english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Protesteer tegen nieuwe kerncentrale Delta
dirk - 23.06.2009 11:02

Morgen (woensdag 24 juni) tijdens het overleg in de Tweede Kamer over de wijziging van de Kernenergiewet, of donderdag tijdens of voor de aandeelhouders vergadering, gaat de Zeeuwse energieproducent Delta een vergunning aanvragen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele. We gaan daarom donderdag demonstreren in Middelburg.

Stop kernenergie!
Stop kernenergie!

Delta start het vergunningsproject voor een kerncentrale door formeel een zogenoemde startnotitie in bij het ministerie van VROM in te dienen. Daarin schrijft Delta in detail waarom, wanneer, waar en hoe ze een kerncentrale wil bouwen en hoeveel geld er mee gemoeid is. Hoewel in het regeerakkoord van dit kabinet staat dat er geen nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden, zal het kabinet de aanvraag wel in behandeling nemen. Met dit traject zijn een aantal jaren gemoeid.

Wij (WISE, Laka, Stop Borssele en anderen) gaan daarom donderdag naar de aandeelhoudersvergadering in Middelburg om tegen de vergunningsaanvraag te protesteren. Een paar mensen kunnen daarna naar binnen bij Delta om een petitie aan te bieden aan de directeur. Hoewel de aandeelhoudersvergadering eerder begint, willen we om ongeveer 11 uur in Middelburg zijn. We proberen vanuit Amsterdam met een busje te gaan. Als je mee wilt geef je dan op via  wiseamster@antenna.nl (of via 020-6126368) en als je toevallig (of minder toevallig) een busje kunt en wilt rijden op donderdag laat dat dan weten!

Tweede kerncentrale
Een tweede kerncentrale in Borssele heeft al een lange geschiedenis. Al 40 jaar geleden, op 1 april 1969(!) nam de toenmalige PZEM (de Provinciale Zeeuwse Elektriciteits Maatschappij, de voorloper van Delta) een optie voor de bouw van een tweede centrale bij het bouwbedrijf die de opdracht kreeg om de eerste te bouwen. De plannen voor kernenergie in Nederland waren nog steeds groot. In de Kernenergie-nota van Minister van Economische Zaken Langman in maart 1972 werd voorspeld dat tot het jaar 2000 35 1000-MW kerncentrales gebouwd zouden worden. Dan zou de helft van het elektriciteitsvermogen door kernenergie worden opgewekt. Een aantal jaren daarna besloot het Kabinet Den Uyl tot uitstel van de bouw, omdat ondertussen het ongenoegen over kernenergie massale vormen had aangenomen.
Nadat in het begin van de jaren '80 de Brede Maatschappelijke Discussie duidelijk had gemaakt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking niets zag in kernenergie, besloot het Kabinet Lubbers toch tot de bouw van 'minimaal 2-3' kerncentrales. Maar ook daar is niets van gekomen, die keer vooral door het ongeluk in de kerncentrale in Tsjernobyl.
In 1997 werd zelfs besloten de kerncentrale in Dodewaard te sluiten ''door een gebrek aan perspectief voor kernenergie in Nederland'. Enfin, de hele geschiedenis van kernenergie in Nederland is uitmuntend beschreven op www.kernenergieinnederland.nl.

Het leek inderdaad een aflopende zaak met de toepassing van kernenergie; de enige overgebleven Nederlandse kerncentrale, die in Borssele, zou op termijn (in 2003) gesloten worden... En internationaal was het al niet anders.

En toen opeens ontdekte de kernenergie-lobby het klimaatprobleem, kwam een beetje in een spagaat terecht -want er was volgens hun helemaal geen klimaatprobleem, ze konden het toch niet eens zijn met de milieubeweging?- maar men zag al snel in dat, als ze kernenergie zouden kunnen propaganderen als oplossing, ze misschien konden overleven. Het was hun laatste kans.
Dus omarmden ze (een deel van de elektriciteitswereld) plots het klimaat, maten zich een groen imago aan (vergetend dat ze vanaf de jaren '70 alle gemaakte scenario's over duurzame-energie weggelachen hadden), zagen CO2 plots als de grote boosdoener (gingen weliswaar gewoon door met het bouwen van kolencentrales...) en beweerden als klap op de vuurpijl dat kernenergie CO2 vrij was. De energie-bedrijven, inmiddels geliberaliseerd en geprivatiseerd zodat de overheid er weinig meer over te zeggen had, zagen nieuwe kansen en plots was er sprake van een 'kernenergie-renaissance' en een 'tweede kans voor kernenergie'.

Laat het niet zover komen dat er een kerncentrale gebouwd wordt en daar een miljard of vijf ingestopt moet worden. Kernenergie is geen oplossing voor het klimaatprobleem. We hebben 10 jaar (en waarschijnlijk minder) om te zorgen dat de temperatuurstijging onder de de kritieke grens van 2 graden blijft. We kunnen die 10 jaar niet verknoeien door iets te bouwen wat hooguit pas over 10 jaar klaar is, dan nog geen kilowatt heeft geproduceerd, maar wel miljarden uit de markt heeft opgeslokt die aan werkelijke oplossingen zouden moeten zijn besteed.
Kernenergie is niet CO2-neutraal! Zeker de bouw van een kerncentrale kost veel (fossiele) energie. De bouw van een kerncentrale vergroot de CO2 uitstoot!

Ga mee naar Middelburg donderdag of geef je op voor vervolgactiviteiten. Of, nog beter, organiseer jezelf en verzin zelf wat!

Geef je op via
 wiseamster@antenna.nl

of bel
020- 612 63 68

Meer informatie over kernenergie op www.tegenstroom.nl of www.laka.org
Overstappen op groene stroom? www.groenestroomjagraag.nl


- E-Mail: info@laka.org
 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
2500 MW nieuw vermogen? 
dirk - 23.06.2009 17:01

Ondertussen is bekend dat Delta vanmorgen in vertrouwen de startnotitie heeft ingeleverd bij VROM. En ook dat het bedrijf nog geen keuze heeft gemaakt welke technologie ze gaat gebruiken; dat zal ze volgend jaar pas gaan doen als de MER (Milieu Effect Rapportage) wordt ingediend. Wel zou in de startnotitie staan dat ze een of meer kerncentrale (s) met een vermogen van totaal 2500 MW willen gaan bouwen. Dat is heel veel: in vergelijking: meer dan 5 x zoveel als de kerncentrale in Borssele nu.
De keuze in technologie is tussen de EPR en de AP-1000. Directeur Boerma van Delta liet een paar weken geleden weten dat ze kiezen voor "beproefde technologie ofwel kerncentrales die hun deugdelijkheid hebben bewezen". Maar dat kun je moeilijk beweren van de EPR, daarvan is alleen bewezen dat de bouw veel langer duurt en duurder is dan verwacht; er is er nog niet een in bedrijf!. Ook de AP1000 is nog nergens in bedrijf!

Donderdag zal de aandeelhoudersvergadering van Delta (provincie Zeeland voor de helft en verder provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en 19 gemeentes in Zeeland) op de hoogte worden gebracht.

Ga mee naar Middelburg donderdag of laat op een andere manier weten dat je het er niet mee eens bent.

Borssele weg borstelen 
Krab van een (A) kat - 25.06.2009 00:42

Kernenergie en kolen blijven maar ronddolen.
Waarom steken we dat geld niet in zonne-cel fabrieken, een centrale met
zonnespiegels zoals in spanje die ook s'nachts stroom levert en in heatpipes
die ook s'nachts leveren.
Heatpipes zijn hoge schoorstenen met een generator onderaan die door warme
opstijgende lucht wordt aangedreven.
Kiezen wij ervoor om een klein groepje steenrijke mensen alles te laten bezitten van die miljarden euro's of kiezen we voor een samenleving die van ons allen is en waar het geld herverdeeld en voor gezamelijke belangen wordt
ingezet.
Kiezen we ervoor om al het negatieve om ons heen nog meer ruimte te geven
of gaan we eindelijk eens inzien dat we met het positieve veeel verder komen
met minder schade.

Kiest u maar!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.