english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
komende 2.Dh5-festival
2.Dh5 - 19.07.2009 13:46

Beste mensen, in november vindt het vijfde 2Dh5-festival plaats. Het zal net als vorig jaar in Den Bosch geschieden, en wel in het weekend van 20-22 november. Dit keer zal het hoofdthema '(hoe te) organiseren' zijn.




Het festival is een jaarlijks terugkerende samenscholing voor activisten en 'wereldversleutelaars'. Dat wil zeggen voor degenen die wat tegen de heersende wereldwanorde willen ondernemen. We zijn er vijf jaar geleden mee begonnen om een plek te bieden aan de uitwisseling van kennis, informatie en praktijkervaring. Wij willen dat op verschillende niveaus doen; van theorie tot praktijk, lezingen tot inspirerende kunst en cultuur. Het gaat op het festival vooral over oplossingen voor de problemen (en strategieën en methodes daarvoor) en niet al teveel over hoe slecht het systeem wel niet is. Dat laatste is ook belangrijk, maar omdat we daar we vaak in blijven hangen richten we ons één keer per jaar vooral op wat we ertegen gaan ondernemen, en hoe we dat gaan doen.

Zie voor informatie over vorige afleveringen de website  http://www.2dh5.nl

Het thema van dit jaar wordt dus 'organiseren'. Dat wil niet zeggen dat het hele programma daar over moet gaan, maar wel dat dat de rode draad wordt en extra aandacht krijgt. Het gaat om de vraag hoe we, in praktijk en theorie, in deze tijden van depolitisering en ideologische verwarring, effectieve acties en tegenmacht organiseren. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat structuren ontstaan die een daadwerkelijke bedreiging voor de heersende macht gaan vormen, die toegankelijk zijn, en waarin mensen uit alle beoogde doelgroepen zich prettig voelen?

We zijn al een heel eind op weg met invulling van het komende programma, waarover onder andere een openbare brainstorm werd gehouden op de afgelopen Pinksterlanddagen in Appelscha. Het definitieve programma wordt in de loop van de komende maanden gevormd.

Het programma zal als vanouds beginnen met een mengeling van gastronomie en politiek vermaak op de vrijdagavond. Zaterdag zal overdag vol workshops zitten, en des avonds met feest (eten, optredens, en een vleugje aankondiging van komende campagnes en de nu al legendarische 'battle of the orgs'.) Zondag begint met een historisch verhaal over het organiseren van de revolutie in oude tijden, om daarna weer richting workshops en debatten te gaan en eindigt met uitbundig eten en de traditionele activistische speelfilm.

Om alvast een indicatie te geven van onderwerpen waar momenteel aan gewerkt wordt:
Netwerken versus organisatie. Effectief vergaderen en besluiten nemen. De ins en outs van de blokkade van Seattle. Transitiontowns (hype of hoop?). Hoe mobiliseren. Linkse antwoorden op de crisis. Mediastrategie van de Deense krakers. Basis/affinitygroepen. Solidariteit (met bewegingen elders). De ongeorganiseerde medemens. Discussie nav. de film 'Age of Stupid'. Niet-hiërarchisch organiseren. Groepsdynamica. Migranten en vakbonden. etcetera.

Het festival is gebaseerd op zelfwerkzaamheid en zelfuitbuiting. Hulp bij voorbereiding en uitvoering is dan ook welkom. En - we houden het low budget maar willen wel goede kwaliteit leveren - geld is ook zeer welkom (op giro 7660436 t.n.v. VB Solidariteitsfonds, Tilburg (o.v.v.Festival 2dh5)). En zet het alvast in de agenda: 20-22 november 2009, Den Bosch; elkaar wijzer maken over strijd en verandering.

Zie de website voor meer details ( http://www.2dh5.nl).

 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
prachtig initiatief, maar..? 
MM - 19.07.2009 16:26

Mooi initiatief; vaak hebben acties een negatief effect, of erger. Dat heeft er vooral mee te maken dat relatief kleine incidenten door media in handen van elitaire groepen (en zeer weinig in volkshanden) worden uitvergroot en de wandaden vanuit de elitaire kant worden verbloemd. Daarna word het volk verder bewerkt, totdat men in ruime meerderheid die foute elite steunt. Ik heb het hier bijvoorbeeld over de revolte van Oaxaca en de vervalste verkiezingen van Mexico. Maar nu (itt toen) hebben de foute partijen PRI en PAN een zeer ruime meerderheid; alsof het volk hun misdaden steunt.

Mogelijk ben ik in NL, maar ik ga al sinds vele jaren niet naar massabijeenkomsten, vooral niet in NL vanwege het zeer hoge rookjunk gehalte. In groepen wordt altijd (fors) gerookt en als er geen kant is waar frisse rookvrije wind vandaan komt, dan houdt het voor mij op.

Jammer en vreemd, want rook en meeroken is doodsoorzaak nr.1 met veel sociale ellende, doordat 10% van de bevolking die niet tegen rook kan, geexcommuniceerd wordt of langzaam vergast. Dit probleem zou vooral voor veronderstelde wereld en maatschappij verbeteraars dus ook als prioriteit op nr.1 moeten staan.
Waar naar toe ? 
NN - 20.07.2009 19:29

Erg vaag opnieuw. Wat is nu het uiteindelijke doel ? Ik citeer :
" iets tegen de heersende wereld wanorde ondernemen ". Vaag. Organiseren
ok. Op zich vind ik heel goed dat er wat gebeurd maar duidelijkheid graag. Die onduidelijkheid wat het einddoel is is een grote zwakte. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt die duidelijkheid scheppen. Bijvoorbeeld : vraag maar eens rond wie er voor een gewelddadige revolutie ( = omwenteling ) is in Nederland. Zie je : meteen stuk duidelijker.
Wat we bij radicaal links ook nodig hebben : inspirerende markante persoonlijkheden m/v die ook in de publiciteit willen - en dat ook kunnen -en niet van die types die voordurend hun gezicht proberen te verbergen.
Het draait allemaal om uiterlijkheden tegenwoordig. Die opendeur moet maar weer eens ingetrapt. Roepen dat dat verkeerd is vies en voos is geen oplossing. Accepteer het als een feit. Populisme vinden de mensen blijkbaar mooi. Wat kunnen we daar mee ? Keer op keer komen de verwijten van vriend en vijand samengevat als : " geen alternatief bieden
geen strategie ." Bijv. naar aanleiding van de zgn. " banken crisis ".
Bijv. een " update " van het anarcho-communisme. Er word niet eens gereageerd met : mankeert er dan wat aan ? Nee; op een bijeenkomst waar ik was en dat naar voren kwam hulde de aanwezigen zich in stilzwijgen toen die opmerking door een van de sprekers gemaakt werd.
Misschien is het zo dat de hele achterban van radicaal links en de voorhoede ingeruild moeten worden voor een nieuwe achterban en voorhoede ?
Ga maar eens prestaties eisen. Termijnen stellen. Onbespreekbaar binnen anarcho scenes.

@nn 
eentje van de clup - 21.07.2009 11:11

ga je gang, organiseer zelf maar wat, als je het zo goed weet, zou ik zeggen, met je "inspirerende markante persoonlijkheden m/v die ook in de publiciteit willen" (en dan zelf anoniem blijven). Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je het liever beperkt tot zurige commentaar leveren op elk initiatief, daar zijn er meer erg goed in hier op indymedia...
Revolutie! Nu! 
Anonieme Eiseres - 22.07.2009 01:05

Wat willen we? REVOLUTIE!
Wanneer willen we dat? NU!
Zo, eis gesteld, inc termijn. Nu blij?
Anonieme zeikerd.
We zullen je zeker wel zien tijdens het 2dh5?
Mocht je me willen spreken, ken je me herkennen aan mijn bord voor mijn kop, zwarte bivakmuts en steigerpijp in de hand. En mocht je met me willen praten, dan spreek ik met stenen en vloeken. Want zo hoort het in jouw wereld toch?

Dit zijn toch geen aanvullingen? 
moetdatnou - 22.07.2009 11:56

Het zal wel aan mij liggen maar bovenstaande drie 'aanvullingen' op het 2dh5 festival lezen niet echt als bruikbare aanvullingen maar eerder als flauw gereaguur in de ruimte. Iets voor de ruis?

Ik heb misschien wel een paar serieuze aanvullingen: een evaluatie van acties en gebeurtenissen van het afgelopen jaar, leren van fouten en goeie ideeen.

In 2008/2009 vielen mij vooral de gebeurtenissen rondom V/Drankrijk, acties tegen HLS door oa SHAC en die van Peter (Vegan Streaker) c.s. op als acties waarbij de reacties van media en politie op z'n zachtst gezegd wat onhandig zijn ingeschat.

en een positieve op het gebied van organisatie: een aantal mensen, veelal afkomstig uit 'de beweging' van de jaren tachtig van de vorige eeuw, hebben inmiddels een eigen bedrijf opgericht (uiteraard volledig in zelfbeheer en zonder 'baas'). Daar is zowaar een uitkering in zelfbeheer uit voortgekomen die voorziet in een inkomen als je een periode niet zelf in je inkomen kan voorzien: het broodfonds. Dit fonds is een stuk goedkoper dan het aangaan van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen bij een commerciele verzekeraar. Het is een uniek organisatie concept, nagenoeg volledig volgens anarchistisch model, zonder enige afhankelijkheid van de staat, basis-democratisch en met ballotage in plaats van controleurs - en het werkt nu al twee jaar. Dat vind ik best bijzonder.

Het model dat de deelnemers aan het broodfonds gekozen hebben om zich op basis van onderlinge solidariteit tegen financiële tegenslagen te verzekeren kan m.i. door veel meer mensen worden toegepast, en op veel meer terreinen dan tijdelijke inkomens vervanging.

Ik weet zeker dat de organisatoren van 2dh5 de mensen van het broodfonds wel weten te vinden als ze dat nuttig vinden. Uit zichzelf zullen de oprichters van het broodfonds zich vermoedelijk niet zo snel aanmelden voor een workshop - ze zullen er terecht van uit gaan dat reclame voor het eigen fonds niet nodig is (er zijn nu al meer aanmeldingen dan ze aan kunnen) maar dat ze wel voor workshops oid. te porren zullen zijn als mensen er belangstelling voor hebben en een eigen soortgelijke organisatie willen oprichten.

ik ben benieuwd...






ja hoor 
2.dh5 - 22.07.2009 22:28

In vorige afleveringen zijn workshops of debatten geweest over alternatieve vormen van wonen en werken, waarbij ook mensen van solidair (=medeoprichter van dat broodfonds) aan deelnamen. Dat hoort dus zeker bij de soort info die we er bij willen.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.