Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
jagen is oerinstinct  
nn - 20.12.2010 11:57

mens is al sinds het stenen tijdperk jager.
Is lekker! 
Hazenpeper - 19.12.2010 12:54

Hazenpeper

2 personen! 2 achterbouten, 6 kleine uitjes, 1 teen knoflook, wortel, 25 g
boter, 3 el mager rookspek in blokjes, wat sinaasappelschil, wat
citroenschil, tijm, laurier, 4 kruidnagels, 1 1/2 dl r wijn, 1 1/2 dl fond
of bouillon, evt.. sinaasappelmarmelade.

Bouten ontbenen, vlees in stukjes. Uien en knoflook snipperen, wortel in
julienne. Fruit ui en knoflook, vlees erbij, op hoog vuur bruin. Evt..
cognac of calvados. Rest van de ingrediënten toevoegen, 1 1/2 uur sudderen.
Facultatief: wat sinaasappelmarmelade toevoegen, dan nog 30 min sudderen
(totaal dus 2 uur). Vlees gaar, deksel al dan niet op de pan = saus van
juiste dikte.Verwijder laurier, tijm en kruidnagel. Lekker met pasta en
broccoli.

Franse Hazepeper

1 haas - 250 gram boter - 2 liter rode wijn - 0,5 dl olie - 0,3 dl azijn - 3
grote uien
- 300 gram champignons - 25 kleine uitjes - 80 gram bloem - 2 teentjes
knoflook -
1 bouquetgarni - poedersuiker - zout - peper - 8 sneden brood - hazebloed -
250 gram mager borstspek -

Doe de azijn bij het bloed. Druk de lever door een zeef en meng ze met het
bloed. Zet dit koud weg. Snij de haas in stukken. Schil een grote ui en snij
ze in juliënne. Doe de stukken haas in een pan en de juliënne ui. Geef er
zout en peper over en de helft van de olie. Laat 12 uur marineren. Schil de
overige grote uien, snij ze in stukken, schil de knoflook en hak hem fijn.
Snij het spek in juliënne. Smelt 100 gram boter in een pan en voeg de rest
van de olie toe, voeg er ook de spekjes bij. Laat ze even sauteren totdat ze
licht gekleurd zijn. Haal ze dan uit de pan. Sauteer dan in hetzelfde vet de
uien en knoflook. Voeg er de stukken haas bij. Sauteer deze aan alle kanten
bruin. Strooi er de bloem over en laat ook die bruin worden. Schenk er dan
de wijn over, geef er het bouquet garni bij, zout en peper en zet de deksel
op de pan. Laat de haas een uur smoren op zacht vuur. Maak ondertussen de
champignons schoon. Snij ze in stukken. Smelt 50 gram boter in een pan en
sauteer hierin de champignons totdat het losgelaten vocht verdampt is. Schil
de uitjes, doe ze in een pannetje, bedek ze juist met water, geef er 30 gram
boter bij en een eetlepel poedersuiker. Breng het aan de kook en laat
zachtjes koken totdat alle water verkookt is. Haal de stukken haas uit de
pan, Voeg het bloed met de lever bij de saus en laat 5 minuten koken.
Passeer dan de saus. Doe de haas terug in een pan, voeg het spek erbij, de
kleine uitjes en de champignons, geef er de saus over en laat nog zachtjes
45 minuten koken. Snij mooie croûtons uit het brood en bruineer deze tien
minuten voor het einde van de kooktijd in de rest van de boter. Omring de
haas met de croûtons en serveer.

Je kunt de lever en het bloed achterwege laten. Je moet dan de saus ietwat
binden (beurre manie o.i.d.), een scheutje Worcestershire sauce bij de
marinade gaat ook goed.




> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.