english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Hoofdkantoor Otto-workforce bezet
Vrije Bond - 21.03.2011 08:09

Persbericht:

Vandaag (maandag 21 Maart 2011) bezetten wij het hoofd kantoor te Venray van Otto-workforce om een looneis kracht bij te zetten. Niet eens een looneis voor loonsverhoging maar voor het betalen van achterstallig loon. Het is totaal belachelijk dat dit nodig is. Otto-workforce betaalt structureel te laat en te weinig aan haar werknemers. Er vanuit gaande dat mensen het erbij laten zitten, uit angst voor baanverlies en dakloos te worden. Dit is ontoelaatbaar, vandaag eisen wij voor onze vriend zijn achterstallig loon op. Ook roepen we alle arbeiders die voor Otto-workforce werken om voor zichzelf op te komen en te organiseren. Organiseren om op te eisen wat hen toekomt.
Met een jaaromzet van 180 miljoen euro verdient Otto workforce uitzendorganisatie grof geld aan de werkloosheid en de uitzichtloosheid in Midden-Europa.

Duizenden arbeiders worden naar Nederland gelokt met het beeld dat zij hier voor hun gezin en zichzelf een betere toekomst kunnen bewerkstelligen. Met een tijdelijk contract van OTTO workforce werken ze nu voor een hongerloon in fabrieken, in kassen en op bouwplaatsen door heel Nederland.

Als ze “thuis” komen na het werk zijn ze niet echt thuis. OTTO heeft over heel Nederland zogenaamde “polenhotels” geopend waar honderden arbeiders uit Midden-Europa worden gehuisvest. Ver uit de bebouwde kom moet men voor 250 euro per maand een bed huren in een kamer die men met 4 of meer mensen moet delen. Het sanitair wordt gedeeld met tientallen anderen. De "huur" van het bed wordt ingehouden op het loon, net als de reiskosten naar en van het werk. En als het interne beveiliging bedrijf van OTTO (met uniform en al) ook maar iets kan vinden, krijgt men ook nog een boete, die ook op het loon wordt ingehouden.
Mensen die klagen over het onzinnige boete systeem of over slechte woonomstandigheden worden geïntimideerd en ontslagen en krijgen achterstallig loon niet meer uitbetaald. Zo weet Otto-workforce het minimumloon te ontwijken. Dit is een grove aantasting van de menselijke waardigheid, dit is totaal verwerpelijk.

Onze eisen zijn:
- Stoppen met het straf en boete systeem voor OTTO arbeiders.
- Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen.
- Betere huisvesting voor de arbeiders voor een lagere huur.

- Reiskosten moeten betaald worden door Otto-workforce en niet door de arbeiders.
- Salarissen moeten OP TIJD betaald worden.
- Einde aan de 500 euro boete voor voortijdige beëindiging van het contract door de werknemer (Als OTTO het contract voortijdig beëindigd zetten ze de arbeiders midden in de nacht op straat zonder een cent).
- Stoppen met het beboeten van arbeiders die over hun ervaringen bij OTTO praten met derden.

- Directe betaling van achterstallig loon en terugbetaling van de absurde boetes voor onze vriend.

Voor een gelijke en solidaire wereld voor iedereen!Vrije Bond, anarchistische zelforganisatie

---------------------------------------------------------------------

Tijdslijn:

7:55 Bij aankomst bij het hoofdkantoor van Otto in Venray bleek de politie op de hoogte te zijn van de actie. Ook Otto is op de hoogte en heeft beveiliging ingezet.

8:00 Er staat nu een picket voor het Otto hoofdkantoor. Er zijn twee mensen in de boeien geslagen.

8:15 De smeris wil dat iedereen zich identificeert, na weigering is de massaal aanwezige smeris begonnen met het arresteren van de gehele groep.

8:45 Er liepen nog steeds actievoerders op het terrein en de politie is er nog niet in geslaagd om deze mensen te arresteren.

9:30 Eerste mensen zijn al weer vrij gelaten, andere mensen worden ter identificatie vastgehouden.

10:25 Er worden meer mensen vrijgelaten in Venray.

12:12 Nog steeds enkele arrestanten vast. Veel vrijgelaten. Tijdslijn stop bij deze. Als iedereen vrij komt er nog een aanvulling.Website: http://www.vrijebond.nl/otto
 

Lees meer over: europa vrijheid, repressie & mensenrechten zonder rubriek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Links 
Vrije Bond - 21.03.2011 09:14

Achtergrond informatie over eerdere acties rondom Otto-workforce

 http://indymedia.nl/nl/2011/02/73891.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2011/02/73904.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2011/03/74568.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2011/02/73762.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2011/02/74071.shtml

Link naar de campagnesite van de Vrije Bond

 http://www.vrijebond.nl/otto
foto's 
Vrije Bond - 21.03.2011 09:45Enkele foto's van de actie

Website: http://www.vrijebond.nl/otto
 
meer foto's 
Vrije Bond - 21.03.2011 09:51Enkele foto's
Slavernij in Nederland 
Anonymius - 21.03.2011 10:34

Een keiharde aanpak van dit uitzendschorem is nodig.
Wij kunnen niet tolereren dat onze broeders en zusters uit het voormalige oostblok hier uitgebuit en opgelicht worden.
De inzet van de overheid op de uitzendmaffia is minimaal en daarom zijn we verplicht deze sociale misstanden zelf op te lossen.
Ieder bedrijf en ondernemer die misbruik maakt graag even in het boekje bijschrijven graag.

Foto 
Vrije Bond - 21.03.2011 11:04
Nog een foto
persbericht nav repressie en resultaat acties 
Vrije Bond - 21.03.2011 15:12

Vandaag hebben enkele Poolse werknemers van OTTO-workforce samen met AGA en Vrije Bond en leden van de anarchosyndicalistische vakbond ZPS uit Polen actie gevoerd tegen de onmenselijke werk- en leefomstandigheden bij OTTO-workforce. De politie heeft de activisten vanaf de verzamelplaats gevolgd zodat ze de activisten kon opwachten aan het hoofdkantoor van OTTO-workforce. De bus werd gestopt, waarbij verschillende mensen werden gearresteerd. De rest van de groep is erin geslaagd om te ontsnappen en kon het hoofdkantoor bereiken. Daar werden ze opgevangen door politie en de beveiliging die de activisten allemaal wilden arresteren. Hierdoor hebben de actievoerders hun eisen niet meer kunnen neerleggen bij de baas van OTTO. De meeste actievoerders zijn gearresteerd en de anderen hebben een boete gekregen van de politie.
Er zijn in de afgelopen maanden in zowel Nederland, Polen, Tjechie als Slowakije picketlines bij verblijfplaatsen voor de werkers en kantoren geweest. Al deze acties hebben de druk opgevoerde en hebben geresulteerd in enkele overwinningen voor de Poolse werkers die de wanpraktijken van OTTO-workforce niet langer pikten en zich hebben georganiseerd samen met AGA, Vrije Bond en ZSP. “Nu dat een van de twee werkers zijn achterstallig loon heeft gekregen, gaan we voort met actievoeren. We willen dat onze andere kameraad zijn achterstallig loon krijgt uitbetaald én dat al zijn boetes worden kwijt gescholden. Bovendien willen we dat onze andere eisen worden ingewilligd.” Aldus Willem K. van de Vrije Bond.
De actievoerders eisen dat OTTO-workforce stopt met het straf- en boetesysteem voor OTTO arbeiders. Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen. Voor de werkers van OTTO-workforce moeten betere huisvesting voorzien worden voor een lagere huur. Arbeiders mogen niet opdraaien voor de reiskosten. En salarissen moeten OP TIJD betaald worden. Uit onderzoek van AGA, Vrije Bond en ZSP en meldingen via een Pools meldpunt, is gebleken dat OTTO-workforce allerlei malafide manieren heeft om haar werkers te intimideren en extreem uit te buiten. De AGA en de Vrije Bond zijn in Nederland deze campagne begonnen samen met de anarchosyndicalistische ZSP uit Polen om in eerste plaats hun Poolse vrienden te ondersteunen in hun strijd, en in tweede plaats een halt toe te roepen aan deze wanpraktijken. PA uit Slovakije heeft zich ook aangesloten bij deze campagne.
De aanpak van het bedrijf en de politie heeft de actievoerders nog vastberadener gemaakt. “Hij moet nu niet gaan denken dat het gedaan is met de acties. Wij gaan door tot aan al onze eisen is voldaan! Hoe sneller dat gebeurt, hoe sneller Frank van Gool weer rustig kan gaan slapen. Die eerste overwinning van het uitbetalen van achterstallige loon inspireert hopelijk ook andere Poolse werkers om zich te organiseren en OTTO-workforce te dwingen haar werkers en hun eisen serieus te nemen”, aldus Willem.
Voor een gelijke en solidaire wereld voor iedereen!


E-Mail: vrijebond@buitendeorde.nl
Website: http://vrijebond.nl
 
alle arrestanten vrij 
nn - 21.03.2011 19:19

Inmiddels zijn alle arrestanten, waaronder ook de nn-ers, weer vrijgelaten.
arbeidsinspectie 
mij - 24.03.2011 09:58

Ik heb ongeveer 7 jaar geleden een brief naar de arbeidsinspectie gestuurd met specifieke informatie over misstanden bij een uitzendbureau met voornamenlijk Poolse arbeiders (AB Midden Holland). Misstanden zoals:
- geen vaste contracten geven wanneer zij er recht op hebben.
- tijdens een lopend contract wegsturen e.d.

Dit was vrij eenvoudig te controleren omdat de dossiers niet klopten.
De arbeidsinspectie kwam controleren. Maar tot mijn verbazing werd er alleen op illegalen gecontroleerd.

Als je deze bedrijven wilt aanpakken is er maar 1 weg en dat is dat werknemers zelf rechtzaken aanspannen tegen dit soort bedrijven. Ik heb toen een aantal arbeiders hier op gewezen helaas hebben zij daar toen geen gebruik van gemaakt.
Weet zeker dat als er naar de documenten gekeken wordt bij Otto dat er daar sprake was/is van de zelfde contract fraude. Maar je moet als arbeider voor jezelf opkomen door aangifte te doen of een rechtzaak te beginnen. Anders kun je protesteren wat je wilt maar heeft dit totaal geen nut. Ik stel dus voor om deze poolse arbeiders te helpen met het controleren van hun contracten. En gezamenlijk ze voor de rechter slepen. Succes.
Eerste overwinning op OTTO Workforce. 
Vrije Bond en anderen - 28.03.2011 13:56

Amsterdam 28-3-2011

Eerste overwinning op OTTO Workforce.

Naar aanleiding van het protest bij OTTO Workforce op maandag 21 maart te Venray zijn de eerste resultaten binnen. Bij deze actie werden 20 mensen opgepakt en dit veroorzaakte nogal wat lokale rumoer en media aandacht. Door dit protest voelde de directeur van OTTO, Frank van Gool, zich genoodzaakt om de eisen van de ex-werknemers van OTTO gedeeltelijk in te willigen.

Zo is nu bekend geworden dat P. eindelijk zijn achterstallig loon en een gedeelte van de boetes heeft terugontvangen. Ook heeft een andere ex-werknemer een groot deel van zijn achterstallig loon en boetes uitgekeerd gekregen. Verder hebben we een bevestiging ontvangen dat nog twee andere ex-werknemers, die in contact waren met de Vrije Bond en de ZSP, ook geld hebben ontvangen van OTTO. Wel moet hierbij de kantekening worden geplaatst, dat bij enkele gevallen niet het volledige geëiste bedrag is overgemaakt. Wij blijven dan ook voet bij stuk houden totdat alles wordt uitbetaald.

Frank van Gool heeft mondeling toegezegd de huisvesting van zijn werknemers te verbeteren. Wij zullen dit nauwlettend in de gaten blijven houden. Van Gool blijft echter ontkennen dat OTTO een boetesysteem hanteert. Ook beweert Van Gool dat het bij de hierboven genoemde gevallen om ‘incidenten’ gaat. Wij hebben hier onze twijfels bij. OTTO hanteert namelijk nog steeds de regel dat werknemers – op straffe van een boete van 500 euro – niet over hun ervaringen bij OTTO mogen praten. Het is dan ook geen wonder dat er zo weinig gevallen naar buiten komen!

De campagne van de Vrije Bond, ZSP en Priama Akcia heeft tot nu toe echter laten zien, dat vechten voor je rechten loont! Dat als werkers zich organiseren en samen een vuist maken tegen uitbuiting, dit aantoonbaar werkt. Wij roepen daarom ook alle (ex-)werknemers van OTTO op hun klachten bekend te maken via het speciaal daarvoor geopende e-mailadres:  ottoslaveforce@gmail.com. Of neem contact op met de Vrije Bond, de ZSP of Priama Akcia.

De campagne tegen OTTO gaat door totdat al onze eisen zijn ingewilligd!

Onze eisen zijn:

- Stoppen met het straf- en boetesysteem voor OTTO-werknemers;
- Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen;
- Betere huisvesting voor werknemers tegen een lagere huur;
- Reiskosten moeten betaald worden door OTTO Workforce en niet door de werknemers;
- Salarissen moeten op tijd betaald worden;
- Er moet een einde komen aan de 500 euro boete voor voortijdige beëindiging van het contract door de werknemer;
- Stoppen met het beboeten van werknemers die over hun ervaringen bij OTTO praten met derden.

Voor meer info:
 http://zsp.net.pl (Pools)
 http://www.priamaakcia.sk (Slowaaks)
 http://www.vrijebond.nl (Nederlands)


Website: http://www.vrijebond.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.