Een schurk = een schurk = een schurk. Ook in Urk.

Hier kun je discussieren over Een schurk = een schurk = een schurk. Ook in Urk..
Maar ach, wat is een held? Het is ook maar een mens, nietwaar? Of zoals een Urker zegt ter motivering van het plan om daar de straten van een hele nieuwbouwwijk te vernoemen naar boeventuig zoals J.P. Coen: "U en ik hebben ook foute dingen gedaan. Er is geen een mens goed, u niet en ik niet." Waarom dan mensen op een voetstuk plaatsen als geen enkel mens goed is? Wel, nogal simpel: om de geschiedenis te mogen inkleuren, en dat eeuwenlang.

Kijk, dat vind ik nou “drammerig”, om met Urker raadslid Willem Foppen te spreken. Die vindt namelijk dat mensen die nu eens een eind willen maken aan al die verheerlijking juist degenen zijn die drammen. Meneer Foppen kan er blijkbaar niet tegen dat zijn helden schurken zijn en dat hij daarmee wordt geconfronteerd. Alles moet vooral bij het oude blijven. Tot in de eeuwigheid willen mensen als hij bepalen wat we zien en vooral ook: wat niet.

Dat, en niets anders is waar het aanwijzen van helden voor dient. Er moeten eenvoudigweg lieden, hoe barbaars ook, op een voetstuk worden geplaatst zodat we kunnen zeggen: dat is ons verhaal, onze trots. Hier is nog zo'n Urker parel van vaderlands kolonialisme: "Toen wij hoorden dat deze mensen kritiek kregen, hebben wij gezegd: dat mag niet gebeuren. Wij op Urk zijn een zeevarend volk, vandaar dat deze mensen ons bijzonder aanspreken." en "Zeehelden van vroeger, die hebben altijd een speciaal plekje natuurlijk". En tot slot nog deze: “Nederland heeft veel te danken aan deze mensen.” Nou bedankt maar toch niet bedankt. De blik van de Urkers is er nog altijd een van zeevaarders met oogkleppen op.

Enige tijd geleden zag ik een historicus in een praatprogramma dramatisch doen over de teloorgang van 'onze geschiedenis'. Die zou helemaal vergeten worden door het neerhalen van standbeelden en het vervangen van straat- en andere namen. Dat is natuurlijk grote onzin en bezorgheid om niets, behalve dan de angst om niet meer iets te hebben om trots op te zijn. Denken dit soort lui nu werkelijk dat mensen die voorstellen om op te houden met al die heldenverering dat willen zodat we de geschiedenis kunnen uitwissen? Integendeel! Het is juist de bedoeling dat onze kijk op de geschiedenis verandert en dat we nu eens de andere kant van al die verhalen gaan zien. En die is niet heldhaftig. Die is monsterlijk en daartegen is altijd al verzet geweest.

Weg dus met de roze brillen op onze witte neuzen! Ons gebrek aan kennis is ronduit stuitend en beschamend. Er is werk aan de winkel. Aan ons is het ervoor te zorgen dat generaties na ons niet net als wij opgroeien met de vanzelfsprekendheid van nationale trots op zaken die geen trots en eer verdienen. We hebben een inhaalslag te maken en die begint vandaag of liever gisteren al. Problemen mee? Wil je standbeelden en heldenverering? Pleinen en straten vernoemen? Daar gaan we dan!

Weg met het beeld van Van Heutz, hier komt Tjoet Nja Dinh! En er zijn er meer! Veel meer. Wie kent er bijvoorbeeld namen van zich tegen slavernij op Suriname verzettende Marrons? Wie heldenverering wenst en nog op zoek is naar namen om aan straten te geven, gezichten van moedige strijders en strijdsters om beelden voor op te richten, hoeft maar buiten de gebaande paden van de koloniale verheerlijking bereid zijn te treden om een ander verhaal voor het voetlicht te brengen, namelijk dat van de met bloed besmeurde Gouden Eeuw en vooral: dat van het verzet daartegen, verzet tegen VOC en WIC door echte mensen met namen en gezichten die bestaan hebben, verzetstrijders en strijdsters. Helden waarvan we nog nooit hebben gehoord.

Witte Neederlanders moeten eens ophouden met dat pathetische gejank en zichzelf in de slachtofferpositie te plaatsen. Tot op de dag van vandaag profiteert onze economie nog van slavenhandel en kolonialisme. En tot op de dag van vandaag verkeren nazaten van tot slaaf gemaakten en uitgebuitenen in een achterstandspositie die maar niet wordt erkend en die racisme voedt en vanzelfsprekend maakt.
Van de sokkels, de moordenaars. Besmeur hun beelden met de waarheid. Sla ze aan gruzelementen. En dan de straatnamen. Hier zijn er alvast een paar: de Bonistraat, de Baronlaan, het Kapitein Broosplein en het Adyáko Benti Basiton Plantsoen. Hoe leren we ooit wie het waren en wat hun bijdrage aan de vrijheidsstrijd was als we hun namen niet tegenkomen?

Tot slot stel ik voor de plaats Urk te hernoemen: Schurk. Dat is tenslotte de mentaliteit waarbij men zich daar thuis voelt. Misschien kan meneer Foppen uit Schurk dat daar alvast even gaan uitleggen.

Joke Kaviaar, 22 februari 2018
nb. de links naar wikipediapages zijn verre van ideaal en volledig en beschouw ik louter als beginpunt. Zoek vooral verder. Mocht je betere bronnen vinden, plaats ze dan hieronder.
nb 2: nuttige link: The Black Archives.


Ik moest echt zo hard lachen

Ik moest echt zo hard lachen toen ik de zin “Witte Neederlanders moeten eens ophouden met dat pathetische gejank en zichzelf in de slachtofferpositie te plaatsen” las.

In het stuk staan zoveel jank verhalen, van hoe alles veroorzaakt is doordat voorouders ooit slecht zijn behandeld tot aan het feit dat wij “ het beter hebben” dan andere, door een koloniaal verleden.

Wordt toch eens wakker, ook Nederland is zo vaak overheerst en bezet. Door Romeinen, door Frankrijk, door Duitsland enz. Joke heeft gelijk dat het gezeik dat alles de schuld is van andere moet ophouden. Nu alleen nog de juiste personen en groepen benoemen.

Vergeet de Spanjaarden niet.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

GO GO JOKE/WEG MET ALLE STANDBEELDEN KOLONIALE MISDADIGERS

BEELDEN VAN KOLONIALE SCHURKEN DE NOORDZEE IN
GO GO JOKE1

GO GO JOKE!

Bedankt voor weer eens een fel en helder stuk tegen het eeuwenlange
kolonialistische en slavernij onrecht.
Tekenend EN beschamend voor de Nederlandse samenleving, zoals deze zich'heeft
ontwikkeld, DAT er uberhaupt nog dergelijke weerzinwekkende beelden staan
van niet zomaar een ''beetje slechte'' mensen, maar MASSAMOORDENAARS,
ONTVOLKERS VAN EILANDEN, SLAVENFACILITATOREN [Michiel
de Ruyters], MEGAVERKRACHTERS EN VOORAL DADERS OF
ENABLERS VAN DE ONTMENSELIJKING VAN MILJOENEN
MENSEN.

Natuurlijk zul je altijd mensen hebben, die dat trachten te ontkennen,
bagatelliseren, maar die hebben volgens mij hun verstand achtergelaten
in de 19e eeuw.

Ze zijn van geen enkel belang Joke
De geschiedenis haalt ze wel in.

Ze mogen ranten en raven, op Indymedia, Youtube, discussiefora,
Facebook, Twitter en waar ook maar

DE GEEST IS UIT DE FLES

Er is een Nieuwe Tijd aangebroken, die van de afrekening
met het racistische en kolinialistische onrecht uit het verleden
en is een kwestie van tijd, voordat alle relicten van 4 eeuwen misdaad
hetzij op de schroothoop, hetzij in de Noordzee liggen.

Though long the fight, we know that right will triumph at
the end.

KOLONIALE VERDEDIGERS EN ZWARTE PIET VEREERDERS,
WAKE UP IN THE 21ST CENTURY.

HET IS 2018
NIET 1850!

GEMEENTE UTRECHT STOPT SAMENWERKING MET ACTIEGROEP
DE GRAUWE EEUW/STANDBEELDEN KOLONIALE
MISDADIGERS DE NOORDZEE IN/HIHAHO
ASTRID ESSED

https://www.astridessed.nl/gemeente-utrecht-stopt-samenwerking-met-actie...

MICHIEL DE RUYTER, ZETBAAS VAN DE NEDERLANDSE
SLAVENHANDE
ASTRID ESSED

https://www.astridessed.nl/michiel-de-ruyter-zetbaas-van-de-nederlandse-...

Astrid Essed
astridessed.nl

urk-schurk-augurk

Hoe lang nog ? Joke verkeerd

Hoe lang nog ? Joke verkeerd al in een virtuele gevangenis. Wie volgt ? Als Joke in de buurt komt van een demo / actie en ze word gespot door een politie dienst dan word ze weggestuurd bedoel ik. En Internet ?
https://disroot.org/en/donate Ik ben niet direct betrokken bij die organisatie. Maar ik schrik wel van de blijkbaar geringe bereidheid wat geld te doneren aan dat belangrijke initiatief.

Opmerkelijk nog geen 900 euro

Opmerkelijk nog geen 900 euro in 5 maanden voor dit “ belangrijke “ initiatief.
De actie om de boetes te betalen van de zwarte piet demonstranten op de snelweg leverde in een maand 43.000,00 euro op.

Blijkbaar is links praten makkelijker als links doen?

Antifa

Het schitterende huwelijk tussen antifa, feministen en islamfascisten.
https://www.hpdetijd.nl/2017-08-18/schitterende-huwelijk-antifa-feminist...

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech