english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
transcriptie onderhandelingen org. Kraakdemo en Driehoek
Kraakverbod opgerot! - 06.10.2011 11:16

Transcriptie opname onderhandelingen organisatie kraakdemonstratie met driehoek via vredesdetachement, opname in bezit van krakers.

Politiewoordvoerder Krakers: PK
Hoofd Vredesdetachement: HV


[start opname]

PK via telefoon naar Vrankrijk:
“hey, we have got a counterproposal from the cops, leave from Vrankrijk, go past Munt, euh, go past Spui, Singel, Munt, Blauwbrug and then they want us to go to stadhuis and i said we are not going to accept stadhuis but we will go to the dokwerker.
So that should be thrown in to the group over there.”

@ Vrankrijk:
“thats short”

PK
“its short but i dont think we will be able to go through the kalverstraat”

@ Vrankrijk
“but we never wanted to go there anyway”

PK
“because what was our proposal then?”

@ Vrankrijk
onverstaanbaar, “leidsestraat, leidseplein, weteringschans”

PK
“yeah, yeah, i mean leidsestraat, they are not going to allow us through leidsestraat”
[….]

HV
“als het goed is hebben...”
PK
“ja, ze zijn inmiddels van ons ook aan het overleggen in...”
HV
“ik denk dat het belangrijk is”
PK
“we vinden het kort maar het lijkt me duidelijk dat jullie niet van plan zijn om ons door de kalverstraat te laten, ondanks dat die niet op de lijst staat van waar we niet mochten komen”
HV
“kalverstraat wel”
PK
“euh, leidsestraat, sorry, Leidsestraat”
HV
“daarom, ik denk dat het goed is dat we in iedergeval in gesprek met elkaar blijven, en kijken waar we dan op uit kunnen komen.
PK
“ja”
HV
“jullie voorstel ligt bij de driehoek dus we gaan het afwachten eventjes”
PK
“ ja ik wacht ook even af wat ik vanuit Vrankrijk hoor”
[…]

PK
“wij zijn akkoord met de route, mits wij eindigen bij de dokwerker in plaats van bij de stopera, dan zwaaien we alleen even naar de stopera en dan neem ik aan speech op het koningsplein, speech op de munt, en speech bij de dokwerker”
HV
“speech koningsplein, speech munt, speech dokwerker, ik ga het doorgeven”
[…]

HV
“ik heb het van jullie doorgegeven, wat ik in ieder geval al terug krijg is dat mogelijk de Nieuwe Zijds een probleem gaat worden, maar ik heb in ieder geval al aangegeven dat dat misschien toch wel handig is om dat het breder..”
PK
“Ja het is beter dan de Spuistraat, wij willen ook de...”
HV
“maar goed, nogmaals ik kan die garantie niet geven, ik heb het in ieder geval in overweging gegeven, en ik heb doorgegeven van de sprekers, koningsplein, muntplein, dokwerker, en ik krijg als het goed is weer contact”
[…]

HV
“volgens mij had ik onderhandelaar moeten worden geloof ik”
PK
“anders ik wel...”
HV
“haha, maar goed, de route is an sich goed maar dat had ik je al gezegd, de nieuwezijds dat gaat niet lukken dus als jullie vanaf Vrankrijk de Spuistraat doorgaat, dan de aangegeven route ik heb er in ieder geval door gekregen dat jullie bij de Dokwerker mogen stoppen, zwaaien bij het stadhuis dat is ook geen probleem. Over de sprekers, Spui, Muntplein, dat wordt niks, dat krijg ik niet voor elkaar, dokwerker ben ik nog mee bezig, ik weet niet of jij nog alternatieven hebt om te spreken?”
PK
“kijk, we kunnen er eentje bij de Vrankrijk doen maar euh, we mogen hier [op het spui] ook niet stoppen en dan zijn de pleinen een beetje op en ik neem aan dat jullie ook niet willen dat we dat.. kijk Rembrandtsplein vind ik ook prima maar...”
HV
“ dan wijken we ook van de route af he..”
PK
“want jullie willen ons over de amstel hebben”
HV
“muntplein, amstel, blauwe brug, stadhuis, dokwerker, kijk wat je zou kunnen overwegen is dat je het bij het stadshuis bij wijze van spreken”
PK
“ja maar dan gaan we niet naar dat pleintje voor het stadhuis, dan doen we het gewoon op de trambaan waar we het de vorige keer...”
HV
“en dan wou je bij Vrankrijk beginnen”
PK
“ja Vrankrijk en dan bij het stadhuis bij de trambaan”
[…]

PK via telefoon naar Vrankrijk:
“police is akoord, sorry, o.k. with the route, except that we are not allowed to go over the Nieuwezijds but we have to go through the Spuistraat, well we don't mind that […] yeah if we leave, go through Spuistraat, they dont want us speaking on the Koningsplein because its to crowded there, so i said we do one speaker, maybe do one at the Vrankrijk, a starter speaker, one at the tramstop at the Stopera and then the dokwerker. […] you are already moving? o.k. Through the Spuistraat.”
PK
“Men is al vertrokken, dus men komt nu door de Spuistraat, en men is o.k. om op die plekken te spreken, dus ze stoppen nog even, men is net vertrokken, in de spuistraat om het begin praatje te doen, loopt hier langs, en dan gewoon de route”
HV
“dan ga ik dat even doorgeven want ze laten ze in ieder geval niet daar doorheen [paleisstraat/nieuwezijds] want daar staat M.E. en dan krijg je echt problemen.”
PK
“nee men is al deze kant op”
[…]
HV
“het lijk mij het handigste, ik heb begrepen dat jullie vertrokken zijn, ik ga voorop lopen met mijn groep en het lijkt mij het handigste dat in ieder geval wij contact met elkaar houden”
PK
“nee dat is prima”
HV
“dat als ik onderweg dingen doorkrijg dat ik met jou communiceren want anders gaan er honderd dingen, verschillende dingen, als er wat is vanaf jouw kant, kom naar mij toe, laten we bij elkaar blijven, want ik ga niet in de demonstratie lopen, we gaan er voor lopen”

[demonstratie komt aan op het spui, ME zet demonstratie vast]

PK
“we zijn geen hiërarchische organisatie, ik kan niemand bevelen om geen bivakmuts op te zetten, dat zijn mensen hun eigen keuzes “
HV
“maar misschien kan je het wel aangeven, want we staan nu voor een keus, of we doen het een, of we doen het ander”
PK
“tja, iedereen maakt daar zijn eigen keuze in, we hebben duidelijk gezegd wij willen geen confrontatie, wij willen gewoon onze demo lopen, kennelijk kiest de driehoek ervoor om toch een confrontatie te zoeken”
[…]

HV
“laten we […]drukte een klein beetje redelijk te houden”
PK
“maar ja, dit is niet redelijk, dus”
HV
“kijk op het moment dat jullie hier aankomen..”
PK
“kijk wij wouden hier helemaal niet stoppen, dus als jullie ons gewoon door laten lopen naar ons eindpunt dan gebeurd er echt niks”
[…]

PK
“trek die stillen terug anders ben ik ook klaar met praten”
HV
“ik wil jullie graag begeleiden maar dan moet er wel aan de voorwaarden worden voldaan...”
PK
“ja dat is goed maar als zij er nu ingaan ben ik klaar”
HV
“gezichtbedeking”
PK
“ik heb van te voren gezegd dat ik daar niet over ga”
HV
“ik krijg nu door, als men de gezichts bedekking afdoet dan begeleiden wij de demonstratie verder, mogelijk dat je de mensen kan toespreken, of in iedergeval kan doorgeven”
PK
“ik wil het best zeggen maar ik kan je nu al zeggen dat het niet gaat gebeuren want het zijn mensen hun eigen keuzes en wij hebben geen beslissingsbevoegdheid dat mensen geen...”

PK via telefoon naar demonstranten
yo, they demand that we take of their masks, i said i'm not going to arrange that, so you pull back the st... i said pull back the stillen and the riot police and we walk further, they say you have to pull of the masks or you are not walking further so... […] okay i'll tell that”
PK
“wij willen terug trekken naar de Vrankrijk dan, als jullie de achterroute open maken dan...”

[start charges, einde opname]
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
persbericht 
Kraakverbod opgerot! - 06.10.2011 11:21

[Persbericht] Krakers: “van der Laan liegt”

Krakers tonen aan dat de demonstratie toestemming had over het Spui te trekken, rechter-commissaris oordeelt; “geen bewijs dat arrestanten vermommingsverbod overtraden”, O.M. durft gang naar de rechter deels niet aan en begint strafzaken te seponeren.

De organisatie van de afgelopen zaterdag met veel politie-geweld en arrestaties in de kiem gesmoorde demonstratie tegen de woningnood, leegstand, speculatie en kraakverbod hebben opnames in handen gekregen van de onderhandelingen tussen hun en de amsterdamse driehoek (*1). Hierin wordt onomstotelijk duidelijk dat de driehoek er wel degelijk mee heeft ingestemd met dat de demonstratie vanaf de Vrankrijk, langs het Spui, naar de dokwerker zou trekken. Sterker nog, de krakers wouden zelf over de rustige, brede en winkel-loze Nieuwezijdse Voorburgwal demonstreren maar louter in opdracht van de driehoek werd gekozen voor een tocht door de smalle Spuistraat, dezelfde plek waar het al snel tot politiegeweld kwam. Ook wordt duidelijk dat de krakers in het geheel niet uit waren op een confrontatie en dan ook vele concessies hadden gedaan wat betreft route en sprekers. Tenslotte wordt hiermee helder dat de tientallen krakers die niet gearresteerd werden eerst uren onrechtmatig gegijzeld werden en vervolgens tegen de afspraken en tegen hun zin in met bussen naar het stadhuis werden gedeporteerd.

De afgelopen dagen heeft burgemeester van der Laan bij herhaling in de media beweert dat de krakers geen toestemming hadden voor een tocht door de stad en langs het Spui en dat hier met hun ook niet over onderhandeld is (*2).
Aangezien van der Laan persoonlijk leiding heeft gegeven aan de politie operatie afgelopen zaterdag (*3) kan het niet anders zijn dan dat hij de media bewust heeft voorgelogen. Zijn geringschattende uitspraken op at5 aan de vooravond van de demonstratie over onafhankelijke media zoals indymedia.nl (*4) (niet toevallig juist die media die nooit zonder meer de verklaringen van de overheid als waarheid aannemen) kunnen dan ook worden opgevat als zich preventief indekken tegen de kritiek waar hij toen al vanuit ging dat die zou komen. Maar op dat deze keer toevallig bijna de gehele onderhandelingen met de driehoek opgenomen zouden worden opgenomen had hij duidelijk niet gerekend.

Wat het, als secundaire reden voor het ingrijpen aangevoerde, “overtreden van de voorschriften betreffende verstevigde spandoeken en gelaatsbedekking” betreft; de organisatie bestrijd nog steeds dat dit legitieme redenen zijn om het recht op vrije demonstratie in te perken. Passieve zelfverdediging tegen het helaas toch regelmatig voorkomend buitensporig politieoptreden en andere overheidsrepressie is een basaal mensenrecht.
Bovendien geeft het feit dat het O.M. alle aanklachten m.b.t. de spandoeken al heeft laten vallen, dat de rechter-commissaris afgelopen dinsdag al heeft geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is tegen een deel van de arrestanten (die het langst hebben vast gezeten allen voor het overtreden van het vermommingsverbod)en dat vanochtend al weer een aantal zaken door het O.M. zijn geseponeerd al aan dat in ieder geval het merendeel van de demonstranten zich onder protest hadden neergelegd bij de stringente eisen van de Driehoek.
Bestudering van het beeldmateriaal van de demonstratie toont dan ook aan dat de gewraakte “gezichtsbedekking” bijna geheel zonnebrillen betrof, als het bij een zonnige 24 graden al strafbaar is om een zonnebril op te hebben dan hadden ze de hele stad wel op kunnen pakken die dag.
De gearresteerde krakers die überhaupt nog vervolgd worden gaan vandaag, donderdag 6 oktober, dan ook met veel vertrouwen de eerste rechtszaken in.

Uit de discussie stukken die binnen de kraakbeweging zijn gepubliceerd de afgelopen dagen kan worden opgemaakt dat meerdere activisten op grond van het verloop van deze demonstratie pleiten voor radicalere acties om hun legitieme grieven in het vervolg voor het voetlicht te brengen (*5), als deze verharding inderdaad plaatsvind kan dit dan ook volledig op het conto van de burgemeester worden geschreven.

Gelet op het bovenstaande kan niet anders worden geoordeeld dan dat de burgemeester zich opnieuw, net als na de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig, schuldig heeft gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving, het het met grove voeten treden van het fundamentele recht op demonstratie en daar vervolgens wederom ook nog eens publiekelijk over heeft gelogen. En met deze leugens in de hand huilen de VVD-wolven in het bos nu zelfs al om een algemeen demonstratie verbod voor krakers (*6), duidelijk makend dat wat betreft de "Volkspartij voor Vrijheid en Democratie" vrijheid en democratie er juist niet is voor het volk maar louter voor speculanten en de vastgoedmaffia. Tenslotte heeft van der Laan Amsterdam onnodig opgezadeld met een tonnen kostende politieoperatie, geld dat ook besteed had kunnen worden om eindelijk eens een echt begin te maken met het aanpakken van de leegstand en woningnood in Amsterdam.

Politieke doodzonden in een zogenaamde democratie waar volgens de krakers de burgemeester, zeker als Nederlands rechtsgeleerde zijnde, dan ook vanzelfsprekend consequenties aan zou moeten verbinden. De krakers eisen dan ook dat van der Laan per direct zijn functie ter beschikking zal stellen en dat als hij dit weigert de gemeenteraad hem terstond naar huis stuurt.


*1 – zie voor een transcriptie  http://www.indymedia.nl/nl/2011/10/78860.shtml en het bijgevoegd document
*2 - zie o.a.  http://www.at5.nl/tv/at5-nieuws/aflevering/8392
*3 -  http://rtvnh.nl/nieuws/65067/Koningin+bij+heropening+Scheepvaartmuseum
*4 - zie  http://www.at5.nl/tv/at5-nieuws/aflevering/8309
*5 - zie ondermeer  http://indymedia.nl/nl/2011/10/78738.shtml
*6 –  http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2011/10/groenlinks-vvd-wil-demonstratierecht-inperken

opname 
nn - 06.10.2011 19:37

Ivm ingewikkelde auteursrechten (opnames van vicemagazine vallen onder onder VS jurisdictie) wordt tot nader order alleen de transcriptie gepubliceerd, de opname kan wel gebruikt worden in rechtszaken, klachtenprocedures etc.
Indien nodig kan er ook zonder probleem een afspraak gemaakt worden om te verifiëren dat dit een exacte, woord voor woord, transcriptie is.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.