english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De mysterieuze verdwijning van Marcos
n.n. - 29.06.2010 02:53

Aan het begin van dit jaar verwachtte vriend en vijand dat de Zapatistas opnieuw steden in Chiapas in zouden nemen. Dit om de 100-jaarcyclus in stand te houden. In 2010 is het namelijk tweehonderd jaar geleden dat de Mexicanen zich onafhankelijk van de Spanjaarden gevochten hebben en is het honderd jaar geleden dat de Mexicaanse revolutie uitbrak. Of de cyclus stand houdt is nog maar de vraag.

Marcos in zijn gloriejaren
Marcos in zijn gloriejaren

Tot op heden laten de Zapatistas (de opvolgers van de opstandelingenleider Zapata die tijdens de Mexicaanse revolutie een belangrijke rol speelde, en van wie zijn strijdkreet Tierra y libertad, land en vrijheid, nog altijd een reden is voor tienduizenden Maya’s in Chiapas om de wapens op te pakken) totaal niets van zich horen. Ook rondom Subcomandante Marcos, de woordvoerder en de leider van de gewapende tak, het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN), is het verdacht stil. Sterker nog, er gaan geruchten de ronde dat hij van het toneel verdwenen is.



In het begin van dit jaar werd de dreiging van een nieuwe grootschalige opstand door bijna iedereen als een reële mogelijkheid ingeschat. De regering ging er zelfs al vanuit dat de Zapatistas net als op 1 januari in 1994 - toen ze vanuit de bergen een opstand begonnen - San Cristobal de las Casas in zouden nemen. Toeristen werden gewaarschuwd en het leger was grondig voorbereid en stand-by. Ook bij taxichauffeurs en winkeleigenaren was de ‘nieuwe opstand’ het gesprek van de dag. Op 1 januari kwam die echter niet en een half jaar later krioelen de toeristen weer door de straten in San Cristobal en heeft niemand het nog over de Zapatistas. Slechts enkele locale anarchisten hebben het lef om aan te kondigen dat de nieuwe revolutie dichtbij is. Ze zijn ervan overtuigd dat die in de komende zes maanden uit zal barsten. En ze staan te trappelen om een bijdrage te leveren.

Maar waar is Marcos, de mysterieuze woordvoerder van de Zapatistas en de leider van hun leger? In het openbaar verschijnt hij altijd met een bivakmuts over zijn hoofd en een pijp in zijn mond. In een interview met Gabriel García Márquez verklaarde Marcos te zijn opgegroeid in een middenklassegezin. Volgens Marcos waren zijn ouders beide leraren op het Mexicaanse platteland. Lezen werd hem met de paplepel ingegoten. De wereld leerde hij kennen vanuit romans, die hem een heel andere kijk op de wereld gaf dan de mensen die de wereld zien door de massamedia.

Zijn visie op Mexico veranderde waarschijnlijk in 1968 toen de overheid met harde hand ingreep tijdens een studentenopstand. Hij liet zich al snel beïnvloeden door zijn held de revolutionair Emiliáno Zapata alsook Che Guevara (velen zien Marcos als zijn opvolger). In 1983 kwam Marcos in Chiapas terecht als lid van de marxistisch-leninistische guerrillagroepering Nationale Bevrijdingskrachten (FLN), met als doel de Maya’s zo ver te krijgen om de regering omver te werpen. Door het mythische en poëtische taalgebruik van Marcos wist hij al snel het vertrouwen te winnen van grote groepen Maya’s, die hem ervan wisten te overtuigen het orthodox-marxistische achter zich te laten. Vanaf dat moment is er gewerkt aan een beweging van onderop, zonder dogmatisch politieke ideologie en/of leiders. De Zapatistas werden al snel de internationale trekkers van het anders-globalisme...

In 1996 hielp de Mexicaanse regering het mysterie rondom Marcos om zeep en identificeerde hem als Rafael Sebastián Guillén Vicente (Tamaulipas, 19 juni 1957). In zijn geboorteplaats Tampico zou hij gestudeerd hebben aan een jezuïtisch instituut. Hij studeerde af in de filosofie aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) op een scriptie over Louis Althusser en doceerde filosofie aan de Autonome Metropolitaanse Universiteit (UAM) in Mexico-stad. Deze universiteit staat bekend om zijn links-radicaal activisme. Tijdens bezoeken van het EZLN aan deze universiteiten viel het velen op dat Marcos bekend was met de gebouwen en zijn geschiedenis. Zijn militaire scholing zou hij in Nicaragua ondergaan hebben ten tijde van de sandinistische revolutie. In 1992 verdween Rafael Sebastián Guillén Vicente....
Tijdens de speurtocht is de regering vooral afgegaan op aanwijzingen van Salvador Morales Garibay. Een voormalige collega een de UAM en FLN-medestrijder, die aangeduid werd als Subcomandante Daniel. Hij zou de beweging verlaten hebben toen het besloot de wapens op te pakken. Het EZLN- leiderschap verklaart Morales Garibay niet te kennen en Marcos zelf heeft altijd ontkend Guillén te zijn. Vragen doet hij meestal af met een grap. Bijvoorbeeld dat hij slechts één keer in Tamaulipas geweest zou zijn om als uitsmijter in een bordeel in Ciudad Victoria te werken. Ook reageerde hij verontwaardigd dat hij met een onaantrekkelijk persoon geïdentificeerd werd. Dit zou zijn "correspondentie van dames" verzieken. Guilléns famlie weet niet wat er met hem gebeurd is, en wil niet zeggen of Guillén nu wel of niet achter Marcos schuilgaat. Hoe dan ook, het is opvallend dat Marcos zelf geen indígena is, terwijl het een van de hoofddoelen van de Zapatistas is te vechten voor een rechtvaardig bestaan voor deze doelgroep.

Marcos is niet alleen de ideologische man achter de Zapatistas. Hij is ook een getalenteerd schrijver. Tussen 1992 en 2006 publiceerde hij meer dan 200 verhalen en essays en 21 boeken. Dit heeft hem veel bewondering en intellectueel respect opgeleverd. Zo heeft hij samengewerkt met Noam Chomsky en Noami Klein. Sinds 2006 is zijn populariteit aanzienlijk geslonken. Zijn mede-Zapatisten verwijten hem bijvoorbeeld dat hij teveel met de buitenwereld bezig is, terwijl er in Chiapas nog altijd een schrijnende armoede is en elke dag weer een van overleven is. Vooral zijn steun aan enkele extreme nationalistische groepen in Baskenland is hem niet in dank afgenomen. Duizenden organisaties en vakbonden in Mexico verwijten hem zijn vijandigheid tegenover Andrés Manuel López Obrador. Tijdens de verkiezingen van 2006 wilde Marcos zich niet achter de populistische politicus scharen en begon de andere campagne en doopte zichzelf om tot Delegado Zero, afgevaardigde nul. Zijn bedoeling was om buitenparlementaire groepen en organisaties in Mexico bij elkaar te krijgen. Het werd al snel een grote flop en eindigde in een gebekvecht tussen verschillende groeperingen...

Tijdens de viering van 25-jaar EZLN en 15-jaar Zapatistas in januari 2009 trad Marcos vooral als gastheer op en liet hij tijdens debatten over de toekomst van ‘de andere wereld’ die de Zapatistas voor zich zien mede-Zapatistas naar voren treden als woordvoerder van hun beweging. En sindsdien is het stil gebleven rondom de mysterieuze opvolger van Zapata. Volgens de Ierse schrijver en rebel Ramor Ryan, die sinds een jaar of veertien in Chiapas woont en de Zapatistas op de voet volgt, is Marcos verdwenen. ‘Volgens betrouwbare bron is hij het laatst in La Garucha gezien, waar hij enkele maanden doorbracht. Sinds een maand of vier is hij zoek. Persoonlijk zou ik het een geweldige zet vinden als hij zonder aankondiging zijn bivakmuts afzet en de Zapatistas achter zich laat. Hij gaat dan als een mysterieuze guerrillastrijder de geschiedenisboeken in, zonder dat de regering hem ooit heeft verslagen. Wie weet is hij nu visser in Peru of barkeeper in een homobar in San Francisco.’

Het is afwachten wat de Zapatistas ons dit jaar brengen. Onder leiding van Marcos wist de beweging altijd weer wat vernieuwends te bedenken. Of hij zonder enige aankondiging zijn rol vaarwel gezegd heeft of dat onder zijn leiding het Zapatista-leger in de komende maanden voor een nieuwe gewapende opstand gaan zorgen, is dan ook voor de buitenwereld gissen geblazen. Misschien zit Marcos in de jungle van Chiapas wel een heel ander plannetje uit te broeden. Volgens een internationaal activist zullen de Zapatistas, met of zonder Marcos, een belangrijke rol blijven spelen. ‘De afgelopen jaren hebben de Zapatistas Chiapas op de wereldkaart gezet en het anders-globalisme een kop en een staart gegeven. Dat de hele wereld zich in een sociale crisis verkeert heeft ook invloed op de Zapatistas. Weinig mensen zien nog hoop in een gewapende opstand. De (gewapende)strijd van de Zapatistas is altijd grotendeels symbolisch geweest. Als ze daadwerkelijk de wapens oppakken zullen ze in korte tijd met de grond gelijk gemaakt worden. Hun machetes maken geen kans tegen de hypermoderne wapens van het Mexicaanse leger die vakkundig getraind zijn door de Verenigde Staten om guerrillagroepen de kop in te drukken. Daarnaast heeft de regering zich de afgelopen zestien jaar door en door weten te infiltreren binnen de beweging, wat voor een dodelijke verlamming heeft gezorgd. Hopelijk blijft Marcos geen geromantiseerde held voor de huidige wereldverbeteraars en worden zijn woorden serieus genomen en in de praktijk gebracht. Aan een andere wereld, zonder uitbuiting, onderdrukking en een neoliberale utopie, moeten we allemaal een bijdrage leveren. Daar hebben we Chiapas niet voor nodig. Dat moet je vormgeven in je eigen omgeving. Marcos zijn we allemaal.’

(bron: www.globalinfo.nl)

Website: http://www.globalinfo.nl
 

Lees meer over: G8 globalisering

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Mexican politician assassinated 
Al Jazeera.net - 29.06.2010 17:21

More info:
 http://english.aljazeera.net/news/americas/2010/06/2010628212222901623.html
strijd dood, herleving..? 
MM - 30.06.2010 04:22

De Mexicaanse regering heeft hem in feite wel verslagen zonder dat het ooit echt nodig was om hem te vermoorden, wat ook contra-productief zou hebben uitgepakt voor de Mexicaanse machthebbers cq corrupten.

Zoals generaal Carmelo Teran Montero wel eens grapte in publiek (waar ik getuige van was); dan sturen we even wat vrachtwagens met soldaten en zijn ze meteen op de vlucht.

De strijd is immers wel verloren -afgezien van wat binnengehaalde consessies- en er is nog geen uitzicht op mogelijk andere tijden. Het volksprotest is zowat op sterven na dood. Een proces ingezet toen belangrijke groepen hun fysieke solidariteit afbraken met de revolte van Oaxaca en hun broeders in de steek lieten an aan het werk gingen. Nota bene vooral afkomstig rond de Istmus van Tehuantepec, waar ik verbleef. Ik heb enkelen in Oaxaca-centrum vooraf geadviseerd om te stoppen voor het moment, omdat ze de strijd zouden verliezen nu hun broeders hen in de steek hadden gelaten. Ook had ik geadviseerd (ik werd om mijn mening gevraagd) om de bezetting rond de Universiteit uit strategisch oogpunt te beeindigen, omdat de overheidskrachten en motivatie toenamen en de verdediging van de universiteit afnam. Die bezetting is toen wel gestopt, maar helaas (voor al het leed en weggegooide werk) kon niemand meer de molen stoppen die in gang was gezet voor de finale slag en waartoe simpelweg niet genoeg menskracht meer voorhanden was. Na de finale slag, kwamen ook de zware politiek verliezen voor alles wat met APPO te associeren viel.

Ik weet het ook niet hoe de strijd nieuw leven in te blazen. Men dient te realiseren en te accepteren dat het Mexicaanse volk nogal rechts is, krom door de bocht, minder (algemeen) opgeleid, opgeleiden soms egoistischer zijn dan niet-opgeleiden en het niet zo op hebben met Marxisme en rellen en dat juist als een bedreiging zien voor de relatieve luxe die ze hebben opgebouwd met het kapitalisme met de USA.

Niet zo vreemd dus dat Marcos verdwijnt; die tijd is m.i. voorbij.

Waar wel plaats voor is, is anti-corruptie zonder Marxistische leest. Voor die strijd zou wel een Mexicaanse meerderheid te vinden zijn. En zelfs Marxisten hebben het vooral over de corrupte elementen van Das Kapital...
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.