Heden, 14 oktober 2009, is het precies een jaar sinds de ontruiming van kraakpand Pretoriusstraat 28 te Amsterdam. Zes maanden na de ontruiming kwam er een halfjaarlijkse analyse waaruit bleek dat de speculatie rondom dit pand tot ongekende hoogtes was gestegen. Hoe zit het nu, twaalf maanden na de ontruiming, met dit pand? Op de vooravond van het kraakverbod treffen wij een zorgwekkende situatie aan: leegstand, faillisement, hebzucht en 21e eeuw huisjesmelkerij. Is dit de toekomst die de voorstanders van het kraakverbod voor ogen hebben...?
"Op dinsdag 14 oktober 2008 werden de krakers van het pand aan de Pretoriusstraat 28 te Amsterdam ontruimd na zeven jaar strijd tegen een scala aan speculanten en het achterliggende uitverkoopbeleid. De 35 krakers die bij de ontruiming aangehouden werden, zijn inmiddels allemaal vrijgesproken. Maar wat is er sinds 14 oktober 2008 met het pand zelf gebeurd? Zoals verwacht is het pand doorverkocht en omgezet in koopwoningen ten koste van de voorraad sociale huurwoningen en een eerlijke verdeling van schaarse woonruimte. Maar zowel de onbeschaamdheid en de 'waardestijging' die hiermee gepaard gingen, als de aggressieve marktstrategie van de nieuwe eigenaar, overschrijden alle verwachtigingen." Zo begon "Pretoriusstraat 28, Het vervolg: zes maanden na ontruiming", een artikel dat in april 2009 gepubliceerd werd. Heden, 14 oktober 2009, is het precies een jaar sinds de ontruiming. Hetis ook de vooravond van het kraakverbod. Hoe is het sinds april gegaan met speculatieproject Pretoriusstraat 28, een pand dat in 2006 voor 370.000 euro werd gekocht?
- Een 28m^2 "studio" op de derde verdieping (voorkant) is voor 179.000 euro verkocht, als studentenkamer. De studio aan de achterkant van de verdieping staat nog steeds leeg.
- Een 28m^2 "studio" op de tweede verdieping (voorkant) is voor 179.000 euro verkocht, als studentenkamer. De studio aan de achterkant van de verdieping staat nog steeds leeg.
- KoopStudio, het controversiele bedrijf dat deze waanzinnig dure "studio's" aan studenten probeert te verkopen, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Ze gaan dus failliet, hetgeen waarschijnlijk ernstige gevolgen zal hebben voor de studenten die met KoopStudio in zee zijn gegaan.
- De begane grond is voor 306.500 euro verkocht.
- De eerste en vierde verdiepingen staan nog steeds leeg. LFB, het bekende vastgoedbedrijf dat in de lente van 2009 het pand overnam en dat bekend staat om haar speculatieve praktijken, probeert inmiddels de kennelijk onverkoopbare eerste verdieping weer om te bouwen tot zelfstandige woningen. (Ze hadden er een curieuze twee-in-een constructie van gemaakt, vermoedelijk omdat de voorkant van het pand geen balkon en dus ook geen buitenruimte had...)"
- Dominus Amstelodami, het vastgoedbedrijf dat een cameo-rol kreeg in het PS28 verhaal, heeft zich inmiddels spectaculair verslikt op de Amsterdamse vastgoedmarkt.
De voorstanders van het kraakverbod hadden het ongetwijfeld fantastisch gevonden toen de krakers op 14 oktober 2008 uit het pand verwijderd werden. Eindelijk kon eigendomsrecht en zijn spiegelbeeld speculatie de boventoon voeren. Een jaar later is het pand, dankzij marktkrachten en eigendomsrecht, een zorgwekkende combinatie van leegstand, faillisement, hebzucht en 21e eeuw huisjesmelkerij geworden. Is dit de toekomstige woonmarkt die de voorstanders van het kraakverbod voor ogen hebben?