english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
BP, ABN, olie en mensenrechten in Europa
spring - 20.02.2003 00:35

Een bedrijvencoalitie onder leiding van olieconcern BP, wilt een megapijpleiding door Turkije en Georgië. De pijp is slecht voor natuur en een schending van mensenrechten. De Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, 'ontwikkelingsbanken' waar vanuit Ontwikkelingssamenwerking publiek geld en vanuit de banken (ABN-AMRO in dit geval) privaat geld heengaat, overwegen het project te subsidiëren.

Het project is volgens activisten het toonbeeld van 'nieuw kolonialisme' door het bedrijfsleven en hun westerse staten. De politieke elite in landen als Georgië, Azerbeidjan en Turkije hebben beloofd milieu- en socialewetgeving opzij te schuiven voor de bouw van de pijpleiding. Vooral de gewone bevolking en natuur is hiervan de dupe, en de honger naar olie en vervuilende energie in de wereld wordt gewoon doorgezet. Neoliberale globalisering á la carte [tijdlijn].

protest in londen In Georgië is al regelmatig actiegevoerd tegen het plan. In Tbilisi hielden tegenstanders van de pijpleiding (actiegroepen, maatschappelijke organisaties en politieke partijen) een protest op 27 november bij de Georgian International Oil Company (GIOC). De actie was een antwoord op het besluit van de regering van Georgie om toestemming voor de bouw van de pijpleiding te geven. Dit besluit is genomen onder zware commerciele druk, van 's werelds grootste olieconcern BP.

De pijpleiding gaat door het natuurreservaat en bronwatergebied Borjomi en dat is in strijd met milieuwetgeving van het land. "De toekomst van de Borjomi mag niet met olie verbonden zijn, en wij geloven niet dat er gegarandeerd kan worden dat er niets met de oliepijpleiding gebeurt", verklaarde een bekende schrijver uit Georgië bij de actie. De regering zei het besluit te moeten nemen, om aan de eisen van BP te voldoen. De milieuwetten moesten vanwege dit belang opzij.


Consultaties

Het Nederlandse onderzoeksinstituut EIR stelde in een advies aan de regering van Georgië vast, dat het voorstel van BP geen rekening houdt met mogelijke alternatieve routes. Het rapport concludeerde ook dat het plan van BP incompleet en weinig transparant is. Essentiële informatie over veiligheid ontbreekt en er is geen milieuplan of plan voor controle of monitoring.

route pijpleiding De directeur van de BP in Azerbeijan schreef, twee jaar na het uitkomen van dit vernietigende onderzoeksrapport uit 2000, aan de Georgische president Shevardnadzede, dat het "noodzakelijk is om bezoekende experts op het hart te drukken dat alternatieve routes onacceptabel blijven".

BP in Georgië zegt met 'publieke consultatierondes' naar de burger geluisterd te hebben. Mensen in Georgië vinden van niet. "Onze bijdrage was een spel: 'Bedankt voor de commentaar, maar je ziet het verkeerd'", zegt een actievoerder. "Het publiek kreeg weinig informatie en belangrijke spelers als de producenten van het mineraalwater en de parkorganisatie, waren niet uitgenodigd."

Uit een recent onderzoek, een waarheidsbevindingsonderzoek van maatschappelijke organisaties, bleek dat in Georgië, elf van de twintig dorpen zelfs geen enkele informatie over het pijplijnproject had ontvangen. In Ganja's, de een-na-grootste stad van Azerbeijan, waar de pijplijn doorheen gaat, was geen een van de zeventien maatschappelijke politieke organisaties op de hoogte gesteld van het consultatieproces.


Klimaat

De olieleiding is zeventienhonderdzeventig kilometer lang, hemelsbreed net zo lang als van New York naar Miami. Het verbindt de Kaspische zee met de Turkse Middellandsezeekust en gaat van Baku in Azerbeijan, via een natuurgebied in Georgië naar de Turkse haven Ceyhan.

olieschipDeze Turkse haven zal flink uitgebreid worden, zodat per dag drie tankers de Europese en Noord-Amerikaanse energiemarkt kunnen voorzien. De uitbreiding en de olietankers hebben gevolgen voor de kust en de rust, als ook voor de kleinschalige visactiviteiten van de lokale bevolking. De vissers waren ook niet geconsulteerd.

De hoeveelheid olie die met de pijpleiding wordt getransporteerd is zó groot dat het jaarlijkse effect op klimaatverandering, door de verbranding van olie, gelijk is aan de jaarlijkse vervuiling van een derde van alle energiecentrales in het Verenigd Koninkrijk tezamen.

"De pijplijn zal een enorm effect op klimaatverandering hebben", stelt Kate Hampton van de internationale milieu-organisatie Friends of the Earth International, die tegen de pijplijn campagne voeren. "Als publiek geld hiervoor gebruikt wordt, subsidiëren we vuile energie in Europa en de VS."


Turkije

De coalitie van bedrijven, onder leiding van BP, heeft voor elkaar gekregen dat ze milieuwetten en sociale wetten naast zich neer mogen leggen. Turkije heeft bovendien toegezegd niets te zullen ondernemen dat de ontwikkeling van het project kan ondermijnen.

In het oosten van Turkije moet land onteigend worden. Lang niet alle bewoners zijn hiervan op de hoogte. Er was zelfs een dorp dat vanwege militaire acties van de Turkse leger tegen Koerden, al vijf jaar verlaten was. Dat dorp, Haçibeyram, werd op de lijst gezet van geconsulteerde dorpen.

"De pijp verstoort honderden gemeenschappen langs de route", zegt Filka die vanuit actienetwerk Aseed aan een campagne werkt, "terwijl, cynisch genoeg, de leidingen geen energie voor deze arme gemeenschappen leveren". Ondanks de grote armoede in dit gebied gaat alle olie naar het Westen en is er vooralsnog spraken van weinig tot geen compensatie voor de getroffen dorpjes.

Er bestaat een reële angst voor schendingen van mensenrechten. De pijp gaat dwars door gebied waar het Turkse leger in het verleden (zomer 2002 voor het laatst) militaire acties tegen de Koerdische bevolking heeft uitgevoerd. De mogelijkheid voor schendingen van mensenrechten, als ook versterking van het Turks-Koerdische conflict, is groot in dit gebied.


Groenwas

ontwikkeling van het bp logo kostte miljardenBP heeft wat dit betreft een naam hoog te houden. Tijdens de VN Wereldtop in Zuid-Afrika 2002 won het de Greenwash Award. Terwijl het meer investeert in het groenwassen van haar imago, dan daadwerkelijke investeringen in duurzaamheid, zijn in de jaren negentig in Colombia tegenstanders van BP-olieprojecten gedood en geintimideerd, heeft BP illegaal gevaarlijk afval gedumpt, wilt het kwetsbare natuurgebieden in Alaska openbreken voor de zoektocht naar olie en wilt het ook een benzinestation in een cultuurhistorisch poldergebiedje in het Amsterdamse westerpark bouwen. De reden waarom BP de Greenwash-award won, was omdat het bedrijf zich "Beyond Petroleum" noemt, maar naar nieuwe olievelden blijft zoeken. Onlangs nog maakte BP bekend in Rusland een overeenkomst, ter waarde van 6,75 miljard dollar, bereikt te hebben voor de ontginning van nieuwe olievelden in Rusland.

and the winner is...In december was er in Londen (Engeland) actie tegen de pijpleiding. Dit was bij het kantoor van de 'Environmental Services Management', vanwege hun medeplichtigheid in de plannen van BP. Activisten van risingtide lukten het de kantoren binnen te komen. Zij hielden het kantoor bezet, terwijl anderen buiten spandoeken tussen de bomen hingen en bij de ingang demonstreerden.

Als resultaat van dit soort acties en de inzet van talloze maatschappelijke organisaties, nemen de Wereldbank en de Europese Ontwikkelingsbank niet eerder dan deze zomer een besluit over het verstrekken van leningen aan het bedrijvenconsortium. Er is tijd om deelnemers, waaronder BP, ABN-AMRO en de Nederlandse regering, verder onder druk te zetten.


activiteiten

Woensdag 26 februari is er aan het eind van de middag een politiek café in Den Haag over de oliepijp, georganiseerd door ontwikkelingsorganisatie Bothends en Milieudefensie. Beide ngo's werken samen met andere maatschappelijke organisaties aan een campagne tegen de pijp.

Het politiek cafe valt in de reeks 'door de bank genomen'. Deze reeks stelt zich kritisch op tegen de ondoorzichtigheid van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking dat niet wil zeggen wat het met publiek geld, dat naar de zogenaamde ontwikkelingsbanken gaat, doet. [26/02 17.30-19.00, Café Dudok, Hofweg 1a, Den Haag, meer info]

Activisten in Nederland zijn ook bezig met het opzetten van een onafhankelijke actiegroep. Voor informatie, en om je aan te sluiten, filka@aseed.antenna.nl.

Je kan ook een protest e-mail sturen naar de verantwoordelijke personen binnen de instellingen.


bankwatchMeer informatie over het olieproject
Falkor: Falkor Georgië | nieuwsoverzicht
Algemeen algemene campagnewebsite
Risingtide UK: THE BAKU-CEYHAN PIPELINE CAMPAIGN
Guardian: BP pipe plan to pour oil on conflict
PeaceNews: Resistance against public funded BP pipeline
Friends of the Earth UK: Campaign en more info
Friends of the Earth Int.: bp should not get "free public money" to build controversial pipeline
Corporate Watch: The Battle for Caspian Resources
Bankwatch bankwatch on the Baku-Tbilisi-Cehyan Oil Pipeline Project
FACTS: Baku-Tbilisi-Ceyhan Oil Pipeline: Overview and Fact Sheet


 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
info-tour 
20.02.2003 12:31

De activiste Nana Janashia uit Georgië houdt een info-tour door Nederland.

Programma rond Nana Janashia uit Georgië:
Woensdag 26 februari:
17:30 – 19:00u Politiek café in café Dudok
Hofweg 1a, Den Haag
Debat: Wat zit er in de pijpleiding?

Donderdag 27 februari
17:00 - 19:00u Universiteit Nijmegen
Ontwikkelingsstudies, Center for Inter-national Development Issues (CIDIN), Thomas van Aquinostraat 4
Debat: Draagt de WB investering in de BTC
oliepijpleiding bij aan lokale armoede-bestrijding?
Voorzitter: Lau Schulpen
Genodigden: Nana Janashia (CENN), Johan Frijns (IFI campagne FOEI), Paul Hoe-bink (CIDIN)

Vrijdag 28 februari
11:15 - 13:00u Universiteit Groningen
Internationale betrekkingen en
Internationaal recht, Broerplein (Aca-demiegebouw) Geertsemazaal, Groningen
Lezing: IGO's, NGO's en de oliepijplei-ding
Azerbeidjan-Georgië-Turkije
Door: Nana Janashia (CENN)

20:00 - 22:00u Universiteit Wageningen
ism Otherwise en Oikos, Hotel de Nieuwe Wereld,
Marijkeweg 5, Wageningen
Debat of lezing: Verwachte problemen BTC
oliepijpleiding project.
Voorzitter: Loes Price
Genodigden: Nana Janashia (CENN), Paul de Clerck (Milieudefensie), M.P. Amineh (geo-politicoloog UVA)

Info over programma bij:  sogpanhuysen@yahoo.com

BP-pijpleiding strategiebijeenkomst 
Filka - 20.02.2003 14:06

Zondagavond de 23ste is er een strategie-bijeenkomst voor toekomstige activiteiten rond de BP-pijpleiding. Neem contact op met  filka@aseed.antenna.nl als je bent geinteresseerd.
milieudefensie 
24.02.2003 15:17

'Geef geen Wereldbank-geld aan omstreden mega-oliepijplijn!'
Milieudefensie start schrijfactie aan Melkert

Milieudefensie en het Georgische
Caucasus Environmental NGO Network (CENN) roepen hun achterban op
brieven te schrijven aan ex-minister Melkert, die beide landen
vertegenwoordigt in het bestuur van de Wereldbank. In de brieven zal
Melkert gevraagd worden financiering door de Wereldbank van de
omstreden oliepijpleiding Bakoe-Tbilisi-Ceyhan tegen te houden.
De aftrap voor deze internationale Earth Alarm-schrijfactie wordt
gegeven tijdens het politiek café 'Door de bank genomen', op woensdag
26 februari, café Dudok, Den Haag (17.30-19.00u). Bij dit politiek
café zal Nana Janashia, directeur CENN, aanwezig zijn.

De geplande oliepijpleiding Bakoe-Tbilisi-Ceyhan, die de olieaanvoer
van de Kaspische Zee naar Europa en de Verenigde Staten moet
veiligstellen, gaat gepaard met grote milieurisico's. Om deze
pijpleiding aan te leggen heeft een consortium onder leiding van
oliemaatschappij BP met de regeringen van Georgië, Azerbeidjan en
Turkije dubieuze contracten afgesloten, die de betrokken bedrijven
vrij spel geven. De Wereldbank overweegt dit project met publiek geld
te financieren.

Het traject van de pijpleiding voert in Georgië door het Ktsia-
Tabatskuri reservaat en langs het Nationaal Park Borjomi (dat op de
IUCN-lijst van kwetsbare gebieden staat). De pijpleiding eindigt bij
Ceyhan in de Yumurtalik Lagune, een belangrijk vogelgebied en habitat
van zeeschildpadden. De olieterminal en tankers zullen ernstige
ecologische schade toebrengen aan dit gebied.

De Georgische milieuminister heeft in september 2002 de
onafhankelijke Nederlandse Commissie Milieueffectrapportage
(Commissie-MER) gevraagd om de MER voor het deel van de pijpleiding
in Georgië te beoordelen, omdat ze bezorgd was over de sociale- en
milieuaspecten van het project. De MER-commissie concludeerde dat de
door BP gekozen route vanuit milieuperspectief de slechtst mogelijke
is. In haar rapport constateert de commissie verder dat de MER niet
compleet is (essentiële informatie over veiligheid en milieu
ontbreekt) en niet inzichtelijk genoeg.

In het contract met Turkije is onder meer vastgelegd dat de bij het
consortium betrokken ondernemingen zich niks hoeven aan te trekken
van de milieu- en sociale wetgeving van Turkije, nu en in de
toekomst. Turkije heeft zich verplicht geen enkele actie te
ondernemen die de voortgang van het project zou kunnen schaden,
inclusief acties met het oog op de veiligheid en de gezondheid van
mensen en het milieu.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.