Hier kun je discussieren over Bestuur lokale partij wil lid censureren na kritische mails .
HvBNM had vier raadsleden en één wethouder. Er lijkt nu in B&W en raad van Gooise Meren chaos te ontstaan, nu de andere coalitieleden heroverweging willen. De fractievoorzitster van de PvdA, Rolien Bekkema, stelde vorige week vragen over de 'fusie' in de raadsvergadering, maar kreeg volgens haar reactie geen bruikbare antwoorden.
Het bestuur van HvBNM, met advocaat Dick Roesink als voorzitter en beleggingsadviseur Manus Felskens als penningmeester, tracht kritiek van journalist en lid Arthur Graaff, tevens bekend antifascist, op hun fusieplannen te censureren. De raadsleden van HvBNM blijken overgelopen naar een nieuwe partij, genaamd GDP-Hart. Bij HvBNM is daar echter door de leden geen besluit over genomen. Graaff noemt dat 'de goedgeplande geheime overval van fractie en bestuur'. Bij toeval stapten de raadsleden over op de avond van 3 oktober dat voor het eerst met de leden werd vergaderd over een eventuele fusie - maar daar werd niet toe besloten en ook de overstap van de raadsleden was toe niet bekend aan de leden. Deze stap werd ernstig bekritiseerd door de oprichtster en erelid van de partij, Marieke Munneke Smeets, vm. raadslid en vm. wethouder.
Graaff wijst erop dat deze plotselinge overstap plaats vond - kennelijk al lang in 't geniep voorbereid - op de avond van de ledenvergadering van 3 oktober, waar echter nog geen besluit tot fusie viel. Graaff doet de bestuursreactie af als 'een zielige poging mij monddood te maken'. Graaff is sinds 2014 actief in de partij en stuurde vorige week een brief met dringende vragen en kritiek aan het bestuur. Een kopie zond hij aan ongeveer 40 van zijn vrienden en kennissen.
Het bestuur schrijft daarover in een mail aan hem: "(...) Tenslotte nog dit: er is u in de afgelopen jaren verschillende malen mondeling en schriftelijk gemeld, dat het u niet vrijstaat e-mailadressen van leden te gebruiken voor welk doel dan ook. Desondanks hebt u dat nu wéér gedaan (...) Bij een volgende gelegenheid moet u er rekening mee houden, dat uw lidmaatschap gevaar loopt." Graaff noemt dit een verdraaiing en een regelrechte poging tot censuur en inperking van zijn vrijheid van meningsuiting.
Graaff: "Die adressen kreeg ik normaal in de loop der jaren door mails aan en van mensen. Ook vroeger morde iemand dan wel eens maar deze mannen laten even weg dat ik toen al stelde dat zoiets censuur is. Dit bestuur kan ook klagen de Autoriteit Persoonsgegevens - maar dat is bij voorbaat zinloos. Dat is vroeger uiteraard ook nooit gebeurd. Beetje zielig allemaal. En met dat royement moeten ze heel erg opschieten. Straks word ik nog geroyeerd als lid van een opgeheven partij..." HvBNM heeft nog maar twee bestuursleden, de Bussumse advocaat Dick Roesink en de beleggingsadviseur Marius Fleskens.
Het fusieplan en de overloop schoten enkele tientallen van de veertig HvBNM-leden in het verkeerde keelgat. Tien van hen zeiden meteen op, en zes anderen stuurden boze brieven naar het bestuur. Onder hen oprichtster en erelid drs Marieke Munneke Smeets en mede-oprichter en jarenlang secretaris mr Roelf Schrik. Schrik zei een jaar terug zijn lidmaatschap op en er is nog geen nieuwe secretaris. In hun protestbrief drongen Smeets en Schrik vorige week aan op het toesturen van de notulen van de gewraakte 'fusie'-vergadering. Het bestuur weigert dat tot nu toe.