english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Van der Laan gunt activisten geen plek
St42 - 22.07.2011 01:22

Vandaag heeft burgemeester Van der Laan de horeca- en exploitatievergunningsaanvraag van Stichting TweeŽnveertig voor de ruimte in de Vrankrijk afgewezen. Stichting TweeŽnveertig wil al sinds ruim een jaar vol enthousiasme aan de slag met het creŽren van een ruimte, voor en door activisten, in de Amsterdamse binnenstad. De stichting wil een brede waaier aan activiteiten ontwikkelen in de Vrankrijk, maar Van der Laan traineert al meer dan een jaar de invulling van de plek.

Van der Laan gunt activisten geen plek

Vandaag heeft burgemeester Van der Laan de horeca- en exploitatievergunningsaanvraag van Stichting TweeŽnveertig voor de ruimte in de Vrankrijk afgewezen. Stichting TweeŽnveertig wil al sinds ruim een jaar vol enthousiasme aan de slag met het creŽren van een ruimte, voor en door activisten, in de Amsterdamse binnenstad. De stichting wil een brede waaier aan activiteiten ontwikkelen in de Vrankrijk, maar Van der Laan traineert al meer dan een jaar de invulling van de plek.

Door een nieuwe eis van de burgemeester bevindt de stichting zich nu in de kafkaŽske situatie dat ze informatie moet verstrekken waarover ze niet kan beschikken. Informatie waarover de gemeente wťl beschikt. Van der Laan eist namelijk een lijst van de volledige namen van al diegenen die aan het werk waren tijdens het geweldsincident waardoor de ruimte drie jaar geleden gesloten werd. De Amsterdamse politie heeft deze informatie tot zijn beschikking. Stichting TweeŽnveertig heeft deze informatie niet. Zij moet informatie van de vorige exploitant leveren, een eis waaraan geen enkele toekomstige huurder van de ruimte kan voldoen.

Het is een gelegenheidsargument van de burgemeester om een nieuw initiatief uit een onwelgevallige politieke hoek te blokkeren. Zo geeft Van der Laan in zijn besluit aan dat hij geen vertrouwen heeft in de nieuwe stichting, onder meer omdat het om mensen gaat 'die sympathiseren met en/of actief zijn in de kraakbeweging', net zoals de vorige uitbater van de ruimte.

Stichting TweeŽnveertig is boos en legt zich hier niet bij neer. Juist in deze rechtse tijden is het extra noodzakelijk dat er een plek blijft in Amsterdam voor buitenparlementaire politiek en culturele activiteiten. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, informatie kunnen delen en een beroep op elkaar kunnen doen.

- E-Mail: vrankrijk@gmail.com
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
WOBje? 
NN - 22.07.2011 02:21

Ik ben niet zo heel erg thuis in juridische zaken enzo, maar kan dit niet worden opgelost met een WOB-verzoekje? (Wet Openbaarheid Bestuur).
geenstijl 
nn - 22.07.2011 10:58

 http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/07/krakersplaza_vrankrijk_op_de_v.html
Nieuwe kroeg Vrankrijk van de baan 
ravage - 22.07.2011 19:49

AMSTERDAM, 22 JULI 2011 - De vergunningaanvraag om het cafť in het Amsterdamse krakershonk Vrankrijk te heropenen, is afgewezen door burgemeester Van der Laan in een brief aan het gemeentebestuur.

Stichting TweeŽnveertig, die de horeca- en exploitatievergunning had aangevraagd, is boos op het besluit van de burgemeester en heeft in een reactie laten weten stappen te zullen ondernemen. Vorig jaar diende de stichting een aanvraag in om in de benedenruimte van Vrankrijk een links en anarchistisch actiecentrum te beginnen met onder meer een bibliotheek, cafť en keuken waar regelmatig discussieavonden zouden worden georganiseerd.

De krakerskroeg in de Amsterdamse Spuistraat werd begin 2009 op last van toenmalig burgemeester Cohen gesloten na een zwaar geweldsincident op 13 september 2008 bij de ingang van het cafť. Een slachtoffer liep daarbij een schedelbreuk en gehoorbeschadiging op door toedoen van een medewerker van de kroeg. Het politieonderzoek werd gefrustreerd door de barploeg van stichting Barst die het cafť uitbaatte.

Stichting TweeŽnveertig wilde een frisse herstart maken en nam openlijk afstand van het gewelddadig gedrag van de deurploeg van Vrankrijk dat ze zowel 'onnodig als disproportioneel' vonden, met de toevoeging erbij dat ze er alles aan zou doen dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Desondanks liet burgemeester Van der Laan enkele maanden geleden weten de benodigde vergunning naar alle waarschijnlijkheid af te zullen wijzen.

In navolging daarvan deed de stichting verschillende toezeggingen om tegemoet te komen aan Van der Laan. Zo gaf het bestuur de garantie dat de personen uit het oude bestuur van stichting Barst, alsmede de veroordeelden, zouden worden uitgesloten van alle activiteiten die onder de horeca- en exploitatievergunning vallen. Daarnaast heeft de stichting zich bereid verklaard ook andere barmedewerkers die op 13 september 2008 aanwezig waren tijdens het geweldsincident te zullen uitsluiten.

Voor Van der Laan is dit allemaal niet voldoende. In een brief aan het gemeentebestuur stelt hij dat Stichting TweeŽnveertig niet met zekerheid kan aangeven welke barmedewerkers aanwezig waren op 13 september 2008 omdat ze niet beschikt over alle namen van de oude barploeg. Van der Laan concludeert daarop geen vertrouwen te hebben dat Stichting TweeŽnveertig in staat is de 'oude gesloten cultuur in een nieuwe setting te doorbreken.'

Daarmee snijdt Van der Laan de stichting de pas af. 'Het is een gelegenheidsargument van de burgemeester om een nieuw initiatief uit een onwelgevallige politieke hoek te blokkeren', laat de stichting weten. Hoewel de afwijzing als zijnde definitief wordt bestempeld in de media, kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen het besluit.

 http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/juli/22/nws.php

Website: http://www.ravagedigitaal.org
 
brief van van der laan 
x - 22.07.2011 20:09

brief van van der laan met daarin de afwyzing van de vergunning:  http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/juli/22/brief.php
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.