english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Koerdisch Irak in verzet tegen misstanden
nn - 29.09.2011 17:44

woensdag 28 september 2011
door Tiens Tiens , Toon Lambrechts

Suleymaniah: Koerdische stad met verzetstraditie
De revolutionaire wind die door de Arabische wereld waait, heeft ook Iraaks Koerdistan bereikt. Tenminste toch Suleymaniah, de tweede stad in de regio en berucht om haar opstandig karakter. De stad aan de voet van het Zargosgebergte is altijd al de politieke en culturele broeihaard van de regio geweest.


Het is een dagelijkse gewoonte geworden in Suleymaniah. In de late namiddag begint het plein in het centrum van de stad vol te lopen. Vooral jonge mannen, maar ook ouderen en gezinnen met kinderen. Het Bardarki Sara-plein, zoals de plek echt heet, is omgedoopt tot 'Saray Azadi', wat zoveel wil zeggen als 'plein van de vrijheid'.

Het is duidelijk waar de betogers hun mosterd halen. In de hoek staat een podium opgesteld waar de ene na de andere spreker zijn ding doet. De sfeer is vrolijk, maar beslist. Het zit blijkbaar hoog. Vrijdag is de drukste dag. Dan wordt er gebeden en betoogd, net zoals in de rest van het Midden-Oosten op dit moment. De eisen zijn dezelfde als diegene die in de hele regio steeds luider klinken: "vrijheid en waardigheid".

De Koerdische Autonome Regio gold lange tijd als een geslaagd voorbeeld voor de regio. "Een eiland van democratie in een zee van dictaturen", zo klonk het. Ondertussen is gebleken dat dit enthousiasme toch wat voorbarig was.

De onvrede met het bewind van de KDP (Koerdische Democratische Partij) en de PUK (Patriottische Unie Koerdistan) is even groot als elders in het Midden-Oosten. Een solidariteitsbetoging voor Tunesië en Egypte op 17 februari liep grondig mis. Drie mensen kwamen om toen betogers het lokale partijgebouw van de KDP bestormden. Sindsdien wordt er elke dag betoogd.

Smeulend ongenoegen
Nochtans komt de onvrede over het regime van de Koerdische Autonome Regio niet uit de lucht vallen, vertelt Sherko Bekas. Bekas is de meest invloedrijke hedendaagse dichter in het Koerdische taalgebied. Hij is de zoon van Fayak Bekas, ook een dichter. De man heeft een indrukwekkende staat van dienst.

In 1965 sloot hij zich aan bij het Koerdische verzet tegen het regime in Bagdad. Onder politieke druk verliet hij in 1986 het land en vestigde zich in Zweden. Na de opstand van 1991 keerde hij terug en was zelfs minister van Cultuur in de eerste autonome Koerdische regering, een functie die hij al na een jaar opgaf. Nu leidt hij de uitgeverij Sardam Publishers en is een gekend gezicht van de oppositie.

“De protesten hier in Suleymaniah en de rest van de regio komen absoluut niet als een verrassing. Er gist al lang iets in Koerdistan. Het ongenoegen onder de mensen heeft verschillende oorzaken, maar in essentie komt het erop neer dat er niet naar hen geluisterd wordt."

"Problemen zoals corruptie, armoede, werkloosheid, ... zijn gekend, maar de overheid is altijd blind gebleven voor de noden van het volk. Dan blijft er geen andere mogelijkheid meer over dan op straat te komen. Het protest is tot nu toe beperkt gebleven. Enkel in Suleymaniah en kleinere steden in de buurt wordt er betoogd. In Erbil en Dohuk, de twee andere grote steden in de regio, blijft het rustig. De controle van de KDP is er veel strakker.”

Het is niet enkel vanwege de huidige politieke situatie dat net in Suleymaniah protest uitbreekt. Volgens Sherko Bekas, zelf geboren in de stad, ligt het in de aard van de mensen: “Suleymaniah is een relatief jonge stad, maar is sinds haar ontstaan altijd het culturele en politieke hart van Koerdistan geweest. Zo goed als alle politieke bewegingen uit de recente geschiedenis van Koerdistan begonnen in Suleymaniah De opstand tegen de Britten in 1919 vond hier plaats, en Suleymaniah was de eerste stad die in opstand kwam tegen Saddam Hoessein. Daarom is het niet verwonderlijk wat er vandaag gebeurt. We hebben een traditie van verzet.”

Koppige nieuwkomer
In een regio waar minstens een handvol steden claimen de oudste ter wereld te zijn, is Suleymaniah een nieuwkomer. De stad werd pas in 1780 gesticht. Toch werd Suleymaniah al gauw een belangrijke plek voor het Koerdische nationalisme. Dat heeft veel te maken met de figuur van sjeik Mahmud Hafid Barzanji.

Barzanji leidde in 1919 een eerste opstand tegen de Britten die het er voor het zeggen hadden na het instorten van het Ottomaanse rijk. De Britten sloegen terug en Barzanji werd verbannen naar India. In 1922 mocht hij terugkeren in een poging om zo de rust in de regio te herstellen.

Tevergeefs, want eens terug in Suleymaniah verklaarde Barzanji Koerdistan onafhankelijk en kroonde zichzelf tot koning. Twee jaar later maakten de Britten daar korte metten mee en voegden het gebied bij de voormalige Ottomaanse provincies Bagdad en Basra. Irak was geboren, de Koerden hadden een nieuwe tegenstander. Er zouden nog meer opstanden volgen.

De inwoners van Suleymaniah zijn bijzonder trots op de reputatie van 'Suly', zoals de stad hier wat vlotter over de tong gaat. Niet alleen wegens haar geschiedenis, ook om haar rol als culturele hoofdstad van Iraaks Koerdistan.

Suleymaniah heeft universiteiten, en bijna alle onafhankelijke NGO's en kranten hebben hier hun hoofdkwartier. In het straatbeeld veel jonge mensen met de studieboeken onder de arm. Over Erbil en Dohuk, de twee andere grote steden in de regio wordt wat smalend gedaan. Enkel geïnteresseerd in zaken doen en geld verdienen en lang niet zo ontwikkeld als wij, zo luidt het oordeel over hun stedelijke buren.

Dat is ook wat Hama me op het hart drukt. De man, ergens in de dertig, is architect van beroep. Als we voorbij een park wandelen, vertelt hij trots dat hij heeft meegeholpen aan het ontwerp ervan. Best geslaagd. Het park oogt modern en loopt vol met families met kinderen.

Moeilijk om je voor te stellen dat op deze plek ooit de vrouwengevangenis van het Baathregime van Saddam stond. Hama vertelt hoe minstens de helft van het budget voor het park verloren is gegaan. De corruptie is hier niet minder dan elders in het Midden-Oosten, en dat maakt het voor wie wel talent, maar geen connecties heeft moeilijk is om iets te bereiken.

Hama houdt van zijn stad, maar ziet zijn toekomst hier somber in. Diezelfde frustratie van niet vooruit te geraken, is algemeen. Dat is jammer, want Iraaks Koerdistan heeft enorm veel mogelijkheden.

Newruz en China Town
Eenentwintig maart markeert niet enkel het begin van de lente, het is ook de dag van het Koerdische nieuwjaar, Newruz. Dat betekent feest, ook in Suleymaniah, ondanks de protesten van dit jaar. 's Middags is het al koppen lopen in het centrum. De mannen in het typische Koerdische wijde pak, de vrouwen in de meest kleurrijke gewaden, de kinderen in de respectievelijke miniatuurversie.

Een dag geleden zijn er grote vuurkorven en stapels hout bijgesleept. Tegen valavond gaat de vlam erin, zoals de traditie het wil. De eer om het vuur op het plein aan te steken, gaat dit jaar naar de families van de slachtoffers die bij de protesten omgekomen zijn. Dan wordt er gedanst. Zowel de PUK als de KDP houden hun eigen Newruz-feest, net buiten het centrum. Eenheid is nooit de sterkste kant van de Koerden geweest.

De meest onverwachte kant van Suleymaniah is waarschijnlijk toch de Kaso Mall. Niet dat een winkelcentrum zo speciaal is in Iraaks Koerdistan. Het geld van de olie heeft er een bouwwoede in gang gezet, met wisselend resultaat. Maar Kaso Mall had even goed ergens in China kunnen staan.

Buiten houden twee grote Chinese leeuwen hun blik gericht op de moskee aan de overkant terwijl binnen alles gedecoreerd is met Chinese ornamenten. Twee grote vlaggen, de Koerdische en die van de Chinese Volksrepubliek, hangen broederlijk naast elkaar.

De winkels worden bijna allemaal uitgebaat door Chinezen. Een jonge Koerd die zelf in een zaak met bouwmaterialen werkt, vertelt hoe ze hier terecht zijn gekomen. De laatste tien jaar zijn er in Koerdistan hopen Chinese firma's neergestreken, aangetrokken door de vraag naar goedkope consumptieartikelen. Dat maakt dat er nu een kleine gemeenschap van zo'n duizend Chinezen in Suleymaniah woont, met bijbehorend shopping centrum en supermarkt. Best bevreemdend, zo'n Chinese enclave in wat toch nog altijd Irak is.


Website: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/09/19/suleymaniah-een-stad-met-traditie
 
aanvullingen
oud nieuws?! 
Alex - 30.09.2011 02:45

Kom op, waarom kom je nu met nieuws van maart 2011? Dit is toch een nieuwssite dus ik begrijp de logica niet.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.