Verzet tegen uitzetkampen en beperkte pardon-regeling A Long Walk to Freedom ???
Uit protest tegen de invulling van de eenmalige maatregel en het uitzettingsbeleid, liepen enkele tientallen vluchtelingen en sympathisanten van vrijdag 27 februari tot en met maandag 1 maart in een protestmars door Nederland. A Long Walk to Freedom ??? startte in Assen en ging via Groningen en Utrecht naar Den Haag. In elke stad was er een protestmanifestatie en maandag 1 maart was er een protestmars door Den Haag. [Foto's | Audio]
kritiek uit het buitenland
2004-02-20 21:28
De deportatiepolitiek van de Nederlandse regering heeft nu ook kritiek gekregen vanuit internationale organisaties en in de internationale pers. Human Rights Watch zegt dat Nederland mensen in levensgevaar brengt en een precedent schept voor het maken van uitzonderingen in het Kinderrecht. Dit terwijl het aantal vluchtelingen wereldwijd zal toenemenen, mede als gevolg van klimaatsverandering, zo wordt zelfs erkend in de VS.
meer acties
Ondertussen gaan in Nederland de acties door tegen het repressieve vluchtelingenbeleid. In Nijmegen protesteerden 14 februari honderden mensen. Donderdag 19 februari onthulden Friese kunstenaars een groot kunstwerk op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag, uit protest tegen het uitzettingsbeleid. In Groningen was er donderdagavond een fakkelwake. De Boze Bezorgde Burgers stuurden een brief naar de kamerleden en op vijf maart boden inwoners van Amsterdam onderduikadressen aan, gemarkeerd door grote pijlen op de stoep. Op 8 maart was er in Nijmegen een picketline voor een breed pardon.
Van 15 tot 18 maart is er de buscampagne "Zonder pardon op straat" en op 10 april is er een landelijke demonstratie in Amsterdam. Zondag 21 maart, internationale dag tegen racisme, is er een protestactie bij uitzetcentrum Zestienhoven in Rotterdam, een gevangenis waar uitgeprocedeerde en geïllegaliseerde mensen worden vastgehouden in afwachting van hun gedwongen uitzetting.
Uit protest tegen de verwijdering van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale migranten uit Nederland, heeft het Amsterdamse Autonoom Centrum een brief verstuurd naar bedrijven die uitzettingen faciliteren voor de Nederlandse regering. Zij doen een oproep aan de luchtvaartmaatschappijen om een standpunt in te nemen over de dreigende uitzetting van 26.000 uitgeprocedeerde vluchtelingen.
10.02.2004 01:15
Terwijl enkele duizenden mensen maandagochtend in Den Haag demonstreerden tegen het asociale vluchtelingenbeleid [ foto's | English report ], keurde een meerderheid van de "volksvertegenwoordiging" dit beleid goed. Veel acties volgen nog om de deportatiepolitiek te stoppen. Zo is er van 15 tot 18 maart de buscampagne "Zonder pardon op straat". En woensdag 11 februari is er in Groningen een demonstratie. In Nijmegen is er op Valentijnsdag, zaterdag 14 februari, een manifestatie.
02.02.2004
Het nieuwste plan voor vluchtelingen, uit de repressieve koker van de rechtse regering, is om meer uitzetkampen te creëren, om 26000 mensen die al jaren in Nederland verblijven te deporteren binnen drie jaar. Dit komt neer op 1 persoon per uur. Kinderen van een lokale actiegroep uit Leiderdorp, de hobbitgroep, protesteerden woensdagochtend 28 januari in Den Haag samen met schoolkinderen uit het hele land tegen de uitzetting van hun klasgenoten [ foto's | audio ]. Zij pleiten voor een ruimere pardonregeling dan de regering voorstelt en zitten, met zeven andere goepen in het netwerk "van harte pardon", dat na bekendmaking van de beperkte pardonregeling ontstond.
update: Maandag 9 februari debatteert de Tweede Kamer over de plannen. In de ochtend is er een protestactie. In Groningen is er woensdag 11 februari een demonstratie.
In september was er al eerder een demonstratie in Den Haag tegen de beperkte regeling, waardoor slechts 2.100 personen een vaste verblijfsvergunning krijgen. Dit zijn vluchtelingen die minstens vijf jaar in Nederland zijn en wiens eerste asielprocedure nog aanhangig is. Aan de vooravond van dit besluit, dat in september werd genomen, waren er in 93 gemeenten wakes voor een ruimere pardonregeling. December 2002 waren er ook landelijke acties en een maand later werd de noodklok geluiden.
Als antwoord op de beperkte pardonregeling, hebben meer dan 10000 vluchtelingen de minister alsnog verzocht voor een verblijfsvergunning op basis van hun persoonlijke situatie. Slechts 220 mensen zullen een positief bericht krijgen. Een groep kunstenaars heeft door de commotie en verzet die hierdoor ontstond, een internet-site opgezet voor paspoortdonorschap. Zij vinden dat het mogelijk moet zijn om paspoort en staatsburgerschap af te staan aan een "vreemdeling".
De uitzetkampen zijn een behoorlijke intensivering van het repressieve vluchtelingbeleid. Jaarlijks worden er al 4000 mensen zonder papieren opgesloten in een Rotterdamse loods met containers [A room with no view] en ook in het grenshospitium in de Bijlmerbajes in Amsterdam worden mensen opgesloten, zonder een misdaad begaan te hebben. Daarnaast worden ook minderjarige asielzoekers opgesloten. Op 2 februari bespreekt de Tweede Kamer de terugkeerplannen.
Zie ook de artikelen De eenmalige maatregel en uit de nieuwste Ravage Woede en onbegrip. Online staan ook twee hoofdstukken uit het boek 'Over de grens' dat eind februari verschijnt, zie Regulering van migratie, een achterhaald concept en Charters, goedkoper per dozijn.
[ Artikelen op Indymedia | Autonoom Centrum Amsterdam, Migratie-artikelen | Fabel archief ]
Zie ook de speciale actiewebsites "van harte pardon", "Zonder Pardon Op Straat" en "Ik zeg pardon".