english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bezetting Groningse Universiteit laat mogelijkheden zien
Jelle Bruinsma - 26.11.2009 22:40

Vandaag hebben 30 tot 40 Groningse studenten het bestuursgebouw van de universiteit bezet ( http://socialisme.nu/blog/nieuws/5357/universiteit-groningen-bezet-schop-omhoog-niet-omlaag/). De sfeer op de universiteit was al een tijdje gespannen. Het College van Bestuur negeerde de mening van de studenten en drukte het Bindend Studieadvies (BSA) door. Hiermee nam zij de medezeggenschap van studenten niet serieus en brak zij bovendien met het “Harmoniemodel” dat sinds 1997 geldt. Overleg leek niet meer mogelijk, en de studenten stonden ogenschijnlijk voor een fait accompli. Maar niet alle studenten lieten zich zo aan de kant schuiven. Door middel van de bezetting lieten zij zien dat er meer mogelijk is dan je denkt, als je vecht voor je rechten.


Onder begeleiding van Sinterklaas en “Zwarte Piet” drongen zij donderdagochtend het bestuursgebouw binnen. Daar werden de medewerkers die al aan het werk waren vriendelijk verzocht het gebouw te verlaten, of binnen te blijven en de actie niet te verstoren. Alle uitgangen werden vervolgens zo snel als mogelijk gebarricadeerd. Toen de situatie onder controle leek begonnen de onderhandelingen met twee leden van het College van Bestuur, waaronder de beruchte voorzitter Sibrand Poppema.

Alle beslissingen over het “beleid” van de bezetters (van het binnenlaten van journalisten, tot aan de rookruimte) werden op democratische wijze genomen. Het belang en potentieel hiervan werd met name duidelijk bij het terugkoppelen van de onderhandelingen naar de rest van de groep. Daar waar de onderhandelaar na de eerste onderhandelingen – met de beste bedoelingen – een verhaal probeerde te verkopen over hoe goed het compromis wel niet was, waren niet alle studenten het daarmee eens. Zij vonden dat er veel meer uit te halen viel, en dat we niet bij het eerste de beste compromis overstag moesten gaan om zodoende een “kleine overwinning” te kunnen vieren.

Er werd benadrukt dat er absoluut een toezegging moest komen om voortaan de medezeggenschap serieus te nemen. Daarnaast moest er scherper benadrukt worden dat het BSA alleen op basis van het consensusmodel ingevoerd kon worden, en dat de universiteit zich actief en serieus zou inzetten in Den Haag tegen de radicale bezuinigingen op het onderwijs. Vervolgens gingen werkgroepen aan de slag met elk van deze punten. Zij stelden voorstellen vast, die vervolgens plenair werden behandeld. Deze werkwijze was zeer effectief en al snel was er een consensus over de eisen waar aan voldaan zou moeten worden voor we het gebouw zouden verlaten.

Tot de verbazing van velen werden deze verduidelijkte eisen vrij snel en bijna volledig ingewilligd. Dit toont eens te meer aan dat je het ogenschijnlijk onhaalbare moet nastreven, wil je erachter komen wat mogelijk is. Na het toevoegen van enkele aanscherpingen en verduidelijkingen werden aan het einde van de dag de handtekeningen onder de verklaring gezet.

Het is (voorlopig) niet gelukt de invoering van het BSA te stoppen. Wel is er bereikt dat het BSA er alleen komt op basis van een consensus. In de verklaring wordt hierbij verwezen naar de positieve aspecten van het “Rotterdamse model” waarbij het BSA wordt geflankeerd door intensieve extra begeleiding voor studenten die dat nodig hebben. Verduidelijkt werd dat de studenten niet op zullen draaien voor de kosten hiervan. In 2012 zal het eventueel ingevoerde BSA worden geëvalueerd. Daarenboven is vastgelegd dat voortaan alle besluiten in de U-raad op basis van het “Harmoniemodel” worden genomen, een belangrijke toezegging voor de toekomstige invloed van studenten.

En als laatste is er nog de belangrijke verbreding van de discussie. Het gaat niet alleen om het BSA op de RuG maar om het algehele proces van het selectiever maken van en bezuinigen op onderwijs. Daarom is het van belang dat we zwart op wit hebben dat het College van Bestuur zich actief zal inzetten tegen dit proces in Den Haag.

De bezetting werd opgeheven met de belofte dat het College van Bestuur geen aangifte zou doen en er derhalve geen consequenties voor de bezetters zouden zijn. Met een zeer voldaan gevoel trokken de studenten naar de kroeg. Wel beseften zij zich ter degen dat dit slechts één stap was. Als we niet scherp blijven en onszelf niet goed organiseren als universiteitsgemeenschap kunnen we alsnog genaaid worden. Maar bovenal hoopten alle aanwezigen binnenkort nieuws over studentenactivisme en bezettingen te kunnen lezen uit de rest van het land. Aan het werk!

Jelle Bruinsma was één van de bezetters.

 

Lees meer over: europa globalisering wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.