english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Vreedzaam protest tegen kraakverbod hardhandig neergeslagen
ANTIORDE - 02.10.2011 04:43

Van der Laan liet zaterdagmiddag zijn roedel vals getrainde honden los op een vreedzame demonstratie in de hoofdstad. Zo was binnen een kwartier het protest tegen het kraakverbod geweldadig afgekapt. De demonstranten lieten zich niet provoceren en bleven geweldloos. Tientallen actievoerders werden naar de Stopera gedeporteerd.

De demonstratie wordt tegen gehouden
De demonstratie wordt tegen gehoudenSmeris begint er op in te beuken
Smeris begint er op in te beuken
In de bus om gedeporteerd te worden
In de bus om gedeporteerd te worden

In weerwil van wat eerder werd aangekondigd had de organisatie van de demonstratie geen intentie zich op het Spui te begeven. Door een alternatieve route te kiezen hoopte ze een confrontatie met de politie te voorkomen. Desondanks lieten de demonstranten zich verleiden middels valse beloftes van de politie. Ze kregen de toezegging het Spui te mogen passeren richting de Dokwerker op het Jonas DaniŽl Meijerplein. Een wel erg korte route waar de organisatie zelf niet blij mee was maar hierin de Amsterdamse Driehoek (gemeente, politie, openbaar ministerie) tegemoet kwam.

Rond kwart over vijf vertrekt een kleine tweehonderd personen vanaf Vrankrijk in de Spuistraat naar het Spui om nog geen kwartier later erachter te komen dat de toezeggingen van de Driehoek niks dan leugens zijn. Op het plein gekomen wordt de doorgang geblokkeerd door een stoet ME-busjes waarna het binnen enkele minuten krioelt van de oproerpolitie die zich in formatie richting de demonstratie begeeft. De protestmars mag niet verder trekken vanwege een aantal demonstranten die bivakmutsen dragen. Ook houten stokken om een paar zware spandoeken te dragen zijn niet toegestaan.

De organisatie besluit daarop terug te keren naar Vrankrijk nu verder demonstreren zinloos is. Dat wordt de demonstranten belet nadat de ME en smeris te paard de actievoerders van achteren insluiten. Inmiddels loopt het vooraan bij de betoging flink uit de hand door politietuig dat ineens agressief erop los begint te beuken en een aantal betogers arresteert. Ondanks het smerisgeweld van Van der Laans knokploeg kiezen de krakers ervoor niet de confrontatie aan te gaan. Weglopen kan daarentegen ook niet nu de actievoerders in de Spuistraat hardhandig de stoep op worden gedreven en volledig ingesloten staan.

De ME drijft de groep steeds dichter op elkaar om vervolgens een aantal arrestaties hardhandig uit te laten voeren door een paar kleerkasten. De smeris beveelt de demonstranten te vertrekken terwijl de ME geen haarbreed wijkt. De krakers vragen verontwaardigt wat nou de bedoeling is maar antwoord krijgen ze niet. Ondertussen leven een aantal pitbulls zich weer flink uit bij het arresteren van een aantal personen. Ook nu weer laten de demonstranten zich niet uit de tent lokken en houden symbolisch de handen in de lucht.

Veel pers zal dat niet meegekregen hebben. Die zijn door de ME uit het gezichtsveld verdreven (een aantal worden zelfs uit een nabij gelegen cafť verwijderd). De smeris wil geen pottenkijkers bij hun staaltje intolerantie. Na zo'n anderhalf uur wachten krijgt de ingesloten groep de keuze: gearresteerd worden of zich laten deporteren naar de Stopera. Daar mogen ze dan, als het aan Van der Laan ligt, onder begeleiding van buitensporig veel smeris, gaan protesteren tegen het kraakverbod. Geen zin in arrestaties kiest de groep voor deportatie om bij aankomst bij de Stopera gelijk weer te vertrekken, achtervolgd door een sliert smeris. Van der Laans PR-stunt is geslaagd. Verschillende media, waaronder het staatsjournaal, beweren doodleuk dat de demonstranten bij de Stopera zijn gaan demonstreren. Zo weet de Sherif van Amsterdam zijn repressie en intolerantie te verdoezelen met een bespottelijke stunt.

Het hing al dagen in de lucht dat de betoging tegen het kraakverbod uit zou lopen op rellen. Die rellen kwamen er ook, aan de kant van Van der Laans knokploeg welteverstaan. In geen velden of wegen was er nog een demonstratie tegen het kraakverbod te bekennen of het tumult over de demonstratie liep de afgelopen dagen al hoog op in de media. Dit dankzij de paniekreactie van burgemeester van der Laan die het nodig vond de betoging bijvoorbaat al verdacht te maken.

De oproep 'Black up, mask up, show up!' van de krakers zal bij de burgemeester de schrik om het hart zijn geslagen die dit interpreteerde als een oproep tot rellen van het zwarte blok. Een zwart blok dat Van der Laan afdeed als een 'geweldadig onderdeel van de kraakbeweging'. Dit kreeg prompt naklank in de media waarbij verwezen werd naar de antikraakwetbetoging van precies een jaar geleden dat toen uit de hand liep in geweld en vernieling. Uiteraard stond er niet bij vermeld dat het in de eerste plaats de ME was die provocatief en geweldadig optrad en daarmee de demonstratie bewust liet escaleren. Deze vertekening van feiten door van der Laan, en in zijn kielzog de media, gaf welhaast mythische proporties aan het zwarte blok. Daardoor was de betoging tegen het kraakverbod van 1 oktober op voorhand al besmet.

Bij het criminaliseren van een demonstratie dat nog moest plaatsvinden bleef het niet. Van der Laan vond het ook nodig om allerlei repressieve maatregelen af te kondigen om de betogers de mon de te snoeren. Zo stelde de Amsterdamse Driehoek een verbod in om op het Spui te demonstreren en werd zo'n beetje half Amsterdam tot verboden gebied verklaard: Kalverstraat, Nieuwendijk, Heiligeweg, PC Hooftstraat, Damrak, Dam, Rokin, de Jodenbreestraat en het hele gebied rond het Scheepvaartmuseum was verboden terrein. Dit laatste in verband met de heropening van het museum door koningin Beatrix. Ook bivakmutsen, integraalhelmen, beschermende kleding en spandoekstokken kwamen op de zwarte lijst. Stel je immers voor dat je als burger het gore lef hebt je te verweren tegen politiegeweld. Alleen het idee al. Niet alleen heeft de staat het monopolie op geweld; je mag je er ook niet tegen verdedigen.

Toegegeven, van der Laan heeft het sluw gespeeld. Eerst onrust aanwakkeren over op handen staande rellen, vervolgens een vreedzame demonstratie hardhandig de nek omdraaien, waarna (onder dreigement van arrestatie) de krakers naar de Stopera gebracht worden om ze daar de optie te geven verder te demonstreren. Desinformatie, verwarring en een PR-stunt om de media op een dwaalspoor te zetten. Bijna geen krant, nieuwssite of journaal zal nog aandacht besteden aan de inhoud van de kraakdemonstratie: Het falen van Van der Laan om de leegstandsproblematiek in de hoofdstad aan te pakken, speculanten spekken en de woningnood verergeren. Dat is een boodschap die de Sherif van Amsterdam, desnoods met hard geweld, monddood maakt.

AO

 http://www.antiorde.nl/bestanden/smerisgeweld.php

Website: http://antiorde.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Waarschuwing 
Zwarte Cel - 02.10.2011 11:39

De Zwarte Cel zal zich beraden op acties om het staatsterreur te vergelden. Hierbij kan gedacht worden aan het onklaar maken van voertuigen, vernielingen van politie-eigendommen, bekladden van huizen/ambtswoningen etc. Fysiek geweld tegen personen is geen optie voor ons, geweld tegen de goederen, gebouwen en voertuigen van de staat en haar handlangers is voor ons echter ten allen tijde geoorloofd.

De enige goeie smeris, is er een die met knikkende knietjes en een steen in zijn maag naar zijn werk gaat. Onze lievelingsmedewerkers van het Openbaar Ministerie zitten thuis met pleinvrees, achter een bekladde voordeur met 6 sloten. Laat angst regeren onder de handlangers van de staat!

Maak verNederland kapot, vernietig de politie en breek elk onderdeel van de staat af! Vernietig de systeempartijen, van de PVV tot de PvdA! Laat ook de bourgeois-democraten van GroenLinks, SP en D66 niet ontkomen!

Vrijheid Leeft!
NN - 02.10.2011 14:18

Wie of wat is deze Zwarte Cel? Heeft de Zwarte Cel ook een manifest gepost?

Ik krijg deja vu naar die posts van de Nederlandse afdeling van de Vuurcellen, zelfs de naam doet er aan denken, hoewel deze Zwarte Cel-figuur geen Babelfish gebruikt maar de moeite heeft genomen het zelft te schrijven.

Kortom; ik wil hier meer van weten, maar tot nu toe krijg ik de indruk dat iemand revolutionairtje aan het spelen is, of dat de RID zich ernstig verveeld op zondagochtend.
Nou 
De - 02.10.2011 15:43

NOS lult er ook lekker op los.

"Rond de honderd krakers waren de straat opgegaan om te protesteren tegen het kraakverbod dat vandaag precies een jaar van kracht is.

De politie had hen verboden op het Spui te komen, omdat daar te veel winkelend publiek is, maar de krakers gingen daar toch daartoe."

Website: http://nos.nl/artikel/277726-arrestaties-bij-krakersbetoging.html
 
vrijheid! 
floor - 03.10.2011 11:29

Ik ga eigenlijk nooit demonstreren maar wist niet dat t zo erg is in nederland. Ik dacht je mocht demonstreren. Er werd zomaar op ons ingehakt.

Ik bedenk me wel een 2e keer vlgd keer
@floor 
nnsc - 03.10.2011 12:48

en dat is precies waarom ze er zo op inhakken. Ze willen dat niemand meer de straat op durft.

overigens heeft de smeris een bijzondere haat tegen krakers en anarchisten. Acties van hippies en sociaal-democraten vinden meestal weinig gezeik van de politie, maar alles wat hippies en sociaal-democraten doen is dan ook meestal compleet ineffectief. Krakers en anarchisten vinden het niet erg om de wet te overtreden om effectief te zijn, hippies en sociaal-democraten doen er alles aan om binnen de kaders van de wet te blijven, ook al doemt hun dat tot ineffectiviteit.

Wat de politie wil zijn verlamde lammetjes, dociele demo's en opstandelingen die al hebben opgegeven voor ze zijn begonnen.
nn 
nn - 04.10.2011 09:16

go zwarte cel! Ik wacht met vreugde op jullie komende actie's. Wel met goede verklaring of manifest graag.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.