Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Engeland 
NN - 09.11.2010 14:55

In Engeland (Londen) word gekraakt, waarna de eigenaar een rechtszaak aan kan spannen, die eigenlijk altijd door de eigenaar gewonnen wordt. Op die manier verhuizen krakers vaak, wonen zo'n vier weken in een gemiddeld pand, tot de eigenaar een keer niet reageert. Dan kunnen ze langer blijven. Dit zou eventueel een voorbeeld kunnen zijn van een nieuw beleid in NL, met als enige verschil dat wij dan de rechtszaak aan spannen.
Kort geding 10 november 
Struikrovers - 09.11.2010 16:21

Beste Wilhelmientje,

zou je ons wat meer willen vertellen over de kort gedingen in Utrecht? Voor zover wij weten gaat het namelijk gewoon door. En aangezien die op de 10 óns kort geding is, vraag ik me af hoe je aan de info komt.

Groet, de Struikrovers.
Spanje 
okkupa - 09.11.2010 18:27

In spanje is kraken weliswaar strafbaar, maar er is geen ontryuimingsbevoegdheid op basis van een strafvoorderingswet. Wel kan de eigenaar in een civiele zaak bezit opeisen, met het strafrecht als excuus.

Dit gaat trouwens niet altijd zo makkelijk. Halverwege de jaren 00 heeft een kraakgroep in Barcelona (Can Masdeu) trouwens een soort kortgeding tegen de staat gewonnen, op basis vabn precies hetzelfde EVRM. De rechter vonnisde dat het recht op leven(!) belangrijker is dan het recht op eigendom, waarop de ME de biezen pakte en vertrok. Can Masdeu zit er nog steeds trouwens....
gene ontruimingen utr 
nn - 09.11.2010 16:41

Dag struikrovers,


dat heeft jullie advocaat blijkbaar medegedeeld aan het anp:

"Een groep Utrechtse en Doornse krakers die deze week in de rechtbank in Utrecht twee gedingen hadden aangespannen tegen dreigende ontruimingen, hebben deze gedingen dinsdag ingetrokken, meldde hun advocaat Ronald Zwiers."



bron:
 http://www.nu.nl/binnenland/2374999/schort-alle-strafontruimingen-krakers.html
ruis 
indy - 09.11.2010 19:06

omdat we deze post een beetje ontopic willen houden heb ik alles wat niet een concrete (nieuwswaardige) aanvulling is in de ruis gezet. daar zijn ze nog prima leesbaar, maar 'vervuilen' ze de nieuwswaardigheid van de aanvullingen niet..
Engeland 
skwo'er - 09.11.2010 15:16

De situatie in engeland is idd , dat een eigenaar eigenlijk alleen moet aantonen dat hij eigenaar is, en dat er geen derden zijn die voorangige bezitrechten hebben (zoals een huurder wiens contract nooit is opgezegd).

Dat zo een eigenaar daar geen belang moet aantonen, of dat als krakers het huisrecht alleen maar geldt, als je fisiek thuis bent, is niet aan de wet te wijden, maar aan het feit, dat niemand dat ooit heeft uitgeprocedeerd. Immers geldt in de UK eveneens de EVRM, maar als niemand de juiste claims nergens neerlegd, komt dat nooit aand e orde.

Dit geldt overigens ook voor 'andere landen waar kraken (zogenaamd) verboden is'. Dat is meestal een woeste assumptie: in duitsland, oostenrijk, belgie, frankrijk enz is helemaal niks verboden, toch wordt er (strijdig met de EVRM) voortdurend zonder rechter ontruimd. Niemand die klaagt of zaken aanspant.

Affijn, recht is dus wat je opeist.
beetje zoals spanje 
chommie - 09.11.2010 17:53

Als ik het goed heb begrepen gaat het kraken in spanje ook op een manier van:
kraken is officieel verboden, maar als je niet door de smeris op heterdaad wordt betrapt en het lijkt erop dat je er al enige tijd woont, doet de smeris niets. Ze vinden het verhaal dan te complex en laten het aan de eigenaar over. Die moet dan naar de civiel rechter om de krakers eruit te gooien. Dit zou een mogelijk senario voor het toekomstige kraken in nederland kunnen zijn.

Iets wat in spanje nog al eens speelt is dat er geen goed functionerend kadaster-achtig instituut is, waardoor het nog al eens voorkomt dat een eigenaar moeite heeft aan te tonen dat hij de eigenaar is.(zelf onteigening, hahaha). Dit komt ook vaak bij erfenis kwesties voor. Maar ja, daar hebben we hier niets aan. Hier werkt het kadaster wel en de smeris gebruikt het zelfs om de eigenaar op te sporen.

we zullen zien.


KG 10 nov 
Sann - 09.11.2010 16:46

Hé Struikrovers,

Ik probeer jullie al tevergeefs te bereiken... Het KG van Hydepark die was samengevoegd met die van jullie op 10 november is afgelast door uitspraak van het hof... groetjes

Opgedragen aan het kraakverbod 
De rouwenden - 10.11.2010 14:42

Hier rust het kraakverbod.
Na haar korte maar hevige bestaan zijn wij tot de enig mogelijke conclusie gekomen dat zij ons allen iets waardevols heeft nagelaten. Daarom vragen wij u stil te staan bij haar overlijden en haar korte bestaan te vieren. Wij willen haar geestelijke ouders hartelijk bedanken voor hun tomeloze inzet ten gunste van de verbroedering en samenwerking binnen de kraakbeweging.

Kraakverbod, rust in vrede.

> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.