english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Warme banden tussen Mubarak en Nederlandse regering
nn - 05.02.2011 17:19

Peultjes en pantservoertuigen: met Mubarak is het voor Nederland goed zaken doen

Door Peter van Eerbeek

Terwijl de hoofdeis van de volksopstand in Egypte het directe vertrek van Mubarak is, sprak premier Rutte afgelopen woensdag over een ‘ordelijke transitie die nu moet beginnen’ en de noodzaak van ‘snelle en praktische hervormingen’. Minister Verhagen hulde zich gisteren na de ministerraad in dezelfde algemeenheden, in navolging van vergelijkbare verklaringen uit Washington en Brussel. Terwijl de westerse leiders allemaal oproepen tot ‘het stoppen van het geweld’ komt steun voor de eis dat Mubarak nu moet opstappen niet over hun lippen. Dat hoeft ons niet te verbazen, als we de warme band van de Amerikaanse maar ook de Nederlandse regering met de dictatuur nader bekijken.


Afgelopen dagen werden de demonstranten door het regime herhaaldelijk aangevallen door middel van georganiseerde knokploegen. Maar in plaats van helder kant te kiezen voor de aangevallen pro-democratie demonstranten, besloot Rutte om de islamofobe kaart te spelen. Hij verkondigde dat hij er niet aan moest denken dat door een snel vertrek van Mubarak de Moslimbroederschap aan de macht zou komen, en dat Egypte hiermee Iran of Gaza zou volgen.

Deze houding is hypocriet en laat zien dat er met twee maten wordt gemeten. Toen in juni 2009 het Iraanse regime harde repressie gebruikte om de massale protesten tegen Ahmadinejad de kop in te drukken werd dit in no time scherp veroordeeld door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn westerse collega’s.

Machtsbalans

Klaarblijkelijk is het één ding om je uit te spreken tegen een regime dat de status van internationale paria heeft gekregen. Maar zodra de volkswoede zich richt tegen een bewind waarbij de Nederlandse belangen en die van de grote Amerikaanse bondgenoot in het gedrang komen, liggen de zaken anders.

Egypte is van cruciaal belang vanwege haar rol in de door het Witte Huis georkestreerde machtsbalans in het Midden-Oosten. Deze heeft onder andere tot doel de strategische controle over de olievoorraden in de regio veilig te stellen. Het regime in Caïro is hierbij een doorslaggevende bondgenoot vanwege de steun voor Israël, en om deze ‘stabiliteit’ te handhaven wordt Mubarak al 30 jaar met westerse steun in het zadel gehouden.

Na de diverse onthullingen door WikiLeaks weten we dat de VS grote waarde hecht aan Nederland om haar agenda in Europa en de rest van wereld door te kunnen voeren. Volgens oud-ambassadeur Sobel vormt Nederland, samen met Groot-Brittannië, een ‘sterk, betrouwbaar transatlantisch anker in Europa’. Maar naast deze belangrijke factor heeft de Nederlandse heersende klasse zo ook haar eigen belangen in Egypte.

Handelspartner

Gedurende de afgelopen dertig jaar dictatuur heeft Nederland nauwe economische banden met Egypte onderhouden, en Nederland is inmiddels de op vier na grootste handelspartner van Egypte. Nederland exporteerde in crisisjaar 2009 voor 908 miljoen euro naar Egypte, en importeerde voor 232 miljoen euro.

Verladersorganisatie EVO geeft aan dat er honderden Nederlandse bedrijven actief zijn in Egypte: ‘Egypte is een belangrijke afzetmarkt voor ons. Ook komen veel goederen uit Egypte naar Nederland toe. Denk maar eens aan de sperziebonen, sugarsnaps en peultjes in de supermarkt. Die komen bijna allemaal uit Egypte.’

Kennelijk mogen Nederlandse bedrijven dus volop profiteren van het doen van zaken met dictatoriale regimes. Maar de volksopstand begint inmiddels ook Nederlandse multinationals met fabrieken in Egypte te raken, die zich nu grote zorgen maken om het ‘ondernemersklimaat’. Vier fabrieken van Unilever, waar onder andere thee en zeep gemaakt worden, zijn gesloten sinds 27 januari. AkzoNobel legde een fabriek met zo’n 50 arbeiders stil, en 2400 arbeiders van Heineken zitten nu thuis.

Wapenleverancier

De Nederlandse steun gaat echter verder. Wereldwijd is Nederland een belangrijke leverancier van wapentuig. In de afgelopen twee decennia leverde Nederland pantserrupsvoertuigen aan Egypte. De levering hiervan behoort tot de grotere uit de geschiedenis van de Nederlandse wapenhandel. In 1994 werden ruim 600 pantserrupsvoertuigen aan het Egyptische leger verkocht.

Dit gebeurde ondanks dat Mubarak sinds het begin van de jaren tachtig door middel van de noodtoestand zijn dictatuur uitoefent, mensenrechtenschendingen door het regime bekend zijn, er geen eerlijke en vrije verkiezingen worden gehouden, enzovoort. En in 2005 volgde een nieuwe levering van 431 pantservoertuigen. Mocht het leger ingezet worden tegen de betogers in Egypte, in plaats van zich aan te sluiten bij de bevolking, dan is de kans dat zij hierbij gebruik maakt van door Nederland geleverd wapentuig reëel.

Hoe schandalig is het dan wel niet dat minister Rosental recent zei de mogelijkheden te willen onderzoeken om organisaties die oproepen tot een boycot van Israël en deelnemen aan een nieuw humanitair hulpkonvooi naar Gaza hun subsidie te willen afnemen? Terwijl Nederlands vervoer van wapentuig naar Egypte blijkbaar geen probleem is, wil het kabinet een humanitair hulpkonvooi voor de noodlijdende Palestijnse bevolking tegenhouden.

Structureel

De Haagse voorliefde voor Israël is structureel. Zo liep dezelfde Verhagen die nu Mubarak weigert af te vallen, tijdens de aanvallen op de Gazastrook begin 2009 internationaal voorop in de steun voor Tel Aviv. Samen met de Deense regering stelde hij zelfs voor om ‘EU-waarnemers’ te installeren bij de Egyptische grens, om Palestijnse smokkelroutes te dwarsbomen.

De positie van de Nederlandse regering laat opnieuw pijnlijk zien dat mensenrechten en democratie ondergeschikt zijn aan geopolitieke belangen en de winsten van het bedrijfsleven. In de solidariteitsacties zoals die nu worden georganiseerd is het dus van groot belang ons eigen bewind in Den Haag onder druk te zetten, en daarmee de steun aan het Mubarak-regime.

Daarom stelt onze verklaring over Egypte nadrukkelijk: ‘Oprechte solidariteit met de protesterende arbeiders, studenten en werklozen in Egypte kan alleen van onderaf komen. Daarom steunen ook wij in Nederland hun demonstraties en stakingen en roepen we Nederlandse vakbonden en organisaties op hetzelfde te doen. We eisen bovendien dat de Nederlandse regering de diplomatieke banden met het Mubarak-bewind verbreekt en elke politieke en militaire steun stopzet.’

Deze verklaring te lezen en te steunen op
 http://socialisme.nu/blog/nieuws/12153/steunverklaring-voor-egypte-hun-strijd-onze-strijd-internationale-solidariteit/

Website: http://www.socialisme.nu
 
aanvullingen
Foto 
nn - 05.02.2011 17:57

Is de foto met de tank daadwerkelijk in egypte genomen? Zoja: waarom de tekst NL er nog op?

Ik vraag het omdat het dan een erg krachtig beeld zou zijn, en er evt. dan ook heftigere foto's ergens rondzwerven...
foto 
nn - 05.02.2011 18:34

foto ging meer om het model geloof ik
VOC mentaliteit 
Pappie - 05.02.2011 19:30

Nog meer 'Hollands Glorie' krijg je als je even naar de site gaat van de
Campage tegen Wapenhandel en dan bijvoorbeeld naar de weblog van Martin Broek.
www.stopwapenhandel.org

foto = nederlands 
nn - 05.02.2011 19:36

als dit een egyptisch voertuig zou zijn dan had het natuurlijk kaki woestijncamouflage en niet donkergroen, het ging neem ik aan om het model te laten zien.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.