english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kraakgroep Dapper Sociaal: beweringen de Key ongegrond
Max Vergadertax - 08.12.2009 14:21

Woningcorporatie de Key beweert dat drie bezette woningen niet langer dan een jaar leeg stonden. De Key is eigenaar van de drie etages in de Dapperbuurt in Amsterdam die sinds afgelopen zondag 6 december door kraakgroep Dapper Sociaal worden bezet. De leegstand is echter kraakhelder, ook volgens stukken van de Key zelf.

Veel voormalige sociale huurwoningen van de Key in de Dapperbuurt en elders en de stad staan te koop. De Key geeft aan dat ze de woningen wil verkopen om meer variatie in de buurt aan te brengen. Zij zegt dat er op dit moment veel mensen in een sociale huurwoning wonen die zich inmiddels meer kunnen veroorloven. Kraakgroep Dapper Sociaal bezet sinds afgelopen zondag 6 december drie leegstaande woningen en zal ze weer verlaten als de Key zich aan haar afspraken houdt en de woningen die langer dan een jaar te koop staan weer zal gaan verhuren.

De woningen in kwestie zijn allen gelegen aan de Pieter Vlamingstraat 16-III, 18-III en 30hs. In reactie op het nieuwsbericht over de bezetting op RTV Noord Holland schrijft de Key dat drie van de vier gekraakte woningen nog geen jaar leeg stonden. Dit terwijl er maar drie woningen gekraakt zijn waarvan één, no. 30hs al zeventien maanden te koop staat op de website van de Key en op makelaars website Jaap.nl. Over de oplevering van de andere twee gekraakte woningen, no. 16-III en 18-III schrijft de Key zelf in een brief aan de bewoners dat ze `deelproject 3, geveleenheden 4 en 5’ waaronder deze vallen, `voor de kerst 2008 afronden’.

Kraakgroep Dapper Sociaal weet uit eigen observatie en gesprekken met omwonenden dat deze woningen inderdaad een jaar leeg stonden op het moment van de kraak. Ze zijn echter pas respectievelijk drie en zes maanden te koop. De bewering van de Key dat een vierde woning enkele weken geleden is verkocht en dat er tot op dat moment mensen anti-kraak woonden toont aan dat ze niet precies weet waar ze het over heeft. De verwarring omtrent de vierde woning is ontstaan doordat het Parool afgelopen maandag 7 december meldde dat no. 24-III ook werd gekraakt. Deze etage is ook voor de kerst 2008 opgeleverd, staat vier maanden te koop, maar is niet gekraakt.

Volgens kraakgroep Dapper Sociaal is de oorzaak van hetgeen de Key beweert, dat er op dit moment veel mensen in een sociale huurwoning wonen die zich inmiddels meer kunnen veroorloven eerder gelegen in het gebrek aan doorstroming binnen de sociale sector door het gebrek aan grotere sociale huurwoningen voor deze groep. Het verkopen van kleinere sociale huurwoningen is geen oplossing. Sterker nog, het werkt stratificatie in de hand, een proces waarin kort gezegd de armen plaats maken voor de rijken. Volgens Dapper Sociaal is deze `veryupping’ van de Dapperbuurt `hartstikke zonde van zo’n gezellige volksbuurt’ rondom de meest bekende markt van Nederland, die nog in 2007 werd uitgeroepen tot de beste markt van Nederland.

Vele andere panden staan afwachting van de verkoop al langer dan een jaar leeg. De gemiddelde wachttijd voor een vergelijkbare huurwoning in Amsterdam is meer dan tien jaar. Als ze te huur waren aangeboden waren ze allang bewoond en nooit gekraakt.Achtergrond

Duidelijk is geworden dat het verkoop beleid niet werkt en de Key zich niet aan de afspraken houdt . De afspraak dat voormalige sociale huurwoningen na een jaar niet te zijn verkocht weer verhuurd worden is vastgelegd in het `convenant verkoop sociale huurwoningen’ wat ondertekend is door gemeente, de federatie van woningbouw verenigingen en de huurders vereniging. Dus ook door de Key. De gemeente doet ook te weinig, terwijl toezicht op het naleven van de afspraken in het belang is van de burgers die zij meent te vertegenwoordigen.

Een korte zoektocht op de website van de Key en makelaarswebsite Jaap.nl levert zo een zestal woningen in de Dapperbuurt op die al een periode van een jaar tot zeventien maanden te koop staan. Daarnaast zijn er talloze woningen van de Key die langer dan een jaar leegstaan, maar nog geen jaar formeel te koop. De drie versgekraakte woningen zijn slechts het topje van de ijsberg.

De Key verkort kunstmatig de leegstands termijnen door de bijvoorbeeld de officiële datum van oplevering te rekken door te wachten met details zoals het plaatsen van rookmelders of het schilderen van wanden. Voor zover we weten vaak maandenlang, in sommige gevallen een half jaar Het lijkt erop alsof de Key bang is onder de huidige marktomstandigheden de panden niet binnen een jaar te kunnen verkopen en ze weer moet verhuren.

Typerende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de gekraakte no. 30hs en de door anti-kraak bewoonde no. 28hs, die al zo’n twee maanden leegstonden tussen het moment van oplevering, april 2008, en het moment dat het in de verkoop ging in juli 2008. Twee woningen van de Key, één straat verderop gelegen aan de von Zesenstraat no. 90 en 92, werden op 15 oktober j.l. gekraakt. Ze stonden al langer dan een jaar leeg, maar pas een half jaar te koop. Nog een straat verderop, in de Commelinstraat, zorgt de Key dat een zevental woningen die langer dan een jaar leegstaan niet nog een keer gekraakt wordt door het plaatsen van anti-krakers. Eén daarvan, no. 47-beletage staat ook formeel al langer dan een jaar in de verkoop.


- E-Mail: maxvergadertax@hypocrisy.org Website: http://squat.net/ksuoost/
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
Persbericht 
Dapper Sociaal - 09.12.2009 23:03

Dit is het (tweede) persbericht zoals we het hebben verstuurd.

Krakers: “Beweringen de Key ongegrond”

Zondag j.l. bezette kraakgroep Dapper Sociaal drie etages in de Dapperbuurt in Amsterdam. De Key beweert nu dat de panden pas sinds kort leegstaan. De leegstand is echter kraakhelder, ook volgens stukken van de Key zelf.

De Key brengt in hoog tempo sociale woningen in de verkoop. Sinds zondag 6 december bezet de kraakgroep Dapper Sociaal drie van deze woningen aan de Pieter Vlamingstraat. De kraakgroep verlaat de woningen zodra deze via woningnet worden verhuurd. “De Kraakgroep doet hier niets minder of meer dan De Key aan haar eigen afspraken houden,” aldus de krakers. De Key is – volgens het Convenant Verkoop Sociale Huurwoningen – verplicht de woningen weer terug in de verhuur te brengen omdat de woningen na een jaar leegstand nog niet verkocht zijn. Nu probeert De Key echter onder deze verplichting uit te komen door te beweren dat de woningen niet langer dan een jaar leegstaan. Om deze reden geeft de Kraakgroep per woning aan wat precies de situatie is (zie onder).

Volgens Dapper Sociaal leidt de verkoop van sociale woningen ertoe dat de Dapperbuurt op slot gaat voor lage inkomens. De buurt 'gentrificeert' en lage inkomens worden gedwongen buiten de Ring of buiten de stad te wonen. Een woningcorporatie met sociale verantwoordelijkheid zou nooit processen van gentrificatie en segregatie in de hand moeten werken. Een woningcorporatie zou al helemaal nooit woningen lang leeg moeten laten staan. De gemiddelde wachttijd voor een vergelijkbare huurwoning in Amsterdam is (veel) meer dan tien jaar. Als de woningen te huur waren aangeboden waren ze allang bewoond en dus nooit gekraakt.

Contact:  dappersociaal@gmail.com


ACHTERGROND PER PAND EN TOELICHTING OP BELEID

Pieter Vlamingstraat 16-III en 18-III: De Key schrijft in verschillende nieuwsbrieven voor bewoners dat de projecten waar ze de projecten waar deze woningen deel van uitmaken “voor de kerst 2008 afronden”. Kraakgroep Dapper Sociaal weet uit eigen observatie en gesprekken met omwonenden dat deze woningen inderdaad een jaar leeg stonden op het moment van de kraak. Ze zijn echter pas respectievelijk drie en zes maanden te koop.

Pieter Vlamingstraat 30hs: staat reeds 17 maanden te koop op de website jaap.nl

Pieter Vlamingstraat 24-III: Het Parool meldde dat ook deze woning is gekraakt, waarop De Key beweerde dat er recent een antikraker in zat. De woning was echter niet gekraakt.

Duidelijk is geworden dat het verkoop beleid niet werkt en de Key zich niet aan de afspraken houdt . De afspraak dat voormalige sociale huurwoningen na een jaar niet te zijn verkocht weer verhuurd worden is vastgelegd in het `convenant verkoop sociale huurwoningen’ wat ondertekend is door gemeente, de federatie van woningbouw verenigingen en de huurders vereniging. Dus ook door de Key. De gemeente doet ook te weinig, terwijl toezicht op het naleven van de afspraken in het belang is van de burgers die zij meent te vertegenwoordigen.

Een korte zoektocht op de website van de Key en makelaarswebsite Jaap.nl levert zo een zestal woningen in de Dapperbuurt op die al een periode van een jaar tot zeventien maanden te koop staan. Daarnaast zijn er talloze woningen van de Key die langer dan een jaar leegstaan, maar nog geen jaar formeel te koop. De drie versgekraakte woningen zijn slechts het topje van de ijsberg.

De Key verkort kunstmatig de leegstands termijnen door de bijvoorbeeld de officiële datum van oplevering te rekken door te wachten met details zoals het plaatsen van rookmelders of het schilderen van wanden. Voor zover we weten vaak maandenlang, in sommige gevallen een half jaar. Het lijkt erop alsof de Key bang is onder de huidige marktomstandigheden de panden niet binnen een jaar te kunnen verkopen voor de prijzen die ze ervoor vragen (gemiddeld 2 ton voor 65 vierkante meter) en ze weer moet verhuren.

Typerende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de gekraakte no. 30hs en de door anti-kraak bewoonde no. 28hs, die al zo’n twee maanden leegstonden tussen het moment van oplevering, april 2008, en het moment dat het in de verkoop ging, 14 juni 2008. Twee woningen van de Key, één straat verderop gelegen aan de von Zesenstraat no. 90 en 92, werden op 15 oktober j.l. gekraakt. Ze stonden al langer dan een jaar leeg, maar pas een half jaar te koop. Nog een straat verderop, in de Commelinstraat, zorgt de Key dat een zevental woningen die langer dan een jaar leegstaan niet nog een keer gekraakt wordt door het plaatsen van anti-krakers. Eén daarvan, no. 47-beletage staat ook formeel al langer dan een jaar in de verkoop.E-Mail: dappersociaal@gmail.com
Website: http://squat.net/ksuoost/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.