren. Daarnaast wordt ook nog steeds alle journalisten toegang tot het gebied ontzegd.

Een andere mythe is dat de Palestijnen in Gaza eenzijdig gekozen zouden hebben om een wapenstilstand op te heffen. Volgens die versie zou IsraŽl zich erg terughouden hebben opgesteld de afgelopen jaren, zonder dat dat IsraŽl meer zou hebben opgeleverd dan meer onveiligheid. IsraŽlheeft Gaza de afgelopen jaren volledig omsingeld, geÔsoleerd, gecontroleerden afgeknepen. Daarnaast heeft het ook in de tijd van het staakt-het-vureneerdere malen Hamas kaderleden geliquideerd en Hamas sympathisanten gevangen genomen, waarbij ook burgerslachtoffers vielen. Het humanitairedrama dat zich al langer aan het ontwikkelen is in Gaza, is volledig te wijtenaan het 'terughoudende' IsraŽlische beleid. De werkelijkheid is dat IsraŽl alles uit de kast getrokken om een 'normaal' leven in Gaza onmogelijk te maken, inclusief een volledige blokkade en het voortdurend dichtgooien van de grens. Het was IsraŽl die plotseling in juni een deel van Gaza tot 'verboden gebied' verklaarde en verklaarde iedereen dood te zullen schieten die daar binnen zou komen. En het definitieve einde van het bestand was op 4 november toen IsraŽl een luchtaanval deed die vijf mensen het leven kostte. Uit wraak begonnen Palestijnen toen zelfgemaakte raketten naar IsraŽl te schieten.

De aanval van IsraŽl is ook geen noodweer, maar werd een half jaar lang voorbereid (inclusief de begeleidende propaganda). Dat is algemeen bekend sinds een journalist dat in dagblad Haaretz beschreven heeft. Een van de redenen om nu tot de aanval over te gaan, zijn de naderende verkiezingen. Veel deskundigen denken ook dat de timing te maken heeft met de noodzaak om toe te slaan vůůr het aantreden van Barack Obama.

Elke 'analyse' van de situatie die het voortbestaan van de nederzettingen buiten beeld laat en 'vergeet' dat IsraŽl sinds het begin in 1948 elke daadwerkelijke oplossing heeft getorpedeerd, is ongeloofwaardig. In 1948 werden naar schatting 750.000 Palestijnen van hun land gejaagd en rechteloos gemaakt. Zij, en hun nazaten, leven sindsdien als vluchtelingen en worden van hot naar her gejaagd. Pas met de Oslo-akkoorden werd in de jaren '90 toegestaan dat Palestijnse gebieden ingericht werden in de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever. Voor de Palestijnen betekende dat onder meer dat ze hun recht op terugkeer naar de in 1948 verloren grond en bezittingen, op hun buik konden schrijven. Vervolgens heeft IsraŽl ook nog elke ontwikkeling getraineerd, zijn de verfoeide nederzettingen grotendeels blijven bestaan, is er de befaamde muur dwars door Palestijns gebied gebouwd ( http://www.stopthewall.org/), zijn er de hele tijd moordaanslagen, invallen en bombardementen en is de nieuw aangelegde haven van Gaza met de grond gelijk gemaakt. (*)

Een andere constante in de geschiedenis is dat de VS (en meestal ook Nederland) op internationaal niveau oplossingen saboteert. Vorige week is alweer een poging van de VN-Veiligheidsraad om IsraŽl tot fatsoen te roepen, mislukt door een veto van de VS.  http://www.msnbc.msn.com/id/28484148/. Het is een rode draad in de geschiedenis van de VN en het beleid daarbinnen van de VS (en de EU) dat er geen consequenties worden verbonden aan wandaden van IsraŽl. De EU veroordeelt die soms voorzichtig in woorden, maar laat daden stelselmatig achterwege.

Nog zo'n mythe is dat de bevolking van IsraŽl massaal achter de aanvallen op de Palestijnen zou staan. De raketten die op IsraŽl worden afgevuurd en andere acties van Palestijnse groepen veroorzaken onschuldige slachtoffers en zorgen voor een permanente dreiging. Gelukkig is een groot deel van de IsraŽlische bevolking er desondanks op tegen om de Palestijnse bevolking zonder onderscheid met geweld te bestrijden. Ook de jongste aanval wordt, volgens een onderzoek van Haaretz, door bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) van de hand gewezen. 40 procent is voorstander.  http://news.haaretz.co.il/hasen/spages/1050000.html. Ook in IsraŽl zijn grote demonstraties en acties tegen de aanvallen (foto's:  http://flickr.com/photos/activestills) ( https://israel.indymedia.org/) die vaak hard aangepakt worden door politie.Ook veel vrouwengroepen verzetten zich:  http://gazanow.wordpress.com/2009/01/01/statement-by-womens-organizations-in-israel/

Seculiere Palestijnse organisaties als Fatah, corrumpeerden en konden geen goede antwoorden vinden op de voortdurende crises. Hamas, dat mede met steun van IsraŽl groot geworden is - om Fatah en linkse organisaties dwars te zitten - kreeg steeds meer steun en won in 2006 de lokale verkiezingen met grote meerderheid van de stemmen. IsraŽl en de Westerse bondgenoten verklaarden die regering niet te zullen accepteren en IsraŽl ging voort met moordaanslagen op Hamas-leden. Spanningen tussen Hamas en Fatah namen toe, mede omdat IsraŽl en de Westerse bondgenoten Fatah beschouwden als handige pion die bij goed gedrag wťl getolereerd zou worden. In 2007 brak in Gaza een openlijke burgeroorlog tussen Hamas en Fatah uit.

Hoewel Hamas en de andere Palestijnse groepen flinke paramilitaire afdelingen ontwikkeld hebben, is het propagandistische onzin om te stellen dat het hier gaat om een conflict tussen twee gelijkwaardige legers. Dat wordt ook macaber weerspiegeld in de slachtoffercijfers: 6 op IsraŽlisch grondgebied tegen honderden op Palestijns.

Standpunt innemen

Natuurlijk zijn Hamas en een deel van andere Arabische organisaties zeer conservatieve fundamentalistische organisaties, en zijn hun aanhangers in Nederland dat ook. Protesteren tegen het aanvallen van bevolking in Gaza, betekent daarentegen niet dat je vierkant achter Hamas staat, zoals de meeste rechtse pro-IsraŽl-schreeuwers altijd willen doen geloven. Omgekeerd is wel waar: autoritaire machthebbers als Hamas en fundamentalistische sympathisanten elders, spinnen garen bij zo'n confrontatie. Ze worden er alleen maar populairder door, en gebruiken ze om oppositiekrachten uit te schakelen. De enige oplossing is dat IsraŽl de aanvallen staakt en toestaat dat de bewoners van de gebieden hun eigen boontjes doppen. Daarvoor moeten ook de nederzettingen en de muur ontmanteld worden en de blokkades opgeheven.

Het zal nodig zijn om druk uit te oefenen, onder andere door acties te voeren en te manifesteren, zodat de Nederlandse overheid en belangrijke maatschappelijke organisaties zich inzetten voor een zo spoedig mogelijke beŽindiging van de IsraŽlische aanvallen.

Informatie

Er zijn gelukkig goede bronnen voor goede informatie (hoewel niet veel in het Nederlands), zowel over de achtergronden als over de actuele ontwikkelingen.

Robert Fisk is een journalist met tientallen jaren ervaring in het gebied, zie hier een van zijn jongste stukken:  http://www.countercurrents.org/fisk301208.htm

Uri Averny is een IsraŽlische schrijver en vredesactivist. Zie hier zijn laatste analyse:  http://www.counterpunch.org/avnery01022009.html

Phillis Bennis van TNI:  http://www.tni.org/detail_page.phtml?act_id=19052&banner=banner2&keywords=

Facts:  http://kosher.blogsport.de/2009/01/04/fakten-zu-gaza/

De Crisis in Gaza:  http://www.palestina-komitee.nl/nieuwsanalyse/nieuwsanalyse

Een goede informatiebron is Znet ( http://www.zmag.org/znet) waar onder andere de stukken van Chomsky verzameld worden. Voorbeelden van de laatste dagen:
Ramzy Baroud: Gaza and the World, Will Things Ever Change:  http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20144
Tariq Ali: From the Ashes of Gaza
 http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20140
Jonathan Cook: The Real Goal of the Slaughter in Gaza
 http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20133

(*) Voor een goed boek over de achtergronden (er zijn er natuurlijk veel meer) leest: The Faithfull Triangle van Noam Chomsky. Zie ook de website:  http://www.palestineremembered.com/

Enkele websites:

Nederland:
 http://www.palestina-komitee.nl
 http://palestinaindemedia.blogspot.com/
 http://www.vrouweninhetzwart.nl
 http://www.eajg.nl/
 http://www.zemzem.org/
 http://www.konfrontatie.nl

Internationaal:
 http://electronicintifada.net/
 http://www.palsolidarity.org/
 http://palestinechronicle.com/
 http://www.palestinemonitor.org/spip/
 http://gazanow.wordpress.com/
 http://www.awalls.org/
 http://english.aljazeera.net
 http://www.bdsmovement.net/
 http://www.btselem.org

(7 januari 2009, door XminY Solidariteitsfonds en Transnational Institute) 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
websites 
xx - 07.01.2009 17:29

 http://freegaza.org/

 http://talestotell.wordpress.com/
Vraag over de historie van het conflict 
N.N. - 07.01.2009 18:09

Prima verhaal van XminY en TNI met een uitleg over de historie van het conflict. Quote: "En het definitieve einde van het bestand was op 4 november toen IsraŽl een luchtaanval deed die vijf mensen het leven kostte. Uit wraak begonnen Palestijnen toen zelfgemaakte raketten naar IsraŽl te schieten".

De suggestie die zo ontstaat, is alsof die raketaanvallen vanuit de Gazastrook op willekeurige bewoners in IsraŽl toen zijn begonnen.
Uit andere bronnen is bekend dat er in de afgelopen 2 jaar meer dan 4.000 raketten zijn afgeschoten. Soms worden zelfs nog grotere aantallen genoemd.

Dit essentiŽle gegeven miste ik in de uitleg over de historie van het conflict. Misschien juist nodig om de beweegredenen achter de huidige IsraŽlische aanval te kunnen begrijpen (wat iets anders is, dan dat je het daarmee eens bent).

Dus moet ik nu begrijpen dat die raketten pas vanaf 4 november zijn afgeschoten? Zijn die verhalen over meer dan 4.000 raketten ook 'onzin'?
Of is dat feit over het hoofd gezien om in die gecompliceerde situatie iets makkelijker tegen IsraŽl partij te kunnen kiezen?
antwoord 
Kees, XminY - 07.01.2009 18:30

Natuurlijk zijn er van beide kanten talloze gewelddadige acties geweest voor deze escalatie. Maar belangrijk is te constateren dat er (bijna) een half jaar een wapenbestand geweest is (dat op 19 juni inging, en tot 19 december liep. Het had dan verlengd kunnen worden oid, maar voor die tijd knalde de vlam alweer in de pan). Het werd vanuit Gaza volledig gerespekteerd. Op 4 (de Suddeutsche noemt 5) november was het echt Israel dat een aanval deed, naar verluidt om een van die gammele tunnels naar Egypte te grazen te nemen. Zes doden, en de zoveelst militaire actie vanuit Israel. Toen pas kwam het vuurwerk vanuit Gaza richting Israel weer op gang. Dat is veel gedocumenteerd, zoals in deze chronologie van de Duitse 'kwaliteitskrant' Suddeutsche Zeitung:  http://newsticker.sueddeutsche.de/list/id/365670
5 november 
ja - 08.01.2009 13:49

 http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/05/israelandthepalestinians
Carter: Israel hield zich niet aan bestand 
ja - 09.01.2009 14:06

 http://media.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/07/AR2009010702645.html?hpid=opinionsbox1
Aardgas 
Rob van der Putten - 09.01.2009 19:32

Ik las vandaag dat er voor de kust van Gaza nog al wat aardgas in de grond zit. En daar kan je natuurlijk ook oorlog over voeren.


E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.