english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Februaristaking herdacht
CJB - 26.02.2007 18:52

Op 25 februari 2007 werd in Amsterdam bij het monument de Dokwerker de Februaristaking van 1941 herdacht. Het slechte weer verhinderde niet dat enkele honderden mensen hun kransen legden aan de voet van het monument. Ook de CJB en NCPN waren aanwezig met kransen, met het opschrift: ‘Nooit weer fascisme’.

februaristaking herdenking: de dokwerker
februaristaking herdenking: de dokwerker

Tientallen kransen van verschillende organisaties sierden de voet van het monument, afkomstig van verenigingen van oud-verzetsstrijders en verschillende maatschappelijke en politieke bewegingen. Bij het monument werd kort stilgestaan bij het waarom van de Februaristaking. De Communistische Partij van Nederland organiseerde de staking in solidariteit met de vervolgde joden, als protest tegen de nazi-bezetters in ons land.


Rode Zondag in teken Februaristaking

Na afloop van de herdenking organiseerde de NCPN op haar kantoor aan de Haarlemmerweg een afsluitende ‘Rode Zondag’ bijeenkomst. Daar sprak AFVN-voorzitster Celine van der Hoek uit eigen perspectief over het karakter van de fascistische bezetting, de gevolgen voor de gewone bevolking, maar ook over de rol en positie van de Nederlandse regering in de vooroorlogse periode (jaren 30) tegenover de nazi’s in Duitsland en de NSB in Nederland. Dat was een politiek waarin de communisten als groter gevaar werden behandeld dan de fascisten.

Celine, zelf (niet-praktiserend) joods, vertelde over haar persoonlijke belevingen. Hoe haar moeder en broer werden gearresteerd en gedeporteerd en hoe zij zelf meerdere malen verraden, maar ook uit handen van de nazi’s werd gered. Ze vertelde natuurlijk ook over haar eigen beleving van de Februaristaking, hoe de CPN opriep tot staken en zich als enige partij al vóór de oorlog verzette tegen het fascisme. Celine: “Men vroeg niet naar wie de staking organiseerde. Iedereen staakte gewoon.” Het was voor het merendeel van de mensen duidelijk dat er iets moest gebeuren. Het was de inmiddels illegale CPN die besloot daadwerkelijk actie te ondernemen.


Celine vertelde over haar deportatie naar ‘het oosten’, naar Auschwitz, in 1944 op 24-jarige leeftijd. Nummer A-25236 kreeg zij in haar arm getatoeëerd. Meerdere malen wist ze met geluk de selecties op Auschwitz en die van de beruchte dr. Mengele te doorstaan. Ze werd tewerk gesteld in een Skoda-fabriek, niet om auto’s te fabriceren, maar munitie. Daar gingen de geruchten al de ronde. Vluchtig werd daar gesproken en gefluisterd “Warschau”, “Aken”; de opmars van het Rode Leger.

Na de bevrijding terug in Nederland zat ze vol met anti-Duitse gevoelens. Een communist en vriend van de familie stelde haar voor aan een Duitse vrouw, die zich verzet had tegen het Hitler-fascisme. In 1949 is Celine, illegaal, naar Duitsland vertrokken om aan het conservatorium te studeren. Duitsland was bezet gebied en je mocht daar niet zomaar naartoe. In 1949 maakte zij daar nog de oprichting van de DDR mee.

Na het verhaal van Celine sprak ook Jan Groot uit Haarlem nog enkele woorden. Jan, inmiddels bijna 90, werd aan de vooravond van de staking door de CPN-leiding naar Hillegom gestuurd om van daaruit de volgende ochtend, samen met 4 andere kameraden, de staking in Haarlem en omstreken te ontketenen. Zonder morren legde ook in Haarlem iedereen het werk neer.

Celine: “Anti-Duits ben ik niet meer, maar antifascist blijf ik, mijn hele leven. Wat ze nu met Marokkanen en Turken doen, dat deden ze toen met joden. Het maakt niet uit of het nu joden of Marokkanen zijn. Dit mag niet weer gebeuren.”


Website: http://www.voorwaarts.net/
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.