Weggeefwinkel (uit)gedaagd door eigenaar

Aankondiging, gepost door: Kraakgroep Haarlem op 09/12/2015 12:11:58

Waar: Rechtbank Haarlem, Jansstraat 81, Haarlem, Netherlands
Wanneer: 11/12/2015 - 13:15

Weggeefwinkel (uit)gedaagd door Vriendschap B.V.Weggeefwinkel (uit)gedaagd door Vriendschap B.V.

9 december 2015, Haarlem

Vastgoedbedrijf Vriendschap BV stapt naar de rechter. In een civiele rechtszaak wil de eigenaar de krakers uit het pand aan de Rijksstraatweg 350 en Vergierdeweg 1 hebben, zonder spoedeisend belang. De eigenaar heeft het pand meer dan 10 jaar lang leeg laten staan, waardoor er al eerder door krakers is overgegaan tot bewoning van de bovenverdieping. Nadat ook de begane grond lange tijd leeg heeft gestaan zijn de bewoners daar samen met vrijwilligers uit de buurt de nieuwe Weggeefwinkel begonnen.
De eigenaar heeft een historie om zijn panden langdurig leeg te laten staan. Een bekend voorbeeld is “De Oude Tegel” in de Gierstraat, die in 1996 werd gekraakt. Wat is de Weggeefwinkel?

De Weggeefwinkel Haarlem is een kraak- en buurtinitiatief, dat gratis kleren, klein huisraad en andere spullen inneemt en vervolgens weggeeft aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Daarnaast is het ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners om een praatje te maken.
De Weggeefwinkel bestaat in Haarlem al meer dan 10 jaar en zit sinds 2012 aan de Rijksstraatweg 350. De huidige Weggeefwinkel is geopend door burgemeester Bernt Schneiders. Al vanaf het begin is het een goed lopend initiatief. Afgelopen maand won de jongste vrijwilliger nog de Haarlemse prijs voor beste jonge vrijwilliger van het jaar. Hij werd daarmee aangemoedigd mensen te blijven helpen. De Weggeefwinkel wordt gerund door vrijwilligers uit de buurt en heeft samengewerkt met onder andere Stem in de stad, Hotel de Koepel, Jongerencentrum Flinty's, Het Rode Kruis, Stichting Release en ook het Loket Haarlem verwijst door naar de Weggeefwinkel.

Rechtszaak

Gelijk na de intrek in het pand hebben de bewoners en de Weggeefwinkel aangegeven bereid te zijn te vertrekken, wanneer het pand in gebruik zou worden genomen door de huidige of een nieuwe eigenaar. Momenteel ligt er wel een koopcontract, maar is er geen duidelijkheid over de bestemming van het pand. De eigenaar heeft 3,5 jaar kansen gehad om eventuele plannen aan de bewoners en gebruikers te tonen, waardoor het niet tot een rechtszaak had hoeven komen. Meerdere malen hebben bewoners en gebruikers toenadering gezocht om te komen tot een gebruikersovereenkomst met als doel duidelijke afspraken te maken rondom vertrek uit het pand bij concrete plannen en gebruik. Nog altijd zijn er geen concrete plannen op papier. De krakers en de Weggeefwinkel wijken niet voor leegstand. Helaas heeft het tot een civiele rechtszaak moeten leiden en wel op vrijdag 11 december om half 2.

De stand van kraken

Sinds oktober 2010 geldt er een Kraak- en leegstandswet, die kraken verbiedt, maar ook leegstand zou moeten aanpakken. Door de nieuwe wet heeft de gemeente de bevoegdheid gekregen om pandeigenaren die willens en wetens hun panden leeg laten staan een boete van maximaal €7500,- op te leggen. Hiervoor moet de gemeente eerst een Leegstandsverordening instellen.
In november 2011 is de motie “In Schaarse Ruimte Geen Plek voor Leeg Leegstandsregister” aangenomen, waarin de raad aan het college opdraagt dat er door de gemeente Haarlem een leegstandsregister wordt ingevoerd waarna er sancties kunnen volgen. Tot op heden wordt deze motie ondanks veelvuldig aandringen niet uitgevoerd.

Rechtbank Haarlem
Jansstraat 81
13:30

Kom ook en steun Kraakgroep Haarlem / Weggeefwinkel Haarlem


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech