english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Tijdlijn vredesdemonstratie amsterdam 22/2
redactie - 25.03.2003 10:27

Via onder meer berichtgeving van Vrije Radio voor Vrede, dat tijdens de vredesdemonstratie van 22 maart live in de lucht was, was er op Indymedia een tijdlijn te zien van de gebeurtenissen tijdens de betoging in Amsterdam. Lees deze in combinatie met de verslagen die na de demonstratie zijn binnengekomen op Indymedia. Zie ook de overzichtspagina foto's van demonstratie in Amsterdam 22 maart en het overzichtsartikel over de oorlog in Irak.

gebeurtenissen zaterdag
Oorlog is dodelijk22:00 Bij het bureau van Leyenberglaan is er een lawaaidemonstratie tegen het politiegeweld, -provocaties en arrestaties die vandaag plaatsvonden na de massale vredesdemonstratie.

19:00 Op het Museumplein is het leeg, behalve veel politie. De politie heeft in de hele stad staan jagen op groepjes demonstranten. Er komt een Oorlog is dodelijkbericht binnen dat een vrouw onder de is voet gelopen door een politiepaard op het Museumplein. Zij heeft een halfuur moeten wachten op een ambulance.

18:30 Bij het Museumplein staat nog een duizendtal betogers. De politie is daar helemaal weggetrokken. Het is daar dus weer rustig.

Oorlog is dodelijk18:05 Op de hoek Keizersgracht, Leliegracht heeft de politie zes mensen gearresteerd. Een getuige maakt in een posting melding van de arrestatiemethodes. "Bij de [tram]halte zwaaiden de deuren [van het politiebusje] voor mij open, een arrestatieteam rent naar een jongen die schuin achter mij in zijn eentje ook weer huiswaarts ging. Met z?n vijfen grepen ze de jongen in een wurggreep om zijn keel om hem in het busje te persen." [Vredesdemonstratie loopt uit op onvrede].

Oorlog is dodelijk18:00 De ME achtervolgt fullspeed betogers in de stad. De politie lijkt per se rellen en arrestaties te willen. De waterkanon laat zich ook in diverse straten zien. Er is een groep op de Raadhuisstraat aangehouden, maar de betogers zijn alle kanten opgevlucht waarna de politie weer naar elders gaat.

Oorlog is dodelijk17:32 De situatie was weer rustiger geworden, nu de politie zich heeft teruggetrokken. Er zijn mensen aan het picknicken op het veld. Maar op de hoek van het Museumplein komt nu ook politie te paard. De politie vraagt de mensen weg te gaan, anders gebruiken ze geweld. Lang niet iedereen kan dat horen. Het waterkanon komt onmiddelijk daarop het veld op en begint voor de 2e keer te schieten. "Het is ongelooflijk, dit op een vreedzame dag", Oorlog is dodelijkmeldt Vrije Radio voor Vrede. "Dit is een schande voor de Amsterdamse politiek." Er zijn ook kinderen aanwezig. De politie-provocatieactie komt als een complete verrassing voor de vreedzame demonstranten. Zij rijden met hun busjes dwars door het veld, waar mensen zitten. Een man is door zo'n scheurend politiebusje aangereden. "Zelfs de meest vreedzame demonstranten werden kwader door het roekeloze en redeloze politie rijgedrag tussen de mensen", schrijft een getuige in een posting.

Oorlog is dodelijk17:25 De politie wil de demonstranten wegjagen die bij de containers rondom het Amerikaanse consulaat staan. Er zijn hierdoor relletjes ontstaan. De demonstranten roepen tegen de politie om weg te gaan. "Dit is onze demonstratie", roepen ze. Er was niets aan de hand en opeens komt de politie met geweld. Er rijdt nu zelfs een waterkanon het Museumplein op. Oorlog is dodelijkOp de politiescanner werd gezegd dat ze enkele individuen wilden arresteren. Dit werd gedaan door een groepjes stillen, bij elkaar 20 of meer die met busjes het veld op kwamen rijden. Daardoor ontstonden de schermutselingen. Na twee arrestaties trokken de "stillen" zich weer terug. De politie zegt op de scanner nog meer arrestaties te willen maken.

16:28 Er is zesde arrestant, wegens het beschilderen van de containers rond het VS-consulaat.

Oorlog is dodelijk16:05 De soundsystem en andere wagens moeten van de politie vertrekken. Drie betogers worden gearresteerd, wegens "gooien". (artikel 141).

15:55 Het aantal betogers die op de containers klimmen, neemt toe. De politie vraagt om assistentie voor achter de containers. De containers blijken van boven open te zijn, en een tiental is in de containers geklommen. [heli-foto's]

Oorlog is dodelijk15:54 De organisatie maakt bekend dat er honderdtwintigduizend (120.000) mensen vandaag in Amsterdam betoogd hebben tegen een oorlog in Irak.

15:48 Er is nog een betoger gearresteerd, vanwege het maken een schildering op de containers rond het VS-consulaat.

Oorlog is dodelijk15:40 Het Museumplein staat helemaal vol. Er gaan ook al wat mensen naar huis. De sfeer is "ontzettend goed", meldt Vrije Radio voor Vrede. De manifestatie gaat door tot vijf uur.

15:39 [via sms-service] De politie zegt dat de opkomst 75 duizend mensen bedraagd.

Oorlog is dodelijk15:33 [via sms-service] De octopedians spelen met zijn twintigen de sterren van de hemel op een zonovergoten en afgeladen museumplein.

15:30 Als de "stillen" bij de containers willen komen, worden ze bekogeld met eieren. Er is 1 arrestant omdat die over de containers was geklommen. De ME is zich aan het hergroeperen en volgt een groepje Noord-Afrikaans uitziende jongeren, die volgens de politiescanner stenen bij zich zouden hebben en zich rond het Leidseplein ophouden.

Oorlog is dodelijk 15:28 De staart van de demonstratie is nu ook bij het Museumplein gekomen. In Groot-Brittanie zijn de demonstraties gestart, met honderdduizenden betogers. In Brussel is de betoging om 15:00 langs de Amerikaanse ambassade gekomen, waar veel woede werd geuit [breaking news].

Oorlog is dodelijk15:12 De demonstratie in Amsterdam is nog steeds aan de gang. De staart is nu ter hoogte van het Leidseplein. Zo'n dertig mensen zijn op de containers bij het consulaat geklommen. Ze zwaaien met vlaggen en samen met de mensen op de grond maken zij veel lawaai. De politie staat achter de containers en dreigt de mensen die over de containers heen klimmen, te arresteren.

Oorlog is dodelijk 14:58 De demonstratie is nog niet in zijn geheel bij het Museumplein aangekomen. Een sambaband speelt protestmuziek bij het consulaat op het Museumplein. De containers blijken een goede akoestiek te veroorzaken, als je erop slaat. Betogers klimmen op de containers.

14:54 De politie meldt op de scanner dat ze over willen gaan tot arrestaties."Zonder het te escaleren" wil de politie een groepje dat bij de containers rond het consulaat staat, arresteren.

Oorlog is dodelijk14:36 Het Museumplein begint langzaam vol te lopen met demonstranten.De sfeer is goed. Er zijn wel wat schermutselingen bij de containers rond het Amerikaanse consulaat. Er is een rookbommetje en er staat veel pers omheen. De ordedienst van het Platform is erbij. Het gaat om een groepje van twintig jonge jongens die gewoon boos zijn, meldt een verslaggever op Vrije Radio voor Vrede.

14:30 Op het Museumplein staan al duizenden mensen. De demonstratie kan er elk moment aankomen. Het Amerikaanse consulaat is volledig omsingeld door grote containerbakken.

Oorlog is dodelijk14:20 De kop van de demonstratie is nu bij het Vondelpark. De staart halverwege de Rozengracht. Het is ontzettend indrukwekkend. Een gigantisch lange stoet, met veel verschillende mensen. Ook in Brussel is een grote betoging tegen de oorlog met tienduizenden mensen gestart. Donderdag werden twee bussen met demonstranten gearresteerd, nog voordat ze bij de ambassade konden betogen.

Oorlog is dodelijk14:05 Op de scanner van de politie is te horen dat ze zenuwachtig beginnen te raken. Er zou "gooi-materiaal" verspreid zijn. Ze houden de omgeving rond de Europarking op de Marnixstraat extra in de gaten.

14:00 De Dam is nog steeds niet leeg. Er zijn dus toch meer mensen dan om half twee leek [webcam-foto's]. Er komen ook nog mensen uit het station. Demonstranten uit Leiden zijn aangekomen in Amsterdam. Het is een groep van ongeveer 600 mensen, die door een stroomstoring niet verder konden reiden dan Schiphol.

13:50 Bij een Texaco-pompstation op de staat een hele collage tegen de olie-industrie en hun rol bij de oorlog in Irak. Er wordt opgeroepen tot een consumentenboycott [stopesso] tegen Texaco en Esso, die grote sponsors zijn geweest van Bush zijn verkiezingscampagne "Boor Esso de grond in" staat er op een groot spandoek. [Aktie tegen Esso tijdens demonstratie].

Oorlog is dodelijk 13:48 De demonstratie vol op gang gekomen. "Het is heel indrukwekkend", meldt een verslaggever op Vrije Radio voor Vrede. Aan de kop van de demonstratie zijn enkele beroemdheden die veel media-aandacht krijgen. Verslaggevers van Vrije Radio voor Vrede, die interviews willen doen mogen daar van de politie nauwelijks bij. Wel is er iemand vanuit de kop die inbelt. In de demonstratie is ook een blok van FNV-bondgenoten aanwezig.

13:30 De demonstratie tegen de oorlog in Irak is begonnen met lopen. Er lijken minder mensen te zijn dan de vorige demonstratie, maar de Dam stond om half twee wel vol met mensen [webcam-foto's].

Oorlog is dodelijk 13:26 De treinen naar Amsterdam vanuit Den Haag, Rotterdam en Leiden zijn nog niet gearriveerd in Amsterdam. De treinen staan stil op Schiphol vanwege een stroomstoring. Deze treinen zijn vol met betogers.

13:00 Zie hier voor de eerste foto's, genomen om half een voor de start van de demonstratie. Er staan ook al veel mensen op het Museumplein.


 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.