english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
IS bij SP
NN - 19.11.2005 13:54

De Internationale Socialisten hebben op hun conferentie van 5 en 6 november in grote meerderheid besloten zich aan te sluiten bij de SP. De IS zal als onafhankelijke organisatie blijven bestaan, maar zal naast de huidige activiteiten ook een bijdrage gaan leveren aan de verdere groei van de SP, zowel in de verkiezingen als op straat.


Deze stap komt voort uit een aantal belangrijke ontwikkelingen en de rol die de SP en de IS daarbij gespeeld hebben. In de afgelopen jaren hebben we zowel op internationaal niveau als in Nederland een nieuwe opleving van strijd kunnen zien. De andersglobaliseringsbeweging groeide uit tot een massabeweging, zoals alleen al het Wereld Sociaal Forum en de recente demonstraties in ArgentiniŽ laten zien. De beweging tegen de oorlog, vooral die in Irak, bracht miljoenen mensen op straat. De geschiedenis is niet geŽindigd, zoals rechtse commentatoren beweerden na de val van de stalinistische dictaturen in het Oostblok. Fundamentele kritiek op het kapitalisme herleeft

Op het front van economische strijd voltrekt de opleving zich trager. Vanaf midden jaren zeventig zette rechts de aanval in op de verzorgingsstaat. Vakbonden leden grote nederlagen. Maar ook op dit front zijn er hoopvolle tekenen. De vakbondsmobilisaties rond 2 oktober vorig jaar en een reeks van stakingen in het afgelopen jaar wijzen op een herstel van het zelfvertrouwen op de werkvloer.

De IS heeft zich steeds met volle overgave ingezet op al deze fronten om samen met anderen de sociale bewegingen te verbreden en te versterken. We speelden een prominente rol in de Nederlandse andersglobaliseringsbeweging, de protesten tegen de oorlog en het groeiende racisme. Op al die fronten vonden we de SP als een belangrijke bondgenoot die zich ook sterk maakte voor een alternatief voor het neoliberalisme. Samen met anderen stonden we aan de wieg van initiatieven als Keer het Tij en het Nederlands Sociaal Forum.

Ons besluit om ons aan te sluiten bij de SP ligt in het verlengde van deze ontwikkelingen. Door haar groei wordt de beweging nu geconfronteerd met de uitdaging een politieke vertaalslag te vinden. Dit is noodzakelijk om van de cyclus van protesten de stap te maken naar een cyclus van overwinningen. Wil de beweging zich op alle terreinen verder ontwikkelen en een werkelijk massaal gehoor vinden, dan moeten we niet alleen een antwoord weten te formuleren op de vraag wat we in de plaats stellen voor het neoliberalisme van Balkenende en Zalm, maar ook voor het sociaal-liberalisme van Bos en Halsema.

Het Nee tegen de Europese Grondwet was een belangrijke bevestiging van dit punt. Het fanatisme waarmee de PvdA en GroenLinks de Grondwet verdedigden, laat zien dat deze partijen hebben geaccepteerd dat er in wezen geen alternatief is voor een liberale koers. Hun ambitie reikt niet verder meer dan het verzachten van de gevolgen van die koers. Het Nee waaraan de SP een belangrijke bijdrage heeft geleverd was een grote nederlaag voor die koers.

Volgens ons heeft iedereen die zich identificeert met de beweging de taak om zich af te vragen hoe we zorgen dat de komende gemeenteraads- en landelijke verkiezingen in het verlengde zullen liggen van de strijdbaarheid van 2 oktober en het Nee tegen de grondwet. Dat kan alleen als we niet alleen het verzet tegen Balkenende, Bush, kapitalistische globalisering en racisme opbouwen, maar ook binnen links een concreet alternatief helpen opbouwen voor partijen als de PvdA, die een rem zijn op de ontwikkeling van de strijd.

De SP heeft zich bewezen als de partij die het meest consequent opkomt tegen het marktfundamentalisme van rechts. De SP is een actieve partij die zich in de afgelopen jaren heeft ingezet om sociale strijd op alle fronten te versterken. Een sterke SP is een SP die midden in de sociale bewegingen staat en die bewegingen verder helpt op te bouwen. De SP erkent dat ze die rol speelt, door zichzelf open te stellen voor individuele activisten en organisaties als de IS. Dit is een heel positieve ontwikkeling. Ze biedt een kans om de SP tot het kristallisatiepunt te maken voor verzet, maar ook voor de debatten over wat socialisme anno 2005 in Nederland betekent.

De IS zal als zelfstandige organisatie blijven bestaan. We streven naar een fundamentele verandering van de samenleving als geheel. In dat kader heeft de discussie over hervorming of revolutie, en daarmee over de revolutionaire partij, in onze ogen niet aan actualiteit ingeboet. De hele internationale en historische ervaring van de arbeidersbeweging, de recente ontwikkelingen in Latijns-Amerika en de diepe teleurstellingen die sociaal-democratische regeringen in heel Europa hun kiezers hebben gebracht, zijn in onze ogen een bevestiging van dit punt. Maar wij denken dat er geen tegenstelling bestaat tussen de opbouw van een revolutionaire organisatie en onze activiteit voor een bredere socialistische partij, waarin revolutionairen en niet-revolutionairen in staat zijn samen te vechten voor een fundamentele breuk met het neoliberale project.

We willen bouwen aan een zo groot en zo sterk mogelijke SP. We denken dat we dat het beste kunnen doen door voort te bouwen op datgene wat die partij tot nu toe sterk heeft gemaakt: een duidelijk geluid tegen de vrije markt, een consequente lijn tegen de oorlogen in ServiŽ, Afghanistan en Irak, een activistische benadering die de straat stelt boven het pluche. Een sterke SP is een SP die zich zo volledig mogelijk verbindt met de sociale bewegingen die streven naar een Ďandere wereldí, een wereld waarin mensen boven winst gaan.

De IS roepen iedereen die genoeg heeft van de sociale afbraak, oorlog en racisme op om zich bij de SP aan te sluiten en gezamenlijk te bouwen aan een brede, sterke en activistische Socialistische Partij.


 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
De IS sluit zich aan bij de SP 
nn - 19.11.2005 14:10

De Internationale Socialisten (IS) hebben op hun conferentie van 5 en 6 november in grote meerderheid besloten zich aan te sluiten bij de Socialistische Partij. De IS zal als onafhankelijke organisatie blijven bestaan, maar zal naast de huidige activiteiten ook een bijdrage gaan leveren aan de verdere groei van de SP, zowel in de verkiezingen als op straat.

Gedurende de afgelopen 2 jaar hebben de SP Amsterdam en de IS elkaar vele malen gevonden in een samenwerkingsverband om mensen te mobiliseren en acties uit te voeren. Tijdens dat proces is er een oprechte "linkse" band ontstaan onder het motto "Samen staan we Sterk". Dat verklaart dan ook de intensivering van onze samenwerking bij het opzetten van stedelijke en landelijke acties, en het uitvoeren daarvan. Al doende en tijdens het proces ontstond de wens om die band meer dan alleen maar een gelegenheids-samenwerking te maken. We zijn dan ook verheugd met het beluit van de Internationale Socialisten zich aan te luiten bij de SP en heten ze van harte welkom.
Mao meets Trotski 
Peter - 19.11.2005 17:44

Ik ben benieuwd wat dit gaat betekenen.
Gaat de SP in Amsterdam nu ook krantjes verkopen?
Gaat de zijn sloganisme nu ook in de raad bedrijven?
Ik vindt het wel een opvallende stap.
Waar de voorheen Maoistische SP een steeds meer parlementaire koers waren gaan varen, werdt bij de IS nog steeds de revolutie en daarna de dictatuur van het proleriaat verkondigd.
Ook zijn veel mensen benieuwd of dit een eenzijdige stap is, of het resultaat van onderhandelingen.
De IS heeft een reputatie hoog te houden als verlangstuk van de Socialist Workers Party (SWP) in Groot Brittanie en vooral als dat kleine clubje troskisten dat met trucs en streken probeert allerlei platformorganisaties als bijvoorbeeld Keer het Tij, het Sociaal Forum en Platform tegen de Nieuwe Oorlog te domineren voor het winnen van zieltjes voor de revolutie.
Het is lijkt dus nogal een risico om dat in je partij te halen.

En hoe gaan de twee hierarchische organisaties intergreren. Binnen de SP gebeurt niets zonder de toestemming van Jan Marijnissen en Tiny Koks. Gaan de rode baasjes van de IS zich netjes voegen naar hun gezag?

Risico? 
PBa - 19.11.2005 18:53

Dat is de vorige keer anders redelijk gelukt met de SAP (Socialistische Arbeiders Partij, de vroegere IKB). Deze trotzkisten zijn tamelijk geruisloos ingetreden in de SP. Een van deze trotzkisten (Hans van Heijningen) gaat binnenkort waarschijnlijk Jan Marijnissen opvolgen.
IS bij SP 
Johnito - 19.11.2005 19:19

Het lijkt mij dat de IS-leden zich gewoon individueel zullen gaan aanmelden als SP-lid, om via het actieve kader mede de koers te gaan bepalen, en nog wat meer pit op het actiefront te brengen. Lijkt me niks mis mee.

Website: http://johnito.tk
 
NN 
?? - 19.11.2005 20:02

als ik het goed heb begrepen is het een eenzijdige stap van de IS.
kleine correctie 
Alex - 20.11.2005 18:46

Even een kleine correctie: het klopt dat een deel van de SAP (tegenwoordig staat het voor Socialistische Alternatieve Politiek) actief is in de SP, maar Hans van Heijningen is geen lid van SAP

Website: http://www.grenzeloos.org
 
Reacties 
. - 21.11.2005 20:49

Reactie van de dusnies:

 http://eurodusnie.nl/activisme/krantenverkopers-aller-landen...-2.html

Reactie van De Vrije:

 http://www.devrije.nl/archives/00000868.htm#commentsWebsite: http://www.devrije.nl/archives/00000868.htm#comments
 
onderhandeling IS / SP 
observant - 21.11.2005 22:28

Peter vroeg zich af de aansluiting van de IS bij de SP een resultaat van onderhandelingen was.

Het kan niet anders zijn dan dat er onderhandelingen plaats hebben gevonden omdat Jan Marijnissen op een partijraad van de SP de samenwerking/fusie als voldongen feit presenteerde voordat de beslissing hierover op de IS congres werd genomen. Dit vind ik een opmerkelijk gang van zaken.

Volgens de SP statuten mag een SP lid geen lid van een andere politieke organisatie zijn. Hier mag alleen maar bij uitzondering worden afgeweken, bij voorbeeld als er geen plaatselijke SP afdeling bestaat. Hieruit zou men kunnen interpreteren dat de IS niet meer als aparte organisatie mag blijven bestaan. Dat de IS binnen de SP als groepering onder eigen naam blijft fungeren zou waarschijnlijk alleen door wijziging van de SP statuten mogelijk zijn en daar is een partijcongres voor nodig.

Er zijn misschien ook kiesrechtelijke bedenkingen. Is een kandidaat op de SP lijst voor de gemeenteraad of tweede kamer een kandidaat voor de SP of de IS? In Amsterdam, waar de IS zeer actief is, zou dit tot complicaties en klachten van andere partijen kunnen leiden (tenzij een en ander goed en transparant geregeld of de IS gewoon opgeheven wordt).

De motieven voor de samenwerking/fusie zijn mij niet duidelijk. Men zou zich terecht kunnen afvragen welke belangen van de SP hiermee gediend zijn, en wat er aan de IS beloofd is.

IS niet de eersten en niet de enigen 
Patrick Zoomermeijer - 22.11.2005 18:43

Ik doe hier geen uitspraak over de motieven van de IS en de partijtop van de SP, en de aard van hun overleg, maar de IS is zeker niet de eerste organisatie die actief werd binnen de SP, en is ook niet de enige.

De radicaal-socialistische organisatie Offensief (www.offensief.nl), ook komend uit een trotskistische achtergrond, is al actief binnen de SP sinds eind '98.

Op grond van een politieke strijd (de behoefte aan een socialistisch in plaats van sociaal-democratisach programma voor de SP, waarscghuwen voor woekerend parelementairisme, opkomen voor meer interne democratie, etcetera) heeft Offensief in sommige SP-afdelingen inmiddels een stevige inworteling. Ook op congressen is de inbreng van Offensief-leden (en tevens dus SP-leden) over de koers van de SP een vaste waarde, net als de aanwezigheid van de gelijknamige krant.

Al jaren zijn meerdere raadsleden van de SP, waaronder de raadsfractie in Breda, tevens lid van Offensief. Dit is ook beslist geen geheim binnen de SP: Offensief doet niet aan achterkamertjes-politiek en wil inhoudelijke discussies over (liefst links-radicale) standpunten.

Offensief heeft al midden jaren negentig, toen het complete verraad van de PvdA al lang duidelijk was en haar steun onder werkende mensen afbrokkelde, de conclusie getrokken dat ondanks haar beperkingen, de SP in ieder geval op dit moment een pool van verzet kan vormen. Een nieuwe arbeiderspartij zogezegd.

Daarbinnen is het wel nodig om een marxistisch geluid te laten horen, en op te blijven komen voor socialistische ideeen en strijdmethodes!

Zie ook Rudi Kagie's boek 'De Socialisten', en verder deze webpagina's:
-  http://www.offensief.demon.nl/offebsiefensp.html (overzicht van verwikkelingen binnen de SP)
-  http://www.offensief.demon.nl/materiaal/sp%20brochure.pdf (brochure van Offensief in PDF: 'Kansen en gevaren - Waarheen met de SP?')

E-Mail: info@offensief.nl
Website: http://www.offensief.nl
 
Herstel 
Patrick Zoomermeijer - 22.11.2005 23:27

Link naar overzicht van artikelen over de SP op de Offensief-site moet zijn:  http://www.offensief.demon.nl/offensiefensp.html
Excuses.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.