english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Brief van linkse Grieken aan de SP
Griek - 16.06.2010 15:16

We (10 linkse Grieken die in Nederland wonen) hebben op de 5/6/2010 een brief aan de SP opgestuurd over zijn staandpunten over Griekenland. Tot nu toe hebben we noch een antwoord noch een ontvangstbevestiging ontvangen. Daarom maken we deze openbaar.

Beste SP- kameraden,

De laatste maanden hebben we met grote verbazing de verklaringen van de SP kamerleden over de ‘Griekse crisis’ gelezen. Wij zijn vooral verbaasd over jullie negatieve standpunten over Griekenland als een geheel zonder onderscheid te maken tussen Griekse arbeiders en Griekse kapitalisten. Volgens ons raken jullie standpunten niet de kern van het probleem en verwoorden ze nagenoeg dezelfde conservatieve vooroordelen die dominant zijn in Nederland. Bovendien hebben deze standpunten van de SP over Griekenland een negatief effect gehad op de mening van linkse Nederlanders. We citeren uit de officiële SP pagina op Facebook: «laten we eerst Griekenland vragen hun systeem voor ambtenaren met baan voor het leven af te schaffen», «Griekenland moet self eerst is hun zaken op orde krijgen voordat ze hulp gaan krijgen van ons.», «Nu het op 'puinruimen' aankomt moeten ze de consequenties daaruit trekken», «Zodra er ook maar de minste bezuiniging wordt aangekondigd, gaan de Grieken staken. Ze willen duidelijk niets inleveren voor het herstel van hun economie.». Deze uitspraken, komen weliswaar van SP stemmers, maar brengen eigenlijk ultra-rechtse standpunten onder woorden.

Om wat concreter te zijn: SP kamerleden hebben meerdere malen verklaard dat Griekenland zelf verantwoordelijk is voor de schuldcrisis en dat het zelf de schuld moet aflossen. We citeren:
“Volgens Irrgang is Griekenland allereerst zelf verantwoordelijk voor de situatie waarin het terecht is gekomen.” Bron: www.sp.nl.
“ Wij moeten Griekenland niet vertellen waarop het moet bezuinigen. Dat moeten de Grieken vooral zelf uitmaken.”... “De Grieken hebben vooral een probleem met zichzelf en hun regering” Bron: E. Roemer, Volkskrant 18/5/2010.

Bovendien vindt de SP de leidende rol van het IMF in de financiële reddingsoperatie van Griekenland positief. We citeren:
“Ewout Irrgang is blij met het feit dat het IMF het voortouw neemt.” Bron: www.sp.nl.

Tegelijkertijd vernemen we geen enkel woord van solidariteit van de SP met de strijd van het Griekse volk tegen de neoliberale bezuinigen van de Papandreou-regering, het IMF en de EU.

Beste SP-kameraden, de Griekse staatsschuld (zoals de Portugese, de Spaanse en de Italiaanse) werd niet door de ‘Grieken’ als één geheel opgebouwd. Net als ieder ander land moet Griekenland nooit als een geheel worden gezien. De ‘Grieken’ bestaan uit aan de ene kant de werkgevers, de grote bedrijven, de reders en de bankiers en aan de andere kant de arbeiders, de ambtenaren, de (arme) boeren en de zzp’ers. De eerste categorie is verantwoordelijk voor het overheidstekort en de staatsschuld. Zij hebben jarenlang overheidssubsidies en Europese subsidies ontvangen waarmee ze nooit de beoogde doelen bereikten (bij voorbeeld de 28 miljard die de Griekse staat aan de banken heeft gegeven en nooit meer zal terugzien). Zij zijn ook de mensen die enorme winsten uit de te hoge prijzen van de peperdure contracten voor de Olympische Spelen hebben opgestreken. (Volgens de oerconservatieve «Wall Street Journal» moet de gewone Griekse belastingbetaler de omvangrijke schuld – 11 miljard - van de Olympische Spelen betalen omdat slechts een klein deel van de kosten door de sponsoren werd betaald). Zij zijn ook de mensen die enorme winsten hebben opgestreken met de continue bewapeningswedloop tussen Griekenland en Turkije. Zij (de bankiers) zijn schuldig aan het achteroverdrukken van geld uit de pensioenenpremies die de Griekse arbeiders gedurende 30 jaar hebben betaald. (De pensioenenfondsen bestaan sinds de jaren ‘50 in Griekenland. Van de jaren ‘50 tot de jaren ‘80 betaalden de banken, volgens een afspraak tussen de bankiers en de regering(en), helemaal geen rente over deze! Zo konden de banken al dit geld investeren zonder hierover rente te betalen.) De afgelopen 10 jaar ‘investeerden’ de pensioenenfondsen deze premies in riskante producten op de beurs…Zij zijn ook de mensen die continu strijden voor het verlagen van de lonen van de Griekse arbeiders (Volgens de neoliberale Europese Commissie is de groei van de reële lonen in Griekenland de laatste jaren – slechts 1% - de laagste in de EU). Ze zijn ook de mensen die de Arbowet systematisch overtreden. Ze zijn ook de mensen die het neoliberale beleid van de EU hebben geimplementeerd door – onder andere – de belastingtarief voor de grote bedrijven en de rijken te verlagen. Ze zijn de grote belastingontduikers (de belastingontduiking in Griekenland is ongeveer 30 miljard euro per jaar. Dus, de belastingontduiking is op zichzelf al veel groter dan het overheidstekort. Volgens een analyse van de belastingsaangiften zijn de belastingontduikers onder de rijken te vinden...). Ze zijn ook de mensen die tijdens de crisis tegen de Griekse economie gespeculeerd hebben om miljoenenwinsten te maken. Ze zijn de mensen die nu voor de loon- en pensioenverlagingen van de arme Grieken juichen. Ze zijn de mensen die nu net als hier de VVD en het CDA druk op de regering oefenen om de ontslagbescherming af te schaffen en de arbeidsmarkt volledig te flexibalizeren.

De tweede categorie van Grieken zijn die mensen die worden opgedragen het overheidstekort en de staatsschuld te betalen. Ze zijn de jonge werknemers die vaak werkloos zijn (volgens EUROSTAT is de werkloosheid onder jonge werknemers tot 27.5% opgelopen), die ze al een baan vinden, krijgen ze een salaris van 700 euro. Bovendien zijn ze vaak onverzekerd en vooral hebben ze geen toekomst op de arbeidsmarkt. Ze zijn ook de gepensioneerden die 500 euro pensioen ontvangen nadat ze 40-45 jaar zwaar werk hebben verricht. Ze zijn de migranten die nadat ze vaak duizenden euro aan de mensensmokkelaars hebben betaald om de Griekse grenzen (=Schengen grenzen) over te steken, vele jaren illegaal hebben gewerkt, door de autoriteiten volgens de Schengen-regels zijn vervolgd en nooit een verblijfsvergunning voor zichzelf of voor hun kinderen hebben gekregen. Dit zijn de burgers die de hoofdprijs van de bezuinigen gaan betalen.

Een andere belangrijke kwestie heeft met de IMF-Eurozone-lening aan Griekenland te maken. Volgens ons zijn de redenen van de SP om tegen deze lening te stemmen niet gegrond. De echte kwestie is niet of Griekeland de lening kan aflossen zoals de SP in de Tweede Kamer heeft verklaard; de kern van de zaak heeft betrekking op het doel de lening. Haar doel is noch de Griekse economie te redden noch de financiele positie van de gewone Griek te beschermen. Het doel van de lening is het redden van de oude leners van Griekenland. Deze oude leners zijn de grote banken en de speculanten. Volgens de voormalige president van de Bundesbank, Karl Otto Pohl was de reddingsoperatie “(was) about protecting German banks, but especially the French banks, from debt write offs. On the day that the rescue package was agreed on, shares of French banks rose by up to 24 percent. Looking at that, you can see what this was really about – namely rescuing the banks and the rich Greeks” (der Spiegel, 18/05/2010).
Met andere woorden, volgens de Amerikaanse econoom Michael Hudson:
«De reddingsoperatie van Griekenland moet bij zijn echte naam genoemd worden. Voor de Duitse en Europese bankiers en voor de speculanten is deze operatie een TARP (Troubled Asset Relief Program). Het geld voor deze operatie wordt door andere regeringen gegeven als een ‘derde-niveau-garantie’ zodat de Griekse regering de bondhouders die de laatste maanden spotgoedkoop Griekse obligaties hebben gekocht terug kan betalen.

De handelaren van de Griekse obligaties (de speculanten) zullen forse winsten maken. De speculanten die een verlies hebben geleden moeten ook ‘gered’ worden en dit zal een spiraal van achtereenvolgende reddingsoperaties creeren”.

In de praktijk is de reddingsoperatie nog een extra toepassing van de bankreddingsoperaties die in veel westerse landen na de financiele crisis van 2008 werden geimplementeerd. Met al die reddingoperaties werden de schulden van de banken door de belastingbetaler betaald. Dus, de winsten van de reddingoperatie in voorafgaande periode werden door de economische elite opgestreken.” (Griekse krant ‘Eleftherotypia’, 23/5/2010, eigen vertaling).

De EU en de ECB zijn medeverantwoordelijk voor de crisis. De ECB heeft een rampzalig economisch beleid gevoerd. Hij gaf leningen aan banken en investeerders, maar niet aan landen. Daarna, begonnen de geredde investeerders tegen staatsobligaties te speculeren. De ECB deed er niets tegen...

De Nederlandse regering neemt deel in dit Troubled Asset Relief Program door te participeren in de IMF-Eurozone reddingsoperatie. Deze Nederlandse participatie werd gemotiveerd door het feit dat Nederlandse banken de eigenaars zijn van Griekse staatsobligaties ter waarde 11,849 miljard. Zonder de steunoperatie zouden de Griekse staatsobligaties hun waarde verliezen en zouden de Nederlandse banken een fors verlies boeken.
Het feit dat de Eurozone lidstaten een woekerrente van 5% op hun leningen hebben berekend is nog een bewijs dat dit Troubled Asset Relief Program een poging is om nog meer winst te maken in het voordeel van de rijken en de bankiers. Een deel van deze winst wordt door de Nederlandse economische elite opgestreken. Bovendien wordt deze winst door de Griekse werknemers en niet door de Griekse rijken betaald. Met andere woorden: de last wordt niet betaald door de mensen die verantwoordelijk zijn voor het overheidstekort en de staatsschuld maar door mensen die nooit verantwoordelijk waren voor het beheer van overheidsfinanciën in Griekenland.

Volgens ons heeft de IMF-Eurozone-lening niets met een ‘blanco cheque’ te maken zoals dit door de Nederlandse media gepresenteerd wordt. Bovendien heeft ook deze lening met geen enkele vorm van solidariteit met de werknemers uit verschillende landen te maken. Deze solidariteit moet de kern van de discussie worden tussen mensen die zich laten inspireren door de socialistische ideeën.

Het volgende belangrijke punt betreft de rol van internationale financiële organisaties. We vrezen dat de SP de internationale geschiedenis en de strijd van links in de hele wereld heeft veronachtzaamd bij het formuleren van zijn standpunten. Links strijdt niet voor de aflossing van staatsschulden. Links strijdt tegen het beleid en tegen de regeringen die verantwoordelijk zijn voor deze schulden. Links strijdt voor de afschaffing van alle staatsschulden. We zijn verbaasd over het feit dat de SP blij is met de leidende rol van het IMF in het mechanisme van woekerleningen aan Griekenland. We herinneren jullie eraan dat het IMF geen onafhankelijk instituut is. Het IMF is medeverantwoordelijk voor sommige van de grootste politieke en economische rampen van de 20e eeuw. We herinneren jullie aan de geschiedenis van Latijns-Amerika (Argentinië, Bolivië, Mexico), de Oost-Europese landen na de val van de communistische regimes en de crisis in Zuidoost-Asië in de jaren ‘90. Na de WOII, was het IMF altijd verbonden aan de ergste dictaturen ter wereld. Het IMF is ook medeverantwoordelijk voor de duizenden slachtoffers van die dictaturen (bij voorbeeld Chili). We vragen ons af waarom jullie het IMF uitnodigen in ons land en in Europa.

Beste SP-kameraden, onze brief aan jullie is niet alleen een roep om solidariteit. De felle neoliberale aanval op de rechten van de Griekse werknemers is maar de eerste klap op de positie van alle Europese werknemers. Marktwerking is verantwoordelijk voor de crisis. In alle Europese landen, inclusief Nederland, worden forse bezuinigen aangekondigd. In heel Europa worden lonen en uitkeringen verlaagd of bevroren, worden de eigen bijdragen voor onderwijs en zorg verhoogd en worden staatsbedrijven en diensten geprivatiseerd. De eerste signalen van de uitbreiding van deze aanval naar andere landen zijn zichtbaar in Spanje, Portugal en Italië met de verlaging van de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen. Het is bijna zeker dat na de verkiezingen op 9 Juni in Nederland een neoliberaal kabinet wordt gekozen dat soortgelijke maatregelen zal aankondigen. Tegelijkertijd zullen de banken miljarden euros belastingsgeld ontvangen en blijven de speculanten vrij om de toekomst van miljoenen burgers op het spel te zetten.

Om alle bovengenoemde redenen wordt de eventuële blokkering van de neoliberale bezuinigen van de Papandreou-regering, de EU en het IMF een overwinning van alle werknemers in Europa. Deze blokkering wordt een overwinning van links op de economische elite. Daarom verzoeken we jullie een eind te maken aan de logica van “eigen volk eerst” en de strijd van de Griekse werknemers te steunen. Want ook als jullie je vooral in het belang van de Nederlandse werknemers interesseren, verzekeren we jullie dat zij door een eventuele blokkering van de neoliberale aanval op Griekenland ook winnaars zullen worden.

Beste SP-kameraden, we verzoeken jullie een duidelijk standpunt in te nemen ten gunste van de Griekse werknemers en tegen de bezuinigen van de Papandreou-regering, de EU en het IMF. Concreet:

• We verzoeken jullie de afschaffing en niet de sanering van de Griekse staatsschuld en alle staatsschulden te vragen. De werknemers hebben al meerdere keren via hun belastingen de schulden betaald. De banken en de speculanten moeten nu eens de prijs van de crisis betalen.

• We verzoeken jullie de verantwoordelijkheid van de Nederlandse economische elite in de schuldcrisis aan de Nederlandse werknemers te demonstreren. We herinneren jullie aan het deel van de Griekse staatsobligaties dat in de handen van Nederlandse banken zit. We herinneren jullie aan de grote contracten van de Nederlandse militaire industrie met de Griekse marine. Daarom verzoeken we jullie de Nederlandse regering te dwingen een verbod op de wapenverkoop aan Griekenland en Turkije te implementeren.

• Ten slotte, verzoeken we jullie je macht samen met de strijdende Griekse werknemers in te zetten om de neoliberale aanval tegen onze rechten in heel Europa te blokkeren.

10 linkse Grieken die in Nederland wonen

Athina Arabatzi, MA student, Universiteit van Amsterdam
Eirini Kaldeli, Promovenda, Rijksuniversiteit Groningen
Evangelos Kyzirakos, Postdoctoraal Onderzoeker, Universiteit Leiden
Giorgos Logiotatidis, MSc Student, Technische Universiteit Delft
Maria Panagi, MA student, University of Amsterdam
Dimitris Pavlopoulos, Universitair Docent, Vrije Universiteit Amsterdam
Michael Kouli Prodromou, Civil Engineer, MSc Technische Universiteit Delft
Angelos Schoinas, BA student, Universiteit Utrecht
Antonis Sgouros, MSc student, Technische Universiteit Delft
Dimitris Siskos MSc Student, Technische Universiteit Delft



 

Lees meer over: europa

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.