english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Solidariteit met de volksopstanden in Noord-Afrika en het Mi
Anarchistishe Groep Nijmegen - 02.02.2011 17:40

Op 17 december 2010 begon de door de Westerse wereldmachten zo gekoesterde ‘stabiliteit’ in de Arabische wereld scheurtjes te vertonen. In Tunesië ontstond er onrust nadat een fruitverkoper zichzelf in brand stak terwijl jongeren massaal de straten op gingen om te demonstreren tegen de repressieve regering van Ben Ali. Voedselprijzen, lage arbeidslonen, gebrek aan politieke vrijheid en een gebrek aan toekomstperspectief brachten in eerste instantie een paar duizend mensen op de been om te strijden voor een beter bestaan. Hiermee overwonnen zij hun angsten en trotseerden zijn de dictatoriale politiestaat van Ben Ali.




Tunesië was altijd het troetelkindje van Frankrijk en is op dit moment één van de grootste handelspartners van de Europese Unie in Noord-Afrika. Deze groep van een paar duizend demonstranten groeide uit tot een ware opstand van het volk, dat geen genoegen meer nam met slappe hervormingen of beloftes waar zij niet meer in vertrouwd. Binnen vier weken en een felle strijd tegen de corrupte regering dwongen ze niet alleen het recht op demonstreren af, maar uiteindelijk ook het vertrek van de president. Dit inspireerde mensen wereldwijd en met name mensen in de directe regio, waar grote delen van de bevolking onder een vergelijkbaar dictatoriaal juk leven. De vonk sloeg over naar Algerije, Jemen, Jordanië en Egypte.

Afgelopen vrijdag (27 januari) brak na een paar dagen van hevige protesten ook in Egypte een ware volksopstand uit. In reactie op bruut politiegeweld werden verschillende politiebureaus en overheidsgebouwen, waaronder het hoofdkantoor van de heersende partij (NDP), in brand gestoken. In Caïro, Suez en Alexandrië verdreven woedende demonstranten die nacht de politie van de straat. De eerste slag was hiermee gewonnen. De daarop volgende dag kwamen er berichten van gevangenisuitbraken, plunderingen en algehele chaos binnen. De uitgebreide aandacht hiervoor op de Egyptische staatsmedia had een averechts effect. Het regime van Moebarak gokte er namelijk op dat de bevolking snel terug zou verlangen naar de orde zoals de regeringspartij die voor ogen had. De flexibiliteit en de wil van het volk liet daarentegen zien dat het ook anders kan.

Al snel werden er aan beide kanten burgerwachten georganiseerd die de bescherming van straten en wijken op zich namen en jongeren gingen spontaan het verkeer regelen. Sommige van deze burgermilities zijn georganiseerd door de rijken en zijn vooral bedoeld om straatarme plunderaars uit hun chique wijken te weren. Andere burgerwachten zijn vooral bedoeld om de Egyptische politie, stille agenten en veiligheidstroepen te weren uit de woonwijken en de straten veilig te houden voor demonstranten. Op dit moment, dinsdag 1 februari, bezetten tienduizenden mensen het Tahrir-plein (plein van de Vrijheid) na een middag van massale protesten die 8 miljoen mensen door het hele land op de been bracht. Ook op het plein was de samenhorigheid en gedrevenheid van de mensen zichtbaar. Op een live uitzending van Al Jazeera kwamen de hele dag getuigenverklaringen binnen van mensen die vertelden over de bijzondere zelforganisatie van de protesterende bevolking. Demonstranten waren spontaan begonnen met het opruimen van afval en het uitdelen van voedsel en water. Aan het begin van de avond kwam er zelfs een bericht binnen dat er een waterleiding naar het plein aangelegd was om demonstranten van drink- en was water te voor zien. Alle ooggetuigen spraken hun bewondering uit voor het zelforganiserende vermogen van de massa.

Hoewel de opstand spontaan is, zijn er wel degelijke voorbereidende groepen geweest. Peter Storm schreef gister op zijn weblog hierover:

“Even goed is er wel ‘leiding’ met een kleine ‘l’; er zijn netwerken, groepen, die via internet en daarbuiten oproepen verspreiden en daaraan vorm proberen te geven. Belangrijk is hier onder meer de 6 April Jeugd Beweging, die opriep voor de dag van actie waarmee de volksopstand op gang kwam, op 25 januari. Tot de eisen van deze groepering behoorden niet alleen de opheffing van de noodtoestandswetgeving en het vertrek van de minister van binnenlandse zaken, maar ook een hoger minimumloon. De Guardian kwam met een samenvatting van een doordacht pamflet uit anonieme bron, dat rondging in Caïro. Daarin kregen mensen suggesties voor leuzen, voor gedragswijze op de actie zelf en dergelijke.”

Opvallend aan de opstanden die uitgebroken zijn in Tunesië en Egypte en die hopelijk op andere plekken doorzet, is het feit dat ze niet aangevoerd worden door een oppositie. Het zijn in feite leiderloze grassroots bewegingen waarin de demonstranten niet de intentie hebben om zelf de macht in handen te nemen. Maar om de macht daar te laten zijn waar ze hoort: bij het volk! Met de valse volksvertegenwoordigers en zogenaamde overgangsregeringen die zichzelf naar voren schuiven wordt geen genoegen genomen. Ook de spontaan opduikende en door de westerse media tot ‘oppositieleider’ gedoopte El Baradei, wordt in Egypte voornamelijk genegeerd door de bevolking. Het is natuurlijk de vraag of dit zogenaamde machtsvacuüm ingevuld gaat worden door het volk, een, op westerse leest geschoeide democratische partij of een repressieve organisatie als de Moslim- Broederschap. De tijd zal het leren. De VS en de EU zullen zeker een kapitalistische democratie naar Westers model willen zien in Egypte en landen als Iran liever een sterke moslimstaat die het hoofd kan bieden aan de Westerse belangen in het Suez-kanaal.

De westerse leiders bevinden zich in een spagaat. Enerzijds prediken zij over democratie en mensenrechten, tegelijkertijd ontving Moebarak’s mensenrechten-schendende dictatoriale regime jaarlijks $1,5 miljard aan militaire steun van de VS. De EU kwam het ‘stabiele’ regime ook goed uit ivm de strategische ligging van het Suezkanaal en de grote economische belangen die daardoor zijn opgebouwd. De Europese Unie ziet nu plots het prachtige vakantieparadijs als een fata morgana voor hun ogen oplossen nu er werkelijk democratische bewegingen in de regio opstaan.

Wij roepen onze solidariteit uit met de opstandige bevolkingen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en overal ter wereld waar mensen zich willen bevrijden van de door Westerse mogendheden gesteunde marionettenregeringen en dictaturen, en waar zij hun liefde uitspreken voor vrijheid en hun medemens. Wij hopen dat de vlam zal overslaan naar vele andere plekken en dat mensen de moed en kracht vinden om hun eigen toekomst vorm te geven zonder inmenging van valse leiders. Laat deze opstanden een inspiratie zijn voor ons allen!

Griekenland, Tunesië, Egypte, opstand kan overal!

Anarchistische Groep Nijmegen


* in de komende dagen zal er ook een diepgaandere analyse van de geschiedenis van de regio en hier opvolgende gebeurtenissen verschijnen.

Hieronder enkele links naar anarchistische en libertaire groepen in de opstandige regio’s:
Egypte:  http://she2i2.blogspot.com
Jordanië:  http://anarchism-jordan.blogspot.com
Arabisch libertair blog (anarchisten bij betrokken):  http://www.arabawy.org

Website: http://www.anarchistischegroepnijmegen.nl
 
aanvullingen
niet alleen praten maar de straat op 
Rosa - 02.02.2011 20:11

Met afschuw heb ik vandaag naar de beelden gekeken en geluisterd naar de stemmen van de zogenaamde "leiders"van de EU,VS en Israel.
Schaamteloos dat zij durven te praten over democratie en mensenrechten maar al 30 jaar deze dictator steunen en nog steeds steunen.
De vliegtuigen met wapens/traangas blijven aanvliegen en deze zullen ingezet worden op vrouwen,mannen en kinderen.
Alleen om eigen belangen veilig te stellen,Suezkanaal en de veiligheid van Israel(een staat die je tot de schurkenstaten zou mogen noemen),walgelijk.

Graag de straat op en langs de ambassades die deze opstand tegen de bevolking steunen en bewapenen.
De Egyptische bevolking was zeer dapper maar is door politie en betaalde krachten met geweld neergeslagen.
Alleen het excuus voor fundamentalistische moslims is en was een drogreden en een leugen om eigen misdaden goed te praten en welvaart te behouden.
Gek he,waarom wordt het westen zo gehaat,nou ik begrijp het wel.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.