Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Nou en? 
NN - 27.04.2010 16:16

Goed toch dat de schoonmakers zich binnen het FNV van onderop zijn gaan organiseren en ze lijken school te maken als we de jongens (en hopelijk ook meiden) van de bouw hier bezig zien.

Een vakbond organiseert zich per definitie van onderop, alleen moeten de leden de met hun contributies ingehuurde profi's daar op gezette tijden aan herinneren, doen ze dat niet, dan krijg je de bureaucraten aan de macht.

Goed dat schoonmakers en bouwarbeiders hun vakbond terugclaimen en voor hen aan het werk zetten, nu de rest nog.

Het is een stuk moeilijker om wat eigenlijk van jouw is terug te claimen dan te proberen er iets naast te zetten wat daar dan mee moet gaan concurreren, maar als het eenmaal lukt heb je meteen ook de infrastructuur. En de opgezette structuur is in theorie bottom up en zelfs basisdemocratisch, ze functioneert alleen niet meer zo, maar dat is in handen van de leden. Trouwens, dat concurreren komt ook niet echt van de grond.

De bouw is nog steeds risicovol en er gebeuren nog elk jaar dodelijke arbeidsongevallen. Het blijft dus zeker de moeite om die feiten onder de aandacht te houden en onder de neus te wrijven van werkgevers dat op vlak van veilige arbeidsomstandigheden nog een hoop aan de weg te timmeren blijft.

Een nee, een dode syndicalist heeft er zelf niks meer aan dat levende syndicalisten in de toekomst het aantal doden wil terugdringen, maar als levende syndicalist snapte hij wat solidariteit betekent, wie dat als onkies bestempelt, die heeft iets niet gesnapt of heeft het verkeerde politieke predicaat voor zijn ideeën gekozen.
One man one woman army 
nn - 28.04.2010 11:17

Ik kan me nog heel goed herinneren hoe er tijdens WORK FIRST in 2007 uitgevoerd door Paswerk Haarlem bijna een pompwagen over mijn voet reed. Ik had sandalen aan. Mijn voet zou verpletterd zijn. Op tijd weg springen of opzij gaan of zo. Inmiddels zit ik ( weer ) thuis. Thuis dat wil zeggen in een armoe flat tussen aso buren. Maar : direct ga ik naar buiten de zon schijnt de hele dag kan ik zelf invullen. Op den duur schijn je daar ook dood aan te kunnen gaan aan totale uitzichtloosheid
maar ik ga vandaag genieten. Als jij plannen hebt om dood te gaan aan je werk dan zeg ik : doe het effe wat kalmer aan be a one man one woman army.
Maak iedere dag een STEAL SOMETHING FROM WORK DAY al was het maar door " leegloop " " uitval " en dergelijke.

 http://www.stealfromwork.crimethinc.com/
windje 
nn - 27.04.2010 14:08

Ik snap de kritiek van hierboven maar het begint er op te lijken dat er toch een iets frissere wind door de FNV begint te waaien.

Het is een begin...
waaien 
anarchosyndico - 27.04.2010 14:49

Door de FNV lijkt me niet, blijft een kapitalistische bond. Eerder meewaaien zou ik zeggen.
Een beetje claimen dat ze een overwinning hebben behaald, terwijl de echte overwinning is behaald door organisatie van onderop. De fnv had geen andere keus dan de schoonmakers steunen.
En ja, ik zou ik niet geëerd willen worden met een vlag halfstok,behalve de roodzwarte!
@nn 
zortax - 27.04.2010 16:36

Beste nn,
Je zegt drie hele domme dingen. Wil toch nog even wat aanvullen bij andere reacties.


- "Door de FNV lijkt me niet, blijft een kapitalistische bond"
Goh, de FNV vertegenwoordigt rechten van werkenden. Ja drol daar is het toch een vakbond voor, als de revolutie is geweest is namelijk alles beter en hebben we die helemaal niet nodig. Duh!!


- "Een beetje claimen dat ze een overwinning hebben behaald, terwijl de echte overwinning is behaald door organisatie van onderop. De fnv had geen andere keus dan de schoonmakers steunen"
Als je dit zegt omdat je weinig verstand van zaken hebt, oke. Anders ben je gewoon stom. De schoonmakersstaking is een gevolg van het harde werk van organisers. Natuurlijk hebben de schoonmakers het zelf gedaan en gaat alle lof naar hun, maar is toch echt geiniteerd door deze FNVers. Die hebben jaren geleden al maandenlang op schiphol rondgelopen, proberen contacten op te bouwen en het vertrouwen te winnen van arbeiders die op geen enkele manier georganiseerd waren.


- "En ja, ik zou ik niet geëerd willen worden met een vlag halfstok,behalve de roodzwarte!"
Wow, lekker principieel. Erg stoer van je om dit te zeggen en opzich moet ik ook niets hebben van roodwitblauw. Maar er zijn genoeg mensen in arbeidssituaties waar best eens bij stil gestaan mag worden. Solidariteit noemt men dat.
Dus dat jij in de positie zit dat je dit kunt weigeren en kunt omvormen tot een discussie over welke kleur de vlag moet zijn, fijn voor je. Maar bedenk je dan wel dat het voor een boel mensen heel belangrijk kan zijn of er een club als de FNV bestaat.
NN - 27.04.2010 13:57

Nou ik vind het wel wat hebben anders. Zeker als je om het leven bent gekomen door nalatigheid van een baas omdat die zo nodig zijn winsten moest opdrijven door te bezuinigen op veiligheid. Kijk eens naar de derde wereld zou ik zeggen! Een dag waarbij men werkgevers aan de schandpaal kan nagelen is overigens altijd welkom!
Anarcho's 
nn - 27.04.2010 15:02

Ik moet hard lachen om de reakties hier. En deze mensen willen de wereld verbeteren? Haha, geef mijn portie maar aan fikkie.
Oh ja, de kans dat jullie ooit een ongeluk op je werk krijgen is natuurlijk minimaal. Steek er nog eentje op, wordt je hoofd lekker helder van.
last van sectarisme? 
bondslid - 27.04.2010 15:52

Wat een geleuter zeg! Je kan over de FNV zeggen wat je wil, maar daar zijn wel veel mensen met een baan in georganiseerd. Vooralsnog is er geen anarchosindicalistische bond van die men dat zou kunnenzeggen.

Ondanks alle strijdbaarheid, is bv de Vrije Bond kennelijk niet echt aantrekkelijke voor collegas met een normale baan. Als lid van beide klups verbaast mij dat weinig eigenlijk. De Vrije Bond heeft wel een hele hoop idealen, maar geen ingangsnummer, weinig ervaring bij het afhandelen van daadwerkelijke conflicten op de werkvloer, geen arbeidsrechtsadvos in vaste dienst, geen in depth kennis van het stelsel van caos enz enz. Heel belangrijk ook nog: als alle leden van de Vrije Bond vandaag het werk neerleggen, staat er vrij weinig raderwerk still, helaas.

Dit is natuurlijk een kip en ei verhaal, want veel van de dingen die ontbreken, bouw je pas op als je veel leden hebt die ergens werkzaam zijn, bijdrages betalen en daarboven in hun vrije tijd bereid zijn dat soort infrastructuur op te onderhouden.

Rest de vraag waarom het de VB niet lukt om de directe sympathisantenkring te gaan organiseren. Veel linksradikalen (vooral jongeren) werken namelijk zelf in uiterst precaire omstandigheden, en zouden wel baten hebben bij een bond die daar werk van maakt. Helaas is de psychologische verhouding die veel van deze lui dan tot hun baan hebben even precair. Al dat werk wordt als tijdelijk kwaad beschouwd, ergens tussen feesten, acties en vakanties in. Niet aan wat er waard is om ervoor te gaan vechten. Men neemt genoegen met een beetje brood voor vandag, morgen bij een ander, niemand wil serieus de bakkerij overnemen.

Tot dit verandert blijf ik iig ook nog lid van de FNV (bondgenoten dan) en heb ik weinig moeite met hun vlag (half of volstok).


@One man one woman army? 
nn - 29.04.2010 20:55

Dat is echt verschrikkelijk wat je is overkomen tijdens je laatste {en waarschijnlijk enige) poging om aan het werk te komen. Als je serieus dacht dat sandalen goeie werkschoenen waren kun je waarschijnlijk beter thuis blijven zitten blowen en je arbeids ongeschikt laten verklaren wegens domheid. Zelfs al heeft jouw leven voor niemand inclusief jezelf geen enkele waarde maak je je buren uit voor asociaal. Dit terwijl zij waarschijnlijk werken en voor jouw met je stelen is goed mentaliteit in je levensonderhoud voorzien. Doe de wereld een lol en o.d.
bah! 
anarcho - 27.04.2010 12:23

nou, als ik onder de groene zoden zou liggen vanwege mijn werk, is een herdenking van de FNV namens mij wel het allerlaatste waar ik aan dacht. onkies word ik hiervan.
... 
zortax - 27.04.2010 16:53

"@nn" -> "@anarchosyndico"
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.