english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Academie van de Toekomst bezet Radboud Universiteit
NN - 21.03.2011 10:33

Vanochtend heeft een groep boze studenten de Radboud Universiteit Nijmegen bezet.

Vanochtend is de Radboud Universiteit Nijmegen bezet door een grote groep boze studenten. Zij pikken het niet langer dat studenten de dupe worden van het neoliberale afbraakbeleid van deze regering. Met deze bezetting dient een signaal afgegeven te worden aan Den Haag. Daarnaast eisen de studenten meer medezeggenschap in de besluitvorming op de universiteit.
 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek zonder rubriek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
links 
tim - 21.03.2011 12:08




Artikel in de Gelderlander met reactie universiteit en foto's:
 http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/8361253/Universiteit-wil-snel-einde-aan-bezetting-Erasmusgebouw.ece

Artikel omroep Gelderland:
 http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/906161/Gebouw-Radboud-Universiteit-bezet.htm

En natuurlijk de site van de groep zelf met daarop het programma voor de komende dagen. Ziet er erg de moeite waard uit! http://academievandevooruitgang.wordpress.com/





persbericht van de bezetters 
nn - 21.03.2011 12:34

Bezet hoofdgebouw van de Radboud Universiteit omgedoopt tot Academie van de Vooruitgang

Nijmegen – 21 maart 2011 Enkele tientallen studenten hebben maandagochtend de Erasmustoren van de Radboud Universiteit te Nijmegen ingenomen. Ze hebben dit gebouw bezet en omgedoopt tot ‘Academie van de Vooruitgang’. Met deze actie protesteert men tegen voorgenomen maatregelen voor het Hoger Onderwijs van kabinet Rutte-Verhagen.

De maatregelen houden onder andere een boete van €3000,- voor vertraagde studenten in, alsmede afschaffing van de basisbeurs voor masterstudenten. In een uitgelekte notitie van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) wordt er een voorstel gedaan tot nog verder gaande maatregelen ten koste van studenten.

“De overheid en de universiteitsbesturen hebben besloten samen te spannen om de bezuinigen af te wentelen op de studenten. We pikken dit niet langer! Onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht het loonstrookje van je ouders.” aldus een van de actievoerders. “Wij vrezen dat studenten uit gezinnen met lagere inkomens zullen stoppen met hun studie als ze met de boete geconfronteerd worden. Al tigtallen jaren is er sprake van neo-liberaal afbraakbeleid, als dit nu niet tot een halt gebracht wordt, blijft er alleen nog plaats voor een heel kleine elite in het onderwijs.”

Het kabinetsargument dat deze bezuinigingen terecht op langstudeerders terecht komen, wijst de woordvoerder van de studenten af. “Opleidingen zullen verdwijnen, docenten verliezen hun baan, het MBO moet 170 miljoen inleveren, HBO-ers wordt het financieel onmogelijk gemaakt door te stromen naar de universiteit en de studiefinanciering en OV verdwijnen voor studenten in de masterfase van hun opleiding. Dit raakt iedereen die met onderwijs te maken heeft, en gezien het belang van kennis voor de economie, is dat iedereen.”

Van de universiteit zelf eisen de studenten voornamelijk meer medezeggenschap. Graag zien zij bijvoorbeeld een studentassesor, die namens studenten in het bestuur van de universiteit zit. De studenten benadrukken het open karakter van deze bezetting. Ze willen zoveel mogelijk studenten en docenten betrekken bij de strijd tegen de bezuinigingen. Er is een uitgebreid programma, met films, debatten en lezingen. Daarnaast zijn de lokalen gereserveerd voor tentamens vrijgehouden van bezetting.

+++EINDE PERSBERICHT+++EINDE PERSBERICHT+++EINDE PERSBERICHT+++
manifest der bezetters 
nn - 21.03.2011 12:35

De overheid voert nu al tientallen jaren een roekeloze afbraak op het onderwijs. Nu het neoliberale gedachtegoed heeft gezorgd voor enorme financiële problemen, probeert men ruim baan te maken om het laatste beetje van het onderwijs dat niet op winst is gericht overboord te gooien. Al tijdens de demonstratie van 21 Januari op het malieveld werd duidelijk dat er geen notie werd genomen van de boodschap die daar door ruim 17.000 studenten werd uitgedragen.

Het moge duidelijk zijn dat wij een duidelijk NEE uitspreken tegen alle bezuinigingen op het onderwijs, met name die op het hoger onderwijs. Wij hopen dat het kabinet Rutte-Verhagen zich realiseert dat haar plannen desastreuze gevolgen zullen hebben. We keren ons met name tegen de Halbeheffing op zowel onderwijsinstellingen als op studenten, op de afschaffing van de studiefinanciering voor masterstudenten en op de bemoeilijkte doorstroom voor HBO’ers naar WO en van MBO’ers naar HBO.

Onderwijs staat niet meer in dienst van het ontwikkelen van de samenleving. Het staat niet in dienst van emancipatie of van beschaving. Nee, onderwijs staat in dienst van economische groei.Onderwijs is een arbeidsproces waarbij gereedschappen geproduceerd worden, waarvan de investering zo snel mogelijk terugverdiend moet worden. De student, het wordend gereedschap, is in dezen niet meer belangrijk. In ieder geval niet als persoon.

Neem bijvoorbeeld de selectie aan de poort. De persoon die later tot bloei komt, die een vervelende tijd op de middelbare school heeft gehad of die om een andere reden niet op zijn 18e een volledig volwassen, volgroeid, ‘’verstandig’’ persoon is, die heeft pech: “Geen studie voor jou”. En aangezien doorstroom van MBO naar HBO en van HBO naar WO nagenoeg onmogelijk gemaakt wordt kunnen deze mensen een opleiding op maat wel vergeten. Het lot van deze studenten was al bezegeld toen zij in de brugklas ingedeeld werden op VMBO, HAVO of VWO. Wij eisen dat de Radboud Universiteit zich expliciet uitspreekt tegen selectie aan de poort en zich inspant om het onderwijs zo toegankelijk mogelijk te houden.

Tot overmaat van ramp scharen de universiteiten, die eerst de schijn opwekten zich ook te verzetten tegen deze economische blik op onderwijs, zich nu ook op achterbakse wijze bij de wetgevers in Den Haag. De regering, die zich niet om de Nederlandse bevolking bekommert, richt zich vooral op de winstmarges van het bedrijfsleven, het BNP en de staatskas. In Parijs zijn de universiteiten samen gekomen en uit de uitgelekte notulen hiervan blijkt onder andere de wil voor een studentenstop, volledige afschaffing van de basisbeurs en verhoging van het collegegeld voor 44% van de studenten. De VSNU, Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, heeft al eerder een voorstel tot afschaffing van de basisbeurs gedaan en heeft daarmee aangetoond consequent vijandig tegenover de belangen van studenten te staan. Wij eisen dan ook van het College van Bestuur dat het publiekelijk afstand doet van de VSNU. Als het CvB van de Radboud meent júist voor studenten op te komen, moet het zich distantiëren van deze organisatie.

Daarnaast eisen wij van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit een zwart op wit gestelde, publiekelijk bekend gemaakte garantie dat als gevolg van wat voor bezuinigingen dan ook de docenten niet de dupe worden. Docenten en contacturen vormen het hart van goed onderwijs. Overspannen en ondergemotiveerde docenten halen de onderwijskwaliteit juist omlaag. Daarom: geen ontslagen of loonmatiging onder de docenten als gevolg van de bezuinigingen en geen daling van het aantal personeelsleden.



En om er voor te zorgen dat de universiteit ons niet meer achter onze rug om ter dood veroordeeld eisen wij als studenten meer inspraak in het bestuur van de universiteit. De medezeggenschapsraad is niet genoeg. Wij eisen dat de Radboud Universiteit gaat beschikken over een ‘studentassessor’ binnen het College van Bestuur. Deze studentassessor heeft het recht alle CvB bijeenkomsten bij te wonen, heeft het recht mee te stemmen in de vergadering namens studenten (dus stemrecht, niet slechts adviesrecht!) en heeft het recht om onderwerpen op de bestuurlijke agenda te plaatsen. Om te garanderen dat deze studentassessor werkelijk namens de studenten spreekt, moet de studentassessor door studenten gekozen worden. Op deze manier hopen wij openheid te krijgen in de besluitvorming om niet voor verassingen komen te staan zoals de landelijke stellingname van de VSNU. Ook in het algemeen moet medezeggenschap vergroot worden. De universiteit is er volgens ons voor studenten en daarom moeten studenten en medewerkers samen de beslissingen nemen.

Wij zijn klaar met het negeren van de student door zowel overheid als universiteit. Wij zijn er klaar mee behandeld te worden als kapitaalgoed. De universiteit bestaat niet zonder studenten. Onderwijs bestaat niet zonder studenten. Wij eisen nu ons recht op en zetten een punt achter de vercommercialisering van het onderwijs!

ontruiming? 
nn - 21.03.2011 13:17

Inmiddels heeft het universiteitsbestuur de smeris erbij gehaald. Er wordt door het unibestuur aangestuurd op een ontruiming. Het is nog steeds van belang dat er studenten en anderen komen om de bezetting te versterken.

nieuw nieuws:

 http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/906161/Spanning-rond-bezet-gebouw-loopt-op.htm

 http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/8361253/Universiteit-dreigt-met-politie-tegen-bezetters-Erasmusgebouw.ece
helaas ontruimd 
tim - 21.03.2011 13:55

De politie heeft aan het begin van de middag de bezetters uit de erasmustoren gehaald. Er zijn 2 studenten die passief verzet boden opgepakt.

 http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/8361253/Politie-haalt--bezetters-uit-Erasmusgebouw.ece
lawaaidemo 21:00 
studennt - 21.03.2011 17:39

na de beeindiging van de bezetting door de politie vergaten ze 1 spandoek...
na de beeindiging van de bezetting door de politie vergaten ze 1 spandoek...

bij de beëindiging van de bezetting door de politie zijn 2 mensen gearresteerd.
Die willen we terug!
21:00 verzamelen op het stationsplein voor een lawaaidemo, om ze onze steun te betuigen. Neem herrie mee!

Houd indymedia in de gaten voor de ontwikkelingen.
Mochten ze voor die tijd vrijkomen, dan wordt het hier gepubliceerd.

Ps de arrestanten in Venray willen we natuurlijk ook terug! (zie foto)
Pak Ministerie van Onderwijs aan 
marinus - 21.03.2011 21:20

Beste studenten,

Het gaat niet om beleid van 'deze regering' (of de vorige, etc) maar om dat van de top binnen het Ministerie van Onderwijs. Dáár moeten jullie je pijlen op richten (zit wel in Den Haag ja). Voer actie tegen de harde kern van het neoliberale afbraakbeleid: het Ministerie van Onderwijs. (politici in Tweede Kamer zijn slechts passanten)
1 vrij, 1 te gaan 
NN - 21.03.2011 23:20

Een van de twee arrestanten werd tijdens de lawaaidemo vrij gelaten de ander houden ze helaas nog vast.
Alle arrestanten zijn vrij. 
NN - 22.03.2011 10:08

De tweede arrestant is vanochtend vrijgelaten.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.