Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
lokatie 
onix - 06.05.2010 18:32

de reden dat ik zeg dat het een (hoofd) doelwit zou worden is dat banken in de protesten doelwit zijn en deze naast het plein en parlementgebouw stond waar je zeker van kon zijn dat de politie op zijn laatst zou gaan rellen.

dat is ook gebeurd, vooraf en daar op dat plein relde de politie, aangezien er al heel wat banken afgebrand zijn is het wel verdacht dat ze midden in de demo mensen opsluiten in een brandgevaarlijk doelwit.. en ook nog in kantoortjes die ze niet kenden (en waar ze misschien extra kansloos waren),
Meer info verbrande werknemers. 
nn - 06.05.2010 02:21

"Graag meer info o.aover die drie verbranden.
nn - 05.05.2010 22:39

Het 20:00 NOS journaal van 5 mei 2010 zegt dat Anarchisten de brand hebben veroorzaakt. Ik zeg dan : ze de Griekse autoriteiten zoeken zondebokken maar weet dat niet zeker. Het NOS neemt dat natuurlijk weer zonder commentaar over. Graag meer info ook over die drie verbranden. Best mogelijk dat ze op de lijst stonden om te worden ONTSLAGEN. Zou extra triest zijn.
Waarom voerden die verbranden geen actie ? Waren ze abng hun baantje kwijt te raken ? enz."

Ik ben er niet 100% zeker van maar waarschijnlijk hadden deze 3 werknemers familie's en waren ze toen ze s'ochtens hun huis verlieten van plan om na de werkdag terug naar huis te gaan om met hun man/vrouw/ouders/kinderen/broers/zusters/vriendin/vriend/vrienden te eten en de avond door te brengen. Helaas werd dit door een paar moordenaars en degenen die hun hielpen voorgoed onmogelijk gemaakt.
Het in brand steken van een gebouw met mensen erin is een lage laffe daad en brengt de daders op het zelfde niveau als de SS en dat soort lieden.
Een ieder die probeert de schuld aan een ander dan de daders geven is eng en mijn vijand.



Verklaring van Pallas 
Iros - 06.05.2010 18:36

Als de verklaring van de werknemer van de Marvin bank inderdaad door een werknemer van de Marvin bank is geschreven (hoeveel Griekse bankbediendes weten hun weg naar occupiedlondon.org te vinden) heeft hij/zij een ernstig geval van Stockholm syndroom.
Ik zal op mijn werk voorstellen om een maandelijkse training te houden over wat te doen als een groep radicale gestoorde moordenaars ons probeerd te verbranden met behulp van molotov cocktails.
Anarchisten zijn in Griekenland net zo als hier een randverschijnsel die zich alleen zichtbaar kunnen maken door zich te verschuilen achter mensen die oprecht in verzet komen tegen de aanval van rechts op hun levensstandaard maar absoluut niet geinteresseerd zijn in een sectaries politiek experiment dat alleen maar in een bloedbad en de terugkeer naar het stenen tijdperk kan uitlopen. Al zeggen anarchisten nog zo vaak dat ze tegen onderdrukking zijn is hun ideaal alleen maar te berijken met grove schending van de mensenrechten. Wat er bij die bank gebeurd is is slechts een klein voorproefje. Als je wilt weten hoe een samenleving gerund door radicale jongeren met een overschot aan testosteron eruit gaat zien kijk naar de culturele revolutie in China, Combodia onder de Rode Khmer of het huidige bewind in Noord Korea of dichter bij huis: Herrinerdt iemand zich de onderzoeks komissie van krakers nog in de jaren tachtig? Krakers die gearresteerd waren tijdens akties werden ontvoerd en gemarteld door krakers om er achter te komen wat zij al dan niet tegen de politie gezegt hadden. Kortom niet de vrijheid waar iedereen van droomt maar geweld en het recht van de sterkste.
Iros 
nn - 06.05.2010 20:33

"Als de verklaring van de werknemer van de Marvin bank inderdaad door een werknemer van de Marvin bank is geschreven (hoeveel Griekse bankbediendes weten hun weg naar occupiedlondon.org te vinden) heeft hij/zij een ernstig geval van Stockholm syndroom."

No, but I'm sure they know how to make a press release/statement and for that to then through it's own ways be cut and paste in order to be spread over the internet (including blogs such as occupied london). It's not stockholm syndroom but class consciousness that would make a worker place the blame on the boss.

"In the video below, Mr. Vgenopoulos, the owner of Marfin Bank arrives at the branch only moments after the deaths of his employees have been confirmed. The gathered crowd shouts “murderer” at him repeatedly. Around 43 seconds into the video one of the gathered people shouts: “how many yachts do you own?”, at which point Vgenopoulos signals with his fingers: “three”."

 http://www.youtube.com/watch?v=6rJp6x7nDGQ


The rest of your post is rambling, illogical, hysterical and overblown, typical of many indymedia.nl posts. If you want to come back with an argument that isn't just assertions about social movements in other countries and predictions of tyranny and bloodbaths then maybe some people may choose to engage with you.


nn 
nn - 06.05.2010 12:42

Hebben mensen wel de brief gelezen die geschreven is door een werknemer zelf?

"The management of the bank strictly bared the employees from leaving today, even though they had persistently asked so themselves from very early this morning – while they also forced the employees to lock up the doors and repeatedly confirmed that the building remained locked up throughout the day, over the phone. They even blocked off their internet access so as to prevent the employees from communicating with the outside world."

Lijkt me duidelijk dat de echte lul toch nog altijd diegene is die werknemers opsluit terwijl het bekend is dat het gebouw brandgevaarlijk is (en bank is en dus logischerwijs in Griekenland risico loopt in de hens te worden gezet) en dat de enige veiligheidstraining antiterreurtrainingen betrof waar het erom ging de baas zo snel mogelijk het gebouw uit te krijgen.
Jammer dat die niet levend verbrand is btw. En ja heel erg kut dat er drie werknemers omgekomen zijn. Dat is sowieso niet goed te praten (of het nu wel of niet anarchisten waren die het hebben veroorzaakt). Maar ik neem aan als dit door anarchisten werd gedaan er van een ongeluk kan worden gesproken, terwijl het van overheidszijde meer als 'stiekem' geluk zal worden gezien.

Ja 3 doden. Ik ben het erg eens met bovenstaande bericht 'social war'. Tegen rosa zeg ik: niemand wilt het doden van 3 werknemers goed praten, dat was niet het doel. Het doel was om de bank af te laten fikken, das toch iets anders dan de SS, pol pot, of wie dan ook wiens doel waren specifieke (groepen) mensen op te ruimen.

@Stefan:
Anarchisme is voor jou vooral dus niet: "bij demonstraties de boel te trashen en molotovcocktails te gooien" waar van je vindt dat het tijd wordt het "ONDUBBELZINNIG AF TE KEUREN."?
Dit natuurlijk omdat het de rest van de respectabele beweging criminaliseert zodat je moeilijker je kop in de hol van de bazen kan steken.

Stefan stop je te vereenzelvigen met anarchisme. ga lekker door met polderen, je bent een Reformist! en waarschijnlijk nog dogmatisch pacifist ook zo te lezen. Zit je soms bij groenfront?
zelfkritiek kan je lezen op  http://www.occupiedlondon.org/blog doe je ding en ga je er eens in verdiepen.

Wat zou er gebeuren als er een bank zou affikken hier in Nederland. Ergens in de nacht. Geen slachtoffers, alleen materiele schade. Mooie actie en een goed symbool toch?
Nee hoor! De meeste indymedialezers zullen over elkaar heen struikelen om het af te keuren, dat het vanguardistisch en elitair is, dat geweld nooit is goeds kan doen en dat we vooral moeten blijven praten met de politiek.

Lees eens een ouder kraakblaadje NN (toen was er misschien meer zelfkritiek?) UIT: NN #177 van 27 januari 1995 ( http://www.ravagedigitaal.org/1995/177/Bedrijven_onder177.htm)
"Van Riemsdijk onderzocht voor zijn onderzoek het verloop van de acties tegen Procter & Gamble, Nestle en Shell en ontdekte een vast patroon in de reacties. De drie bedrijven probeerden de relevantie van maatschappelijke ontwikkelingen zo lang mogelijk te ontkennen, de problemen werden te lang genegeerd. De ondernemingen bleken steevast pas bereid tot een gesprek met actievoerders als het te laat was.

Deze tactiek van negeren komt volgens van Riemsdijk voort uit een onvermogen te communiceren op een ander niveau dan dat van geld en economische belangen. Ondernemingen reageren pas als er eisen gesteld worden die financieel of anderszins schade opleveren. Dat is duidelijke taal."

Maw praten helpt niet. Actie wel. Wanneer volgen de eerste banken in Nederland?
Levend verbrand! 
nn - 05.05.2010 21:27

"Earlier today the employess had to work although a day of general strike, and although the obvious risks, as the bank was on the main route of the Demo with extensive window glasses in the ground floor and no usable fire exit."
Dus het was eigenlijk niet de schuld van de demonstranten die molotovcocktails gooiden maar het was iemand anders z'n schuld!

denk na voordat je begint te haten 
onix - 06.05.2010 06:43


als ik de reakties lees vraag ik me af waarom ik zulke kommentaren niet over thailand heb gezien, waar de politie de afgelopen maand 80 mensen heeft omgebracht. kennelijk kunnen ze ook geen engels, er staat in de berichten dat de werknemers zonder veilgheidsmaatregelen opgesloten en van buiten onzichtbaar gehouden dat ze weg wilden maar niet mochten. ik ben dus nu iemands vijand, omdat ik me zeker afvraag of het wel zo toevallig is bij een bank die een hoofddoelwit leek te worden. het lijkt wel een nazi forum joh. denk na voordat je mensen begint te veroordelen.

E-Mail: de_n4da@hotmail.com
Website: http://uncensoreddutch.blogspot.com
 
social war 
nn - 06.05.2010 08:39

drie blanken die sterven bij straat protest maakt van een hele sociale beweging dat ze zogezegd hetzelfde als de nazi's is , maar duizenden niet-blanken , die elke dag sterven door het systeem dat in stand gehouden wordt door onze levensstijl , onze gehoorzaamheid en onze lafheid om iets te doen tegen het kapitalisme en de staatstereur , zowel in afrika als bij ons , daar ligt niemand van wakker . in heel de wereld sterven mensen door de ellende die het westen hun gebracht heeft of hun toe dwingt , misschien wordt het tijd dat al die eurocentrische blanke hippies hun oogkleppen eens afdoen en beseffen dat sommige mensen echt voor hun leven vechten en niet voor een of andere blanke middenklasse reformistisch pacifistisch utopisch gezeik .

E-Mail: al
-- - 05.05.2010 22:59

Oh, dus het is de slachtoffers hun eigen schuld? - hadden ze maar moeten meedoen met de staking?
Dat dergelijke dingen geinsinueerd worden is wat mij betreft een absoluut dieptepunt. En dan de communistische partij die beweert dat het een provocatie is.... dus het waren geen demonstranten die die molotov cocktail wierpen?
Sorry hoor, maar radikaal links zet zichzelf wel erg voor lul zo.

Links & gewetenloos 
Rosa L - 06.05.2010 01:43

Er zal de slachtoffers niets uitmaken door wie ze omgebracht zijn.
De daders zijn schuldig aan hun dood.
Zij die het rechtvaardigen zijn medeschuldig.
De overeenkomsten tussen extreem rechts en extreem links is het vermogen om doden te rechtvaardigen voor een ideaal.
Bestudeer de geschiedenis en je kunt weten waar dit soort gewetenloosheid toe leidt

nn 
nn - 06.05.2010 14:53

"Hoe helpt het in de fik steken van een bank in deze situatie om meer mensen te laten staken en te demonstreren, de Griekse bazen en regering in hun portemonnee te raken, de beweging te radicaliseren naar een situatie waarin gewone mensen hun eigen bedrijven beginnen over te nemen om voor hun eigen behoeftes te produceren en niet voor winst. "

dat van in de portemonee raken meen je dat nu echt. Hoe helpt het affikken van een bank daarbij? ... en radicaliseren van een beweging? de beweging is al geradicaliseerd, dat zie je juist terug in hun acties. En waar jij voor pleit is niet radicalisatie, maar deradicalisatie.
Stoppen met mollies gooien, stoppen met de fik erin en hup lief en leuk alleen door middel van stakingen veranderingen teweeg proberen te brengen.
Waarom zou dit alles juist niet goed samen kunnen. (Wat juist ook gebeurd)

Acties als staken staan nooit op zichzelf los van andere vormen van verzet. (Zo waren het de angry brigades die juist stakers in Engeland ondersteunden door tegelijkertijd gebouwen van eigenaren van fabrieken waar gestaakt werd op te blazen met bommen. Dit was juist uiterst succesvol en werd zelfs gewaardeerd door de stakende arbeiders onder het mom van: gezamenlijke strijd).
Er heerst een erg antikapitalistische stemming in Griekenland, denk je nu echt dat alleen anarchisten mollies gooien? Dat zijn onder andere ook dezelfde arbeiders die tegelijkertijd aan het staken zijn of misschien juist verplicht zijn te blijven werken, en zo hun woede uiten tegen het verschrikkelijke nare systeem.

"eigen bedrijven beginnen over te nemen om voor hun eigen behoeftes te produceren en niet voor winst". Misschien zou het dreigen met het in de fik zetten beter werken zoals bijvoorbeeld onlangs door arbeiders in Frankrijk gebeurde om de sluiting van een fabriek en gedwongen ontslagen te voorkomen. Mara tegelijkertijd zijn banken nu precies een van de grote motoren om het kapitalistische systeem draaiende te houden. Waarom die niet afbranden?
Stuk effectiever dan met de baas om de tafel gaan zitten lijkt mij.

"tienduizenden mensen de straat opgaan om terug te vechten". ja en brandende barricades om van dat teringtraangas af te komen en de politie op afstand te houden mag zeker ook niet?

Maar goed dit is allemaal erg makkelijk lullen hier achter mijn PC in veilig, ingepolderd, pacifistisch, om-van-te-kotsen, Nee-derland. Laten we zorgen dat we vooral blijven praten over alle mogelijkheden van sociale strijd in en buiten Nederland. Nederland zou ook wel eens wat 'vuur' kunnen gebruiken. Ja de massa vervreemden ik weet het... Maar who the fuck cares. Die wilders stemmers wil je die meekrijgen, of die Duyvendak-fans die vooral binnen het systeem de dialoog aan willen gaan.

Vuur en vlammen voor iedere staat, let maar op!

@nn 
nn - 06.05.2010 13:35

Denk eens na over wat je zegt: "niemand wilt het doden van 3 werknemers goed praten, dat was niet het doel. Het doel was om de bank af te laten fikken"

Wat is dat nou voor een doel? Kan iemand me uitleggen hoe het af laten fikken van een bank helpt in de huidige context van Griekenland waar:
- de regering een massale aanval doet op lonen, pensioenen, studiebeurzen enz
- tienduizenden mensen gehoor geven om met stakingen die aanvallen te stoppen
- tienduizenden mensen de straat opgaan om terug te vechten
- tegelijk het IMF en de EU en de Griekse regering hun plannen willen doordrukken en de protesten dus nog groter en effectiever moeten worden

Hoe helpt het in de fik steken van een bank in deze situatie om meer mensen te laten staken en te demonstreren, de Griekse bazen en regering in hun portemonnee te raken, de beweging te radicaliseren naar een situatie waarin gewone mensen hun eigen bedrijven beginnen over te nemen om voor hun eigen behoeftes te produceren en niet voor winst.

Ik heb wel een vermoeden wat het antwoord is: 'propaganda van de daad' zeker. Schei toch uit.

De drie doden die er gevallen zijn mogen inderdaad niet gebruikt worden door de Griekse regering om de protestbeweging te criminaliseren en de aandacht af te leiden van de misdaden van hun kapitalisme.
Maar het is ook idioot om je niet af te vragen welke strategie en tactiek antikapitalisten kunnen volgen en iedereen die dat wel doet voor reformist/pacifist uit te maken.





even laf 
NN - 06.05.2010 12:30

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Oradour-sur-Glane
Graag meer info o.aover die drie verbranden.  
nn - 05.05.2010 22:39

Het 20:00 NOS journaal van 5 mei 2010 zegt dat Anarchisten de brand hebben veroorzaakt. Ik zeg dan : ze de Griekse autoriteiten zoeken zondebokken maar weet dat niet zeker. Het NOS neemt dat natuurlijk weer zonder commentaar over. Graag meer info ook over die drie verbranden. Best mogelijk dat ze op de lijst stonden om te worden ONTSLAGEN. Zou extra triest zijn.
Waarom voerden die verbranden geen actie ? Waren ze abng hun baantje kwijt te raken ? enz.
blijf kritisch, ook als het om anarchisten ga 
Stefan - 06.05.2010 01:25

Het is een erg dom en slecht excuus om te zeggen: "Banken zijn traditioneel een doelwit tijdens dit soort demonstraties en die directeur heeft er, naar het nu laat uitzien, voor gekozen zijn personeel te dwingen die dag te werken en dat in een gebouw zonder enige brandpreventie en de mensen bovendien ingesloten op hun eigen werkplek."

Het is tijd om de tactiek van sommige anarchisten (niet alle) om het een traditie te maken om bij demonstraties de boel te trashen en molotovcocktails te gooien ONDUBBELZINNIG AF TE KEUREN. Ook als het in dit specifieke geval niet door hen kwam, maar het laat zien waartoe het kan leiden.

Ondanks hun anti-autoritaire frases stellen zich daarmee op als een zelfbenoemde "radicale" elite die onder de noemer van 'autonomie' doet en laat wat ze wil, zonder rekening te houden met het belang van de hele protestbeweging (die natuurlijk in hun ogen voor de rest bestaat uit autoritaire communisten en socialisten, door consumptie en media verpeste arbeiders die geen 'vuur en vlam voor de staat' roepen en vakbonden die alleen maar de boel verraden.) Ze zien zichzelf als het revolutionaire subject in plaats van al die arbeiders, ja ook die door hun baas gedwongen werden om in die bank te blijven werken, die belang hebben bij het omverwerpen van het systeem.
Het is makkelijker om stoer te lopen doen met molotov cocktails en je te laten leiden door je eigen woede, in plaats van strategisch te denken, met anderen het gesprek aan te gaan, te organiseren op de werkvloer en op straat, alternatieve kranten te maken en te verkopen (ja, ook dat hoort erbij als je niet door de staat gesubsidieerd wil worden), bijeenkomsten ter organiseren, onderdeel te zijn van vakbonden, waar al die tienduizenden mensen georganiseerd zijn.

Als wat nu voor anarchisme doorgaat geen zelfkritiek ontplooit, zie ik geen reden meer om mezelf anarchist te blijven noemen.





> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.