english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verklaring AGN ivm berichtgeving en protesten 21 januari
Anarchistische Groep Nijmegen - 24.01.2011 00:02

“How do they expect the students not to be anarchists? What else can the young be? When you are on the bottom, you must organize from the bottom up!”

- Ursula le Guin, The DispossessedVrijdagmiddag 21 januari gingen studenten massaal de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over de protesten van die dag voelen wij, de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN), ons genoodzaakt hierop een reactie te publiceren.

De dag begon met een strijdbare demonstratie vanaf de Haagse Hogeschool. Hier verzamelden circa 600 demonstranten om vervolgens op te trekken naar het Malieveld om zich daar te voegen bij de door de LSVB georganiseerde manifestatie. Hierbij was een enorme politiemacht aanwezig die zich gedurende de demonstratie regelmatig dreigend opstelde tegenover de demonstranten. Vanuit de demonstratie is hier echter goed op gereageerd, zo zijn bijvoorbeeld politiepaarden die probeerden de demonstratie in tweeën te splitsen onder druk van de demonstranten uit de demonstratie gehouden. Hiermee is voorkomen dat er een grimmige en gevaarlijke situatie ontstond.

Aangekomen op het Malieveld troffen de demonstranten een feestelijke sfeer op een zompig modderveld. Hier werden zij getrakteerd op een toneelstuk van politici, baantjesjagers afgewisseld door DJ Jordy. Als klap op de vuurpijl konden demonstranten genieten van een vurige protest-toespraak van ‘onze’ staatssecretaris om te mogen horen hoe ze deze bezuinigingen recht praten door te stellen dat bezuinigingen bedoeld zijn voor de “verbetering” van het onderwijs.

Tijdens deze toespraak ontstond er een gespannen sfeer en begon de politie achterin de manifestatie de druk op te voeren. Veel demonstranten hadden genoeg van de rol van machteloze toeschouwer en besloten het heft in eigen hand te nemen en richting het centrum en het ministerie van onderwijs te trekken. Ongeveer 1000 mensen hebben uiteindelijk het plein weten te bereiken en ook bij het ministerie stonden er honderden boze demonstranten. Hier reageerde de politie heftig op en ontstonden er opstootjes op verschillende plaatsen in de stad.

“Jullie waren een fantastisch publiek!”

- LSVB

De dag voor de demonstratie werden er wilde berichten in de media verspreid dat “radicalen” van plan zouden zijn om zich te mengen onder de demonstranten “om het protest te verstoren”. Hiermee werd van te voren een sfeer van angst gecreëerd en daarmee legitimiteit voor repressief politiebeleid. Echter is de informatie, waarbij enkele anarchistische en antifascistische groepen werden aangewezen als potentiële onruststokers, totaal ondoorzichtig en lijkt op niets gestaafd te zijn. Hiermee wordt een sfeer gecreëerd alsof anarchisten en ‘radicalen’ misbruik wilden maken van het protest en daarvan ook geen legitiem onderdeel kunnen zijn.

Ten eerste willen wij hierover zeggen dat binnen onze groep zich ook studenten bevinden. Daarnaast is onderwijs in het belang is van iedereen. Daarmee heeft ook iedereen het recht betrokken te zijn bij de strijd voor goed onderwijs. Studenten, scholieren, ouders, jongeren, etc.

Ten tweede wordt hiermee gesteld dat ‘radicalen’ een entiteit buiten de “normale” studenten zijn en zich tegen het protest keren. Wij zijn echter onderdeel van de maatschappij en het protest en geen externe boosdoeners die enkel uit zijn op onrust. Er wordt gedaan alsof wij niet ook tegen deze bezuinigingen kunnen zijn. We maken ons zorgen over de toekomst van het onderwijs. Dit in tegenstelling tot de politici die enkel op het podium kwamen om stemmen te winnen voor hun verkiezingscampagne die over 2 maanden van start gaat.

Wij vragen ons sterk af waarom demonstranten naar politici moeten luisteren. Politici die zelf de logica van bezuinigingen in stand houden waartegen in verzet wordt gekomen. Het zou andersom moeten zijn, zij zouden naar ons demonstranten moeten luisteren!

Studenten, ongeacht politieke kleur, zijn boos en dit is niet iets dat enkel voor radicalen weggelegd. Hiermee wordt aan de woede van ons als studenten en sympathisanten compleet tekort gedaan. De LSVB heeft hierin ook een belangrijke rol gespeeld.

Met het distanciëringsgedrag van de LSVB wordt de woede van de studenten, scholieren en ouders compleet in de wind geslagen. Dit terwijl wij worden onderworpen aan bezuinigingen die een grote financiële impact zullen hebben op diegenen die het het minst kunnen missen. Daarmee wordt de impact van het protest totaal lamgeslagen en verliest al haar potentie om het beleid van de regering aan te kunnen vallen. De LSVB is verworden tot een organisatie die zichzelf in stand heeft te houden en niet meer de doelen dient waarvoor zij ooit in het leven is geroepen. Het distanciëringsgedrag bevestigt dat zij enkel bezig is met het in stand houden van haar eigen machtspositie. De LSVB is geen organisatie waarmee we als belanghebbenden de confrontatie en het verzet tegen de huidige plannen van de regering kunnen voortzetten. Dit was al te duidelijk in de manier waarop zij intiem samenwerkten met de politie en de parlementaire politiek.

Het ging tijdens de manifestatie op het Malieveld zelfs zo ver dat de door de LSVB in het leven geroepen ‘ordedienst’ studenten fysiek heeft proberen te scheiden. Dit om een lijn te trekken tussen verondersteld ‘goede’ en ‘slechte’ demonstranten. Hiermee is bijgedragen aan een sfeer van controle. Op deze manier heeft de LSVB het moeilijk gemaakt voor studenten en sympathisanten om zichzelf te organiseren en draagt daarmee bij aan de verdeling.

Deze zondag heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie ook verklaard dat onder arrestanten van de dag ”enkele niet-studenten” zijn. Ook hier zien wij weer dat systematisch onderlinge solidariteit tot een onwerkelijke emotie wordt gemaakt en wordt getracht mensen te verdelen.

Het was goed dat er afgelopen vrijdag zo veel mensen op de been waren. Overal in het land beginnen groepen kritische studenten zich te organiseren en wij zijn hier ook actief bij betrokken. De lijnen zijn getrokken en de LSVB heeft duidelijk laten zien aan welke kant zij staan. Voor ons was de manifestatie geen eindpunt maar een begin. We hopen dat de gebeurtenissen van de afgelopen tijd een startschot zijn voor een nieuwe impuls aan het verzet tegen het “vrije”markt-liberalisme en het bouwen aan een gezonde beweging voor een andere toekomst.

,Anarchistische Groep Nijmegen (AGN)
www.anarchistischegroepnijmegen.nl


Website: http://www.anarchistischegroepnijmegen.nl
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme globalisering natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
Opgemaakte versie met links 
AGN - 24.01.2011 00:22

Een opgemaakte versie met werkende hotlinks is te vinden op de website:  http://www.anarchistischegroepnijmegen.nl/2011/01/verklaring-agn-ivm-berichtgeving-en-protesten-21-januari/

Website: http://www.anarchistischegroepnijmegen.nl
 
Nu.nl neemt bericht over 
NN - 24.01.2011 00:51


 http://www.nu.nl/binnenland/2429681/anarchisten-ontkennen-oproep-geweld.html
en nog meer... 
Fraulein B - 24.01.2011 01:21

Ook Trouw en Nieuws.nl nemen het over:

 http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3391712.ece/Anarchisten_ontkennen_oproep_tot_geweld.html

 http://binnenland.nieuws.nl/626752/anarchisten_ontkennen_oproep_tot_geweld

klok & klepel 
lezert - 24.01.2011 13:48

Wel geinig alsmede typisch ook weer hoe bovenvermelde mainstream-perslinks kennelijk de verklaringen van respectievelijk AGA en AFA-Den Haag (dus niet: AFA, zoals in die berichten vermeld), en daarmee hun respectievelijke identiteiten, door elkaar husselt. Althans, zowel bij NU.nl als bij Trouw als bij Nieuws.nl (de stukken zijn ook dermate identiek dat ze wel uit dezelfde bron moeten komen -- Novum, one presumes, zoals als bron vermeld bij Trouw en Nieuws.nl?) worden er citaten toegeschreven aan AGN die duidelijk niet in bovenstaande verklaring te vinden zijn; en overigens evenmin in het "Persbericht AFA Den Haag nav studentendemonstratie" op  http://indymedia.nl/nl/2011/01/73093.shtml .

(Citaat uit genoemde pers-artikelen: "De Nijmeegse anarchisten distantiëren zich niet van het 'geweld'. "Wij denken dat dit een heel normale reactie is van mensen die hun woede proberen te uiten en daarbij worden onderworpen aan geweld dat komt van de politie." Het politiegeweld tegen gewone mensen zou veel erger zijn. "Veel mensen zijn opgepakt om het geweld van de politie te verantwoorden en het slachtoffer van demonisering en criminalisering door burgemeester Van Aartsen en de politie Den Haag.""

In geen van beide verklaringen ook maar ergens terug te vinden, dus. Rara, waar komen deze citaten vandaan? Misschien een lezersreactie hier of daar, autonoom geschreven verslag of stukkie?)

't Is anders weer eens effectief aangetoond hoe droef het gesteld is met de nieuwsgaring in Nederland, qua hoor & wederhoor en ook maar een minimum aan bronvermelding en -onderzoek. (En de verschillende TV-journaals afgelopen weekend, zoals NOS en RTL en wat dies meer zij, deden hier weer eens geenszins voor onder.) Instructief ook altijd in hoe het er dan wel aan toe moet gaan met de berichtgeving aangaande enig ander onderwerp.

Bah, die journalisten (en hun redacties) moesten zich schamen. Om gvd je bronnen adequaat te vermelden is toch gvd wel het minste wat er van je verwacht mag worden, en overigens een kleine moeite, hoort bij het vak, zou je zo denken, en geheel vrijblijvend zou het salaris voor geleverde diensten nou ook weer niet moeten zijn, al was het maar om iets van een laatste greintje eergevoel te behouden, vindt u ook niet. Maar nee hoor, we schreeuwen maar wat met de meute mee, weer een deadline gehaald, en geen haan die er nog naar kraait. Redactie blij, uitgever blij, publiek blij, weer een "meninkje" de wereld in geholpen, en hatsekidee, & na ons de zondvloed, bij welke gelegenheid de zon ook wel weer voor niets zal opkomen.

Zoals ooit en enkele jaren lang stond toegevoegd door een anonieme contribuant aan de beroemde dichtregels van Van Randwijk aan het Amsterdamse Weteringplantsoen, "Een volk dat voor tirannen zwicht/zal meer dan lijf en goed verliezen/dan dooft het licht...":

... "En voor een volk dat de ogen sluit/Is het licht al jaren uit."
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.