english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Honduras: terugkeer regering tegengehouden, 2 doden.
globalinfo.nl - 06.07.2009 12:10

Honduras: coupplegers verhinderen terugkeer legitieme regering, tenminste twee doden onder demonstrantenDramatische taferelen afgelopen zondag rond het vliegveld van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Tienduizenden mensen waren naar het vliegveld getrokken om de terugkeer van de door een coup afgezette linkse president Zelaya te ondersteunen.
Eenheden van het Hondurese leger hadden het vliegveld bezet en voorkwamen dat het vliegtuig met de president kon landen. De demonstranten werden met geweld buiten de hekken gehouden, waarbij met traangas en later ook met scherp geschoten werd. Demonstranten belaagden de militairen op hun beurt met een hagel aan stenen. Tenminste twee demonstranten werden door militairen doodgeschoten. Zie filmbeelden en nadere info op BBC:
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8135358.stm

Hier is sprake van bevestigde berichten over tenminste drie doden:  http://hondurasresists.blogspot.com/

Nadat het vliegtuig met daarin president Zelaya en vertegenwoordigers van andere regeringen verschillende vruchteloze pogingen deed om te landen, vloog het naar het naburige El Salvador. Daar wordt overlegd over nadere stappen. Eerder besloten alle leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten OAS dat Honduras geroyeerd zou worden als lid vanwege de coup. Geen enkel land erkent de coupregering en ook alle EU-landen hebben hun ambassadeurs teruggeroepen. De coupplegers, die goed zijn georganiseerd, geven tot dusver geen krimp en beroepen zich op steun van het parlement en het gerechtshof (die echter grotendeels in handen zijn van de zakenelite).

Een reporter van Radio Globo Honduras schatte dat er rond de 200.000 demonstranten rond het vliegveld verzameld hadden (en dat er zo'n 2000 militairen op het terrein van het vliegveld zaten).

In het land zijn voortdurend demonstraties tegen de coup en in solidariteit met de afgezette regering. De coup-regering onder leiding van de liberaal Micheletti probeert ook aan te tonen dat ze steun onder de bevolking heeft, door pro-Micheletti bijeenkomsten te organiseren. Kenmerkend was wel dat het kennelijk niet gelukt is ook een anti-Zelaya-demonstratie bij het vliegveld te ensceneren.

Bij de demonstraties tegen de coup gaat het er hard aan toe, hier en daar wordt het leger of de politie op straat teruggedrongen (zie bijvoorbeeld hier:  http://www.jornada.unam.mx/2009/06/30/index.php)

Op CNN wordt relatief veel aandacht aan de situatie in Honduras besteed waarbij de reporter zelfs weet op te merken dat het om een duidelijk klasse-conflict gaat: " de arbeiders, boeren, de armen die de meerderheid vormen staan aan de kant van Zelaya, terwijl de bovenlaag de coup steunt". Ook liet de zender beelden zien van militairen die bussen met demonstranten van straat halen om vervolgens de banden lek te schieten:  http://narcosphere.narconews.com/thefield/cnn-video-shows-coup-soldiers-shoot-tires-protest-bus
CNN laat echter ook voorstanders van de coupregering uitgebreid aan het woord, zoals de 'overgelopen' ambassadeur in de VS, die kennelijk bij de coup betrokken was en deze verdedigt.

Over de situatie in Honduras zelf druppelen berichten maar mondjesmaat binnen. In de stad San Pedro Sula, tweede stad van het land lijken linkse demonstranten vaak de overhand te hebben. ook gaan er geruchten dat militairen daar soms overlopen. Ook berichten over repressie en censuur zijn onduidelijk en soms in tegenspraak met elkaar.

Extra reden voor grote bezorgdheid over de ontwikkelingen in Honduras, is de precedentwerking naar buurlanden als Guatemala en El Salvador, waar militairen ook met veel plezier progressief beleid de nek om zouden willen draaien. Wat betreft inschattingen van deskundigen over mogelijk verloop van deze toestand, wordt vaak verwezen naar het 'draaiboek Haiti'. Daar werd de legititme regering van Aristide ook afgezet door een coalitie van zakenmensen en militairen, waarna Aristide lange tijd in het buitenland verbleef en de coupregering ondertussen met de internationale verbanden speelde alsof ze 'dialoog' deden. Uiteindelijk kon Aristide alleen nog het resterende stukje van zijn ambtstermijn uitdienen en kregen de coupplegers alsnog de regering die ze wilden. Na latere herverkiezing van Aristidi werd deze weer verdreven. Counterpunch vergelijkt de huidige coup met het draaiboek van de coupt tegen Chavez in Venezuela in 2002:  http://www.counterpunch.org/maher07032009.html. De lessen van die mislukte coup zou ook de reden zijn dat Zelaya het land uitgegooid moest worden (ipv. berecht zoals het gerechtshof had bepaald), want in dat geval zou een groot deel van de bevolking hem komen bevrijden, zoals in 2002 ook met Chavez gebeurde.

Maar de buitenlandse steun aan Zelaya lijkt voorlopig absoluut te zijn en stand te houden. Solidariteit met de voor hun rechten knokkende bevolking in Honduras is momenteel zeer belangrijk. Mochten er Nederlanders in Honduras zitten die berichten kunnen geven of andersinz behulpzaam kunnen zijn, dan zou het goed zijn als die zich melden (bijvoorbeeld hier:  info@globalinfo.nl, desgewens )

Meer nieuws:
 http://hondurasresists.blogspot.com/
 http://chiapas.indymedia.org/index.php?category=9
 http://www.narconews.com/
 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
meer info Honduras imc-nl 
xxx - 06.07.2009 13:51

Honduras: repressie gelegaliseerd

Iedereen weet dat er in Honduras een staatsgreep heeft plaats gevonden. Zelfs de Amerikaanse regering, sinds jaar en dag een bondgenoot van de Hondurese elite, is het hiermee eens.

 http://www.indymedia.nl/nl/2009/07/60416.shtml


Staatsgreep in Honduras

President Manuel Zelaya van Honduras is afgelopen zondag 28 juni aangehouden door militairen. Er is een staatsgreep in Honduras.

 http://www.indymedia.nl/nl/2009/06/60350.shtml
N00b 
n00b - 06.07.2009 16:48

Bedankt voor de eenzijdige berichtgeving. Misschien wenselijk om aan te geven waarom dictator Zelaya is afgezet?
Inderdaad 
globalinfo - 06.07.2009 17:27

Zelaya is afgezet omdat hij een niet-bindende volksraadpleging wilde houden, waar hij volgens alle wetten van het land toe bevoegd is. Daarin konden mensen zich uitspreken over de wenselijkheid om een presidentskandidaat vaker dan een termijn voor verkiezingen te laten uitkomen.

Dat lijkt me genoeg reden om zijn huis binnen te vallen en hem in pyama in een vliegtuig naar het buitenland te zetten. Stel je voor, dat hij net als Kok, Lubbers of Balkenende vaker dan een termijn aan het hoofd van het land zou staan.

Of als je de Engelse taal machtig bent (en niet te beroerd bent een mening te lezen die je vooroordelen tart), kijk bijvoorbeeld hier:
 http://senorchichero.blogspot.com/
of znet, maar dat zul je ook wel 'eenzijdige berichtgeving' vinden. Je hebt indymedia niet nodig joh. lees gewoon de spits en de elsevier, daar vind je de berichtgeving die je waarschijnlijk graag ziet
democracy now 
GI - 06.07.2009 19:43

 http://www.democracynow.org/2009/7/6/honduran_military_blocks_ousted_president_zelayas
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.